Pagini

vineri, 16 mai 2014

Europenele de gimnastică. Calificări senioare, echipe junioare. Şansele României




După ce am trecut de prolog – plus o scurtă incursiune în gimnastica anilor 90 – a început cu adevărat întrecerea!
La Campionatele Europene 2014 s-au consumat deja două zile de întreceri, dintre care una cu medalii.

Titlul pe echipe la Campionatele Europene de la Sofia se va disputa în trei.
Da, vor fi tradiţionalele România şi Rusia, la care se adaugă... Marea Britanie. Care nu numai că a fost aproape de marile naţiuni ale Europei în materie de gimnastică, dar a CÂŞTIGAT calificările pentru finala pe echipe şi finalele pe aparate, desfăşurate în cursul zilei de joi!






PREMIERĂ BRITANICĂ

La începutul anilor 2000, gimnastica feminină din Marea Britanie abia scotea capul în lumea mare, prin Elisabeth Tweddle, care a obţinut de-a lungul carierei încheiate în 2012 numeroase trofee la Mondiale, Jocuri Olimpice ori Europene, în special la paralele.

Acum, surprinzător pentru mulţi – dar nu şi pentru specialişti, care anticipau întrucâtva acest lucru! – Marea Britanie bate România şi Rusia în calificări!

Nici când concura Beth Tweddle nu s-a întâmplat acest lucru! La Europenele din 2014, britanicele au fost „compacte”, s-au completat una pe alta. Iar individual, să fii pe podium la trei aparate nu-i de ici-de colo! Adrian Stan a lucrat mult timp pe acele meleaguri...
Marea Britanie are un argint pe echipe la Europene, obţinut în 2010, la Birmingham, în faţa României.

Locul 1 în calificări vine după ce, cu o zi înainte, junioarele cuceriseră prima medalie pe echipe din istorie - argint, cu 33 (!) de miimi în faţa României.

Dar... gata cu elogiul la adresa altora.
E timpul să continue POVESTEA noastră!


Putem spera la AUR!

Pentru că...

☺ Faţă de alţi ani, diferenţele din calificările de joi nu sunt foarte mari; oricând, pe parcursul finalei de sâmbătă, poate exista o rocadă între cele trei mari favorite – Marea Britanie, România şi Rusia, în ordinea din calificări.

Sămbătă, în finala pe echipe (la TVR 2), TOTUL se ia de la zero.
Nu mai contează ce ai făcut în urmă cu două zile.

Finala pe echipe la gimnastică a fost întoteauna un concurs al nervilor. Sistemul „concurează câte trei pe fiecare aparat, TOATE cele trei punctaje contează!” – a existat de la prima ediţie a întrecerilor pe echipe la Europene - 1994, învingătoare România; la Mondiale s-a aplicat acest sistem începând din 2001.


Fetele noastre

Larisa Iordache (18 ani în iunie) a strălucit joi în calificări. A câştigat neoficial concursul la individual compus - suma punctajelor la cele 4 aparate. Din nefericire, concursul oficial nu are loc anul acesta... Larisa va dovedi, cu siguranţă, la Mondialele din China că e un STAR.
Larisa a avut în calificările de joi cele mai mari punctaje atât la bârnă, cât şi la sol.
Poate concura DUMINICĂ în toate cele patru finale pe aparate, cu şanse bune la medalii la trei dintre ele şi poate furniza o surpriză la paralele.




Andreea Munteanu (16 ani pe 29 mai) TREBUIE să se mobilizeze după greşelile de azi, care au costat-o accesul în finalele de la bârnă şi sol, unde avea exerciţii competitive.
Medaliată acum doi ani la Europenele de junioare, Andreea va adăuga puncte bune în contul echipei dacă uită de ceea ce i s-a întâmplat joi.

Diana Bulimar (19 ani în august) îşi revine încet-încet după accidentarea care a scos-o din cursa pentru Mondialele de anul trecut. A rămas cu aceeaşi precizie în execuţii, chiar dacă nu a avut timp să lucreze la creşterea dificultăţii.

Silvia Zarzu (16 ani abia în decembrie) şi Ştefania (Alina) Stănilă (17 ani la finele anului 2014) au atuul „crudităţii” şi voinţa de a demonstra că pot mai mult decât joi.


MATEMATIC, judecând după ce s-a întâmplat în calificările de joi,

☺ România are aceeaşi dificultate la SĂRITURI ca Marea Britanie, Rusia fiind ceva mai jos, însă cred că urmaşele Svetlanei Horkina vor ridica ştacheta în finală.
România este mai bună la execuţie.

☺ La PARALELE, britanicele şi rusoaicele sunt egale în ceea ce priveşte dificultatea; va conta fiecare mică îndoire de cot ori un pas mărunt la aterizare.
Din păcate, aici România nu excelează nici la dificultate, nici la execuţie, deşi Larisa şi Diana au depăşit „pragul psihologic” 14.000 în calificări, iar prima a prins chiar finala acestui aparat.

