Pagini

luni, 2 noiembrie 2015

Marian Dragulescu redivivus si recordurile Mondialelor de gimnastica 2015




Campionul s-a întors!
Cu medalie! Direct! Ca o repetiţie pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

În ultima zi a Campionatelor Mondiale Glasgow 2015 a fost argint la sărituri, pentru Marian Drăgulescu şi pentru România. Şi calificare directă la Rio, pentru „Marocan”!
Şi o bucurie maximă, pe care o puteţi (re)vedea în clipul de mai jos.

 
Totul după doar nouă luni de pregătire.
Înaintea Campionatelor Mondiale Glasgow 2015, Marian Drăgulescu strânsese patru titluri mondiale la sol şi tot atâtea la sărituri – ultima apariţie cu medalie (aur) a fost la Londra, în 2009.
O accidentare şi neselecţionarea în echipa pentru Jocurile Olimpice de la Londra (2012) l-au scos din lumea gimnasticii. Au urmat show-uri şi o carieră de antrenor.
Până duminică 1 noiembrie, cu acest argint atât de special.

La CM 2015 Marian a concurat la toate aparatele, pentru a ajuta echipa României să meargă mai departe în drumul spre Rio 2016.
Cotat cu şanse mari la accederea în finala de la sol, datorită dificultăţii sporite, Marian a greşit mult în calificări la acest aparat şi nu a mai ajuns să se lupte pentru medalii.

Revenind la finala de la sărituri, românul a avut cele mai bune execuţii dintre toţi finaliştii - cu celebrul lui salt „Drăgulescu”.
Cum gimnastica se bazează foarte mult pe dificultate în această epocă, campionul nord-coreean a strâns la capitolul menţionat cu 6 zecimi mai mult decât Marian, însă la a doua săritură a avut probleme. Diferenţa dintre locul 1 şi 2 a fost în final de numai 5 sutimi.

Clasamentul finalei de la sărituri CM 2015 îl găsiţi AICI.


☺ Succesul lui Marian vine la 14 ani după primul titlu mondial, cel din 2001 (Ghent) – unde, pe lângă sărituri, s-a încununat şi la sol.

27 de medalii are Marian Drăgulescu în competiţiile majore – Campionate Mondiale, Jocuri Olimpice, Campionate Europene: 17 de aur (8 la CM, 9 la CE), 6 de argint (una la JO, 2 la CM, 3 la CE) şi 4 de bronz (2 la JO, 2 la CE).

☺ Marian Drăgulescu a anunţat că antrenează o nouă săritură inovatoare, după cea care îi poartă deja de mulţi ani numele în Codul de Punctaj. Se va numi... „Drăgulescu 2”.


SPECTACOLUL MONDIALELOR DE LA GLASGOW

În ciuda faptului că gimnastica românească a funcţionat în oraşul scoţian strict prin liderii ei (Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu), Campionatele Mondiale 2015 au reprezentat un spectacol total şi un festival al premierelor.

La fiecare finală, gimnaştii au fost prezentaţi publicului pe o scenă specială, cu un fascicul de lumină care îi urmărea; în spatele lor, pe un ecran uriaş, era proiectat steagul ţării pe care o reprezentau.
Ca să nu mai vorbesc de fumul şi flăcările (non-invazive) care au întregit show-ul.


 
„Prin această prezentare, gimnaştii au devenit actori într-o mare producţie”, este de părere Bruno Grandi, preşedintele Federaţiei Internaţionale.

Prezentatorii, entuziaşti, cereau publiului să facă gălăgie înaintea unei evoluţii (mai ales a britanicilor) sau după o evoluţie, ceea ce multor competitori de top nu li s-a părut în regulă – gimnaştii au nevoie de multă concentrare.

O altă inovaţie aplicată la Mondialele de gimnastică 2015 a reprezentat-o faptul că arbitrii au luat loc în boxe special amenajate, în afara spaţiului de concurs.


PREMIERELE MONDIALELOR 2015

Performera competiţiei a fost americana Simone Biles – cu o dificultate deja nepământeană. Şi execuţii la fel de nepământene.
Reultatele lui Biles la Mondialele 2015: 4 medalii de aur (echipe individual compus, bârnă, sol), 1 bronz (sărituri).

Simone Biles s-a clasat pe locul 8 în preliminarii la paralele, în mod normal calificant în finală. Numai că a avut două compatrioate în faţa ei în această ierarhie – regulamentul permite prezenţa în finale a doar două gimnaste per naţiune.

Simone Biles, născută pe 14 martie 1997, a devenit la Glasgow cea mai medaliată gimnastă americană la Campionatele Mondiale. Dar, mai important, este de azi înainte deţinătoarea celor mai multe medalii de aur din istoria gimnastii la CM – 10!
În doar trei ani!!!
...şi înaintea Svetlanei Horkina, Rusia (a concurat la Mondiale între 1994 şi 2003), Larisei Latînina, URSS (1954-1966) şi Ginei Gogean, România (1992-1997).


 
Simone Biles, în luptă cu româncele anilor ’80 şi ’90

La bârnă, Biles a obţinut în 2015 a doua medalie de aur consecutivă la Mondiale. Este prima gimnastă după Daniela Silivaş (1985, 1989) cu două medalii de aur mondiale.
La sol, Biles a obţinut în 2015 a treia medalie de aur consecutivă la la Mondiale. Este prima gimnastă după Gina Gogean (1995, 1996, 1997) cu această performanţă.

Totul în completarea celor (alt rezultat istoric) trei titluri consecutive la individual compus!

Dar n-a fost totul roz de la început...
După câteva rezultate nici prea-prea, nici foarte-foarte la categoria „junioare”, Simone Biles a ratat mult într-o competiţie majoră în SUA, în iulie 2013; în plus, a avut probleme cu o gleznă la sol. Totuşi, a fost invitată să se pregătească într-o „tabără” (camp sună mai bine în engleză) la centrul naţional, în coordonarea Martei Karoly. A lucrat cu un psiholog, a câştigat Campionatul Naţional în august (plus patru medalii de argint la aparate). Abia atunci a fost primită în lotul naţional american!
La finalul lui septembrie 2013, Simone ajungea la Mondialele din 2013.
Unde a făcut prăpăd: două medalii de aur (individual compus, sol), una de argint (sărituri), una de bronz (bârnă) şi un loc 4 la paralele.
Era prima afro-americană care se încununa campioană absolută. Cu un an înainte, colega ei Gabby Douglas devenea prima laureată olimpică „de culoare”.

CM 2014 a însemnat numai aur: cu echipa, la individual compus, la sărituri, bârnă şi sol.
Ce va fi la Jocurile Olimpice de la Rio? Aceeaşi avalanşă?


Continuând seria premierelor...


Kohei Uchimura (Japonia, 26 de ani) are acum şase titluri mondiale consecutive la individual compus (2009-2015). Record cred că e puţin spus...



Tot referitor la competiţia gimnaştilor compleţi, cubanezul Manrique Larduet (19 ani) a adus ţării sale prima medalie mondială la individual compus (argint) şi prima medalie mondială la bară fixă (bronz).



Patru medalii de aur la paralele feminin. La Mondiale s-au mai acordat două medalii de aur, dar niciodată trei!

În 1985 au fost chiar două campioane mondiale absolute, ambele din URSS: Elena Şuşunova şi Oksana Omeliancik – în urma a 12 probe – 4 exerciţii impuse şi 8 liber-alese (echipe + individual compus).

În schimb, la Campioantele Europene s-a mai întâmplat să se acorde trei medalii de aur, tot la paralele; în ambele cazuri au fost implicate românce: CE Atena 1990 (Svetlana Boghinskaia, URSS;  Mirela Paşca, România; Natalia Kalinina, URSS) şi CE Birmingham 1996 (Svetlana Horkina, Rusia; Simona Amânar, România; Lilia Podkopaeva, Ucraina).

Campioane mondiale în 2015 la paralele: Viktoria Komova şi Daria Spiridonova, ambele din Rusia, Madison Kocian (SUA) şi debutanta Fan Yilin (China), care nu a împlint încă 16 ani.



Dacă nu punea un genunchi jos la aterizare, germana Sophie Scheder ar fi putut lua şi ea aur ☺ în proba în care jumătate dintre participante au fost încununate campioane ale lumii.
Laureatele mondiale pe 2015 provin din cele trei super-puteri ale gimnasticii feminine: Rusia, China şi SUA.
Iubitorii ai gimnsticii au criticat această ierarhie, mulţi fiind de părere că americana Kocian nu şi-ar fi meritat poziţia.

Două premiere la bârnă. Olanda a obţinut prima medalie mondială la bârnă. Această ţară nu este la primul succes la Mondiale, având două medalii la sol, în anii, 2000 - Verona van de Leur (argint, 2002) şi Susanne Harmes (bronz, 2005).



