Pagini

luni, 23 februarie 2015

Wild (2014, cu Reese Witherspoon). Lupta cu sine şi cu natura




Scriitorul Nick Hornby a adaptat pentru marele ecran memoriile lui Cheryl Strayed (care are un rol minor în film) Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail, o carte devenită bestseller în 2012.

În 1995, la aproape 27 de ani, Cheryl Strayed (interpretată de Reese Witherspoon, care a câştigat bătălia pentru rol cu Jennifer Lawrence, Scarlett Johansson şi Emma Watson) a parcurs de una singură 1.100 de mile (peste 1.700 de kilometri) pe unul dintre cele mai dificile trasee din lume, Pacific Crest Trail - după viaţa autodistructivă în ultimii ani.


Începea lungul drum către vindecarea emoţională.


Reese Witherspoon şi Cheryl Strayed 

„Excursia" lui Cheryl ne este prezentată cronologic, iar din flashback-uri (ne-cronologice) aflăm povestea ei - din copilărie până în prezent.
Viaţa lui Cheryl a fost marcată de un tată abuziv, de moartea mamei (Laura Dern), adultere (soţul ei este interpretat de Thomas Sadoski, din The Newsroom), consum de droguri.

Cheryl lasă la fiecare punct al traseului, în jurnalul-caiet care se găseşte acolo, câte un citat care a marcat-o.


De asemenea, Cheryl notează gânduri într-un jurnal propriu, pe care îl ţine cu ea.

☺ Fireşte, o dată cu lansarea Wild 2014 a apărut şi comparaţia cu Into the Wild/În sălbăticie, 2007, cu Emile Hirsch - o altă ecranizare a unei cărţi de succes.


CE MI-A „SPUS" MIE WILD

După ce Wild şi-a încheiat călătoria prin faţa ochilor mei, am citit pe imdb numeroase păreri negative. Asta nu înseamnă că tot ce e acolo e literă de lege. Sunt multe alte site-uri unde cei care au urmărit un film pot intra să posteze impresii.
În schimb, criticii ridică în slăvi Wild - ca să vă faceţi o părere, pe rottentomatoes are nu mai puţin de 90% (80% din partea publicului), iar metascore-ul este 76.

COTAŢIILE le-am luat la puricat la ceva timp după ce am terminat vizionarea.

PENTRU MINE, Wild a avut un subiect care nu putea să nu mă intereseze - drumeţia, chiar dacă aici e vorba despre o super-extra-drumeţie, ca distanţă şi ca timp parcurs.

Wild e un film despre voinţă şi împingerea limitelor unui om care părea fragil şi care a reuşit!
Despre bucuria micilor împliniri.
(Deşi, la final, personajului a părut că îi lipseşte satisfacţia împlinirii.)

Ca să trag o concluzie, nu am rămas din Wild cu o lecţie de viaţă, ca în Dallas Buyers Club (care are acelaşi regizor ca Wild!), nu am trăit emoţia din Philomena ori intensitatea din Whiplash - cel mai... genial de la Oscar 2015, după părerea mea. Iar „genialul" ăsta e în toate sensurile posibile...
DAR Wild m-a făcut să empatizez cu personajul Cheryl - în timpul călătoriei, nu şi înainte!
Rămân din Wild cu interpretarea la fix a lui Reese Witherspoon, cu NATURA surprinsă de cameră (poteci de munte, deşert), cu voinţa şi curajul lui Cheryl, cu puterea de a nu spune STOP! Pentru că nu sunt mulţi cei care ajung la capătul Pacific Crest Trail...


Toate intemperiile naturii; unghiile de picioare desprinse, singurătatea, foamea, ca să nu mai vorbesc de imensitatea de rucsac pe care o căra în fiecare zi, pe poteci şi pe stânci, în fiecare zi - orice ar fi putut s-o facă să renunţe!


Nu întâmplător Dallas Buyers Club şi Wild poatră semnătura aceluiaşi regizor, canadianul Jean-Marc Vallée - Ron şi Cheryl sunt două personaje (reale) puternice, horărâte SĂ LUPTE ca să trăiască totul până la capăt.



ECRANIZARE

Am scris la începutul acestui material despre cartea care a stat la baza filmului.


Scenarist este englezul Nick Hornby, printre altele autorul High Fidelity şi About a Boy.
☺ Interesant cum scenariile de film ale lui Nick Hornby sunt DRAME pure (vezi şi An Education), în timp ce în cărţile lui UMORUL e la ordinea zilei; substratul, în schimb, e dramatic.

 Reese Witherspoon, Laura Dern şi Nick Hornby


PREMII

Filmul în totalitatea lui nu a fost nominalizat la Oscar 2015, dar are nominalizări atât pentru pentru rol principal (Reese Witherspoon), cât şi pentru rol secundar (Laura Dern). Pe ultima nu prea am înţeles-o... dar nu sunt eu în juriu,
☺ Este a doua nominalizare a lui Reese Witherspoon la Oscar - după cea din Walk the Line/Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash, 2005, cu Joaquin Phoenix -, pentru care a câştigat.

Reese Witherspoon a avut în 2015 şi o nominalizare la Globul de Aur şi BAFTA pentru Wild.


