luni, 9 februarie 2015

Intre Piatra Craiului si Bucegi (Zarnesti – Magura – Sirnea)




De la Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac 2015, pe care l-am lăsat în urmă sâmbătă 31 ianuarie 2015, am ajuns la 10 kilometri de Zărneşti, în apropiere de Plaiul Foii (850 altitudine).

În dimineaţa primei zile de februarie din 2015, am dat în mintea copiilor.


Pe drumul pe care am pornit spre Zaplaz astă-vară, cu vreo doi kilometri înainte de Plaiul Foii, ne uitam cu jind la Piatra Craiului cernută.


Cu nostalgiile bine ferecate în suflete, să nu îngheţe şi să nu le bată ninsoarea uşoară ce se pornise, am început să spargem pelicula de gheaţă formată pe drumul (neasfaltat) spre Plaiul Foii.


Scârţâitul uşor al gheţii care se sfărâma în zeci de particule de sticlă m-a trimis înapoi în copilărie.


După cum vedeţi, vremea nu ne-a zâmbit deloc. Ceaţa ne-a aburit priveliştile asupra crestelor Pietrei Craiului şi cele din satele situate între Munţii Piatra Craiului şi Munţii Bucegi – cu precădere Şirnea şi Măgura, ambele din judeţul Braşov.


„Mai bine ne plimbăm pe sus”, pe la Măgura, zice domn’ coleg de apartament. Într-adevăr, cu toată Piatra Craiului primprejur şi cu toată gheaţa distrusă gingaş de încălţările noastre ☺, noroiul ni se aşternea în tăpli, peisajul devenea monoton, ninsoarea nu ne prea lăsa în pace, la fel şi nişte câini.

Pe drumul până la Zărneşti, mi-a trecut prin minte că am putea să urcăm chiar până la Cabana Curmătura, să nu ne mulţumim cu ora dus-întors până în Măgura.
Însă gândul a rămas fixat pe sat – nu era atât de atrăgătoare încă o înnoroire.


MĂGURA ÎN NEGURĂ

Mic traseu (nemarcat) – drum neasfaltat, de maşină:
Fântâna lui Botorog (820 m altitudine) – satul Măgura, Braşov (1000-1100 m) şi retur: 1 oră

Am lăsat maşina la Fântâna lui Botorog şi am luat-o la picior, în urcare, către satul Măgura. După imaginile spectaculoase de astă-vară, îmi doream un tablou de iarnă.
30 de minute de urcuş, pe pietriş şi gheaţă în mare parte şi iată-ne!



Am fost de două ori în Măgura în 2014, la începutul lui iunie şi la sfârşitul lui august (vezi finalul acestui material).
Cei 1000-1100 (în unele locuri) metri altitudine, casele împrăştiate liniştite peste dealuri, să te gâdile pe la urechi doar zgomotelele naturii... falia verticală a Prăpăstiilor Zărneştilor... totul e la superlativ aici!


Înnorarea a furat ceva din strălucirea la care mă aşteptam...

Căpiţele de fân, adunate cu grijă în vară, sunt încântătoare – dar... unde e soarele??? Unde e picul ăla de senin care să le dea şi sclipirea...?

Deşi din hornurile caselor ieşea fum, am lăsat Măgura parcă lipsită de viaţă...


Pentru o comparaţie cu imaginile verii, accesaţi cu încredere link-urile de la finalul articolului.


CULOARUL RUCĂR BRAN

Case cenuşii, ceaţă, ninsoare slabă.
Spectacolul s-a ascuns...


ŞIRNEA, primul sat turistic din România

Venind dinspre Bran, după ce ai trecut de Fundata (localitatea situată la cea mai mare altitudine din România – 1.304 m), urmăreşte apariţia indicatorului către Şirnea, pe partea dreaptă.
Din DN 73 (Braşov – Piteşti) se lasă un drum de ţară, pe care se mai parcurg circa 4 kilometri până în Şirnea.
☺ Care este oraşul situat la cea mai mare altitudine din România? Aflaţi AICI!

Şirnea face parte din comuna Fundata.

Am „descoperit” Şirnea cu ani în urmă, în dorinţa de scăpa de monotonia drumului naţional şi de a ne pierde în natura nealterată. Însă n-am mai pus de multişor piciorul în primul sat turistic din România, aşa cum ne anunţă mândru un panou din centru, de lângă şcoală.

Dealul ce porneşte tot de lângă şcoală ne aştepta să îl escaladăm, pentru o privelişte perfectă asupra celor două masive, Piatra Craiului şi Bucegi, şi a drumurilor (inclusiv cel naţional) ce înconjoară Şirnea.
Nu e nevoie decât de 20 de minute pentru a ajunge sus!
Am POVESTIT despre deluşor într-un material ce reuneşte multe dintre destinaţiile pe care le consider speciale în RomâniaCălătorii de poveste.

La drum!



Zăpada - aproape neatinsă; erau urme mai vechi, vagi, acum în mare acoperite de zăpada proaspăt aşternută. Am uitat să vă spun că ninge de-a binelea în Şirnea?
După ce urci treptele către Biserica din sat, ocoleşti prin dreapta şi o iei la urcuş până sus, la Monumentul eroilor, pentru panorama despre care vorbeam mai sus.


Noi n-am ajuns în vârf...!
Am ieşit din partea cu brazi, iar în „luminiş” (jumătatea traseului) au început să ne latre câinii din cele câteva curţi ale caselor situate în dreapta şi în stânga noastră, dar la muuuulţi metri depărtare.
Cum eu am frică de câini (plus că s-a mai dat la noi un dulău în goană, tot iarna, tot în Şirnea, dar jos, pe drum), iar colegul de apartament începuse cu mutriţele... hai înapoi...

Şi, ca să nu ne iasă (mai) nimic azi în Şirnea, singurul restaurant era închis!

Am tras rapid câteva cadre, spre amintire.



Ceaţă, ninsoare şi ploaie la întoarcerea spre Bucureşti

Din Bran, pe serpentine, până la ieşirea pe cel mai important drum al României, DN 1 (zona Predeal), s-a circulat foarte greu. Nu din cauza aglomeraţiei, ci a condiţiilor meteo: ceaţă destul de deasă, ninsoare deasă plus vânt – nu foarte puternic, dar a semnat şi el cronica, să se bage în seamă.
De pe la Comarnic, ninsoarea a virat înspre ploaie şi a ţinut-o aşa până aproape de Bucureşti.

N-a fost o duminică grozavă, Soarele s-a supărat rău şi şi-a luat concediu fără plată în acea zi.
A trimis Ceaţa în locul lui, pentru un final melancolic...


UTIL

Distanţe pe şosea/drum de ţară, judeţul Braşov:

☺ Zărneşti – Plaiul Foii: 12 km
☺ De la ieşirea din Zărneşti (Cabana Gura Râului) – Măgura: aproximativ 4 km
☺ Măgura – Şirnea (cu trecere prin Bran): 31 km
(Bran – Şirnea: 16 km
(Braşov – Măgura: 46 km)
(Braşov – Şirnea: 36 km)

*Din Măgura se poate ajunge pe cărări de munte (deal) până în Şirnea, trecând prin satul Peştera.
Am găsit aici un traseu, dacă vă ajută.


FOTO deschidere: Satul Măgura, judeţul Braşov



Din minivacanţa noastră de iarnă:







Puteţi citi şi despre alte aventuri în satele Măgura, Peştera şi în Munţii Piatra Craiului:

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. Ca de obicei, este o adevărată încântare să mă plimb (virtual, desigur!) alături de tine! Mulțumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. am o verisoara ce locuieste in zona si de câte ori vin in concediu în tara, ne propunem sa petrecem câteva zile în pitoreasca regiune, insa ... timpul nu ne ajunge niciodata! :(
    Tare frumoase fotografiile tale! ma bucur ca te-am însotit în plimbare, multumesc.
    Un start bun în noua saptamâna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zona Moieciu-Bran şi Apusenii sunt locurile de vis ale României! Adică nu că n-ar mai fi altele, astea sunt... cele mai de vis!
      Case „răsfirate", dealuri, linişte, verde... Când ajungi în ţară, rezervă-ţi măcar o zi pentru o plimbare pe dealuri - mie mi-e făcut atât de bine astă-vară... http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/12/piatra-craiului-satele-magura-si.html
      O săptămână bună şi ţie!
      Ioana

      Ștergere
  3. Eu trec lunar pe acest traseu.Din Targoviste,o iau pe Campulung,Rucar,Bran,Zarnesti ,Poiana Marului,Sercaia,Fagaras si e o incantare,decat pe Valea Prahovei.Nu am mers in schimb prin satele din munte,doar le-am privit de pe DN.Nu am inteles ,de ce nu ati mers pe Targoviste,ca sa nu mai aveti nebunia de duminica pe DN 1,dar nu e treaba mea.Toate bune si la mai multe calatorii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a fost chiar nebunie cu aglomeraţia - mai rău a fost cu ninsoarea şi ceaţa. În plus, varianta Târgovişte era ocolitoare. Din Sinaia s-a circulat OK, iar până acolo am avut doar o mică porţiune aglomerată.
      De acord, Culoarul Rucăr-Bran e de o frumuseţe aparte! Iar ca să ajungeţi în satele de munte nu trebuie decât să părăsiţi puţin DN-ul... doar puţin... în Şirnea se ajunge mai uşor decât în Măgura. Pentru aceasta, puteţi încerca varianta Braşov-Peştera-Măgura.
      Mulţumesc mult pentru vizită şi pentru gândurile bune!
      Ioana

      Ștergere
  4. Buna Ioana! Sunt incantata de fotografiile foarte reusite si peripetiile descrise care imi pot servi drept ghid pentru planificarea unor viitoare calatorii in zone montane unde noi inca nu am ajuns (sper sa avem si conditia fizica necesara, dar mai ales timp, pentru ca Maria-sa Muntele este frumos in orice anotimp - spune al meu sot - iar tara asta are atatea frumuseti inca nealterate).
    salutari si felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai venit!
    La Măgura şi la Şirnea se ajunge uşor, dacă ai la dispoziţie o maşină. Eu m-am îndrăgostit realmente de zona aceasta (Prăpăstiile Zărneştilor-Măgura-Peştera) şi am revenit a treia oară în şapte luni!
    Uite şi celelalte două ocazii, vara:
    http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/06/dale-vacantei-satul-magura-romania-cea.html#more
    http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/12/piatra-craiului-satele-magura-si.html

    RăspundețiȘtergere