O performanţă asemănătoare este trecută în dreptul Germaniei – cu precizarea că bronzul lui Pauline Schäfer (18 ani, foto dreapta) din 2015 de la bârnă este prima medalie mondială a Germaniei (în toate probele) după destrămarea RDG.

Sanne Wevers (24 de ani) şi Pauline Schäfer au fost ca nişte Cenuşărese în preajma campioanei Simone Biles. Olandeza şi nemţoaica au profitat la maximum atât de Codul de Punctaj, cât şi de erorile adversarelor.
Însă nivelul finalei a fost foarte slab – s-a consemnat peste un punct diferenţă între primele două poziţii.
Offff, unde era Larisa??? Calificările acelea blestemate...!

Marea Britanie, primul campion mondial din istorie (la masculin). A fost Max Whitlock, la cal cu mânere, secondat de compatriotul Louis Smith.
Pentru Marea Britanie, la feminin, Beth Tweddle are trei titluri mondiale – două la paralele şi unul la sol.
S-a consemnat şi cea mai valoroasă performanţă din istorie a echipei masculine şi feminine a Marii Britanii – punând la socoteală Mondialele şi Jocurile Olimpice.
Băieţii au cucerit prima lor medalie mondială – argint (mai au un bronz olimpic, în 2012), iar fetele s-au clasat pe locul 3 (prima medalie din toate timpurile la nivel mondial pentru team-ul britanic).

Azerbadjan-ul a adoptat numeroşi gimnaşti din Rusia şi Ucraina în ultima vreme, iar rezultatele încep să se vadă. La CM 2015, Oleg Stepko (ex-Ucraina) a adus prima medalie din istorie pentru această ţară (bronz la paralele).
Pentru Azerbadjan a concurat (acum e accidentată) şi Anna Pavlova (ex-Rusia), care a luat argintul la sărituri la Campionatele Europene 2014.

☺ Nu e o premieră propriu-zisă, dar e de menţionat revenirea pe locul I a echipei masculine a Japoniei, la interval de 37 de ani de la ultima reuşită.


Alte mici observaţii ale finalelor pe aparate

☺ Campioana olimpică la sol (2012), Aly Raisman (SUA), nu s-a calificat în finală la Glasgow – locul 7 în calificări, dar a treia americană (aşa cum spuneam mai sus, numai două pot concura în ultimul act).

☺ Elveţianca Giulia Steingruber s-a accidentat în finala de la sărituri şi a renunţat la finala de la sol.

Maria Paseka a obţinut titlul la sărituri la 14 ani distanţă de la ultima reuşită mondială a rusoaicelor (2011, Svetlana Horkina).

Rezultatele finalelor pe aparate feminin le găsiţi AICI.

Filmul zilei a doua a finalelor pe aparate, cu argintul lui Marian Drăgulescu



Palmares România la Campionatele Mondiale de gimnastică 2015

Echipa feminină (Larisa Iordache, Diana Bulimar, Laura Jurca, Andreea Iridon, Silvia Zarzu; rezervă Andreea Munteanu) - locul 13, necalificare directă la Jocurile Olimpice 2016

Echipa masculină (Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Marius Berbecar, Cristian Băţagă, Laurenţiu Nistor, Andrei Ursache; rezervă Andrei Groza) - locul 14, necalificare directă la Jocurile Olimpice 2016

Larisa Iordache - o medalie de bronz (mai jos, link-ul pentru poveste), la individual compus -  la o săptămână după coşmarul din calificări

Marian Drăgulescu - o medalie de argint, la sărituri

Laura Jurca şi Cristian Băţagă - locul 8, respectiv locul 21 la individual compus

Locul 8 în clasamentul pe medalii, la egalitate cu Cuba.


Dacă vă face plăcere, citiţi şi:

Cu drag, despre gimnastica – PASIUNEA mea pentru gimnastică – amintiri cu Daniela Silivaş şi echipa de aur din 1987, cu Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Gina Gogean. Generaţia actuală, a Larisei Iordache, nu a fost nici ea omisă.

Europenele de gimnastică 2014. AUR! – Povestea titlului pe echipe pentru România
Europenele de gimnastică 2014. Epilog – Trei medalii în finalele pe aparate pentru Larisa Iordache!

Recomandarea lunii - Mondialele de gimnastica (cu cele mai importante momente din istoria Mondialelor pentru România)
Mondialele de gimnastica 2014 – Larisa de argint - finalul Mondialelor plus CONCLUZII

Europenele 2015 – Aur pentru Andreea Munteanu

CM 2015
Mondialele de gimnastică fără echipa feminină a României – povestea ratării calificării echipei României la Jocurile Olimpice 2016
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu