Pagini

joi, 24 decembrie 2015

Filme de vacanta


 

OK, acesta este doar un (alt) grupaj.
Nu se doreşte a fi atotştiutor, nu include toate filmele potrivite pentru vacanţă din lumea asta – e doar ceea ce mi-a picat sub ochi în ultimele muuulte săptămâni.


SLEEPING WITH OTHER PEOPLE / SEXUL, BATĂ-L VINA! (2015)


Ar fi bine, pentru început, să ai mintea un pic deschisă – gen Masters of Sex sau The Affair.
Lainey (Alison Brie din serialul Community) şi Jake (Jason Sudeikis) şi-au pierdut împreună  virginitatea în timpul studenţiei.
Cei doi se reîntâlnesc după 12 ani – ea îl iubeşte încă pe total neatractivul medic Matthew (Adam Scott), dar se implică şi în relaţii pasagere. În acest timp, el a devenit un Don Juan, care înşală în stânga şi-n dreapta. Lainey şi Jake cad de acord să menţină actuala lor relaţie la nivel de prietenie.

„Niciodată nu m-am culcat cu o persoană pe care nu eram dispus s-o pierd.”

 
Sleeping with Other People nu m-a dat pe spate ☺, dar a fost relaxant – are marea calitate că a încercat să fie realist. Atât din partea scenariului, cât mai ales a jocului actoricesc.
Abordează, mai de la distanţă, şi oareşce probleme sexuale, mai mult ţinând de psihic; mie mi se pare că titlul e comercial de-a binelea.
Am remarcat şi în timpul vizionării, apoi am citit asta în nişte comentarii – Sleeping with Other People are ceva din When Harry Met Sally..., dar mai e mult până departe, cum se spune.

Sleeping with Other People este un film independent, prezentat la Sundance.

☺ În alte roluri apar Amanda Peet şi Natasha Lyonne (din Orange Is the New Black).
Kirsten Dunst a renunţat la rolul principal Sleeping with Other People din cauza unor încălecări de program.


THE FAMILY STONE (2005)

La fel ca în serialul Parenthood, Craig T. Nelson este „patriarhul” unei familii numeroase, de data aceasta Stone.
Everett (Dermont Mulroney), unul dintre copiii maturi ai lui Kelly (Nelson) şi Sybil (Diane Keaton), o aduce de Crăciun acasă pe iubita lui, Meredith (Sarah Jessica Parker, nominalizată la Globul de Aur pentru rol).

 
Iar Meredith şi familia Stone se scot reciproc din minţi. Noroc că există fratele Ben (Luke Wilson), respectiv sora Julie (Claire Danes).
☺ Rachel McAdams (aici brunetă şi foarte drăgălaşă) este o altă soră, Amy, iar Paul Schneider – un pompier... special.

The Family Stone oferă comedie, dramă şi romantism deopotrivă, pentru o bună dispoziţie... în familie.


THE ANSWER MAN / ARLEN FABER (2009)

Am mai spus-o şi cu altă ocazie, este preferatul meu din filmografia lui Lauren Graham.
Cu un zâmbet uşor şi tare luminos, cu naturaleţea-i caracteristică, cu rochia verde care o face şi mai încântătoare... da, să o tot priveşti. Acum, că Lauren Graham e „doar” partenera de ecran a lui Jeff Daniels... mmm, contează?

 
Cu mulţi ani în urmă, Arlen Faber (Daniels) a scris o carte, „Me and God” („Eu şi Dumnezeu”), despre cum a conversat el cu Dumnezeu, carte care nu numai că a devenit un bestseller, dar a avut o influenţă covârşitoare în viaţa multora şi a influenţat zeci de alte scrieri.
Arlen preferă să se izoleze de lume în apartamentul său („Hell is other people”). Până îl apucă o durere extremă de spate şi e nevoit să se târască, la propriu, până la cabinetul unui chiropractician (Lauren Graham).

☺ În alt rol, Lou Taylor Pucci – Spring 2014.



THE HOLIDAY (2006)

Fix acum 9 ani eram în cinematograf pentru bijuteria asta de film al lui Nancy Meyers. Sunt fix 9 ani pentru că atunci, la final de decembrie 2006, se năştea nepoţelul meu.

Acţiunea e cam aşa: Iris (Kate Winslet) din Anglia şi Amanda (Cameron Diaz) din SUA au fiecare probleme în dragoste. Fără să se cunoască fizic, cele două fac schimb de locuinţe în perioada Sărbătorilor de iarnă. Cum nu putea lipsi romantismul, cele două au parte în ţara de adopţie de câte o poveste de dragoste.
Încântătoarele peisaje rurale ale Angliei se întrepătrund cu somptuozitatea din America.

The Holiday 2006 a fost scris de Nancy Meyers cu actorii Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law şi Jack Black în minte.
☺ În alte roluri îi puteţi vedea pe Eli Wallach (scenaristul vechiului Hollywood), Rufus Sewell (cel după care suspină Iris), Kathryn Hahn şi John Krasinski.
Kate Winslet şi Rufus Sewell au avut o relaţie sentimentală în viaţa reală.


THE INTERN (2015)

...sau când generaţiile se completează şi se susţin reciproc; se influenţează.
...sau despre cum se umple golul dintre generaţii.
The Intern 2015 este o altă creaţie a lui Nancy Meyers.
Luând în considerare că e un film, trecem peste scenele (uşor) nerealiste şi ne bucurăm de comedie! Zic.

 
Ben (Robert De Niro; un rol destinat iniţial lui Jack Nicholson) este un văduv de 70 de ani care se angajează ca intern la firma fondată de Jules (Anne Hathaway – Reese Witherspoon a fost prima alegere pentru acest rol).
Probleme familiale, probleme personale, şarmul protagoniştilor şi o acţiune care nu pune cine ştie ce probleme – cam ăsta e The Intern 2015.

Rene Russo este maseuza care-i pică cu tronc lui Ben. Şi reciproca.


HIS GIRL FRIDAY (1940)
Filmul se desfăşoară într-o viteză nemaipomenită – de zici că Gilmore Girls e mic copil. ☺ Sau Parenthood, când personajele se întâmplă să mai vorbească unele peste altele.
Nu numai dialogul alert (şi inteligent) face deliciul His Girl Friday, ci şi chimia dintre protagonişti – Cary Grant şi Rosalind Russell.

Walter (Grant) este redactor-şef al unui ziar de succes. Fosta lui soţie, Hildy (Russell), fostă reporteră de top, îl anunţă că vrea să se mărite cu un agent de asigurări (Ralph Bellamy). Şi ce face Walter? Îi pune lui Hildy cât de multe beţe în roate poate. Şi îi încredinţează o ultimă misiune de jurnalist.


His Girl Friday a fost lansat în acelaşi an cu The Philadelphia Story, în care Cary Grant se bate, de asemenea, cu un alt bărbat (ba chiar cu doi) pentru inima unei femei. Unde mai pui că Katharine Hepburn, protagonista din The Philadelphia Story, a refuzat rolul principal din His Girl Friday... Ar fi fost un duel Grant-Hepburn la dublu în 1940!
☺ Archie Leach, numele real al lui Cary Grant, este pomenit din nou în His Girl Friday, la fel ca în Arsenic and Old Lace.
☺ Filmul pe care personajul Iris îl urmăreşte în The Holiday 2006 (vezi mai sus) este chiar His Girl Friday!
☺ Piesa de teatru „The Front Page” a lui Ben Hecht şi Charles Mac Arthur a stat la baza scenariului His Girl Friday (scris tot de cei doi). Au intervenit schimbări esenţiale faţă de textul original.

His Girl Friday este unul dintre filmele favorite ale lui Quentin Tarantino.


YOU CAN’T TAKE IT WITH YOU (1938)

Omenie versus bani. Cu cât eşti mai bogat, cu atât ţi se... diminuează sentimentele?
... dar banii aduc într-adevăr fericirea? Sau te îngroapă în snobism şi aere? Cât de artificial devii?
Poftiţi în universul mirific al lui Frank Capra! You Can’t Take It With You are acelaşi protagonist (James Stewart) ca nemuritorul It’s a Wonderful Life (1946) al aceluiaşi Capra.

Tony (Stewart) îşi anunţă familia înstărită că se va mărita cu stenografa Alice (Jean Arthur), care provine dintr-o familie modestă şi... trăsnită.
Lionel Barrymore este bunicul lui Alice.

 
You Can’t Take It With You are în palmares cele mai importante premii ale cinematografiei – Oscar pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor – al treilea Oscar pentru Frank Capra în 5 ani! Filmul mai are 5 nominalizări la statueta aurită.
You Can’t Take It With You reprezintă adaptarea pentru marele ecran a piesei de teatru semnate de George S. Kaufman şi Moss Hart, câştigătoare a Premiului Pulitzer.


HOW TO MAKE LOVE LIKE AN ENGLISHMAN / SOME KIND OF BEAUTIFUL (2014)

Comedie romantică (şi ceva dramă), Pierce Brosnan... vă mai trebuie ceva? Da, mă adresez aici şi bărbaţilor, cărora le sunt adresate două frumuseţi, Jessica Alba şi Salma Hayek.


Richard (Brosnan) este un reputat profesor de literatură engleză în Marea Britanie. Atunci când iubita lui (Alba) îl anunţă că e însărcinată, se mărită cu ea şi se stabileşte în Statele Unite. Dar nu totul bate în rozaliu.
☺ Alţi doi actori pentru care merită să vedeţi Some Kind of Beautiful sunt Malcolm McDowell (tatăl lui Richard), Marlee Matlin şi Ivan Sergei.


20 ANS D'ÉCART / IT BOY (2013)



În serialul Parenthood a fost ridicată aceeaşi problemă: diferenţa de vârstă într-o relaţie – ea mai mare (personajele erau interpretate de Lauren Graham şi Jason Ritter). Însă în Parenthood „ştacheta” era ridicată atât de sus... la aproape 20 de ani.
Alice (Virginie Efira) are 38 de ani şi este dedicată muncii la o revistă de modă. În avionul de întoarcere din Brazilia la Paris, ea îl cunoaşte pe Balthazar (Pierre Niney), student la Arhitectură.


LIFE PARTNERS (2014)


Ne întâlnim cu o altă actriţă din serialul Community, Gillian Jacobs.
Life Partners face o analiză a prieteniei între două femei, prietenie pusă la încercare atunci când una dintre ele se implică în prima ei relaţie serioasă.
În afară de Gillian Jacobs, rolurile principale sunt acaparate de Leighton Meester şi Adam Brody.
Citiţi mai multe despre cei doi în recenzia filmului The Oranges 2011.
☺ În alte roluri, Gabourey Sidibe (nominalizată la Oscar pentru tulburătorul Precious), Mark Feuerstein (Royal Pains/Pacienţi de lux) şi Julie White (Go On).


FAR FROM THE MADDING CROWD / DEPARTE DE LUMEA DEZLĂNŢUITĂ (2015)

Cea mai nouă adaptare a romanului lui Thomas Hardy (1840-1928) este singura dramă veritabilă din acest grupaj.
☺ Prima ecranizare a romanului englezului Thomas Hardy s-a produs în 1915, în timpul vieţii autorului – a fost un film mut.

Cum scenariul îi aparţine lui David Nicholls (autorul One Day/O zi), iar actorii sunt unul şi unul, pare mai mult decât OK.
Mmmm... nu ştiam că se scriau telenovele în vremea lui Hardy ☺ sinceră să fiu, nu am citit cartea şi am văzut doar această versiune cinematografică. Exagerez cu telenovela, desigur, în Far from the Madding Crowd scenele dramatice ocupă un loc esenţial... dar sunt şi un pic-pic romanţate. Acuma, na, eu cu ale mele, însă filmul a fost foarte bine primit de criticii de specialitate.
Suntem în Anglia Reginei Victoria, unde ambiţioasa Bathsheba (Carey Mulligan) trăieşte o viaţă independentă, la o fermă – cu toate greutăţile aferente. Pentru inima ei se duelează (trielează, mai exact ☺) fermierul Gabriel (Matthias Schoenaerts), sergentul Francis Troy (Tom Sturridge) şi înstăritul William (Michael Sheen).


Lui Carey Mulligan i-a plăcut atât de mult prestaţia lui Matthias Schoenaerts din Rust and Bone/De rouille et d’os, încât le-a sugerat producătorilor să îl includă în distribuţia Far from the Madding Crowd.
☺ Dacă punem la socoteală şi că două treimi din cadrele Far from the Madding Crowd au fost filmate în natură... hai cu vizionarea!


UN PLAN PARFAIT / A PERFECT PLAN (2012)

O comedie romantică de acţiune, cu o Diane Kruger senzuală în prim-plan.


Şi ce dacă Un plan parfait e destul de previzibil? Şi Titanic-ul e, şi tot e unul dintre cele mai urmărite filme ever. ☺ Bine, că pe mine m-a lăsat... rece mega-hiper-producţia lui Cameron, asta e treaba mea.

Premisa Un plan parfait e originală: în familia lui Isabelle, toate primele căsnicii s-au încheiat cu un divorţ. Aşa că, înainte de a se mărita pe bune, cu alesul inimii (întodeauna m-a enervat expresia asta, dar... în fine), Isabelle vrea cu tot dinadinsul... să divorţeze. Aşa că porneşte la vânătoare de victimă.

