sâmbătă, 21 februarie 2015

Despre visuri, (ne)împliniri, FERICIRE - Take Me Home (2011), Wish I Was Here (2014), Hector and the Search for Happiness (2014)




OK, Take Me Home, Wish I Was Here şi Hector and the Search for Happiness nu sunt capodopere.
Nici nu m-am aşteptat să fie capodopere atunci când m-am aşezat în faţa ecranului, după nişte zile epuizante.
Mă aşteptam, în schimb, să transmită ceva sufletului meu, să fie simple şi aducătoare de zâmbet.

Tot caut ceva de genul The Giant Mechanical Man... Aceeaşi puritate, aceeaşi trăire (simplă, dar atât de bogată) a FERICIRII lucrurilor mărunte, dar care contează.


Aceeaşi urmărire a visurilor - care te fac să fii TU, atâta timp cât nu dărâmi viaţa altora pentru asta.

Cam despre asta e vorba şi în cele trei, mai ales în Take Me Home (fotografia) şi Wish I Was Here (actoria).
Protagoniştii - Thom, respectiv Aidan - se agaţă de visurile/idealurile lor în ciuda faptului că au o vârstă la care mulţi ar fi renunţat să mai... spere - vezi şi cartea Someday, Someday, Maybe a lui Lauren Graham, tot despre puterea de a visa, de a nu renunţa.

Revenind la Take Me Home şi la Wish I Was Here, la Thom (Sam Jaeger) şi la Aidan (Zach Braff) - unul s-a depărtat de familie, altuia îi este suportat idealul de a fi actor de o nevastă (Kate Hudson) cu un job full time şi copii de crescut.

Un alt element comun: Take Me Home şi Wish I Was Here îi au ca protagonişti pe scenariştii şi regizorii respectivelor producţii; sau invers - e vorba despre Sam Jaeger (PARENTHOOD!) şi Zach Braff (Scrubs/Stagiarii, dacă e să ne referim numai la seriale).

Take Me Home, Wish I Was Here şi Hector and the Search for Happiness mi-au ţinut companie săptămâna aceasta şi... le mulţumesc!

Toate trei (plus menţiunea din final) sunt genul comedy-drama plus un strop de dragoste.

...Unii îşi găsesc FERICIREA în bani, alţii o văd într-o simplă adiere de vânt, pentru alţii înseamnă să-şi ajute semenii. Să ajungă până sus şi să-şi trăiască VISELE.
În fapt, FERICIREA înseamnă să ştii să sărbătoreşti VIAŢA, la urma-urmei.


TAKE ME HOME/Du-mă acasă! (2011)

Thom (Sam Jaeger) e un bărbat căruia singurătatea nu-i e străină. Locuieşte singur, într-un apartament închiriat sau (după ce este evacuat de acolo) în maşina aşa-zisă taxi.
Thom îşi caută încă împlinirea în ce-i este mai drag - fotografia.
În taxiul lui cu inscripţii ilegale se suie Claire (Amber Jaeger), care îi cere... să conducă; să tacă şi să conducă - nu contează unde; a avut o zi proastă şi vrea linişte!

După o noapte pe drumuri, căsătorita Claire vrea ca Thom să o ducă taman în California. La tatăl ei bolnav.
Din New York în California, Take Me Home este o poveste despre VIAŢĂ. Despre ce se ascunde în sufletul fiecăruia dintre cei doi, despre secrete, minciuni mai mici sau mai mari, RELAŢII.

Sam Jaeger este la fel de cald în Take Me Home (creaţia lui, aşa cum am menţionat mai sus) ca în Parenthood - unde a fost până de curând soţul (la început) casnic al unei avocate de succes. Şi unde a regizat un episod important.
Iar distribuirea soţiei sale în rolul personajului feminin predominant a fost cum nu se poate mai nimerită. Sam Jaeger nu putea să facă ceva atât de intim (nu are legătură cu sexul, cu partea fizică) decât împreună cu Amber. Cei doi au împreună un băiat, iar Sam a adoptat-o pe fiica dintr-o relaţie anterioară a lui Amber.

☺ Sam Jaeger a lucrat peste cinci ani la scenariul Take Me Home, începând din 2004.

☺ Pentru autenticitate, filmările au fost realizate în 13 state americane.

☺ Alţi actori de menţionat din distribuţia Take Me Home: Victor Garber (Alias) şi Cristine Rose (apariţii episodice în Gilmore Girls şi Six Feet Under).



