duminică, 30 noiembrie 2014

Julie & Julia (2009, cu Meryl Streep, Amy Adams). Delicios!



Am început luna noiembrie cu un grupaj de FILME - super-drama Incendies, drama/thrillerul (romantic) O outro lado do rua, apoi drama romantică The Face of Love.
E cazul să o închei în aceeaşi notă, nu?


Avertisment: Nu consumaţi Julie & Julia pe stomacul gol!

Aveam poftă de ceva rafinat, cu o linguriţă de romantism, scăldat în relaxare. Iuţit un pic printr-o luptă din care protagonistul să iasă învingător.
Şi mi-am reamintit de Chris Messina, care are un rol de bază în Julie & Julia.
Farmecele lui m-au cucerit definitiv în Six Feet Under, filmul The Giant Mechanical Man (2012) - vedeţi aici descrierea şi părerile.  
Ar mai fi, dar nu în cele din urmă, The Mindy Project... Ah, dansul acela privat de striper...! Ah!
Messina nu e genul Făt-Frumos din lacrima albastră - dar are ceva extreeem de atrăgător!

În plus, voiam să mă desfăt cu un film... de vacanţă - care nu solicită foarte mult... creieraşul. Dar asta nu înseamnă că Julie & Julia este un film prost! Dimpotrivă!

V-aţi dat seama: Filmul Norei Ephron (regie, scenariu) îndeplinea toate condiţiile... Era comedy-drama pe care o căutam.
Şi aşa că m-am aşezat la masă... Ăăăăă, la masa calculatorului, vreau să zic.


Au fost două reprize de vizionare, la interval de câteva zile - stau prost cu timpul.

ÎNCĂ „DOUĂ" MOTIVE PENTRU CARE AM ALES JULIE & JULIA"

*mâncarea din belşug
*ideea blogului - şi pentru că era vorba despre un blog!
*susţinerea şi înţelegerea de care au avut parte atât Julia, cât şi Julie, din partea partenerilor de viaţă. Vreau şi eu...!

☺ La apariţia lui în România, am văzut la cinema Julie & Julia.
Ţin minte că, la întoarcerea acasă, am stat jumătate de oră în faţa monitorului de calculator ca să caut informaţii despre eroine. Am găsit inclusiv blogul Juliei Powell - pe atunci exista în circuite varianta originală, din 2002.

Ştiţi ce-am făcut înainte să intrăm în sală? Am mâncat!


DESPRE CE ESTE VORBA?

În principiu, despre viaţa a două femei din perioade diferite - anii '40-'50-'60, respectiv 2000 - pasionate de mâncare. De gătit. De bucătăria franţuzească.

O menţiune importantă: ambele POVEŞTI din Julie & Julia sunt REALE, inspirate fiind de două cărţi autobiografice (detalii, mai jos).
Cele două POVEŞTI sunt prezentate intercalat; trecerea este realizată printr-un cuvânt, printr-un obiect, printr-o anumită întâmplare similară etc. Astfel, este asigurată continuitatea.

La 1949, Julia Child (Meryl Streep) se muta în Franţa împreună cu soţul ei (Stanley Tucci), diplomat. Era casnică, dar îşi dorea să îşi umple timpul cu ceva. După mai multe încercări şi analizând mai bine ce îi place mai mult pe lumea asta - să mânânce, descoperă curând tainele bucătăriei ţării în care trăieşte, cea mai rafinată din lume în materie de... papile gustative.
Când a ajuns în Franţa, Julia Child abia închega două vorbe în limba lui Voltaire.
Julia Child a devenit un chef renumit, a fost star tv, a scris cărţi. A adus bucătăria franţuzească în casele americanilor de rând.


În 2002, Julie Powell (Amy Adams) se mută în cartierul Queens din New York. Era o scriitoare aspirantă, îngropată într-o slujbă deprimantă - vorbea cu cei care au avut de suferit în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.
Pentru a o distrage de la muncă şi cunoscându-i pasiunea pentru gătit şi Julia Child, soţul lui Julie (Chris Messina) are o idee - ea să îşi publice pe un blog (da, blog!) experienţa de a găti, într-un an, toate cele 524 de reţete din cartea de debut a Juliei Child!
Şi proiectul demarează! Se cheamă Julie/Julia.


☺ Cele două proiecte la care au lucrat Julia şi Julie de-a lungul filmului le-au salvat de la o existenţă anostă.

☺ Fiecare a avut de depăşit dificultăţi, în funcţie de vremurile pe care le-au trăit - în esenţă, sunt cam aceleşai probleme.

☺ JULIA CHILD (1912-2004) a avut cunoştinţă de blogul Juliei Powell şi nu a fost impresionată de iniţiativa tinerei, de blogul ei.


☺ Într-o secvenţă din Julie & Julia este tratată „vânătoarea de vrăjitoare" din anii '50, despre care a scris şi Douglas Kennedy - însă în Julie & Julia nu există dramatism feroce.