☺ Regizorul Pascal Chaumeil (1961-2015) are în filmografie, printre altele, L’arnacoeur/Heartbreaker (2010), A Long Way Down (2014) sau excepţionalul Léon (1994)

☺ Din aceeaşi categorie cu Un plan parfait vă recomand Simon & Malou (2009) – o comedie daneză.


THE DUFF (2015)


DUFF este acronimul de la Designated Ugly Fat Friend – prietena urâtă şi grasă dintr-un grup de (în general) fete populare/atrăgătoare. 
O astfel de DUFF este liceana în an terminal Bianca (Mae Whitman – Parenthood din nou!). Fata a copilărit împreună cu Wesley (Robbie Amell, verişorul lui Stephen Amell din Arrow), pe care acum îl urăşte. ☺ Dar de la ură la dragoste... În orice caz, The DUFF 2015 este o comedie frumuşică, în care mai apar Ken Jeong (serialul Community şi seria Hungover) şi Allison Janney.


LOVE, ROSIE (2014)

L-am văzut de curiozitate, pentru că am citit mai demult cartea Cecilei Ahern (tradusă la noi, siropos şi comercial, „Suflete-pereche”). Cecilia Ahern a scris şi „P.S. I Love You” – mult mai profundă, cu toate că a fost compusă când autoarea avea 21 de ani!

Cert e că cei care au făcut Love, Rosie au schimbat mult din carte –cel mai important, au tăiat vreo 20 de ani. Romanul este alcătuit din scrisori, e-mail-uri, mesaje şi orice altă formă de comunicare asemănătoare, mai puţin dialogul faţă în faţă.
În principiu, Love, Rosie este despre prietenie. Şi viaţă în general. Apoi despre orice altceva (romantism bolnav, dacă vă gândiţi la asta).

Rosie (Lily Collins) şi Alex (Sam Claflin) sunt cei mai buni prieteni încă de când aveau 5 ani. Împreună trec prin schimbările specifice adolescenţei, până  când intervine... neprevăzutul.
Acţiunea oscilează între America şi Anglia, unde cei doi îşi trăiesc vieţile, iubirile şi dezamăgirile.


Foto deschidere: Protagoniştii din „The Family Sone.


Alte câteva filme de vacanţă:




*Din categoria „filme pe pâine”

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

10 comentarii:

  1. Chiar aseara am vazut The Intern. A fost simpatic, perfect pentru o seara linistita acasa.
    Din lista ta n-am vazut prea multe, dar mi-a placut foarte tare The Holiday. Este unul dintre acele filme calme si placute pe care le-as revedea la nesfarsit.
    Craciun Fericit si la cat mai multe filme, carti si ture pe munte si in 2016!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta am intenţionat să pun în grupajul ăsta - filme relaxante („simpatice şi calme"), care să aducă zâmbete şi relaxare.
      Crăciun fericit, asemenea! Gânduri bune, filme şi cărţi bune, experienţe de călătorie cât mai încântătoare! Să ne recitim cu bine în 2016!
      Ioana

      Ștergere
  2. Trebuie sa revin asupra listei cu filme, dupa 27 cred ca vom urmari si noi in tihna. Acum e cu umblatul. :))
    Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Craciun Fericit alaturi de dragii tai!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani! sper ca ai savurat din plin zilele de sarbatoare si Craciunul ti-a adus multa bucurie în casa.
    In legatura cu articolul de fata, sunt perfect de acord cu descrierile pe care le-ai facut, dat fiind faptul ca majoritatea filmelor le-am vazut si eu si sustin recomandarile spre vizionare. Eu mi-am trecut pe lista Aret Faber, 20 ans d'écart si The duff, plus filmele alb-negru ☺ Vacanta de iarna continua, asa ca acum vom servi "filme pe pâine" sau... pe cozonac ;))
    Un sfârsit de an cât mai lin si placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De Crăciun am cam umblat, pe la familie, pe la prieteni... Sper că ai avit parte de un Crăciun minunat!
      Vizionare plăcută la filme pe... ce vrei tu - să fie bune şi cu emoţile aferente!
      La mulţi ani pentru un 2016 sănătos şi îmbelşugat!
      Ioana

      Ștergere
  5. As vrea sa va recomdand si eu un film relaxant, simpatic, amuzant etc :)): Flipped ( 2010)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super-drăguţ Flipped ăsta...! Bineînţeles că nu am putut rata vizionarea, chiar la puţin timp după apariţie.
      Am liste întregi de filme pe care le-am urmărit şi pe care aş dori să le includ în diverse grupaje... timp să fie!
      Mulţumesc pentru vizită,
      Ioana

      Ștergere