Pagini

joi, 12 aprilie 2018

Hotelul de gheata numarul 13 de la Balea Lac (cu muzica)

  

Cum staţi cu frigul? Vă e dor de -10 grade?
Nici mie. Doar de Bâlea Lac şi al său Hotel de gheaţă.
Din care hotel nu am gustat decât nişte camere zise muzicale. Fără biserică (biserica de gheaţă, of course!) şi igluuri, că ne-am cam grăbit cu vacanţa iernatică – în combinaţie cu Sibiul. Nici măcar o bucăţică de fundaţie de biserică şi/sau igluuri n-am distins.
...Dacă grăbit se poate numi finalul de decembrie – oricum, Hotelul de gheaţă de la Bâlea a fost inaugurat fix cu o săptămână înainte să-l acaparăm noi. Şi alţii ca noi.



Data: 30 decembrie 2017

E ultima zi a mini-vacanţei sibiene şi adormim greu, ne trezim şi retrezim des şi uşor, cu gândul la trezitul dis-de-dimineaţă şi la cele o sută de grade în minus anunţate la 2000 de metri altitudine.
Într-un final de noapte cam albă, înşfăcăm bagajele; într-o oră ne înfiinţăm la staţia telecabinei Bâlea Cascadă, la 1200 de metri altitudine. Au mai suit înaintea noastră vreo trei cabine, deşi coada nu părea imensă la prima vedere – în mare, a fost bine, fiindcă în alte dăţi am dârdâit şi peste două ore pe holul îngheţat de acces.
Telecabina Bâlea Cascadă – Bâlea Lac are o capacitate mai mică (15 persoane) decât telecabina Buşteni – Babele sau telecabina Cota 1400 – Sinaia, de exemplu.


Mohoreală + ceaţă jos, la 1000+ de metri şi... în mers





Soare (sau aproape soare ) şi mare de nori, la 2000 de metri
Iac-aşa, de ce să n-avem noroc?!




Cabana Bâlea (2034 m), locul atâtor popasuri pentru mine. Mda, vine şi vremea nostalgiilor


În sezonul 2016/2017 am sărit peste vizita la Bâlea Lac varianta albă, inclusiv cea la Hotelul de gheaţă din apropierea staţiei telecabinei.
Mi se mai opriseră ochii pe Lacul Bâlea în acest an, însă vara, şi super-fugitiv, în goana spre Vârful Negoiu.

Tema Hotelului de gheaţă de la Bâlea Lac din sezonul 2017/2018 – „Lumea muzicii în gheaţă”.

În urmă cu doi ani, Hotelul de gheaţă cu tema Europa l-am declarat cel mai reuşit din cele vizitate de mine.
La polul opus, Hotelul de gheaţă muzical de la Bâlea Lac 2017/2018. Într-un cuvânt, dezamăgitor – le promisesem lui Adi şi Andreei ceva extra-super, căci nu mai pătrunseseră pe tărâmuri îngheţate iarna la Bâlea. Şi uite cu ce vin eu...
Nu cântă deloc muzica dinăuntru.

Ne-au primit, în fiecare dintre cele 14 încăperi din hotel, puţine detalii; camere golaşe şi câte o poză a vreunui artist uitată pe acolo, pentru comparaţia dintre realitate şi sculptura de gheaţă. Cam vagă/vagi, după umila-mi părere. Plus cele trei cuvinte despre fiecare personalitate a muzicii, spre deosebire de ditamai textele din anii precedenţi, cu temele de rigoare – la finalul articolului vă aştept cu link-urile către hotelurile de gheaţă pe care le-am vizitat de-a lungul anilor la Bâlea.
Hai, o mică scuză în decembrie (totuşi, la final de lună): mai erau de dat unele finisaje, de construit igluurile şi biserica de gheaţă, aşa cum am spus pe la-nceput de poveste.
Dar sezonul hibernal cu numărul 13 trebuia oricum deschis la Bâlea Lac! Nu?!

În date tehnice, Hotelul de gheaţă de la Bâlea are 6 metri înălțime și 24 de metri lungime.



Printre locatarii Hotelului de gheaţă 2017/2018 şi ai igluurilor învecinate i-am recunoscut (sau nu) pe membrii formaţiilor The Beatles, Queen, Rolling Stones, Scorpions, BZN, Holograf, O-Zone, pe Elvis Presley, Madonna, Michael Jackson, Prince, Corina Chiriac sau Gheorghe Zamfir.
Dintre clasici, locuri de onoare au Mozart, Bach, Johann Strauss sau Ceaikovski.

Pentru că aşa sunt eu, drăguţă, vă plimb gratis pe holul central şi prin camerele muzicale.
Păreri?







Inconfundabil!












 Eu şi domnul... medieval


...şi doamna (domnişoara), dar fără... stăpân


Hotelul de gheaţă Bâlea Lac nu este o construcţie permanentă – îl puteţi vizita / vă puteţi caza din decembrie (se deschide spre finalul lunii) până când se topeşte zăpada la înălţime. Cel mai indicat este să urcaţi în ianuarie-februarie, atunci când detaliile sculpturilor din gheaţă sunt cel mai vizibile, fiind cel mai frig din sezon şi având privilegiul de a vizita toate sculpturile din gheaţă – şi hotelul, şi biserica, şi igluurile.
Hotelul de gheaţă Bâlea Lac este realizat din blocuri/bucăţi de gheaţă extrase din Lacul Bâlea. Conform datelor oficiale, acestea ajung la dimensiunea de 70 de centimetri şi cântaresc aproape 70 de kilograme.
Doar mici părticele din hotel nu sunt gheaţă pură – saltele, pături, perne, feţele de masă, trandafirii din glastre, luminiţele, perdelele de la fiecare cameră. În rest, nu a „scăpat” nimic: paturi, scaune, mese, barul de gheaţă şi paharele de gheaţă, sculpturile de pe hol şi dinăuntru.
Hotelul de gheaţă Bâlea Lac se află în imediata apropiere a staţiei telecabinei, la 2034 m altitudine. 8000 de oaspeţi pe an intră de bunăvoie la gheaţă.
Primul hotel de gheaţă a fost construit la Bâlea Lac în sezonul
2005/2006, iar prima biserică de gheaţă – în 2006/2007. De atunci, acestea se clădesc în fiecare an. Deci, am ajuns la ediţia cu numărul 13! De notat, pentru superstiţioşi.
Cele dintâi igluuri au fost amenajate în 2012/2013.
Temperatura medie în hotel se situează între -2 şi +2 grade Celsius.



PREŢURI Hotelul de gheaţă Bâlea Lac

Biletul de acces în Hotelul de Gheaţă 2017/2018 a costat 15 lei/persoană (cu reducere pentru copii) – în preţ este inclusă vizita la Biserica de gheaţă şi la igluuri.
Accesul în hotel şi în anexe se face de la ora 9:00 până la ora 17.00 – când este ultima plecare a telecabinei spre Bâlea Cascadă.



Cazarea la Hotelul de gheaţă Bâlea Lac
Preţ cameră dublă în hotel / noapte: 100 de euro;
Preţ cameră dublă în iglu / noapte: 150 de euro.
Majoritatea turiştilor cazaţi în fiecare an la Hotelul de gheaţă sunt străini.


Hai afară, la zăpadă!
Făgăraşul hibernal

















Scene din Winterpark




Aşa arată pe afară Hotelul de gheaţă Bâlea Lac





Joaca de la tunelul cel mai lung

După vreo trei-patru ocoliri-curmezişuri ale Lacului Bâlea cel îngheţat şi alte învârtiri mai mult sau mai puţin aiurea primprejur, intrăm un metru-doi-trei-nouă în tunelul mare al Transfăgărăşanului, închis rutier pe timp de iarnă (cât ţine zăpada)  cu porţi metalice. Accesul turiştilor se face per pedes, prin intermediul unor (alte) uşi.
Capra-Bâlea este cel mai lung tunel rutier din România, asigurând trecerea între Transilvania (sudul acesteia) și Muntenia (nordul acesteia).
Tunelul cel mare unește, pe cale rutieră, Văile glaciare Bâlea și Capra, străbătând creasta Făgărașului între Vârful Paltinu (2398 m) și Vârful Iezerul Caprei (2417 m).
La baza Vârtfului Paltinu se află Lacul glaciar Bâlea.
Tunelul mai este cunoscut şi ca Pasul Bâlea; altitudinea este cuprinsă între 2025 şi 2042 m.

Are o lungime de aproape un kilometru (884 de metri), iar pentru construcţie au fost necesare 20 de tone de dinamită!
Mai multe date tehnice despre materialele folosite, dar şi alte date interesante despre Transfăgărăşan găsiţi AICI.

Galeria Tunelului Capra-Bâlea de Transfăgărăşan are înălțimea de 4,4 metri. Există un trotuar cu lățimea de 1 metru.

 



În imediata apropiere a tunelului, pe partea argeşeană, funcţionează atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, un refugiu-cabană.
Există o singură cameră, cu 18 locuri de cazare.
Cabana deţine surse de căldură şi generator. Găsiţi, de asemenea, un grup sanitar interior şi o sală de mese, unde se poate servi mâncare gătită acolo.
Aveţi de plătit 30 de lei / noapte / persoană.
Telefon: 0744 313 207.
Impresii despre refugiu găsiţi AICI.


Mănunchi de cabane şi creste şi văi







ANA şi IoANA (şi Andreea, şi Adi, din spatele obiectivului foto)

„A fost cel mai frumos la Bâlea Lac iarna de până acum!”, îi spune Ana tatălui său şi, implicit, nouă.
Se referă la peisaje şi la atmosferă, la distracţia de pe semi-pârtie şi la mini-cascadă, nu la hotel, unde nu a intrat, din pricina unei indispoziţii de moment.


Te urcă... şi (te) cobori singur!










La revedere!!!


Transfăgărăşanul iarna

Nicio picătură de şosea pe celebrul Transfăgărăşan. Doar urme vagi de animale şi ale schiorilor (inclusiv ale lui Iulian, care s-a încumetat s-o ia de-a dreptul la vale)


Ultimele ocheade spre creste, spre puterea luminii...


Jos, coada la telecabină se întinde pe nivelurile cele multe ale staţiei Bâlea Cascadă şi chiar pe afară! Asta cu vreo oră şi-un pic înaintea ultimei curse a zilei! Ce-or mai spera oamenii aceştia?


PREŢURI telecabină Bâlea Cascadă – Bâlea Lac

*ADULŢI: 30 de lei urcare / persoană + 30 de lei / persoană coborâre (copiii / elevii, studenţii au reducere)

Telecabina este singura cale de acces la Bâlea Lac (2034 m altitudine) până se topeşte zăpada de pe Transfăgărăşan. Asta dacă nu eşti temerar şi o iei la sănătoasa prin nămeţi sau pe schiuri, ca Iulian.
Telecabina Bâlea Cascadă – Bâlea Lac se plimbă pe o distanţă de 3700 de metri, cu diferenţă de nivel de aproximativ 800 de metri.
O cursă durează 15 minute, la / de la Lacul Bâlea cel îngheţat.
Programul de funcţionare este zilnic, între orele 9.00 şi 17.00.
Telecabina nu merge în caz de condiţii meteo nefavorabile – indicat este să sunaţi, pentru a nu vă deplasa degeaba până acolo; număr de telefon: 0745 072 602.


DISTANŢE până la Balea Cascadă (1234 m altitudine):
*De la Cârţişoara – 23 km
*De la Bucureşti – 245 km
*De la Sibiu – 70 km
*De la Braşov – 125 km.


NOTĂ: Fotografiile sunt realizate de Adrian Botescu.
Mulţumim, Iulian, pentru găzduirea în maşină!


La Hotelul de gheaţă Bâlea Lac, în anii trecuţi:


Un rezumat fotografic al celor trei ani în care am ajuns la Hotelul de gheaţă Bâlea Lac.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. De cativa ani imi doresc sa ajung iarna acolo.Ai mei sunt niste fricosi.Noroc cu tine ca vad niste imagini superbe,chiar daca hotelul nu este ce ti-ai dorit,poate la anul,cand sigur voi ajunge si eu.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nimeni nu e de înduplecat... mergeţi singură! :)
      Sau poate mergem împreună, la anul!

      Ștergere
  2. Mi s-a facut frig! Si pentru mine asta e o dorinta neimplinita. Macar sa vad acest acest hotel de gheata!
    Oricum spectaculoase imagini a-ti prins! Frumos de tot!
    Multumesc de calatorie! O primavara plina de excursii frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeeeiii.... nu-i chiar aşa frig! Dacă nu staţi mult :)
      Vă doresc să ajungeţi acolo cât mai repede... adică în 2019!
      O primăvară minunată!

      Ștergere
  3. Foarte frumoase poze... si... da, mi-ai facut pofta, dar timp nu imi dai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gata :) L-ai recepţionat? :)
      Ce uşor ar fi aşa...
      (mulţumim pentru aprecieri!)

      Ștergere
  4. Brrr! Mi s-a făcut frig privind imaginile superbe! Mulțam fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E frig-uleţ doar cât durează vizita :)
      Mulţumesc mult pentru vizită/vizite!

      Ștergere