☺ Este interesant de urmărit modul în care Julie şi Julia îşi aştern gândurile/reţetele. Strict tehnologic.

„Tu eşti untul pentru pâinea mea şi respiraţia vieţii mele."


„- Simt că (Julia) e aici, cu mine, în bucătărie.
- E ca prietenul tău imaginar.
- Da."

Vă place?

Nu ştiu de ce-i zice filmului Julie şi Julia - cronologic (vârsta) ar fi trebuit să înceapă cu Julia (Child), filmul începe cu Julia şi ea este cea care a construit reţetele după care găteşte Julie.
Probabil, motive de marketing, legate de modul în care sună Julie şi Julia.



ECRANIZARE

Două cărţi au inspirat-o pe celebra Nora Ephron (autoarea celor mai frumoase comedii romantice ale cinematografiei) în scrierea scenariului de la Julie & Julia.

☺ „Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen" (2005) de Julie Powell
şi
☺ „My Life in France", colaborare Julia Chid şi Alex Prud'homme.


PREMII

Julie & Julia are o mulţime de premii şi nominalizări.

Cea mai importantă realizare este nominalizarea la Oscar a lui Meryl Streep - în 2010 a câştigat Sandra Bullock, pentru The Blind Side/Povestea unui campion.
Dar Meryl Streep (Mary Louise Streep) are trei Oscaruri în palmares şi face parte din galeria selectă a celor şase actori care au primit acest număr de statuete (sau mai multe). Găsiţi AICI amănunte.

Pentru Julie & Julia, Meryl Streep a înhăţat un Glob de Aur şi mai are o nominalizare la BAFTA.

În ansamblu, filmul a fost şi el pe lista nominalizărilor la Globul de Aur - categoria Comedie/Muzical.


TRIVIA/FAPT DIVERS

☺ Este ultimul film care a rămas în urma Norei Ephron (1941-2012).

Julia Child era în realitate foarte înaltă - 1,88 m, astfel că Meryl Streep (care are 1,68 m) a fost nevoită să apeleze la tocuri foarte înalte, iar cei de la Tehnic şi-au folosit trucurile pentru a sugera în film înălţimea Juliei.


La finalul filmului, sunt câteva informaţii despre cele două.

Eu vă las cu două clipuri cu Julia Child şi Julie Powell varianta reală.


Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

15 comentarii:

  1. mie mi-a placut chiar mult acest film. usurel sau nu, sunt acolo cateva idei care dau de gandit. intre timp, am citit si cartea (cred ca am terminat-o acum vreo 10 zile) , dar m-a dezamagit. e unul dintre putinele cazuri cand filmul bate cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ai citit doar una dintre cartile care au stat la baza scenariului, cea a Juliei Powell. Nu prea mă tentează scrierea, pentru că Julie cea reală mi se pare o gospodină şi atât - faţă de cum e înfăţişată în film.
      Ioana

      Ștergere
    2. daaaa, faceam referire la „Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen" (2005) de Julie Powell , tradusa si la noi. mult mai fada decat filmul, chiar am vrut s-o abandonez la un moment dat.

      Ștergere
    3. Şi Julie cea reală pare destul de fadă, din păcate...

      Ștergere
  2. Nu l-am vazut, il iau, gata! Merci! O duminica frumoasa! Si o zi de 1 decembrie excelenta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, la fel! Mă bucur că am fost utilă cu o recomadare!
      Ioana

      Ștergere
  3. l-am vazut :) excelent film! Eu l-am vazut la tv, pe vremea când tocmai îmi începusem blogul si... nu prea lasa nimeni niciun comentariu la articolele mele, la fel ca si la Julie :))
    O duminica placuta, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să ştii că partea cu comentariile mi-a răsărit şi mie în minte în timp ce urmăream secvenţele cu blogul!
      O zi splendidă!
      Ioana

      Ștergere
  4. L-am vazut chiar de vreo doua ori :). E dragut, relaxant, iar Meryl Streep e geniala in orice rol. Unde mai pui si ca e despre bolg :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi pentru mine e a doua oară când îl văd! Nu ştiu ce motiv a primat când am ales re-vizionarea - mâncarea, blogul, Chris Messina, candoarea lui Amy Adams, Meryl Streep, poveştile adevărate... aş putea continua mult şi bine...
      Însă... da, a fost relaxant!
      Ioana

      Ștergere
  5. Tare mult mi-a placut acest film, asta e senzatia cu care am ramas, din pacate uit detaliile. Uitandu-ma la trailer, din nou, mi-am adus aminte cat de bine m-am simtit. As fi gustat din multele preparate prezentate in film. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie mi-a plăcut enorm - mai ales că este inspirat din realitate... şi are mâncare...!
      Daaaaa... bunătăţile de acolo... filmul chiar trebuie văzut cu stomacul plin :)
      Ioana

      Ștergere
  6. F interesant blogul. O sa revin cu siguranta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. F interesant blogul. O sa revin cu siguranta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere