marți, 12 ianuarie 2016

Apus pe Lacul Balaton. Cu vaporul din Siofok
Duminică dimineaţa ne-am luat cu greu „la revedere” de la oamenii alături de care am petrecut zece zile de vacanţă în Maramureş şi Apuseni - „patru” a rămas de atunci semnul (secret al) meu şi al lui Mircea.

E ceaţă urâtă la plecare... şi n-are nicio legătură cu minunăţiile pe care le-am văzut şi trăit pe plaiurile aistea. O să-mi cam fie dor!


Data: 26 iulie 2015
Cazare: în Siófok, Ungaria

Dacă n-ar fi drumurile astea vraişte din Bihor şi lucrările de pe ele, am face fix o secundă până la graniţa cu Ungaria. Keep calm! Ajungem noi azi... sau mâine.


Nu’ş ce-i cu emoţiile astea... vreau să văd graniţa!
E prima dată când o săr în maşină.

Mă aşteptam să petrecem mai mult timp la vamă (Vama Borş). Au fost mai puţin de două minute.

Începem să numărăm maşinile cu număr de România. Parcă n-am fi ieşit din ţară...

Ungurii au, la trei paşi de România, şosea specială pentru biciclete, un pic lângă drumul naţional – la început, credeam că omul de pe bicicletă pe care îl vedeam pe drum a luat-o de nebun prin câmp, până să observ că în locul respectiv e de fapt asfalt.

Se înseninează de-a binelea.
Brusc şi dintr-o dată îmi amintesc de faptul că trebuie să dăm ceasurile înapoi cu o oră, ca să fim în rând cu ora Ungariei.
Ura, câştigăm o oră! Deocamdată.

Centura Budapestei se întinde pe 3 benzi de circulaţie. A Bucureştiului e vai de ea...! Şi o ţine tot aşa!

Fiindcă mă încearcă rău vezica oprim la o benzinărie - Agip. Unde ni se cer (de fapt, e un automat) de plată 100 de forinţi/50 de cenţi.
Să-i dea cine vrea... eu sunt masochistă, după cum mă ştiţi, şi mai rezist.
La câţiva kilometri mai încolo, la OMV, e gratis. ☺
Am verificat dacă e în regulă cardul meu pentru plata afară prin achiziţionarea unei îngheţate. Este!


SIÓFOK, Ungaria

Destinaţia noastră e Siofok, cea mai mare localitate de pe malul Lacului Balaton (pe malul sudic al acestuia) şi cea mai importantă staţiune turistică din zonă.


☺ Din Vama Borş la Siofok sunt 350 de kilometri;
☺ Din Budapesta la Siofok sunt 100 de kilometri.

Siofok este „capitala Lacului Balaton”, „capitala de vară a Ungariei” şi „capitala petrecerilor din Ungaria”. Siofok a devenit unul dintre cele mai bogate oraşe maghiare datorită turismului.
Prin Siofok trece Canalul Sió, care leagă Dunărea de Balaton.

Siofok atrage mulţi tineri, mai ales pentru viaţa de noapte din diferite cluburi.

 
Lacul Balaton, „Marea Ungariei”

Balatonul este numit (mai în glumă, mai în serios) „marea” ungurilor – în lipsă de altceva. ☺
Lacul Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrală. Are o suprafaţă de 592 de kilometri pătraţi, 77 de kilometri lungime şi este situat la 105 m altitudine.

În vremea romanilor, se numea „Lacus Pelsodis” sau „Lacus Pelso”.

☺ În afară de Siofok, alte staţiuni importante de pe malul Lacului Balaton sunt Keszthely, Balatonfüred şi Zamárdi – unde se organizează, începând din 2007, un festival de succes dedicat muzicii electronice.


Toate ca toate, dar... ce căutăm noi la mare???? Combinaţia aglomeraţie plus mare/apă mă dă gata, în sensul ăla rău. Fie, rezist o zi!

La hotel, nici nu mă aşez bine şi iau în primire pliantele. Aha... apus! Pe malul lacului, cu vaporul (şi şampanie)! Vreau şi eu!!!
Mai e puţin şi se pleacă! Şi mâine, luni, e zi de pauză la plimbarea asta pentru apus...! Şi marţi dimineaţă o tulim spre Croaţia.
Mi-e foame de crăp, aproape leşin... da’ nu ratez eu aşa ceva! Mai sunt două ore şi ceva până la eveniment.
Cei din localitate ne ghidează către port mai prin semne, mai prin două vorbe, mai prin (alte) zece semne.

La 18:15 ne aşezăm la masă, la un restaurant din super-apropiere. În prealabil, ne-am asigurat de biletele pentru cursa de 19:30.


Dacă lui Ion i-au adus pizza în timp onorabil, mie la ora 19:00 abia mi-a sosit salata. Am înghiţit repede, am renunţat la desert (Găluşcă Şomloi, pe care o ştiam din Apuseni) şi am alergat la vapor. Nu era aglomeraţie, spre norocul nostru.

☺ În afara plimbării romantice de la apus, se organizează, din portul Siofok, şi alte curse. Pentru tematica acestora, program şi preţuri accesaţi site-ul oficial.

Gata îmbarcarea, motoarele vuiesc, iar eu pornesc aparatul de fotografiat, să nu cumva să ratez vreo picătură din momentul meu preferat al oricărei zile, APUSUL. Momentul preferat mai ales al acestei zile, pe ditamai lacul...
Gata, mi-a trecut şi dorul de Apuseni!


Fiecare adiere, fiecare bucăţică de val, fiecare culoare, fiecare sunet în linişte... fiecare visare... cum să nu fii una cu natura?!

În amintirea vremurilor de demult...Bateriile alea proaste – cumpărate la „+ nu-ştiu-câte gratis” – nu m-au scos din ritm. Că le-am schimbat de trei ori, într-o oră, m-a sâcâit doar atât cât... să îmi treacă repede. Iar magia culorilor să mi se prindă bine de retină.


 
Să visăm împreună...
Ungaria, Siofok-ul în particular, era programată ca tranzit, în calea spre Croaţia-Plitvice. Însă ne-am trezit că la vecini am stat aproape dublu faţă de Croaţia.
Dar Croaţia a însemnat Parcul Plitvice – concentrat-concentrat, dar super-spectaculos.PREŢURI, TAXE, ATM-uri

☺ Asigurare medicală călătorie – 100 de lei / 2 persoane

☺ Vinietă Ungaria valabilă perioada minimă, 10 zile – 93,42 lei (maşină utilitară)
*Pentru turism se plăteşte jumătate din această sumă.

☺ Cazare hotel Siofok – 29.600 de forinţi (aproximativ 440 de lei) / 2 nopţi / 2 persoane, cu mic dejun inclus

☺ Vapor, plimbare la apus, 1 oră: 2000 de forinţi / persoană (aproximativ 30 de lei). În preţ este inclusă o băutură – la alegere dintre şampanie şi suc (soft drink).
*Pentru un copil se plătesc 1100 de forinţi.

Roata din Siofok


Atenţie! Comisionul pentru FIECARE retragere de numerar este maaare – şi în Ungaria, şi în Croaţia: 10 lei şi nişte bani spre un leu; eu am folosit un card ING.
Din păcate, nu am venit cu banii schimbaţi de acasă. Sau mă rog, în cazul kunelor croate, schimbam forinţi în Ungaria.
Bine, pe de altă parte nu mi-am propus un buget fix - dar nu vă închipuiţi că am fost mână spartă. Abia dacă mi-am cumpărat un tricou şi trei magneţi pentru sor’mea, mama şi bunica.

M-a cam derutat trecerea din Ungaria în Croaţia.
Pe de o parte, vecinii noştri au nişte bani astronomici – înmulţeşti cu 1,5 şi împarţi la 100; pe altă parte, la croaţi moneda este mult mai mică – dar acolo trebuia să împarţi totul cam la jumătate şi să adaugi ceva. Calculele, vorba scheciului cu Mălăele!


După hârşâiala de o săptămână prin Maramureş şi Apuseni, în Ungaria şi Croaţia sunt şosele de lux!
☺ Drumuri bune înseamnă şi consum redis de combustibil.

A, şi încă ceva: În Ungaria şi în Croaţia mâncarea costă aproximativ ca la noi – preţurile mi-au părut chiar un pic mai mici în Ungaria.


Din CONCEDIUL 2015 aţi mai putut citi:Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

6 comentarii:

 1. Am trecut des pe autostrada din apropierea lacului, cea care leagă Budapesta de Slovenia. Acum pot spune că am vizitat (virtual, desigur!) și Balaton-ul la ceas de seară! Excelente fotografii! :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc!
   Îţi doresc să ajungi să vezi şi live apusul! Chiar din vapor...
   Ioana

   Ștergere
 2. Superbe imagini! Cand am chef sa ma plimb, pot sa-ti fac o "vizita"!
  Ce bine e!
  Cu mult drag, iti urez zile frumoase!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar a fost un moment special acest apus... poate mai ales că nu a fost planificat.
   Şi mie îmi face mare plăcere că te simţi bine la mine „acasă"!
   Un gând bun de la mine,
   Ioana

   Ștergere
 3. Superbe imagini! În urmă cu 10 ani am călătorit spre Italia și am admirat Lacul Balaton de pe autostradă. Apusul de soare e magnific! Și, apropo de marea maghiarilor, nu întâmplător Ungaria a avut un conducător în grad de amiral...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumim, mulţumim! Natura a fost generoasă...
   M-aş întoarce acum (dacă s-ar putea) pe lac, printre luminile portocalii.

   Ștergere