Pagini

marți, 12 mai 2015

Filme pe paine – SA CANTE MUZICA!!! (I)





„Quitters never win.”
(Ruderrless)

Dacă Whiplash se remarcă prin intensitate, Rudderless străluceşte prin sensibilitate.
Pitch Perfect înseamnă bună dispoziţie, Begin Again vine cu o coloană sonoră de excepţie.
One Touch of Venus vă invită la musicalul clasic!
Iar To Write Love on Her Arms vine cu mai puţină muzică decât restul, însă completează cu o poveste zguduitoare – despre PRIETENIE, în primul rând.


RUDDERLESS (2014)

Titlul filmului Rudderless nu a fost tradus în limba română – într-o traducere aproximativă înseamnă „fără direcţie”.

Un tată, Sam (Billy Crudup), suferă de pe urma morţii fiului său, Josh (Miles Heizer din serialul Parenthood), student la colegiu. Băiatul şi-a pierdut viaţa în timpul unui atac în campus.
Divorţat de soţie (Felicity Huffman), cu o carieră solidă în domeniul publicităţii, Sam alege să îşi petreacă acum viaţa pe o barcă şi să lucreze ca zugrav. El descoperă înregistrările muzicale ale lui Josh şi începe să îi fredoneze creaţiile, inclusiv în barul satului.
Quentin (Anton Yelchin) îl aude şi nu-l mai... lasă să scape până nu îi promite că vor cânta împreună.
Viaţa tuturor capătă o altă turnură...
(Aşteptaţi-vă şi la întorsături de situaţie!)


Rudderless reprezintă pentru actorul William H. Macy - super în serialul Shameless, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur 2015 şi Emmy 2014 - debutul în domeniul regiei de film.
William H. Macy este şi co-scenarist Rudderless. Apare şi pe ecran, în calitate de proprietar al barului în care cântă trupa lui Sam şi Quentin.
Soţia lui William H. Macy, Felicity Huffman (Sports Night – printre primele succese ale lui Peter Krause şi Josh Charles; Desperate Housewives) nu apare prea mult în Rudderless, însă prezenţa ei este esenţială.




Billy Crudup nu a folosit vreo dublură pentru interpretarea (cu voce şi la chitară) a cântecelor din Rudderless. Actorul a rămas cu microbul chitarei de la Almost Famous (2000).

Rudderless a fost văzut pentru prima oară la Sundance, la începutul anului 2014.

Pentru fanii serialelor Disney, Selena Gomez apare într-un rol secundar – iubita lui Josh.
De asemenea, Laurence Fishburne e un „pion” important în Rudderless.

Finalul Rudderless te găseşte cu noduri în gât. Trăieşti muzica...
Sentimentul, emoţiile sunt acolo, pentru fiecare. Muzica te pătrunde...
Sam e deja parte din lumea ta... Şi deja cade cortina... ai vrea ca melodia să continue la infinit...


WHIPLASH (2014)

Îmi pare rău că nu am apucat să scriu la timp despre Whiplash – s-a împlinit aproape jumătate de an de la vizionare şi eu am tot aşteptat să se adune filmele de Oscar... şi nici acum nu am reuşit să le văd pe toate.

Filmul ăsta e genial din toate punctele de vedere!
Totul pluteşte la graniţa subtilă dintre geniu şi nebunie.

„Am fost acolo să împing oamenii mai departe de aşteptări. Eu cred că asta era... o necesitate absolută.
Altfel, noi am priva lumea de următorul Louie Armstrong, de următorul Charlie Parker.”

Whiplash creşte şi tot creşte în intensitate – tobele îşi înteţesc ritmul o dată cu trecerea minutelor, pentru a atinge apogeul la final: nouă minute neîntrerupte!!! E pur şi simplu hipnotizant!

Succesul este atins cu cele mai mari sacrificii – cele FIZICE (sângele pictat pe tobe este... mai mult decât semnificativ), dar în special cele de ordin PSIHIC.
Whiplash este şi el un FILM INDEPENDENT. Tulburător, cu suspans fără a avea „acţiune” în sensul strict al termenului.

Whiplash e numele unui „scheme de jazz” interpretate în general, aici de orchestra condusă de profesorul Fletcher (J.K. Simmons, Oscar şi Globul de Aur pentru rolul GENIAL). Fletcher nu admite decât PERFECŢIUNEA de la elevii săi. Cine nu-i atinge aşteptările e dat afară fără nicio remuşcare.

Miles Teller face şi el un rol de zile mari în rolul studentului Andrew, cooptat de Fletcher în orchestra sa.


Miles Teller cântă la tobe de la 15 ani (avea 26 la momentul filmărilor Whiplash). Teller a cântat până la epuizare în Whiplash, fiindcă regizorul nu a putut să strige tradiţionalul „tăiaţi!”.

Whiplash 2014 este una dintre producţiile cu bugetul cel mai scăzut dintre cele care au primit de-a lungul timpului nominalizări la Oscar pentru cel mai bun film. Whiplash a strâns în total 5 nominalizări la Oscar – au primit statueta cei responsabili cu montajul şi sunetul plus actorul J.K. Simmons.

Scenariul Whiplash 2014 (de asemenea nominalizat la Oscar) se inspiră din experienţa trăită de regizorul şi scenaristul Damien Chazelle în liceu.


PITCH PERFECT (2012)

Aventura muzicii. Super bună dispoziţie. Cover-uri superbe.
Vă tentează?

Studenta Beca (Anna Kendrick, din Up in the Air, 2009 şi Into the Woods, 2014) vrea să fie DJ. Cum-necum, vrând-nevrând, ea ajunge să facă parte din grupul (de fete) a capella „The Bellas”, şi să participe la diverse competiţii inter-universitare de gen.
Orgolii tinereşti, rivalităţi, o poveste de dragoste şi muzică bună – cam de toate!
Pitch Perfect 2012 este ecranizarea cărţii semnate de Mickey Rapkin.

Din distribuţie mai fac parte Skylar Astin (băiatul interesat de Beca), Brittany Snow, Anna Camp şi Rebel Wilson – al cărei talent comic vă va cuceri.


Pitch Perfect 2012 a fost un real succes, astfel că sequel-ul era inevitabil.
Pitch Perfect 2 (2015) apare, la finalul lunii mai 2015, şi în cinematografele din România.


ONE TOUCH OF VENUS (1948)

Aici virăm ceva mai mult spre romantism, presărat şi cu fantezie şi mult umor. Asta nu e un motiv să lipsească acţiunea!

Eddie (Robert Walker) lucrează ca decorator de vitrine într-un magazin. Proprietarul achiziţionează o statuie reprezentând-o pe Venus, zeiţa iubirii. Eddie îi atinge uşor buzele, iar piatra... capătă viaţă (Ava Gardner). Începe o întreagă serie de încurcături.


Şarmantul Robert Walker este cunoscut mai ales din hitchcock-ianul Strangers on a Train, 1951. A murit la 32 de ani, în 1951, din cauza reacţiei la administrarea unui sedativ. Totul (şi) pe fondul alcoolului.

One Touch of Venus are la bază un musical de pe Broadway şi o carte scrisă de S.J. Perelman şi Ogden Nash.


TO WRITE LOVE ON HER ARMS (2012/2015)

„Cred că oamenii au nevoie de mai mult decât cuvinte.”

„Când eram mic spuneam că avioanele sunt nişte uriaşi prietenoşi; şi dacă aveam un vis urât, o idee urâtă, un avion le lua şi de ducea departe de mine.”

To Write Love on Her Arms este departe de a fi o poveste de dragoste. Poate doar una cu... dependenţele.

Nu fumez, nu beau (nu consum droguri).
Însă povestea din To Write Love on Her Arms filmul (un alt „INDEPENDENT”) m-a atins.

Ca să nu mai spun că mi-au plăcut foarte tare actorii: am admirat-o pe Kat Dennings în Arlen Faber/The Answer Man, 2009 - cu Lauren Graham, Jeff Daniels şi Lou Taylor Pucci; Arlen Faber/The Answer Man este preferatul meu în materie de lungmetraj cu Lauren.
Rupert Friend e cunoscut pentru serialul „Homeland”; „Young Victoria”, 2009 sau „Pride  & Prejudice”, 2005, iar pe Chad Michael Murray nu-l uit din primele două sezoane Gilmore Girls.

Renee Yohe din realitate este născută în acelaşi an cu actriţa Kat Dennings, 1986.



Sinopsis „To Write Love on Her Arms”

În coplilărie, Renee se visa prinţesă, iar lumea ei era în basme.
Din cauza dependenţei de alcool şi droguri, chinuită de depresie, Renee a rămas, la 19 ani, singură pe lume.
A reuşit să străpungă întunericul prin ajutorul a doi noi prieteni, Jamie şi David (şi a MUZICII), ajutor pe care l-a întors, la un moment dat.

Oricine are obligaţia să lupte pentru viaţă... nu avem decât una.
„Merită să lupţi pentru viaţă” – aşa se încheie filmul; înainte de intrarea în scenă a personajelor reale: Jamie, Renee şi David. Din păcate, acesta din urmă nu apare decât în fotografii – a încetat din viaţă în decembrie 2012, la 33 de ani, în urma unui accident de maşină.

Organizaţia fondată de Jamie Tworkowski, To Write Love on Her Arms (TWLOHA), este acum cunoscută şi ajută persoanele care au probleme similare lui Renee să revină la viaţă.
Mai multe despre organizaţia „To Write Love on Her Arms” puteţi citi AICI.


Filmările la To Write Love on Her Arms au debutat pe 23 februarie 2011, la exact cinci ani de la prima întâlnire dintre Jamie şi Renee din realitate.
To Write Love on Her Arms filmul a fost lansat oficial abia în 2015 - a fost prezentat pentru prima oară în cadrul Festivalului de film Florida 2012.


BEGIN AGAIN/CAN A SONG SAVE YOUR LIFE? (2013) – NEW YORK MELODY

Coloana sonoră Begin Again 2013 este ex-tra-or-di-na-ră!
Keira Knightley cântă pe bune, live. Şi acest lucru este excepţional, mai ales că ea nu cântase la nivel profesional înainte!
Melodia „Lost Stars”, interpretată de Knightley, a fost nominalizată la Oscar în 2015.

Keira Knightley emană atâta sensibilitate de-a lungul celor 90 de minute, că e greu de descris într-un cuvânt... sau două...

Producătorul muzical Dan (Mark Ruffalo) tocmai a fost concediat. În localul unde merge să îşi înece amarul, o remarcă pe Gretta (Keira Knightley), pe care o aude cântând.
Pentru amândoi, întâlnirea înseamnă să o „ia de la capăt”.
Gretta are probleme în relaţia cu vedeta Dave (Adam Levine). Dar nu vă aşteptaţi la scântei între Dan şi Gretta. Begin Again 2013 nu este despre aşa ceva...!
Scarlett Johansson ar fi trebuit să fie Gretta în Begin Again 2013, însă a abandonat proiectul. John Carney şi-ar fi dorit-o pe Adele în rolul titular.

La fel ca în cazul Whiplash, regizorul John Carney s-a inspirat din propria experienţă muzicală – la maturitate.

Begin Again 2013 beneficiază şi de prezenţa unor alţi actori/cântăreţi celebri: Catherine Keener (soţia lui Dan), Hailee Steinfeld şi CeeLo Green – care a făcut parte şi din distribuţia Parenthood, unde şi-a interpretat propriul rol (sezonul 3).


Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. ooooo, despre BEGIN AGAIN am scris si eu un articol întreg (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2014/09/poate-un-cantec-sa-ti-schimbe-viata.html). Foarte foarte mult mi-a placut! Nota mea 10 plus ☺
    Am scris cândva si despre WHIPLASH : "este drama si tema filmului este formarea marilor muzicieni, sacrificiile, mentalitatea, renuntarile si stilul de viata. Este un film emotionant ce prezinta povestea unui tânar student la conservator, percutionist de jazz. Metoda pedagogica ce-i este aplicata este una extrema - nimiceste sa înalta si interpretarea celor doi actori este fantastica! Miles Teller în rolul studentului Andrew Neyman si J. K. Simmons în rolul mentorului Terence Fletcher, cauta împreuna sa defineasca notiunea de ambitie si talent, nebunie si curaj, obisnuit si distinctiv... Este un film complex, scenariul scris de Damien Chazelle a asteptat doi ani pe "Hollywood Black List" pentru ca cineva sa se încumete sa-l transpuna pe pelicula. Filmul ofera un exemplu de vis împlinit pentru care este totul riscat.
    Coloana muzicala a filmul prezinta numeroase numere de virtuozitate din piese de jazz celebre ( Buddy Rich, Caravan - Juan Tizol & Duke Ellington, Whiplash - Hank Levy, Stan Getz)._Nota mea: 8"
    „To Write Love on Her Arms” am pe lista, saptamâna aceasta. PITCH PERFECT nu am vazut, nici RUDDERLESS!
    Multumesc mult pentru recomandari! Te pup.
    O saptamâna frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit, la timpul lor, tot ce ai scris despre filme - cum să ratez aşa ceva? :)
      One Touch of Venus nu te atrage? Ava Gardner e adorabilă...! Ca de altfel şi în Mogamobo... http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2015/05/filme-pe-paine-comedie-aventura-si.html
      O săptămână bună şi ţie!
      Ioana

      Ștergere
    2. am vazut "To Write Love on Her Arms"... cutremuratoare poveste. Sincea sa fiu, daca nu recomandai tu filmul, nu aveam taria sa ma uit pana la sfârsit... nu mi-a placut deloc tema. Este drept ca în lume exista numerosi tineri dependenti de droguri si alcool - poate ca suna egoist, dar eu ii ocolesc, nu vreau sa am deloc de a face cu astfel de persoane. Nu stiu daca in Romania exista aceasta categorie, aici in Germania sunt destui. Si traiesc pe banii mei si a tuturor care muncesc cinstit si achita asigurari medicale si de ajutor social luna de luna fara a beneficia de servicii speciale. Eu daca am dureri de spate, imi platesc singura masaje, sau ecografii speciale. Ca sa nu mai vorbesc despre operatii speciale si tratamente pentru boli pentru care nu ai nicio vina ca le ai! Atât la copii cât si la dulti! Însa pentru drogati si alcoolici exista programe de dezalcoolizare-dezintoxicare suportate integral de societate, care presupun costuri foarte mari. Durerea cea mai mare este ca din statistica, rezulta ca dintre cei trecuti prin acst program, doar cel mult 10% ramân clean! Restul recidiveaza - deci banii au fost aruncati pe fereastra! Si asta e foarte trist! Pentru ca în fnd si la urma urmei, aceste catastrofe apar din cauza lipsei de educatie primita in familie sau liertatea exagerata pe care o acorda anumiti parinti odraslelor.
      Concluzia - filmul nu mi-a placut!

      Ștergere
    3. Tu vorbeşti mai sus despre subiectul filmului - dependenţa de alcool, droguri şi altele asemenea.
      Ce spui tu despre partea financiară suportată de societate e trist şi cutremurător... ei îşi fac singuri boala asta, tu nu!!!
      La „To Write Love on Her Arms" mi-a plăcut inspiraţia din realitate, nu personajul în sine şi ce se întâmplă cu el. Mă atrag filmele care jonglează cu realitatea, îmi place să citesc apoi şi povestea ca atare din care s-a inspirat.
      E bine că există astfel de organizaţii, care vor să ajute... cât reuşesc şi câţi se întorc pe „drumul cel negru"... asta nu mai depinde de ei.

      Ștergere
    4. între timp am vazut RUDDERLESS - frumos film! absolut imresionanta tema...
      :) au mai ramas doua filme pe lista :))

      Ștergere
    5. Să înţeleg că au rămas Pitch Perfect (merge perfect cu Pitch Perfect 2, care a apărut anul acesta) şi One Touch of Venus?
      Da, Ruderless este extraordinar! Iar William H. Macy a dovedit că excelează şi în calitate de regizor, ceea ce este, încă o dată, extraordinar.

      Ștergere
  2. Ei, ce de filme de văzut! Este al doilea articol citit azi despre filme, sunt în yrmă rău de tot! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu filmele nu rămâi niciodată în urmă... Depinde de dispoziţie, de timp... eu una nu cred că trebuie să vezi ceva pentru că au văzut alţii şi pentru că „trebuie" - e aşa cum simţi.
      Aşa, eu aş avea de „recuperat" vreo 50 de ani cu filmele clasice :) Nu că mi-ar părea rău...
      Ioana

      Ștergere