WISH I WAS HERE/Rolul vieţii mele (2014)

Lansat de curând pe ecranele româneşti, Wish I Was Here e o poveste dulce-amăruie despre idealuri, familie, găsirea unui loc stabil în viaţă - aici cumva asemănător cu Take Me Home - şi VIAŢĂ, în general.
De ani buni, Aidan (Zach Braff) tot încearcă să îşi găsească un loc în lumea actorilor adevăraţi, să nu mai trăiască doar din apariţii sporadice în spoturi publicitare.
Bărbatul, trecut de 30 de ani, are momente în care trăieşte încă în lumea fantastică (la propriu) a copilăriei - cu sfere magice zburătoare şi costum(e) de super-erou.
Cât de mult poţi să rămâi (numai) copil?


Evreul Aidan nu are o relaţie prea bună cu tatăl lui, Gabe (Mandy Patinkin, superb în The Princess Bride). Tradiţiile sunt de importanţă capitală pentru Gabe, la fel ca pentru fiica lui Aidan (interpretată de Joey King).
Soţia (Kate Hudson) lui Aidan duce greul financiar al familiei, are grijă şi de casă, şi de copii.
E clar, Aidan are de luat nişte decizii importante!

Wish I Was Here e o comedie... care te pune pe gânduri.

„Cum adicã, ce facem? Mergem înainte. E singura direcţie pe care ne-a dat-o Dumnezeu."

„Îţi petreci toată viaţa sperând că totul are un rost. Şi la final se rezumă la o singură întrebare: «Ce ar trebui să facem cu rămăşiţele dumneavoastră?»".

Ce seamănă Zach Braff cu Dax Shepard! De altfel, cei doi sunt de aceeaşi vârstă - născuţi în 1975.
Personajul Aidan se confruntă în Wish I Was Here cu exact aceeaşi problemă/dilemă ca personajul lui Dax Shepard din Parenthood (Crosby) - situaţie financiară stabilă (un job călduţ) sau urmarea VISULUI?

  Dax Shepard, Parenthood


Zach şi Dax au mimici la indigo în Wish I Was Here şi Parenthood!

☺ Regia Wish I Was Here îi aparţine aceluiaşi Zach Braff, în timp ce creditul pentru scenariu îl împarte cu fratele său, Adam J. Braff.
Cei doi mai au un frate, Joshua Braff, scriitor. Sora lor este creator de modă. Numai artişti!

☺ Distribuţia Wish I Was Here cuprinde mulţi actori care au lucrat cu Zach Braff la serialul Scrubs sau la filmul Garden State (2004) - printre ei, Michael Weston - a fost şi el în Six Feet Under, dar şi în Dr. House.
De menţionat şi prezenţa în Wish I Was Here a lui Jim Parsons - The Big Bang Theory/Teoria Big Bang.

☺ După modelul Veronica Mars (unde rolul principal este al lui Kristen Bell, soţia lui Dax Shepard!), Zach Braff a strâns bani pentru acest film cu ajutorul Internetului (site-ul Kickstarter). Cei care au donat bani au avut tot felul de privilegii, de la bilete la vizionare la credite de final.


☺ Pe site-ul filme-carti.ro găsiţi o recenzie scrisă cu mult suflet.


HECTOR AND THE SEARCH FOR HAPPINESS/Hector în căutarea fericirii (2014)

Ce-mi mai place englezul Simon Pegg! Omul produce, scrie şi joacă în general în comedii, de toate genurile: simple, horror (Shaun of the Dead/Lupta cu zombi, 2004), de acţiune (Hot Fuzz/Poliţist meseriaş, 2007), SF (Paul/Paul, un extraterestru fugit de-acasă, 2011).

Am scris despre un singur film al lui Simon Pegg, însă nu mi-au scăpat prea multe în privinţa vizionării.
Filmul prezentat de Poveştile mele este Burke and Hare - despre doi criminali de ocazie, într-o perioadă când studiul anatomiei umane era la început.

Aşadar, în Hector and the Search for Happiness Simon Pegg este un psihiatru tipicar care, tot confruntându-se cu „fericirea" - cuvântul „fericire", mai precis -, decide să plece în căutarea ei prin lume.

Hector and the Search for Happiness poate fi considerat şi un film de aventuri, căci personajul trece prin peripeţii cu duimul.
Hector ajunge în toate colţurile lumii, de la Shanghai la Los Angeles.


„Evitarea nefericirii nu este drumul spre fericire."

„Totul în această lume materială merge în sus... numai fericirea se duce în jos."

„Toţi avem obligaţia de a fi fericiţi."

☺ În afara lui Simon Pegg, o serie de actori cu nume apar Hector and the Search for Happiness - Rosamund Pike (nominalizată la Oscar 2015; este iubita lui Hector), Toni Collette (iubirea din tinereţe a lui Hector), Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Jean Reno.

Hector and the Search for Happiness este ecranizarea romanului Le voyage d'Hector ou la recherche du bonheur, scrisă de francezul François Lelord.



