Pagini

vineri, 28 februarie 2014

Dallas Buyers Club (2013, cu Matthew McConaughey, Jared Leto). Lupta pentru viaţă... și pentru Oscar



Mă aşteptam să fie un film dur, în sens de boală - cu vomitături, tremurături, dureri, suferinţă fizică în general. Ce conduce şi la un psihic dement.
Ia uite că n-a fost aşa...!

Emoţia nu-ţi dă pace. Nu instantaneu.
Empatizezi cu protagonistul pe care, în primele minute, nu dădeai doi bani. 
Poate chiar îl detestai. Pentru modul de viaţă. Pentru felul de a fi. Pentru limbajul deloc elegant.
UIŢI că, până acum foarte puţin timp, Matthew McConaughey cocheta cu producţii uşurele - ce-i drept, de casă.
UIŢI poate şi că a fost ales cel mai sexy bărbat al Planetei, nu mai departe de 2005.



Ideile esenţiale care mi-au rămas mie

*INDUSTRIA MEDICAMENTELELOR se impune în faţa medicilor/are (poate) un cuvânt mai important de spus decât aceştia. Iar medicii sunt nevoiţi să se supună trendului. Dacă vor ei înşişi să supravieţuiască.
De fapt, marii industriaşi ai medicamentelor se impun în faţa sănătăţii.
Cât mai multe medicamente/produse vândute. Consecinţele le lăsăm pe altă dată. Pentru alţii. Eventual pentru urmaşi...
*PREJUDECĂŢI peste prejudecăţi. De data aceasta, ale colegilor de muncă, ale partenerilor de băutură.
*Dorința de a trăi. ASTA ÎN PRIMUL RÂND.
Un om a cărui viaţă nu avea nicio însemnătate - nici măcar pentru el însuşi - îşi transformă viaţa banală într-una de însemnătate. Devine un model. Pentru bolnavii asemănători lui.
Dar şi pentru oamenii sănătoşi, care doar l-au privit de departe (fie numai şi la cinematograf). Un model de supravieţuire.


POVESTEA FILMULUI (în cea mai mare parte REALĂ)
În anii80, în Dallas, Texas, afemeiatul electrician şi participant în concursurile de rodeo Ron Woodroof (Matthew McConaughey) i se pune un diagnostic necruţător: are SIDA şi doar 30 de zile la dispoziţie să îşi rezolve problemele de pe lumea aceasta.
Bineînţeles, Ron reacţionează în stilu-i caracteristic: Nu există nimic care să-l ucidă în 30 de zile!
În special în anii80, SIDA era asociată cu homosexualii. Societatea îl condamnă, iar, ce-i mai rău, familia şi prietenii îi întorc spatele.
Toată lumea începe să îl arate cu degetul ca homosexual.
Dar Ron detestă cu tărie această de categorie de oameni.
Când ajunge din nou la spital, Ron este preluat de doctoriţa Eve Saks (Jennifer Garner, într-un rol în care a fost distribuită Hilary Swank, nevoită să renunţe din cauza programului încărcat). Bineînţeles, iniţial Ron o tratează pe Eve în stilu-i misogin.
Eve îl informează pe Ron că se fac teste pentru un medicament numit AZT, care ar prelungi durata de viaţă a bolnavilor de SIDA. Bineînţeles că Ron nu are răbdare şi sare peste listele de aşteptare...
Mai târziu, Ron află că AZT, în timp, distruge sistemul imunitar.

Din nou la spital, Ron îl întâlneşte pe transsexualul Rayon (Jared Leto, care s-a transpus TOTAL în personaj; iar cuvintele sunt absolut seci în această privinţă), suferind şi el de SIDA.
Bineînţeles, Ron îl priveşte dezgustat.


Jared Leto şi Matthew McConaughey

Cu ajutorul unui medic căruia i s-a retras licenţa, Ron descoperă miracolul medicamentelor neconvenţionale. NEAPROBATE DE AUTORITATEA AMERICANĂ PENTRU MEDICAMENTE (FDA).
Pastile şi vitamine care, luate într-o anumită combinaţie, ajută organismul infestat cu HIV. Bolnav de SIDA.
Ajută la SUPRAVIEŢUIRE.

Ron învaţă TOTUL despre substanţele pe care le foloseşte. Fiecare element din alcătuirea lor e o CUNOSCUTĂ pentru Ron.

Însă doctorii americani susţin în continuare sloganul AZT. 

Astfel, împreună cu Rayon, Ron începe să vândă combinaţia pe care o ia el.
MEDICAMENTE CARE AJUTĂ. SĂ TRĂIEŞTI. BINE. Mai mult şi mai bine.
OAMENII VOR SĂ TRĂIASCĂ. Trebuie să facă rost de bani pentru asta; merg pe mâna cui îi face să nu moară.
Aşa apare Dallas Buyers Club - Clubul Cumpărătorilor din Dallas.  
Prietenia dintre Ron şi Rayon este tot mai profundă.

Ron se ajută pe el şi îi ajută şi pe alţii.

Bineînţeles că medicii află ce se întâmplă, li se fură de sub nas pacienţi.
Bineînţeles că nu sunt de acord cu politica lui Ron. TREBUIE să îşi vândă AZT-ul. Şi nu numai.
FDA reacţionează.

Trecuseră deja doi ani de la condamnarea la moarte pronunţată în cazul lui Ron.

Nu am dezvăluit aici decât puţin din ce se întâmplă în Dallas Buyers Club, pentru a ajuta la „punerea în temă”.





MATTHEW MCCONAUGHEY ŞI JENNIFER GARNER
Atât Matthew McConaughey, cât şi Jennifer Garner sunt născuţi în TEXAS.
Sunt de acolo, cu alte cuvinte.

Dallas Buyers Club reprezintă REÎNTÂLNIREA pe marele ecran a lui Matthew McConaughey cu Jennifer Garner după comedia romantică Ghosts of Girlfriends Past/Fantomele fostelor iubite, 2009.

La fel ca AMY ADAMS în Her/Ea , MATTHEW MCCONAUGHEY a jucat în 2013 într-un film de Oscar - altul decât cel pentru care a primit nominalizarea, The Wolf of Wall Street/Lupul de pe Wall Street.

Matthew McConaughey în „The Wolf of Wall Street”


REGIE
Canadianul (din MONTREAL) Jean-Marc Vallée are o carte de vizită destul de scurtă, ce cuprinde şapte lungmetraje în decursul a aproape 20 de ani.

Însă printre producţiile pe care le-a regizat se numără aclamatele de critică Café de Flore, 2011, cu Vanessa Paradis, C.R.A.Z.Y., 2005 şi The Young Victoria/Tânăra Victoria, 2009, cu Emily Blunt, cu un scenariu semnat de creatorul serialului Downton Abbey.
Anul acesta, Jean-Marc Vallée este nominalizat la OSCAR pentru montajul Dallas Buyers Club.


PREMII
Dallas Buyers Club
are la activ cele două GLOBURI DE AUR obţinute de Matthew McConaughey, respectiv Jared Leto.
Din cele şase nominalizări la OSCAR, probabil (cu Academia asta Americană nu ştii niciodată...) tot Matthew McConaughey şi Jared Leto vor puncta.
Lăsându-i la o parte pe cei doi, celelalte patru nominalizări sunt pentru cel mai bun film, scenariu original, montaj şi machiaj.


Şi
acum... POVESTEA DIN SPATELE POVEŞTII - TRIVIA EXTINSĂ
(Surse: wikipedia.com, imdb.com, biography.com)

Matthew McConaughey a slăbit 21 de kilograme (de la 83 la 62 kg) pentru a se încadra în rol - un plus pentru el, fiindcă Academia Americană apreciază, în decernarea Oscarurilor, sacrificiile fizice pe care le face un actor pentru un anumit rol.
În plus,
McConaughey a stat închis în casa lui din Texas timp de şase luni, pentru a căpăta paloarea necesară rolului unui bolnav adevărat.
Tot în această perioadă, a încetat să socializeze cu cei din jur (probabil nu TOTAL).
La un moment dat, vederea a început să îi cedeze, a început să se simtă moale, iar picioarele îl lăsau după un efort uşor.

Şi Jared Leto şi-a sacrificat corpul, el slăbind numai 15 kg. Actorul-muzician s-a confesat într-o declaraţie că a încetat să mănânce pentru a pierde rapid în greutate.

Solistul trupei rock de succes 30 Seconds to Mars (CARE VA CONCERTA ÎN ROMÂNIA ÎN ACEST AN), Jared Leto a acceptat să joace într-un film după mai bine de cinci ani de absenţă din această îndeletnicire.
Pentru a obţine rolul din Dallas Buyers Club, Jared s-a îmbrăcat în femeie în timpul unor audiţii.

Jared Leto a insistat să rămână în personaj în timpul filmărilor. La un moment dat, a mers într-un magazin alimentar îmbrăcat ca Rayon.

A durat mai bine de 20 de ani pentru ca Dallas Buyers Club să fie realizat.
Întâi, la începutul anilor ‘Share this: Facebook  |  Twitter  |  Permalink Hide options
90, lui Marc Forster (regizorul unor producţii ca Finding Neverland/În căutarea Tărâmului de Nicăieri, 2004, cu Johnny Depp şi Kate Winslet, Quantum of Solace/007: Partea lui de consolare, 2008, cu Daniel Craig, World War Z/Ziua Z: Apocalipsa, 2013, cu Brad Pitt) i s-a propus să regizeze un film bazat pe viaţa lui RON WOODROOF, în care protagonist ar fi urmat să fie Brad Pitt.
Apoi, în 2008, producătorii au luat în calcul duo-ul Ryan Gosling-Craig Gillespie (regizorul unor filme ca Mr. Woodcock/Domnul Woodcock, 2007, cu
Billy Bob Thornton şi Susan Sarandon, Lars and the Real Girl, 2007, cu Ryan Gosling şi Patricia Clarkson.

SORA LUI RON WOODROOF s-a declarat un pic îngrijorată în privinţa distribuirii în rolul fratelui ei a lui Brad Pitt sau Ryan Gosling, deoacere personalitatea lor nu s-ar fi potrivit cu cea a lui Ron. În schimb, a fost încântată de alegerea lui Matthew McConaughey, fiindcă ea a văzut în el aceeaşi mândrie şi aceeaşi personalitate ca a lui Ron.

Din pricina bugetului mărunt,
Dallas Buyers Club a fost turnat în numai 25 de zile.
Se pare că Matthew McConaughey ar fi pus umărul şi el la finanţarea
Dallas Buyers Club.


CINE A FOST, DE FAPT, Ron Woodroof?
Ron Woodroof s-a născut în 1950, în Texas, şi a fost de meserie electrician. A fost diagnosticat cu SIDA în 1986, dându-i-se numai şase luni de trăit (filmul a micşorat perioada la o lună).
Neavând până atunci nicio legătură cu medicina, Woodroof a început un studiu intensiv asupra bolii (despre care se ştiau foarte puţine lucruri în acei ani, fiind ceva de neînţeles) şi a efectelor pe care le are ea asupra organismului său.
El a căutat în toată lumea medicamente care să contracareze efectele SIDA. În acest scop, a luat la puricat diverse cataloage cu medicamente neaprobate încă de FDA, medicamente experimentale și de altă natură care au fost utilizate pentru pacienţii cu SIDA.
Woodroof  a descoperit o combinaţie de antivirale despre care era convins că îşi vor face efectul. Însă nicunul dintre medicamente NU era prezent pe piaţa americană. Astfel, Woodroof a fost nevoit să procure medicamentele din alte ţări.

