miercuri, 20 iunie 2018

Operatiunea Geoagiu – Muntii Apuseni: Mai mult decat spectacol la Cascada Clocota

V-aţi pus în bagaj costumul de baie? Sigur, ce-ntrebare!, doar aţi venit într-o stațiune balneoclimaterică.
Luaţi-l cu voi în plimbarea de azi, că e caz de bălăăăceaaaaalăăăă!!!

Avem de-a face cu aceiaşi Munţi Metaliferi (grupă a Munţilor Apuseni) pe care i-am încercat astăzi pe creasta Cheilor Madei şi sub pământ, în Peştera Zidită.Data: 14 aprilie 2018
Cazare: în Geoagiu-Băi

Cascada Clocota se prezintă ca una dintre atracţiile principale din staţiunea Geoagiu-Băi. Şi e (părere subiectivă) unul dintre cele mai spectaculoase - fascinante - încântătoare - fermecătoare - de poveste locuri unde poţi ajunge în România. O cădere de apă „mult mai frumoasă decât Bigăr”, aşa cum se exprima cineva. De parcă Bigărul n-ar fi supra-supra-evaluat... of, tot nu înţelege lumea că nu celebrul brand National Geographic a declarat Cascada Bigăr „cea mai frumoasă/impresionantă din lume”, ci site-ul The World Geography (2013).Revenind la Cascada Clocota, mai punem o bilă albă în desagă, fiindcă beneficiază de o particularitate de invidiat: nu îngheaţă niciodată. Fiindcă e construită din apă termală. Simplu.
În termeni (relativ) ştiinţifici, sună aşa: apa Clocotei colectează 16 izvoare termominerale.

Cum e iarna, învăluită în aburi? La propriu? Nebunie, spectacol... şi mai scotociţi voi după superlative. Cel mai bine e să fiţi la locul faptei. Şi-atunci să vă mai văd că ziceţi ceva!


Cum ajungi la Cascada Clocota?

O găsim în sud-estul stațiunii Geoagiu-Băi.Ne putem înfiinţa în dreptul ei în două moduri:
- în coborâre uşoară, pe o străduță îngustă, din centrul stațiunii (10-15 minute), conform indicatorului de acolo. Aşteptaţi-vă la asfalt doar la începutul drumeţiei.
Aceasta a fost varianta aleasă de noi.

- tot în coborâre, pe o potecă din drumul ce duce spre orașul Geoagiu (faceţi 40 de minute).


Unic în România

Clocota este una dintre cele două cascade termale unice în România. Cealaltă o întâlniţi la Topliţa. Ambele se numără printre puținele de acest fel din lume.

Cascada Clocota se formează pe râul cu același nume.
Râul Clocota colectează 16 izvoare termominerale din zonă şi, astfel, apare minunea.
Dacă v-aţi născut în zodia norocului, o să vedeţi cum mişună pe acolo salamandre.Apa se împiedică de rădăcini şi de tot soiul de vegetație, în căderea ei zgomotoasă de aproximativ 20 de metri. O fi ea pitică, da-i voinică şi din cale-afară de chipeşă.
Mai precis, aspectul unic al Cascadei Clocota îl datorăm unor aşa-zise falduri, create pe înălțimea căderii de apă și acoperite cu mușchi și plante atârnătoare (curgătoare).
Faldurile sunt, de fapt, rădăcinile unor copaci căzuți, spălate de ape, care s-au amestecat cu depunerile de tufuri calcaroase (tuful este rocă sedimentară poroasă).

Iarna, pe ger, Cascada Clocota este acoperită de gheaţă, sub care curge apa termală. Aceasta este explicaţia producerii unor aburi de poveste. Dacă, dimineaţa, sunt şi razele soarelui prin preajmă, se creează un fenomen rar. Şi e cu atât mai preţios deoarece se produce pentru o scurtă perioadă.
(foto: Lucian Ignat)

Senzaţii tari

N-am scotocit Internetul înainte, ca să nu-mi stric surpriza. Nu ştiu la ce mă aşteptam, da’ prima senzaţie a fost cu adevărat emoţie şi surprindere: „Ce mare e!”Înainte de tradiţionalele fotografii de grup, m-a luat o aventură pe dinainte.
Trebuia să uit eu cumva de calvarul cuptorului inimaginabil de aprilie. Cu juma’ de lună în urmă ne înfundam în nămeţi, remember?!
Habar n-aveam unde se duceau Mery şi Vasile, hop şi eu după ei! Şi m-am înfiinţat fix sub perdeaua cascadei.
Filmuleţ: Mery admira una dintre perdelele cascadei, aşa că s-a trezit luată pe sus de Vasile – mă rog, trasă la deal –, ca s-o simtă pe viu. Aşa am făcut şi eu o baie de baie, uitând că picioarele-mi sunt dotate doar cu ghete muntoase (nu încălţăminte înaltă) şi trecând peste... şamponul colorant din păr.


În spatele perdelei de apă s-a format o mică grotă
 

 


Bocancii i-am uscat la soare – e bun la ceva, până la urmă, domnul Soare, c-o fost tare rapidă operaţiunea!


!!! Nu se percepe TAXĂ DE VIZITARE la Cascada Colocota!
Atenţie la vipere!!!

Clipul Cheile Madei – Peştera Zidită – Cascada Clocota îl găsiţi AICI.


DISTANŢE până în staţiunea Geoagiu-Băi:
*Din oraşul de reşedinţă Geoagiu – 6 km;
*Din Orăştie – 18 km;
*Din Deva – 46 km;
*Din Timişoara – aproximativ 200 km;
*Din Bucureşti – aproximativ 375 km.


Vă trimit la daci şi la romani în „numărul viitor”.


NOTĂ: Fotografiile sunt realizate, în colaborare, de Liviu, Mircea C., Tibi, Ramona şi Ioan Joldeş.

Alături de Călin, la o şuetă pe marginea cascadei – credeţi-mă pe cuvânt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu