vineri, 22 ianuarie 2016

Recomandarea lunii – Mozart in the Jungle




...sau jungla muzicii clasice. Acordată într-un stil original de comedie.

Dacă în 2015 am reuşit performanţa de a sări peste „mâncătoarele de timp” (doar în ianuarie am terminat ceva început în 2014, The Affair sezonul 1) şi nu am mai început nimic nou, acuş a venit Mozart in the Jungle peste mine şi zău dacă am putut să îl las să mă lase în pace!

Îmi notasem deja Mozart in the Jungle pe lista cu „de văzut/citit”, luuuungă cât zece vieţi, chiar cu puţin timp înainte de anunţarea câştigătorilor Globurilor de Aur 2016 (10 ianuarie).
Nici nu mai ştiu dacă îmi aruncasem în viteză un ochi pe lista cu nominalizaţi şi mi-a atras atenţia sau am urmărit pe undeva un clip de prezentare. Ori ambele.
Cert e că Mozart in the Jungle a fost votat de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood comedia momentului.



Aşadar.
Îţi place muzica clasică?
Nu? Nici eu nu mă dau în vânt. Da’ nu-i bai, că nu vă pun să ascultaţi zece simfonii şi şapte concerte pentru pian în maraton!
Vă pun doar să vă imaginaţi cum îşi găseşte locul muzica clasică în vremurile moderne. Apoi să daţi go!


Mozart in the Jungle îmbină excelent, într-un stil alert, pasiunea pentru muzică, ambiţia cu vieţile personale ale membrilor (şi conducerii) Orchestrei Simfonice din New York. Cu tot cu intrigile, prieteniile şi rivalităţile dintre ei. Bineînţeles, varianta ficţionalizată.
Iar dacă e cu PASIUNE, m-aţi găsit. Şi cu lupta de a ajunge cât mai sus. Cum spuneam mai sus, nu pot refuza oferta, că e... palpitantă!

☺ Serialul Mozart in the Jungle este inspirat din memoriile unei oboiste, Blair Tindall, Mozart in the Jungle: Sex, Drugs, and Classical Music”, o carte publicată în 2005.

Sunt luate la rând instrumentele muzicale – oboi, vioară, violoncel, flaut – şi asociate unei persoane:
*Sensibila Hailey (Lola Kirke), care încearcă să îşi atingă visul de a ajunge o muziciană de renume – oboi


*Cynthia (Saffron Burrows), amica lui Hailey, înfiptă bine cu picioarele pe/în pământ; a ştiut mereu să se strecoare în lumea bună a muzicii... inclusiv în aşternuturile cui trebuie – violoncel


*Warren (Joel Bernstein) – un violonist nostim
*Betty (Debra Monk) – oboista numărul unu a orchestrei, care n-o înghite deloc pe Hailey
*Gloria (Bernadette Peters) – asigură conducerea administrativă a Orchestrei din New York
...şi ceilalţi.

Liantul dintre toţi este maestrul/dirijorul Rodrigo (Gael García Bernal), copilul-minune crescut în Mexic, care nu ştie să joace după carte. Un artist deplin, ce mai!


Lui Gael García Bernal îi stă bine în rol de nebunatic, nebun şi toate derivatele. Nonconformist, ca să schimbăm registrul. Deşi nonconformist e muuuult prea puţin spus. ☺
Îl ştiam pe mexican din roluri(le) dramatice. E ceva să îl urmăresc într-un rol mai degajat. Dar în care pune acelaşi suflet ca în lungmetrajele care i-au adus consacrarea: Amores Perros (2000), Y Tu Mamá También (2001), The Motorcycle Diaries (2004).



☺ Prietenia cu câţiva dirijori, discuţiile cu aceştia l-au ajutat pe Bernal în pregătirea rolului din Mozart in the Jungle. De asemenea, a primit sfaturi de la Gustavo Dudamel, unul dintre cei mai valoroşi dirijori (tineri) ai lumii la ora actuală.
De altfel, personajul Rodrigo din Mozart in the Jungle este bazat pe frânturi biografice ale venezueleanului Dudamel – care are şi un rol micuţ, în debutul sezonului 2.



Alţi artişti invitaţi în serial sunt Lang Lang, Emanuel Ax, Joshua Bell, Andrew Andrew – nu rataţi pentru asta episodul 4 al sezonului 2!

☺ Colegii spun despre Gael García Bernal că este un bun improvizator. Şi că e o fire veselă şi „mereu surprinzător”. Deci, mai vrem comedie de la domnul Bernal!



Ce-mi place mie la Mozart in the Jungle este că nu se râde continuu, ca nebunu’, că replicile abundă în umor inteligent. Aşa... Mozart in the Jungle e un serial ghiduş. Se strecoară cu virtuozitate printre năzdrăvănii, ca să alunece uşurel (şi) către dramă.
Rezultatul: 20 de episoade (a câte 25 de minute) REALISTE.
☺ La finele lui 2015 s-a încheiat la americani sezonul secund, iar despre soarta sezonului 3 nu se cunoaşte încă nimic.

Mozart in the Jungle este interpretat în engleză şi ceva spaniolă originală de la domnul Bernal.
Deci, se amestecă printre americani un mexican plus doi englezi – Saffron Burrows şi Malcolm Mc Dowell – fostul dirijor al orchestrei, acum „retrogradat” ca director artistic... sau aşa ceva.



Apropo de actori cu nume: Dermot Mulroney face parte din distribuţia a două episoade din Mozart in the Jungle. Şi nu oricum, ci cântând la violoncelul său drag – sexy-actorul a studiat acest instrument la nivel profesionist. Şi chiar apare pe coloana sonoră a câtorva producţii cinematografice.
În această perioadă, Dermot Mulroney poate fi urmărit full time în sezonul 6 din serialul Shameless.



Episoadele din Mozart in the Jungle au continuitate.
Cele mai... drăguţe mi s-au părut 5 şi 6 din sezonul 2, când „Maestro” Rodrigo merge în turneu în lumea lui, în Mexic. Aaaahhhh, că mi-am amintit: cum pronunţă Rodrigo/Gael García Bernal „Hailey”, cu accentul ăla spaniol...!

Acuma să trecem şi la partea serioasă ☺: Mozart in the Jungle conţine şi mici scene de sex, însă fără să... dea pe spate.
Iar grafica din sezonul 2 este senzaţională, foarte reuşită – muzica şi imaginea sunt asociate la milimetru.

Serialul este scris de Roman Coppola (fiul lui Francis Ford Coppola şi autorul superbului Moonrise Kingdom, 2012), de Jason Schwartzman (care este, printre multe altele, verişorul lui Roman Coppola) şi de Alex Timbers.
Regia este semnată, în mare parte, de Paul Weitz. Sunt de ajuns About a Boy (2002) şi In Good Company (2004) pentru a vă convinge?


GLOBURILE DE AUR 2016

Mozart in the Jungle a surprins prin câştigarea Globului de Aur 2016 pentru cel mai bun serial de comedie. S-a bătut cu Veep. Eu le-aş fi ales la egalitate. ☺
Pentru Gael García Bernal, Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un serial de comedie reprezintă cel mai important premiu din carieră.
Ca o consideraţie: În 2015, The Affair (sezonul 1) a obţinut aceleaşi Globuri de Aur (serial + actor/actriţă în rolul principal), dar la categoria Dramă.
Deocamdată, Mozart in the Jungle nu are nicio nominalizare la Premiile Emmy – poate în 2016!



Cele mai recente recomandări lunare pe blog:

Serialul şi viitoarele filme Gilmore Girls (2016)
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. Am auzit de serial, ma tenteaza si pe mine, asa ca recenzia este bine-venita :).
    Si-mi place si muzica clasica, in special Mozart :p

    RăspundețiȘtergere