Pagini

vineri, 10 februarie 2017

Natura si aventura: Cascadele de pe raul Plavisevita, Mehedinti





Traseu (nemarcat):
*Dubova (4 kilometri cu maşina, spre Moldova Nouă) – Cascadele de pe râul Plavişeviţa


Cum putea să fie a treia zi pe la Cazanele Dunării? Tot cu aventuri, că nu ne lăsăm...! În Cheile Ponicovei şi la Peştera Ponicova era vineri 13, ploaie şi 10 noaptea, pentru Cascada Ponicova am avut nevoie de cordelină.
Azi avem de traversat un râu... atât! Pentru că Răzvan a ţinut să ne arate o altă minune bine ascunsă prin pădurile Mehedinţiului. Sălbăticieee, veeenim!

☺ Citiţi şi despre Cheile Tăsnei şi Cascada Vânturătoarea – aflate în zonă şi pe care le-am vizitat tot în această perioadă ploioasă.

Pe fosta granita dintre Austro-Ungaria si Valahia, in salbaticia Cheilor Tasnei. Si caderile ireale ale Cascadei Vanturatoarea

 



Data: 15 mai 2016
Cazare: în comuna Dubova, judeţul Mehedinţi


Parcursul până la începutul traseului la cascadele de pe râul Plavişeviţa îl găsiţi mai jos.

Plavişeviţa este locul de unde încep Cazanele Mari, dinspre amonte.

Din drumul asfaltat, mergeţi pe poteca sălbatică – aproximativ un kilometru – până întâlniţi un fel de dig – este prima cădere de apă (cascadă) de pe râul Plavişeviţa. Ocoliţi prin dreapta şi urmaţi în continuare albia râului.


Orice are un început...


După nişte vegetaţie de escaladat şi copaci sau ramuri de copaci căzute plus stâncuţe, mai mult sau mai puţin alunecoase, iaca a doua cascadă de pe râul Plavişeviţa, cu cei 7-8 metri înălţime ai săi.











Luaţi-o, apoi, prin stânga acestei cascade, urcaţi deasupra ei (noi am folosit o cordelină, pe lângă agitata apă). A treia cascadă de pe râul Plavişeviţa este cea mai mai cea: are 8-9 metri înălţime şi 4 metri lăţime.
Dacă vreţi să priviţi şi mai de sus, de unde se prăvale apa, păşiţi cu grijă prin partea dreaptă.













...Şi orice are şi-un sfârşit - întoarcerea „la bază”, cu mici-mari cascadorii ☺













În cazul în care nu aveţi ce face şi aveţi chef să vă hliziţi, priviţi imaginile cu traversarea dintre a doua şi a treia cascadă, AICI – este al şaselea clip, cel cu „nu contează condiţiile...”.


Dacă soarele ne-a lăsat să ne facem de cap pe la cascadele Plavişeviţei şi pe Ciucaru Mic, spre seară s-a „aşternut” o ploaie care era să mă închidă în casă a doua zi. Daaaar nuuu – citiţi AICI povestea cu bocancii mei.



Pentru bucurat privirea












INDICATOARE. Altitudini, durată

Deşi NEMARCAT, traseul la cascadele de pe râul Plavişeviţa este accesibil unei categorii destul de largi de persoane – desigur, cu recomandarea de a fi echipat (echipaţi) cu bocanci/ghete de munte impermeabile.
Primăvara şi după o perioadă cu multe ploi, cascadele (vi) se înfăţişează în toată splendoarea şi în... tot debitul. Iar vara daţi de răcoarea atât de necesară!
Timp total de parcurs (dus-întors; timpii noştri) 2 ore.
!!! Atenţie la vipere (este unul dintre domeniile viperei cu corn), în special în perioadele călduroase !!!



SURSE de APĂ
Cred că e inutilă rubrica asta aici. ☺




Cum ajungeţi la cascadele de pe râul Plavişeviţa?

Din comuna Dubova mergeţi 4 kilometri pe DN 57, înspre Moldova Nouă, până găsiţi indicatorul de mai jos:



Pe potecă, urmaţi cursul râului aproximativ un kilometru şi ajungeţi la prima cădere de apă de pe râul Plavişeviţa – un fel de dig. Urmaţi din nou albia râului, pentru adevăratele cascade.


NOTĂ: Fotografiile sunt realizate de „Poveştile mele”; plus o preluare de pe pagina de facebook a Asociaţiei „Dunărea la Cazane”.

15 comentarii:

  1. Multumesc de noua drumetie! Daca tot ai amintit de vipere, de la cine luati injectii antidot?
    Mereu m-am intrebat...
    Zile frumoase si insorite si noi drumetii, iti urez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am avut până acum antidot la mine. Am auzit tot felul de poveşti despre viperele de la noi - că ar "super"-veninoase, că nu ar fi deloc...
      Deocamdată, mergem cu ochii-n patru şi sperăm să nu le tăiem calea sau să ne-o taie ele :)
      Zile senine, de asemenea!
      Ioana

      Ștergere
  2. Stiu drumul perfect si e destul de greu de traversat mai ales ca nu a trecut nimeni de astă-vară,si bine ca va însușiți munca lu alții,drumul nu putea fi trecut de loc si a fost curățat,drumul in decurs de 1-2 ani va fi amenajat si făcut pana la ultima cascada de un grup de 5 oameni ,dar si moara va fi refăcută de la zero ,cei ce au început proiectul sunt domnii Sandu Ivan si Cristi Pătășanu din bani propri dar așteaptă ca primăria Dubova sa le dea acordul de construire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru binele turismului, sper ca birocraţia să meargă cât mai repede, iar cei doi să îşi ducă treaba până la capăt... dacă tot se porneşte!
      Ioana

      Ștergere
  3. Frumos, dar pare destul de greu :-)!



    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Mulţumim!
      Să ajungi cât mai curând acolo şi să ne povesteşti... prin fotografii! :)

      Ștergere
  5. Mai bine mergeți pe trasee marcate...și nu vă mai plangeți! Toți sunteți mari și tari ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine s-a plâns?!?!?!
      Mai sus este povestea unei... bucurii în natură... dacă nu v-aţi dat seama!

      Ștergere
  6. Ma uit pe google maps si nu gasesc intrarea pe vale (cea cu indicatorul). La 4 km de Dubova e valea Graniceri...in rest doar Ponicova :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Am gasit-o, dar imi zice ca e la 7 km...bine de stiut...multumim de info...abia astept sa bat si acea vale...e printre ultimele necunoscute din zona pt mine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După ce ajungeţi acolo, notaţi, vă rog, exact distanţa din Dubova şi mai treceţi pe aici! (îmi plac informaţiile exacte-exacte, deşi eu 4 km am "calculat")
      Ioana

      Ștergere