Pagini

marți, 31 decembrie 2013

Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii (2013, cu Emma Thompson, Tom Hanks). Disney dezgheaţă inimi - pe cele mai... încăpăţânate



(În caz că nu aţi observat, umbra lui Tom Hanks e... Mickey Mouse, iar cea a Emmei Thompson - Mary Poppins!)


Să-mi fie ruşine! Până dăunăzi, nu am avut habar cine a scris Mary Poppins!

Trebuia să vină filmul ăsta ca să îmi deschidă ochii.
Dar Saving Mr. Banks (produs de COMPANIA DISNEY) a făcut mai mult decât atât: mi-a deschis inima, sufletul, m-a introdus în lumea magică a lui Walt Disney (Tom Hanks) - ambiţiosul vizionar şi visător deopotrivă.


Saving Mr. Banks e unul dintre foarte-foarte puţinele filme lansate în 2013 (nu cred că au fost cinci) care s-au dovedit capabile să îmi trasmită ceva.

Saving Mr. Banks are la bază povestea din spatele realizării filmului super-nominalizat şi premiat la Oscar Mary Poppins (1964), cu Julie Andrews şi Dick Van Dyke. Încleştarea cu care autoarea a ţinut la toate doleanţele ei, mai mult ori mai puţin justificate. Reticenţa de a lăsa pe mâna Hollywood-ului personajul ei mult-iubit. ÎNCĂPĂŢÂNAREA de a accepta orice propunere din partea scenariştilor. Nemulţumiri peste nemulţumiri.
Este, mai presus de atât, POVESTEA VIEŢII AUTOAREI, australiana P.L. Travers - Pamela Lyndon Travers (1899-1996), pe numele ei real Helen Lyndon Goff (Emma Thompson).

P.L. Travers a acceptat în cele din urmă să se gândească - din nou - la ecranizare (şi să meargă la Los Angeles) la insistenţele agentului ei, care a avertizat-o că e în pragul colapsului financiar.

Walt Disney a insistat o perioadă îndelungată de timp (decenii!) să aducă la viaţă pe marele ecran Mary Poppins, aceasta fiind promisiunea pe care le-a făcut-o fiicelor sale cu două decenii în urmă.

Se pare că prima încercare a lui Walt Disney de a obţine drepturile de ecranizare de la P.L. Travers a fost în 1938, însă atunci s-a lovit de un zid de beton, la fel ca în următorii 20 şi ceva de ani. În 1961, lui Disney i-a reuşit operaţiunea, însă nu fără oprelişti, adică fără numeroasele reticenţe şi doleanţe exasperante ale doamnei Travers. Dânsa a avut de obiectat la aproape fiecare propunere a celor implicaţi în realizarea Mary Poppins, a refuzat multe dintre inovaţiile propuse.
Tot atunci, în 1961, începe să se deruleze şi acţiunea Saving Mr. Banks, cu toate cele de mai sus reflectate cu UMOR - calitatea interpretativă a Emmei Thompson a contribuit esenţial la licărul de zâmbet pe care îl ai în timp ce vizionezi filmul.

Walt Disney ar mai fi avut ideea să adapteze cărţi din seria Mary Poppins. Refuzul doamnei Travers a fost categoric. Ea a urât, până la urmă, tot ce a ţinut de filmul Mary Poppins.

(Mary Poppins a fost o serie de opt cărţi scrise de P.L. Travers - până la lansarea filmului Mary Poppins, în 1964, au fost scrise cinci cărţi, ultima în 1962, după obţinerea drepturilor de ecranizare de către Compania Disney.)
 
Walt Disney (Tom Hanks) şi P.L. Travers (Emma Thompson)


P.L. Travers e, mai presus de orice, ÎNCĂPĂŢÂNATĂ. Ţâfnoasă. Cu o groază de obiceiuri clare şi etichete. Englezoiacă - Travers emigrase de mulţi ani în Anglia. Are 60 de ani şi nu a fost niciodată măritată.

La sosirea în hotelul din Los Angeles, pe doamna Travers o întâmpină o cameră înţesată de personaje Disney. O atmosferă cum nu se poate mai veselă, mai primitoare.
Ce face doamna Travers? Aruncă „răţoiul” (Duffy Duck) şi „câinele” (Pluto) cât-colo, îl pune la colţ pe Mickey Mouse şi îndeasă totul într-un dulap!

Că doamna Travers e morocănoasă e puţin spus. Dar, când simte nevoia de afecţiune, dezgroapă jucăriile (pluşuri mari) şi... doarme cu (unele dintre) ele. Mickey Mouse devine preferatul ei în scurt timp, nu doar nocturn.

La studio, refuză prăjiturelele colorate, exasperează pe toată lumea - e de părere că prea multa voioşie, veselie strică.
Iar ZÂMBETUL... ce-i aia?!

Flashback-urile cu viaţa Pamelei Travers intră destul de des în scenă.
Fragmentarea poveştii nu deranjează - de fapt, în Saving Mr. Banks sunt două poveşti. Iar ambele sunt interesante. Şi interesant construite. Un mijloc util de a înţelege NEFERICIREA extremă a autoarei Mary Poppins.

Tatăl Pamelei, Travers Goff (Colin Farrel), simte nevoia să evadeze din realitatea dură prin băutură. Din ce în ce mai multă. Sub farmecul poveştilor pe care le inventează, fanteziei/fanteziilor în care o trage pe fiica lui, se ascunde, din păcate, un strop mare de alcool.
Tatăl îşi iubeşte fiica şi fiica îşi iubeşte tatăl. Ea aproape că îl idolatrizează. (Şi) Fanteziile lui au ajutat-o să scrie Mary Poppins.
Chiar şi când se îmbolnăveşte, Ginty - cum îi spunea el copilei - caută peste tot şi îi aduce sticla cu băutură. Pentru că ştie că asta îl face FERICIT.

 
Se înţeleg din priviri... Ginty (Annie Rose Buckley) şi tatăl ei (Colin Farrel)


Facem uşor-uşor cunoştinţă cu toate persoanele care au inspirat personajele din Mary Poppins.
MR. BANKS (pluralul de la bancă, în engleză bank) e tatăl copiilor din Mary Poppins. El lucrează la o bancă, fiind clar inspirat de tatăl lui P.L Travers. Tatăl ei, pe care simte nevoia, aproape inconştient, să îl ierte. Să îl salveze, in inima ei.

Disney: (Mary Poppins) Nu a venit să salveze copiii. Ci pe tatăl ei. E tatăl tău. Travers Goff.
Travers: Nu ştiu ce crezi că ştii despre mine, Walter...
Disney: Trebuie să-l fi iubit mult ca să-i iei numele. Despre asta e vorba, nu? Despre iertare, doamnă Travers. Asta am învăţat din cărţile dumneavoastră.
Travers: Nu trebuie să-mi iert tatăl. A fost un om minunat.
Disney: Nu, nu... Trebuie s-o iertaţi pe Helen Goff.  Viaţa e o sentinţă prea dură ca să ţi-o sacrifici. Doamnă Travers, aveţi încredere în mine, cu preţioasa Mary Poppins. Nu vă voi dezamăgi. Vă promit că, de fiecare dată când cineva intră într-un cinema, îl vor vedea pe George Banks salvat. Îi vor iubi copiii, vor plânge la necazurile lui, vor tremura când îşi va pierde locul de muncă. Şi când va înălţa zmeul ăla, ei bine, doamnă Travers, se vor bucura. Vor cânta. În fiecare cinema din lume, în ochii şi inimile copiilor mei, ale altor copii şi ale părinţilor lor şi ale generaţiilor care vor urma, George Banks va fi onorat. George Banks, va fi cinstit. George Banks... şi tot ce reprezintă el va fi salvat. Poate nu în realitate... Dar sigur în imaginaţie.

Iar Mary Poppins seamănă (cel puţin fizic) cu mătuşa Ellie (Rachel Griffiths).

GENERICUL de final cuprinde un colaj de imagini cu P.L. Travers şi Walt Disney în realitate şi o scurtă înregistrare cu vocea autoarei P.L Travers în timpul producţiei Mary Poppins.






TRIVIA/FAPT DIVERS 

Este pentru prima oară în istoria cinematografiei când Walt Disney apare ca personaj într-un film.

În realitate, P.L. Travers nu l-a iertat niciodată pe Walt Disney pentru ceea ce ea a văzut ca adaptare vulgară şi lipsită de respect a cărţilor scrise de ea.

Walt Disney a fost atât de ataşat de proiectul Mary Poppins încât a fost prezent, pentru prima dată de la Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici (1937), la o premieră a studiourilor sale.

Până în prezent, Hollywood-ul nu a fost interesat de o biografie a lui P.L. Travers. O producătoare din Anglia a sugerat ca într-o producţie de acest gen să fie inserată o poveste secundară (subplot) cu Walt Disney.

Relaţia dintre P.L. Travers şi Walt Disney a fost detaliată şi în cartea „Mary Poppins, She Wrote”, scrisă de jurnalista australiană Valerie Lawson.

Cărţile din seria Mary Poppins au cunoscut şi o ecranizare în versiune rusească, în 1984, dar şi un musical în Londra (2004-2008). Spectacolul a fost „transferat” pe Broadway în 2006, unde a rulat până în martie 2013, bucurându-se de mult succes.

În pregătirea rolului Walt Disney, Tom Hanks a vorbit cu câteva rude ale acestuia, inclusiv cu Diane Disney Miller, fiica cea mare a maestrului. Din nefericire, aceasta a decedat pe 19 noiembrie 2013, cu o lună înainte ca Saving Mr. Banks să ajungă pe ecranele din Statele Unite.
Emma Thompson a ascultat multe dintre întregistrările audio realizate în timpul producerii filmului Mary Poppins, cu vocea lui P.L. Travers, şi a citit corespondenţa dintre Disney şi Travers.
Iar Tom Hanks s-a delectat în maşină cu înregistrări ale vocii lui Walt Disney şi a făcut „antrenamente” imitând vocea acestuia în timp ce citea ziarele.

Unul dintre compozitorii filmului original Mary Poppins, 1964, Richard M. Sherman (interpretat în filmul nostru de Jason Schwartzman), a fost consultant pentru Saving Mr. Banks.

Emma Thompson a jucat (şi a scris scenariul) într-o altă poveste cu o dădacă magică, McPhee, care soseşte într-o casă plină de copii, apoi dispare misterios.


REGIA
John Lee Hancock e american şi e cunoscut pentru The Blind Side/Povestea unui campion, 2009, care a propulsat-o pe Sandra Bullock până la Oscar. Oscar.


DISTRIBUŢIA...
...musteşte de nume cunoscute. Sunt actori din cele trei ţări în care P.L. Travers a trăit, pe trei continente: Australia, Marea Britanie şi SUA. Aceste trei ţări sunt şi coproducătoare ale Saving Mr. Banks.

Emma Thompson (Marea Britanie) a avut, în vremea studenţiei la Cambridge, o relaţie cu Hugh Laurie (Dr. House). Ea i-a făcut cunoştinţă cu Stephen Fry, cel care avea să-i devină lui partener de scenă.

Tom Hanks (SUA) este un verişor îndepărtat al lui Walt Disney.

Colin Farrel (Irlanda, în afara celor trei naţiuni menţionate) interpretează rolul tatălui beţiv al lui P.L. Travers. Colin a fost un prieten apropiat al legendei Elizabeth Taylor.

Pe Paul Giamatti (SUA) tocmai l-am văzut în episodul difuzat de Crăciun (în Marea Britanie) din Downton Abbey.

Rachel Griffiths (Australia) mi-a stârnit adoraţia în serialul Six Feet Under.

Ruth Wilson (Marea Britanie), mama lui P.L. Travers în Saving Mr. Banks, joacă în serialul aclamat de critici şi public „The Affair". Actriţa este implicată într-o relaţie sentimentală cu Jake Gyllenhaal - rol excepţional în Nightcrawler. Ruth Wilson a mai fost „combinată" cu Jude Law şi, se pare, cu Johnny Depp.
 
Actualmente, pe Bradley Whitford (SUA, The West Wing/Viaţa la Casa Albă) îl puteţi admira în serialul Trophy Wife. Whitford e în Saving Mr. Banks unul dintre scenariştii de la Mary Poppins.

Pe ceilalţi actori vă las să îi descoperiţi cu mare drag, în special pe fetiţa care o interpretează pe tânăra Travers.


PREMII
Este prea devreme să vorbim despre un palmares al Saving Mr. Banks - premiile pentru filmele care au ajuns în cinematografe în 2013 se acordă în 2014: Globurile de Aur pe 12 ianuarie, Oscarurile pe 2 martie.
Deocamdată, Emma Thompson are o nominalizare la Globul de Aur.
Update: ...Şi cu atât a rămas Saving Mr. Banks. Specialiştii consideră că atât filmul, cât şi Emma Thompson (şi Tom Hanks, şi pentru Saving Mr. Banks, dar mai ales pentru Captain Phillips) sunt printre marii absenţi de la Oscaruri.


COTAŢII



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Un comentariu:

  1. Abia astept sa vad filmul asta!
    Am citit cartile cu Mary Poppins in copilarie si le-am adorat.

    RăspundețiȘtergere