Pagini

vineri, 30 octombrie 2015

Medalia Larisei Iordache de la Mondialele de gimnastica




E medalie!!!
E a ei, a Larisei, şi a muncii ei! A dăruirii pe care o are pentru gimnastică.
Larisa Iordache şterge din nou umbrele şi luminează sufletele celor care, chiar şi de departe, au ajutat-o să se ridice de jos. De foarte jos, psihic.

 
„Capul sus, Larisa!” şi-a intitulat un fan clipul care o prezintă pe Larisa de la agonia calificărilor Mondialelor 2015 (îl găsiţi AICI) la cele mai frumoase evoluţii ale carierei.

Au curs valuri de simpatie pentru fetele noastre, pentru Larisa în special, după coşmarul din preliminarii.
Valuri de empatie. Încurajări. Gânduri frumoase. (Nu vreau să mă gândesc acum la „marii specialişti” care au demolat totul dintr-o dată.)

Mulţi am plâns o dată cu Larisa vineri 23 octombrie. Poate nu la propriu, dar sufletul a atârnat greu a amărăciune.

Da, a trecut deja o săptămână de la ziua cea neagră.
Acum, zâmbim şi plângem de bucurie o dată cu Larisa.
FELICITĂRI din inimă!

Mulţumim, Larisa, şi daaaaa, te iubim!
Azi mai mult ca ieri, mâine mai mult ca azi... Şi tot aşa, până vom depăşi cerul.

Ce frumos şi impresionant e când primeşti răsplata muncii, când te bucuri (chiar dacă bucuria durează puţin) şi îi bucuri şi pe alţii!

OK, Larisa nu a luat AUR la Mondialele de gimnastică 2015. „Doar” bronz, cum ar zice unii.
Ştiţi ce? Nimeni nu se aştepta la AUR. Pentru că suntem realişti, nu pentru că ne mulţumim cu puţin.
Larisa avea nevoie joi 29 octombrie 2015 să concureze frumos, pentru ea, nu pentru „gloria ţării”. Cu detaşare - şi concentrare în acelaşi timp.


Am văzut-o la intrarea în sală determinată. Cred că nu vedea decât bârna, primul ei aparat în concurs. Orice ar fi fost în faţa ei în acel moment, nu conta.

Larisa Iordache a obţinut a doua medalie mondială (consecutivă) la individual compus - concursul gimnastelor complete, cea mai valoroasă medalie individuală din gimnastică.

☺ În acest an, Larisa a stat mult pe bară, din cauza unei probleme la un picior. Nu poate renunţa la a purta un talonet.
E foarte puţin timp de când şi-a reluat antrenamentele.

Lavinia Miloşovici este singura gimnastă română care are în palmares două medalii (tot consecutive) mondiale la individual compus: 1994 (argint) şi 1995 (bronz).


În postarea anterioară – cea după calificări nu îmi ascundeam optimismul în privinţa medaliilor pe care România le-ar putea obţine la Campionatele Mondiale de gimnastică Glasgow 2015.
Credeam în capacitatea Larisei şi a lui Marian (Drăgulescu) de a lupta pentru şansa lor, credeam în valoare şi ambiţie.
Simţeam că SE POATE.
Jumătate de vis s-a îndeplinit joi 29 octombrie.

Din păcate, bronzul Larisei (şi o eventuală reuşită a lui Marian) nu şterge cu buretele contraperformanţa fetelor din calificări.

***

Azi avem alt ton, aşa cum şi Larisa Iordache a avut un alt tonus.
În gimnastică e valabilă vorba „Nicio zi nu seamănă cu alta”. Există bârne şi paralele...
Dar o zi mai slabă nu înseamnă sfârşitul. E un (alt) început, care poate continua frumos.
Primul pas a fost medalia de la Mondialele Glasgow 2015. Următorul: calificarea cu echipa la Jocurile Olimpice de la Rio – Larisa NU este calificată individual, chiar dacă s-a clasat între primele trei la individual compus.
Apoi, AURUL olimpic.