Cu timpul, şi alţi bolnavi de SIDA au început să îl caute pe Woodroof pentru medicaţia revoluţionară. Cu ajutorul unui medic şi al unui coleg de suferinţă, el a pus bazele Dallas Buyers Club, în martie 1988.
Însă extinderea reţelei de distribuţie a atras atenţia FDA.
Woodroof a suţinut întotdeauna că NU a condus Clubul pentru a obţine profit.
Ron Woodroof a încetat din viaţă pe 12 septembrie 1992, în Texas, în aceeaşi zi în care gigantul cinematografiei Anthony Perkins (Psyho, 1960, al lui Hitchcock, sau ecranizarea cărţii lui Kafka „Procesul”, din 1962) pierdea, la rându-i, bătălia cu SIDA.


CE E (NE)REAL ÎN POVESTEA FILMULUI

Nu.
Atât transsexualul Rayon, cât şi doctoriţa Eve Saks din Dallas Buyers Club nu au existat în viaţa reală.
Au existat, însă, persoane asemănătoare lor, pe care scenariştii şi producătorii le-au reunit în aceste două personaje.

Da. Woodroof a fost abandonat de prieteni după ce aceştia au aflat că a fost diagnosticat cu SIDA, considerată boala homosexualilor.

Nu. Din declaraţiile unor apropiaţi sau cunoscuţi, reiese faptul că Ron Woodroof nu ar fi fost homofob, ci bisexual.

Nu. Lui Ron Woodroof îi plăceau concursurile de rodeo, însă nu a călărit în viaţa lui vreun taur.

Woodroof era cunoscut ca având un comportament bizar, însă Matthew McConaughey l-ar fi portretizat în Dallas Buyers Club mai dur decât era în realitate.

Adevăratul Ron Woodroof
a avut o fiică și o soră, care nu au fost incluse în scenariu, pentru a nu se deraia de la „studiul de caz”.


„ECRANIZARE”, SCENARIU şi... Woody Harrelson

În 1992, Woodroof a făcut subiectul unui articol extins în publicaţia „The Dallas Morning News”.
Cu o lună înainte ca Woodroof să moară, unul dintre cei doi scenarişti de la  
Dallas Buyers Club, Craig Borten, a realizat o serie de interviuri cu acesta. De asemenea, Craig Borten a avut acces la jurnalele lui Woodroof.

Aşa cum spuneam mai sus, încă de la începutul anilor ’90 s-a încercat transpunerea poveştii pe mare ecran - Borten a scris nu mai puţin de zece variante de scenariu.
Borten ar fi vrut ca celebrul actor, regizor şi scenarist Dennis Hopper (1936-2010) să regizeze producţia, iar Woody Harrelson să-l întruchipeze pe Woodroof. Proiectul nu a putut fi pus în scenă din cauza dificultăţilor financiare.

La ora actuală, Woody Harrelson şi Matthew McConaughey sunt colegi de platou în serialul HBO foarte apreciat True Detective/Detectivii din Louisiana.

Woody Harrelson şi Matthew McConaughey în „True Detective


Update
Jumătate dintre cele şase nominalizări la OSCAR au fost fructificate - Matthew McConaughey (rol principal), Jared Leto (rol secundar), respectiv trofeul pentru machiaj şi coafură.

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. Ba da, este un film dur, pe care nu oricine il poate digera. Mi-a placut foarte mult si mi-a dat de gandit, deopotriva.
    Foarte bun filmul, iar Matthew McConaughey si Jared Leto, intr-adevar, se intrec pe sine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am referit la „dur" în general, ci la dur, în sens de boală - să arate tot felul de suferinţe ale personajului principal.
      Matthew McConaughey şi Jared Leto şi-au meritat pe deplin Oscarurile!
      Ioana

      Ștergere
    2. Cronica este memorabila,rar citesc asa ceva imi pare rau ca am poerdut filmul Va sunt recunoscaroare pentru rezumat.A fost util si interesant

      Ștergere
    3. Mulţumesc frumos pentru aceste aprecieri!
      Cu drag,
      Ioana

      Ștergere