Pagini

marți, 1 decembrie 2015

Recomandarea lunii – „Barbatul de 100 de ani care a sarit pe fereastra si a disparut” de Jonas Jonasson



Editura: Trei
Anul apariţiei: 2011
Titlul original: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared 
(cartea a apărut pentru prima dată în Suedia, în 2009)


Cum în ultima vreme am fost bombardaţi de autori nordici şi de cărţile lor în genul „thriller poliţist” – de ce ar face cartea asta o excepţie?
Pentru că poate!

Pentru că autorul Jonas Jonasson are o imaginaţie de nestăvilit, cu kilograme (ba nu, tone!) de umor îndesate pe milimetru pătrat. Întorsături de situaţie la secundă.

Pentru că fiecare replică din Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut e total sărită de pe fix. Fiecare cuvânt e dichisit în culori fistichii – să ştiţi că alăturatea asta ciudată de termeni pică la fix la o astfel de carte.


Pentru că lecturarea fie şi a unei singure pagini din Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut risipeşte orice stare negativă şi e motiv temeinic de „Mai vreeeau! Acum!”.

Pentru că Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de a vă relaxa.
☺ În 2013, tot la început de decembrie, vă recomandam The Princess Bride, cu aceleaşi hotote de râs în meniu ca şi cartea pe care tot încerc să v-o prezint acum.

Cum începe?

„Pe cel care spune doar adevărul nici nu merită să-l asculţi.”

Şi de ce e atât de special „Bărbatul de 100 de ani”?

Fiindcă Allan Karlsson al nostru este un specialist în explozibili care se declară apolitic şi anti-religie, dar care ajunge, prin diverse conjuncturi, să se implice şi să influenţeze toată politica mare a secolului 20.
Allan izbuteşte să iasă ca prin urechile acului din toate situaţiile proiectate ca mortale. O face cu inocenţă şi... cu zâmbetul pe buze. Cu toată educaţia lui mai mult inexistentă.

Ieri, din zăpăceală şi beţi cum eram, am uitat să închidem ventilatorul din camera frigorifică.
– Şi? Zise Allan.
– Şi... cel dinăuntru e foarte mort la ora asta.
(…)
– Marea belea. Dar trebuie să spun că ouăle le-ai nimerit perfect. Nici prea tari, nici prea moi.”
(pagina 56)

Domnul Hinken, revenindu-şi din uimire, a coborât cam ameţit din Mustang, a scotocit într-o geantă care se afla jos şi a scos de acolo un revolver. A ţintit mai întâi fundul elefantului, dar s-a răzgândit imediat şi a îndreptat arma către Allan, apoi către cei trei prieteni înţepeniţi pe scara verandei şi a spus (poate puţin cam fără imaginaţie):
– Mâinile sus!
– Mâinile sus?
Pentru Allan, asta era cea mai mare prostie pe care o auzise în viaţa lui şi a început de îndată o argumentaţie. Păi credea omul că ar putea să se întâmple altceva? Că, la suta lui de ani, ar da în el cu mere? Sau că doamna firavă de acolo l-ar bombarda cu căpşuni? Sau că…
– OK, OK, staţi cu mâinile unde dracului vreţi (…).”
(paginile 149-150)


Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut propune două planuri principale şi paralele: primul este evadarea lui Allan Karlsson din căminul de bătrâni, în care fusese încarcerat cu forţa cu patru luni în urmă.

Urmează aventurile moşului – în care apar întâi o valiză cu 50 de milioane de coroane suedeze (bani obţinuţi din traficul cu droguri), un şef de gară hoţoman, un elefant, decese mai mult sau mai puţin suspecte, poliţia, traficanţii de droguri care aleargă după valiză.
Se fabrică prietenii mai mult decât surprinzătoare.

Planul doi este, de fapt, povestea vieţii de 100 de ani a lui Allan Karlsson.

Viaţa lui Allan traversează întreg Pământul, din Suedia natală în Spania, în Iran, China, Coreea de Nord până în America, URSS, Indonezia şi Franţa.
Nimic nu te mai uimeşte după ce îl cunoşti pe Allan: că e construirea bombei atomice – Allan e întâi de partea SUA, apoi de partea Rusiei; că e relaţia strânsă cu CIA; că sunt întâlnirile cu mai-marii lumii – o serie de preşedinţi americani, de la Harry S. Truman la Richard Nixon; Franco, Stalin, Mao, Kim Il-sung şi fiul lui de 11 ani (pe atunci) Kim Yong-il, Churchill.
Toată alăturarea asta l-ar fi trimis rapid pe lumea celalaltă... dacă nu s-ar fi numit Allan Karlson şi nu ar fi ştiut să profite de fiecare fărâmă de împrejurare.
Bonus: Fratele fictiv al lui Albert Einstein, Herbert, cotoiul Molotov şi copilul Mao Einstein.

– Generalul Franco? zbieră atunci Stalin şi sări în picioare, iar scaunul pe care şezuse căzu pe spate.
– Şi nu numai atât, domnule Stalin. Am fost şi în China ca să lupt împotriva lui Mao Tse Tung, şi apoi în Iran şi am împiedicat un atentat împotriva lui Churchill.
– A înţeles Stalin corect? Ai fost de partea lui Franco, ai luptat împotriva lui Mao, i-ai… salvat viaţa porcului ăluia de la Londra şi ai pus în mâna capitaliştilor americani cea mai mortală armă din lume?
– Poate că tovarăşul Stalin exagerează puţin, dar în mare, aşa e. Şi pentru că tot veni vorba, ultimul lucru pe care l-a făcut tatăl meu în viaţă a fost să i se alăture ţarului. Dacă doriţi, puteţi adăuga şi asta împotriva mea.
(…) Allan constată că într-un interval de aproximativ un minut fusese şi şobolan, şi jigodie, şi că Stalin nu era întreg la minte, fiindcă acum, iată că tot mai voia să se folosească de serviciile lui. Dar Allan nu mai era dispus să suporte neruşinarea lui Stalin. Venise la Moscova să dea o mână de ajutor, nu să fie insultat. Să se descurce singur, Stalin ăsta!
– M-am gândit la un lucru, spuse Allan. Ce-ar fi să-ţi razi mustaţa?”
 (paginile 272-275)

– N-o să fim invitaţi la cină şi de data asta? Parcă ăsta e obiceiul
– Obiceiul cui?
– Păi, cum să zic, al celor mulţumiţi… Franco, şi Truman, şi Stalin… şi preşedintele Mao…”
(pagina 428)


ECRANIZARE

Sincer, nu am văzut încă ecranizarea (din 2013) a cărţii. Urmează cât mai ugent!!
Dar două chestiuni îmi sunt clare: The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, o coproducţie europeană, durează mai puţin decât citirea romanului, iar comedia de situaţie, chiar dacă are două ore, pierde din carte.
Cum am auzit numai de bine despre film... nici gând să îl ratez!

  
AUTORUL JONAS JONASSON


☺ Pe numele său real Per-Ola Jonasson, Jonas Jonasson s-a născut pe 6 iulie 1961.
Este fiul unui şofer de ambulanţă şi al unei asistente medicale.
Jonasson a studiat limba suedeză şi limba spaniolă.
Jurnalist (inclusiv la un tabloid), consultant media şi producător tv, Jonas Jonasson nu a mai putut să muncească (în 2003), din cauza unor probleme majore cu spatele. A vândut compania pe care o înfiinţase în 1996.

 
În 2007, a terminat de scris primul lui roman, Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut, devenit rapid un bestseller internaţional.

☺ În România, a apărut recent, tot sub semnătura lui Jonas Jonasson, romanul Analfabeta care ştia să socotească („The Girl Who Saved The King of Sweden”).


*Recomandări lunare pe blog:

☺ Serialul Shameless
☺ Filmul Robot & Frank
☺ Serialul Nurse Jackie
Serialul şi viitoarele filme Gilmore Girls (2016)
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu