Pagini

luni, 24 februarie 2014

War Horse/Calul de luptă (2011, cu Jeremy Irvine, Emily Watson). EPOPEEA UNUI CAL



Geniul lui Steven Spielberg răzbate prin fiecare secvenţă din acest film înduioşător.

Vizual, War Horse e mai mult decât o încântare.
Culorile triste ale războiului contrastează cu verdele pătrunzător din debutul filmului.

War Horse e ca un BASM... CU RĂZBOI.

Un cal, Joey, stârneşte ataşamentul profund al unui băiat.
Apoi, al unei fete, al unor soldaţi - fie ei de partea bună sau de partea rea.
Iar calul, la rându-i, are o relaţie specială cu companionul lui din război, un armăsar negru superb, tot dintr-o rasă superioară.

Într-o zonă rurală a Angliei, în comitatul Devon, Joey e un cal de rasă, brun, cu o pată albă în frunte, care se naşte şi creşte sub ochii adolescentului ALBERT (Jeremy Irvine - eu l-am văzut în rolul principal din cea mai recentă ecranizare Great Expectations/Marile speranţe, 2012, cu Helena Bonham Carter, dar şi în tristuleţul Now Is Good, 2013, alături de Dakota Fanning).
În ciuda dificultăţilor financiare ale familiei, tatăl lui Albert (Peter Mullan, Trainspotting/Din viaţă scapă cine poate, 1996, şi seria Harry Potter) cumpără armăsarul licitând împotriva moşierului său.
Mama lui Albert (Emily Watson, care apare şi în recenta ecranizare a volumului Hoţul de cărţi) dezaprobă total gestul soţului, făcut (şi) sub impulsul acoolului.
Femeia îşi înţelege însă bărbatul şi îl iubeşte aşa cum e, fiindcă băutura îi alungă durerea fizică (şi psihică) din războiul în care bărbatul a luptat în Africa de Sud. Neputinţa de a realiza mai mult.

Familia riscă să piardă mica fermă, fiindcă nu de un animal numai bun de dresat aveau ei nevoie, ci de unul de tracţiune, pentru a ara pământul şi aşa sărăcăcios.
Însă calul are o ambiţie nemăsurată... Pe măsura lui Albert.

PRIMUL RĂBOI MONDIAL ajunge pe teritoriul englez. În sat se fac recrutări. Calul lui Albert este vândut Armatei. Iar băiatul nu poate fi cu el, deoarece nu are vârsta necesară.
Albert îşi decorează armăsarul cu flamura regimentului tatălui său, pe care i-o dăruise mama lui.

În război, Joey are parte de o multitudine de aventuri, luptând atât în tabăra engleză, cât şi în cea a inamicului Angliei, Germania.

Curaj. Ambiţie. Forţă (interioară, dacă există la cai). Putere de sacrificiu.
Joey le are pe toate. E un EROU.
Un erou blând, cuminte, ascultător. ÎNDUIOŞĂTOR.
Te emoţionează aproape la fel de tare ca Hachi, câinele din filmul omonim (poveste adevărată) cu Richard Gere.

În acest timp, cât prietenul său se află la război, în Franţa, Albert nu încetează să se gândească la el... Să-i transmită, cu gândul, să reziste... Să fie tare. Să se gândească la reîntâlnirea lor.

Dar vine şi vremea lui Albert să meargă la război...
Iar gândul lui nu poate fi decât la Joey. La reîntâlnirea lor.
Prietenul lui TREBUIE să fie acolo...

 „Povestea este un fel de Black Beauty merge la război. Pentru englezi, două dintre cele mai emoţionante subiecte sunt Black Beauty şi primul război mondial. Cei din echipa care s-a aflat pe platourile de filmare de la War Horse au avut lacrimi în ochi, pentru că fiecare are o poveste în familie legată de acest război”, spunea actriţa engleză Emily Watson.




Notă:
Pentru secţiunile de mai jos s-au utilizat ca surse de inspiraţie wikipedia.com şi imdb.com.

TRIVIA/FAPT DIVERS
De-a lungul filmului War Horse au fost folosiţi 14 cai pentru a-l portretiza pe Joey.
Actorul principal a fost şi protagonistul filmului Seabiscuit/Cursa secolului, 2003, cu Jeff Bridges şi Tobey Maguire.

War Horse a fost şi primul film al cărui protagonist este un cal nominalizat la Oscar după mai sus-menţionatul Seabiscuit.

În War Horse, Jeremy Irvine s-a aflat la primul său rol într-un lungmetraj. Până atunci, foarte tânărul Irvine a fost actor de teatru.
El nu a călărit niciodată înainte de filmările pentru această producţie.

Filmările la War Horse s-au desfăşurat sub numele de cod „Dartmoor”. Dartmoor este zona din comitatul Devon (denumire istorică Devonshire) unde au avut loc în mare parte filmările la War Horse.

Aproximativ 5.800 de figuranţi apar în această superproducţie.


DISTRIBUŢIA
ACTORII sunt EUROPENI, majoritatea britanici, dar şi nemţi şi francezi - asta cu toate că filmul este o producţie americană.
Filmările au fost realizate exclusiv în Anglia, inclusiv în comitatul Devon, locul de naştere al lui Albert, durând aproximativ două luni.

Benedict Cumberbatch (cunoscut îndeosebi din îndrăgita serie britanică Sherlock) apare în rolul unui maior.

Iar interpretul valetului Alfred din serialul Downton Abbey, Matt Milne, e în War Horse cel mai bun prieten al lui Albert.


ECRANIZARE
Filmul War Horse are la bază două creaţii. Prima este romanul pentru copii/adulţi tineri cu acelaşi nume semnat de Michael Morpurgo (publicat în 1982 în Marea Britanie şi la noi de Editura Rao), a doua este piesa de teatru omonimă din 2007, scrisă după carte şi aparţinându-i dramaturgului Nick Stafford.
Michael Morpurgo (foto), născut în 1943, apare într-o scurtă secvenţă în filmul War Horse - în timpul licitaţiei el stă lângă moşier. De asemenea, soţia lui Michael Morpugo poate fi văzut-o într-o scenă.


Michael Morpurgo a încercat el însuşi să aducă romanul său pe marele ecran, lucrând la scenariu cinci ani, împreună cu Simon Channing-Williams, producător al unor filme ca The Constant Gardener/Prietenie absolută, 2005, cu Ralph Fiennes şi Rachel Weisz, adaptarea cărţii lui Jose Saramago Blindness/Alb orbitor, 2008, cu Julianne Moore, Mark Ruffalo şi Gael Garcia Bernal, super-optimistul Happy-Go-Lucky/Despre fericire şi alte nimicuri, 2008, cu dubla nominalizată la Oscar Sally Hawkins.

Totuşi, realizarea cinematografică War Horse se apropie mai mult de VERSIUNEA SCENICĂ decât de cea tipărită, bazându-se mai mult pe prima.

O situaţie asemănătoare - o piesă de teatru bazată pe un roman şi adaptată pentru marele ecran - e întâlnită şi în cazul filmului A Place in the Sun (1951).

Nepoata unuia dintre participanţii în primul război mondial care l-a inspirit pe Michael Morpurgo să scrie cartea apare în mulţimea de figuranţi.


PREMII
Şase nominalizări la OSCAR (cel mai bun film, imagine, coloană sonoră, montaj de sunet, mixaj de sunet, scenografie), două la GLOBUL DE AUR (cel mai bun film dramă, coloană sonoră) şi patru la BAFTA (numai pentru categorii tehnice).
Doar nominalizări au rămas...
Era anul The Artist/Artistul.


COTAŢII
rottentomatoes.com       77%
allmovie.com        3,5 stele (din 5)
imdb.com    7,3


La CARMEN găsiţi alte recomandări.

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. Am vazut filmul si am cam stat cu sufletul la gura. :) Tare mult mi-a placut! L-am vazut dupa filmul "Spirit: Stallion of the Cimarron" (animatie) si - fara o explicatie (neaparat) logica :) speram ca totul sa fie bine. :)
    Iti doresc o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu, recunosc, am stat cu sufletul la gură şi, la fel, speram să se termine cu bine.
      Steven Spielberg şi echipa lui au reuşit să suprindă nişte imagini incredibile, pe lângă toată emoţia pe care e emană tot filmul.
      Chiar s-a potrivit pe minune alăturarea ta de filme.
      Weekend plăcut!
      Ioana

      Ștergere
  2. daaaaa, am vazut filmul si asocierea "basmul cu razboi" o gasesc foarte potrivita, nu care cumva vre-un cititor sa înteleaga gresit - în sensul ca filmul ar fabula, nuuu nu, actiunea filmului are multe pucte inspirate din realitate, din istoria vremii. Pentru farmecul cu care a exprimat întreaga poveste, filmul este UN BASM, este o capodopera cinematografica! este unul din ele mai frumoase filme ale tuturor timpurilor!
    O saptamâna minunata sa ai! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că actriţa Emily Watson a descris cel mai bine ce înseamnă caii şi Primul Război Mondial pentru englezi.
      Iar faptul că War Horse este realizat şi (de) englezi, cu mulţi actori englezi plus Steven Spielberg la „cârmă".... rezultă o capodoperă. Şi văd că suntem pe aceeaşi lungime de undă.
      Weekend plăcut !!!

      Ioana

      Ștergere