POVEŞTI/TRIVIA

Reese Witherspoon a declarat că Wild a fost „cel mai dificil şi cel mai intens film" pe care l-a realizat în cariera ei.
Despre filmările la Wild: „A fost o nebunie, dar a fost extraordinar. Nu m-a simţit niciodată atât de apropiată de o echipă. Am tras unul de altul pe munţi şi ne-am cărat unul altuia echipamentul".

Regizorul Jean-Marc Vallée a acoperit toate oglinzile, pentru ca Reese Witherspoon să nu se poată vedea în timpul turnării scenelor din Wild.

☺ Pentru a fi prezentă în Wild, Reese Witherspoon a renunţat la rolul principal dintr-un alt film important din 2014, Big Eyes/Big Eyes: Ferestrele sufletului (2014), unde ar fi trebuit să îl aibă ca partener pe Ryan Reynolds.

☺ Fiica lui Cheryl Strayed din realitate a interpretat-o în Wild pe Cheryl în copilărie.

Aflaţi de AICI ce s-a întâmplat cu Cheryl Strayed după ce a parcurs Pacific Crest Trail, dar şi alte ampnunte despre povestea ei de viaţă.
Detalii despre traseul Pacific Crest Trail puteţi citi AICI.


DACĂ VĂ FACE PLĂCERE, CITIŢI ŞI DESPRE:

În pădurile Siberiei - o carte despre experienţa solitară a unui francez în mijlocul Siberiei iarna (şi ceva din primăvară)

Cerere în călătorie - tot o carte, despre doi oameni care s-au plimbat pe jos, fără bani, doar cu hainele de pe ei, de la Paris la Ierusalim, trecând prin MUNŢI, vânturi, ploi, soare, frig, zăpadă, uşi închise.

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. Strict din punct de vedere al drumetiei, al vointei si depasirii limitelor mi-a placut si mie filmul (probabil pentru ca la fel ca si tie, imi plac drumetiile) si am empatizat cu personajul, mai ales ca Reese Witherspoon imi este tare simpatica.
    In schimb, din punct de vedere al filmului in sine, al productiei, regiei, scenariului nu mi-a placut deloc L-am gasit fad, dar asta este strict parerea mea. Nu-i de mirare, si referitor la Dallas Buyers Club am aceeasi parere :D. Eh, gusturile astea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dallas Buyers Club a fost unul dintre filmele (nu numai din 2013-2014) care mi-au rămas - prin mesaj, prin trăire... dar, vorba ta, gusturile...! Şi la DBC, şi la Wild pe mine m-a cucerit trăirea intensă a personajelor - suficient cât să uit de altceva.
    Apropo de scenariul lui Nick Hornby, ai citit vreo carte de-a lui? Eu am văzut abia la sfârşit că e scenariul lui :)
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici micile bucurii, ochii aia albstri ai pustiului nu ramin in amintire? ... Wild este viata, fada cum este, urcusuri si coboriri, oameni si oameni, mici bucurii cind primesti bocanci gratis sau imparti o bere la foc ... practic mie mi-a placut ... continuarea filmului: a putut sa iasa din depresie, din dependenta de droguri si sa isi faca o familie cu 2 pusti superdragalasi ... nu s-a dat batuta in fatza zapezii :) prncipalul este sa faci primul pas in calatoria de 1700 de km ... sa ai curajul acelui prim pas ... scouts.ro --

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este clar că femeia a avut o mare motivaţie.
      Eu n-aş lua-o ca pe o lecţie de viaţă, ci mai curând, aşa cum ai subliniat, ca „micile bucurii ale vieţii". Cei care urcă pe munte constant pot înţelege mult mai bine povestea lui Cheryl - mă refer strict la cea din drumeţie.
      Ioana

      Ștergere
  4. Am văzut filmul chiae aseară, la recomandarea cuiva :)
    Sincer, trailer-ul m-a dus cu gândul la Eat, pray, love :D, dar mă bucur că până la urmă s-a dovedit a avea o intensitate mai ridicată. Finalul era cumva previzibil, dar am apreciat momentele mai tensionate, când se întâlneşte cu ăia suspecţi prin pădure şi ea e singură.
    Mi-a plăcut Reese, i s-a potrivit bine rolul. Nu înţeleg de ce i-au acoperit oglinzile, că oricum arăta bine pentru genul respectiv de aventură :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, gând la gând! :)
      De obicei, urmăresc trailerele, dar aici am vrut să mă las purtată de film. Şi fiindcă abia la final am luat la studiat datele tehnice, mi-am zis: „uite d-aia a ieşit aşa bine, cu regizorul de la Dallas Buyers Club şi cu scenariul lui Nick Hornby!".
      Poate că dacă mă scufundam înainte în „cine, ce şi cum", aveam alte aşteptări... nu ştiu.
      Cred că Reese şi-a dorit foarte mult rolul, de a renunţat la Big Eyes, o altă poveste adevărată, dar cu o protagonistă (reală) ceva mai cunoscută. Un alt film super! Nu atât de intens ca Wild, însă cu o eroină care îşi găseşte puterea, într-un final.
      Ioana

      Ștergere