Menţiune specială: The Pill (2011)

Un film amuzant, cu protagonişti simpatici şi mici întorsături de situaţie care m-au lipit de ecran, în ciuda stării de oboseală avansată.
Când ceva îţi transmite o stare de bine, uiţi de toate...!

Un bărbat (Noah Bean) şi o femeie (Rachel Boston) care abia s-au cunoscut fac sex neprotejat. Lui îi e teamă că ea ar putea rămâne însărcinată, aşa că merge la farmacie pentru „pastila de a doua zi".
El rămâne lângă ea, să se asigure că nu suferă efectele secundare ale medicametului şi ca... să fie sigur că ea va înghiţi şi a doua pastilă din cutie.
El şi ea petrec o zi condimentată cu de toate...!
Nu e nimic siropos, staţi liniştiţi! E mai mult despre asumarea responsabilităţii, relaţii călduţe şi micile momente de FERICIRE, atât de importante...




La CARMEN găsiţi alte recomandări.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

6 comentarii:

  1. "Du-ma acasa!" l-am vazut si mi-a placut. Zach B mi-a placut in Stagiarii (cat am vazut din serie) si mi-ar placea sa vad filmul, iar "Hector, in cautarea fericirii" cred ca ar trebui sa-l vad. :) Poate si "The Pill"... dar e asa de lunga lista cu "de vazut" incat n-am idee cand le voi vedea pe toate cele alese din recomandari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înţeleg perfect cu listele de recomandări - ale mele mai au puţin şi devin roman foileton :)
      În funcţie de dispoziţia de moment, fiecare film sau carte sau altă activitate trebuie să fie un balsam pentru suflet... aşa cum a fost cu mine cu cele trei (patru) de mai sus, în săptămâna respectivă. Nu ştiu cum le-am găsit, dar mi s-au potrivit perfect.
      Ioana

      Ștergere
  2. Am vazut doar "Wish I was here" si m-au impresionat mult caracterele interpretate cu mult mult talent de potagonisti! "Take me home" si aventura lui Hector voi cauta sa le vad.
    Am cautat citatul pe care mi l-am notat eu din filmul "Wish I was here" m-a emotionat mult discutia socru-nora pe patul de spital:
    "Nothing in life will call upon us to be more courageous than facing the fact that it ends. But on the other side of heartbreak is wisdom."
    Ai mare dreptate, filmul nu este o capodopera, insa contine atât de multa întelepciune, are atât de multa gingasie! Nimic ce sare în evidenta, însa ceva ce te emotioneaza si nu poti uita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am renunţat de mult să mă uit la filme doar pentru că au premii sau sunt încadrate la „capodopere". Aşa, mi-au rămas, de exemplu, multe restanţe de la Oscarurile 2015. Aştept anumite stări :)
      Dacă mie filmul respectiv îmi aduce ceva sufleteşte, emoţie - da, ăla e o capodoperă pentru mine; iar altul ar putea să îl considere foarte bine „o porcărie" sau aşa ceva...
      Ce frumos ai spus, „gingăşie"...!
      Fericirea izvorâtă din lucrurile mărunte... Apropo de asta, The Giant Mechanical Man l-ai văzut?
      http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/12/the-giant-mechanical-man-2012-cu-chris.html

      Ștergere
    2. nici eu nu aleg filmele pe care doresc sa le vad pentru ca au premii sau sunt incadrate la capodopere!.
      Giant Mechanical Man am vazut acum cativa ani, mi-a placut.
      Acum, la recomandarea ta am vazut Hector and the Search for Happiness si... mi s-a parut tare lung. Dar are multe multe faze dragute. Mi-au placut concluziile despre fericire (am gasit chiar si lista lui Hector ☺ http://whatishouldhavelearned.tumblr.com/post/30594535080/hector). Am vazut si Take me home, mi-a plcut mult! Actorii din rolurile principae sunt tare placuti. Tot filmul mi-a placut, mai putin finalul mi s-a parut prea brusc :)
      Multumesc :) au fost doua filme placute!

      Ștergere
    3. Câtă răbdare a avut autoarea blogului (site-ului) să... transcrie acele lucruri esenţiale despre fericire din carte!
      Take Me Home e într-adevăr superb - şi cum să nu fie când e opera lui Sam Jaeger în colaborare cu soţia lui?!
      Omul inspiră farmec peste farmec după farmec şi în serialul Parenthood :)
      http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/04/pledoarie-pentru-parenthood-numai-tata.html

      Mă bucur că ţi-au plăcut recomandările mele!!! (chiar ai o super-viteză la vizionat - eu împart un film în două-trei-patru zile...)

      Ștergere