Povestea finalei la individual compus – Campionatele Mondiale de gimnastică Glasgow 2015

La prezentarea sportivelor, una lângă alta stau cele trei mari campioane en titre: la Jocurile Olimpice, Gabrielle Douglas (SUA, 20 de ani); la Campionatele Mondiale, Simone Biles (SUA, 18 ani); la Europene, Giulia Steingruber (Elveţia, 21 de ani).
☺ Douglas a reînceput anul acesta antrenamentele, după 2012.

Primul aparat pentru Larisa (19 ani) e bârna, pentru Laura Jurca (16 ani) – solul.



E mult peste calificări. Larisa e sigură (a căzut în prima zi de întreceri), cu mici-mici dezechilibrări. Primul punctaj dintre cele 24 de participante!

La sol Larisa reintroduce elementul „Silivaş”, pe care nu l-a prezentat în calificări.



„Va fi bine!”


Regrete pentru neparticiparea în finalele de duminică 1 noiembrie? Cu carul! Larisa nu e nici măcar rezervă pentru bârnă şi sol...

La paralele, Laura se apropie de 14. E aproape un punct în plus faţă de ziua inaugurală!

Nimeni nu merge ceas. Simone Biles, marea favorită, greşeşte la bârnă, se ajută de mâini, dar nu se dă jos de pe aparat.
Biles e şi campioana mondială de la bârnă în 2014, în finala în care Larisa a pierdut titlul mult-aşteptat.
Gabrielle Douglas e un pic mai stabilă pe „puntea suspinelor”, însă şi ea suspină des.
Steingruber aterizează pe lângă la o linie acrobatică.

Ordinea intrării în concurs, stabilită în urma poziţiilor ocupate în calificări, nu le avantaja pe Larisa şi pe Laura.
Ultimul aparat: paralele pentru prima, bârnă pentru cea de-a doua.

Au rămas 4 pentru 3 medalii. Restul sunt departe. Larisa, Biles, Douglas.
Periculoasă e chinezoaica Shang Chunsong, care e înaintea Larisei în clasamentul după trei aparate. Din nefericire pentru ea şi pentru ceea ce a arătat în concurs până acum, nu are o săritură cu valoare ridicată. Şi face şi greşeli.
Larisa avea nevoie de 13.958 pentru a o egala. E posibil?

Paralelele sunt de „sus” sau „jos”. A fi sau a nu fi cu medalie. A întări ideea că a fost un accident stupid în vinerea aceea de tristă amintire.
Un exerciţiu fenomenal pentru Larisa (al 5-lea punctaj per total), cotat cu peste un punct şi jumătate mai mult ca în calificări – 14.800!
Lacrimile izbucnesc instantaneu. Nu se opresc.
Numai că de data asta sunt de FERICIRE.

Gabby Douglas evoluează la sol, după ce încheie Larisa la paralele, şi îi smulge de puţin locul 2.

Mie fata asta nu mi-a plăcut deloc la Glasgow, nici ca ţinută, nici ca execuţie - putea fi argint pentru Larisa...
Aaaa... şi mi se pare cu nasul rău pe sus don'şoara Douglas!

Laura nu-şi pierde cumpătul şi nu cedează presiunii de a fi în Top 10. Ba ajunge chiar între primele 8!
N-am mai avut de mult două fete atât de sus!

Întrecerea a fost dominată de cea care a devenit cea mai titrată gimnastă a Mondialelor din toate timpurile – Simone Biles (SUA), 3 titluri consecutive la individual compus (2013, 2014, 2015).
☺ Svetlana Horkina are şi ea trei trofee de aur – în 1997, 2011 şi 2003.
Inovaţie şi upgradare continuă, seriozitate şi constanţă în pregătire, zâmbet, bucurie şi plăcere pentru concurs. Pentru gimnastică.


☺ Cele trei reuşite ale lui Simone ţin şi de condiţiile de desfăşurare a Campionatelor Mondiale în perioada actuală.
Din 1950 până în 1978, întrecerea majoră avea loc o dată la patru ani, iar din 1979 până în 1991 inclusiv, o dată la doi ani. Abia din 1993, Mondialele sunt programate anual (cu mici excepţii, fără anul olimpic).

Larisa Iordache (România), Simone Biles (SUA) şi Gabby Douglas (SUA), medaliatele de la individual compus, Campionatele Mondiale 2015


Pe două dintre pretendentele la medalii, Seda Tuthalian (Rusia) şi Ellie Black (Canada) le-a speriat bârna, care le-a aruncat la podea înainte de termen.
Fetelor din Marea Britanie, medaliate cu bronz cu două zile în urmă, le-a pierit un pic concentrarea şi au greşit mult.

A lipsit de la Glasgow medaliata cu bronz din 2014, rusoiaca Alia Mustafina, care e şi campioana mondială absolută din 2010.

☺ Rezultatele din finala feminină pe echipe de la Mondialele de gimnastică 2015 le găsiţi AICI.

☺ Puteţi urmări pas cu pas performanţa Larisei, mai jos.



Totalul medaliilor obţinute în carieră de Larisa Iordache la întrecerile majore

16 (dintre care 3 cu echipa): 5 aur, 7 argint, 4 bronz
☺ La Mondiale are două medalii de argint (2014 - individual compus şi sol) şi două de bronz (2013 - sol şi 2015 - individual compus).



Superbul mesaj al Larisei, în dimineaţa de după succes:
„Wow... Este atât de greu să pot spune ceva în momentul acesta, chiar dacă a trecut o noapte după un «aer proaspăt», după atâta vreme pentru mine... Îmi este încă greu să pot spune ceva... Să pot fiu fericită în adevăratul sens al cuvântului; un ochi râde, altul plânge după nereuşita de vinerea trecută din calificări!!!
După doar două luni de pregătire, cu antrenamente şi concursuri, am reuşit să mă adun ieri. Lupta de zi de zi cu mine, corpul voia ceva şi mintea spunea STOP, «nu pentru că nu poţi, ci pentru că nu îţi dai voie să o faci» sau «tu deţii controlul» ... aşa cum mi-au spus oamenii dragi. Ei au fost minut de minut alături de mine şi, fără susţinerea lor, nu puteam face asta! 


Tot ce pot spune acum este: Vă mulţumesc din toată inima că aţi fost alături de mine! Îi multumesc familiei mele, pe care o iubesc aşa de mult... Mulţumesc antrenorilor, fetelor, doamnei Alina (n.m. Alexoi – comentatoarea TVR, dar mai mult decât atât pentru fete...), care mereu a crezut în mine, în fiecare clipă după terminarea calificărilor... Mulţumesc tururor sufletelor care au stat ca un ghem şi au respirat uşurate după fiecare integral terminat cu bine.
Vă mulţumesc din tot sufletul meu, pentru toate mesajele frumoase, pline de optimism. «Bucură-te şi oferă-i gimnasticii culoare»...
Sunteţi minunaţi toţi!”.

Surpriza Laura Jurca

Laura Jurca a fost cea mai constantă gimnastă din echipa României la Mondialele de la Glasgow 2015.


După evoluţiile mai puţin reuşite de la Europenele din aprilie şi de la Jocurile Europene din vară (destule ratări şi inexactităţi), Laura a arătat că se poate. Se poate conta pe ea pentru echipă, se poate conta pe ea că va creşte la dificultate.


Mulţumim, Larisa şi Laura!

Finala pe echipe feminin

La CM 2015, în concursul fără echipa României, a fost spectacol în partea superioară a clasamentului (SUA, China, Marea Britanie, Rusia şi Japonia, în ordine), dar finala a fost slăbuţă în rest - prestaţiile Italiei şi Olandei, în special.
Regretele neprezenţei României între primele 8 sunt din ce în ce mai mari şi macină.

Rusia a mers destul de rău în finala pe echipe: o ratare la paralele şi 3 din 3 căderi la bârnă. Viktoria Komova (cu multe titluri şi medalii la nivel înalt), care a revenit în concursuri abia anul acesta, după multiple accidentări, nu a fost deloc în apele ei.

Performanţă istorică a Marii Britanii – prima medalie mondială cu echipa – Elissa Downie a început concursul cu o ratare (la paralele) şi tot ea l-a încheiat, cu o super-evoluţie la sărituri, într-un triumf demn de Hollywood.

☺ Rezultatele din finala feminină pe echipe de la Mondialele de gimnastică 2015 le găsiţi AICI.

☺ Înregistrarea concursului o aveţi mai jos.



Nu pot să închei fără a trece în revistă extraordinara reuşită a gimnaştilor din Japonia: AUR la echipe după 37 de ani de aşteptare, cu cel mai valoros gimnast al tuturor timpurilor, Kohei Uchimura, în componenţă.
La masculin, China domina încă de la mijlocul anilor ’90.


Dacă vă face plăcere, citiţi şi:

Cu drag, despre gimnastica – PASIUNEA mea pentru gimnastică – amintiri cu Daniela Silivaş şi echipa de aur din 1987, cu Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Gina Gogean. Generaţia actuală, a Larisei Iordache, nu a fost nici ea omisă.

Europenele de gimnastică 2014. AUR! – Povestea titlului pe echipe pentru România
Europenele de gimnastică 2014. Epilog – Trei medalii în finalele pe aparate pentru Larisa Iordache!

Recomandarea lunii - Mondialele de gimnastica (cu cele mai importante momente din istoria Mondialelor pentru România)
Mondialele de gimnastica 2014 – Larisa de argint - finalul Mondialelor plus CONCLUZII

Europenele 2015 – Aur pentru Andreea Munteanu

Mondialele de gimnastică fără echipa feminină a României – povestea ratării calificării echipei României la Jocurile Olimpice 2016
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. A fost un concurs asa de frumos aseara!! Mai frumos ca cel de anul trecut, chiar daca anul trecut Larisa lua argint! Felicitari! De mult timp n-am mai avut o gimnasta care sa stea asa de bine la individual!
    Eu as zice ca inca se poate mult, ca situatia nu este asa de neagra. Dupa finala pe echipe, care mi s-a parut slaba (in afara de SUA, toate celelalte echipe erau de ajuns si poate chiar de batut), am vazut un concurs individual in care TOTUL era posibil, chiar si americancele erau de intrecut, au avut multe greseli minore in aparenta, dar taxate pana la urma. Sigur ca la Rio va fi o lupta crancena, Biles deja se viseaza la gat cu aurul olimpic, dar poate gresi cand se asteapta mai putin (vezi barna de ieri si solul de la naționale).
    De calificat ne vom califica cu echipa, sunt sigura ca vom fi in finala de la Rio!! Iar Larisa va veni pe podium la individual, si de asta sunt aproape sigura. Determinarea ei nu are cum sa nu fie rasplatita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul acesta Larisa a avut parte de acele probleme de sănătate, anul acesta a renăscut după coşmarul din calificări.
      În 2014, a început în „grupa favoritelor”, la sărituri, acum a fost azvârlită în a treia grupă valorică şi, mai mult, a trebuit să încheie cu paralelele - aparatul ei slab.
      Da, poate mai impresionant ca anul trecut!

      În priviţa finalei pe echipe – nu ştiu dacă fetele puteau depăşi China, şi din cauza dificultăţii; eventual, în condiţiile unui concurs fără greşeli al României, se băteau la bronz cu Marea Britanie şi Rusia. Dar asta e „dacă” şi cu „parcă”. Dar clar, judecând după multe prestaţii de acolo (am văzut şi 4.8 la dificultate la paralele pentru Olanda), locul României era între primele 8. În gimnastica actuală valorile sunt din ce în ce mai apropiate – da, şi eu cred că prezenţa la Rio nu va reprezenta o problemă.
      Simone Biles e un adevărat fenomen, mie îmi place cum concurează; plus că e o persoană veselă, care emană energie. Acum, nu ne putem baza pe greşeala altora... Mai e un an lung de muncă până la Jocurile Olimpice – atât petru Biles, cât şi pentru Larisa.
      Ioana

      P.S. Am făcut o socoteală pentru Larisa şi Simone Biles pentru concursul de ieri:
      Dificultate - 24.6 Lari, 25.5 Biles
      Execuţie - 34.507 Lari, 34.899 Beles

      Ștergere