BÂRNA ar trebui să le aducă Dianei, Andreei şi Larisei un avantaj consistent, pentru că ultimele două au exerciţii cu dificultate ce trece de 6.0, în timp ce la rusoaice există o sigură sportivă care a atins acel prag în calificări. Pentru britanice, bârna e cam egală cu paralelele noastre: nici prea-prea la dificultate, execuţie în medie, dar nu strălucită.

☺ Dintre cele trei pretendente la AUR, România e de departe CEA MAI BUNĂ la sol. Dificultate, execuţie, prezentare. Bine, Rusia a avut joi un exerciţiu dezastruos la sol, însă nici cu acela bine executat nu se ridică la valoarea româncelor...

Aşadar, două aparate excelente pentru România, unul care poate aduce un mic avantaj şi altul unde trebuie tras din greu pentru a nu pierde contactul cu Rusia şi Marea Britanie.

Ştefania Stănilă, Diana Bulimar, Silvia Zarzu, Andreea Munteanu şi Larisa Iordache (Foto: romgym.ro)


CUM SE CONCUREAZĂ SÂMBĂTĂ

Fetele noastre încep cu SĂRITURILE, continuă cu aparatul care a creat atâtea probleme, paralele, dar merg mai departe cu bârna şi solul, unde au fost mereu la înălţime!

Britanicele trebuie să treacă prima oară de BÂRNĂ – şi le trebuie nervi tari; dar aşa au început şi joi.
Pentru ele, finala pe echipe se încheie la paralele, unde strălucesc!

Rusoaicele debutează la PARALELE, aparatul lor forte, şi termină cu săriturile, unde nu au prea fost la înălţime joi.


Aşa cum aminteam, România a cucerit de şase ori AURUL european la gimnastică echipe, cel mai recent acum doi ani (la ultimele Europene unde s-au acordat distincţii pe echipe). Din formaţia de atunci au rămas Larisa Iordache şi Diana Bulimar – celelalte medaliate cu AUR erau Călălina Ponor, Sandra Izbaşa şi Raluca Haidu.


Un avantaj pentru România – deşi nu e bine să te bucuri de răul altuia – l-ar constitui aparenta subţirime a formaţiei din Rusia. Experienţa internaţională redusă.
O mulţime de sportive de valoare, cu melalii şi titluri la Jocurile Olimpice, campionate mondiale ori Europene de junioare, au rămas acasă, din pricina unor probleme de sănătate: Viktoria Komova, Ksenia Afanaseva, Anastasia Grişina, Evghenia Şelgunova, Ekaterina Kramarenko.

Maria Harenkova, o excelentă fostă junioară, o secondează pe Larisa la bârnă în calificări, Alia Mustafina e... Mustafina, campioană mondială, olimpică şi europeană de mare clasă, chiar dacă acum acuză o uşoară accidentare, Anna Rodionova e în media echipei la paralele (medie excelentă!), nou-venita Alla Sosniţkaia străluceşte la sărituri, iar Daria Spiridonova poate ajuta echipa la trei aparate.
Ceea ce au arătat rusoiacele în calificări joi nu e neapărat TOT ceea ce pot ele la ora actuală.


Teoretic, Marea Britanie, România şi Rusia se luptă pentru cele trei locuri pe podium în finala de sâmbătă.

Italia (cu Vanessa Ferrari) şi Germania, următoarele clasate, pot face o mare surpriză NUMAI în caz de ratări în lanţ ale celor trei favorite.

Calificări în finalele pe aparate
În afara Larisei, care va lua teoretic startul în TOATE CELE PATRU FINALE INDIVIDUALE, duminică o vom mai vedea pe Diana Bulimar la sol – a 5-a în preliminarii.


ANDA, ANDRA, ANDREEA (ŞI LAURA)

Acel „şi Laura” (Laura Jurcă) a fost „motorul" echipei României de junioare, care a pierdut milimetric, la 33 de miimi de punct, medalia de argint. De mulţi ani, aurul revine Rusiei. Însă puţine fete din acele echipe de vis reuşesc să se afirme pe deplin în concursurile senioarelor.

Andreea Iridon, Andra Stoica, Laura Jurcă, Andreea Ciuruşniuc şi Anda Butuc, medaliate cu bronz în 2014


Astăzi, Laura Jurcă şi Andreea Iridon concurează pentru medaliile în concursul individual compus.
Duminică (concurs netelevizat), Laura are şanse la medalii la sărituri şi sol, Andreea Iridon – la bârnă şi sol, iar Anda Butuc – la bârnă.

*Update: Laura a devenit vicecampioană a Europei la junioare, în timp ce Andreea s-a clasat pe locul 6.



Dacă vă face plăcere, citiţi şi:
Europenele de gimnastică 2014. Prolog. Cu drag, despre gimnasticaPASIUNEA mea pentru gimnastică – amintiri cu Daniela Silivaş şi echipa de aur din 1987, cu Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Gina Gogean. Generaţia actuală, a Larisei Iordache, nu a fost nici ea omisă.
Europenele de gimnastică 2014. AUR! – Povestea titlului pe echipe pentru România
Europenele de gimnastică 2014. Epilog – Trei medalii în finalele pe aparate pentru Larisa Iordache!

FOTO deschidere: Larisa Iordache
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu