luni, 6 iulie 2015

Frumoasele ruine de Jess Walter. Cu Liz Taylor si Dick Burton in ItaliaEditura: Polirom
Anul apariţiei: 2014
Titlul original: Beautiful Ruins (cartea a apărut pentru prima dată în SUA, în 2012)


Biiine, acum să nu credeţi că toată cartea Frumoasele ruine este centrată pe celebrii actori Elizabeth Taylor şi Richard Burton.
Sunt şi ei pe acolo. Ca decor. ☺

Să vedem despre ce este vorba.

În 1962, Pasquale Tursi deţine o pensiune într-un sătuc de pe coasta stâncoasă a Rivierei Italiene, pe ţărmul Mării Ligurice (Cinque Terre). Aici ajunge actriţa americană Dee Moray, căreia i se pusese un diagnostic necruţător: cancer.
Numai că...


Femeia află că a fost trasă în ţeapă şi că de fapt e însărcinată - cu nimeni altul decât celebrul Richard Burton! Cei doi s-au întâlnit pe platourile de filmare ale filmului Cleopatra 1963, în Italia.
Pasquale se îndrăgosteşte de Dee, însă iubirea lor e platonică. Sau aproape...
Peste 50 de ani, cei doi se reîntâlnesc, alături de producătorul de atunci şi de acum Michael Deane, de asistenta idealistă a acestuia şi de un aspirant la statutul de „scenarist la Hollywood”.

Americanul Alvis Bender, care nu îşi găseşte locul după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în care s-a aflat pe frontul din Italia, joacă şi el un rol important.

Toate poveştile se învârt în jurul lumii cinematografice, a celebrităţii, din anii ’60 până în prezent.

Acţiunea se întoarce de multe ori în trecut, revine în prezent, din Italia în Marea Britanie, din California în Idaho – aşa... ca într-un carusel, din care toată lumea coboară la final; unii pe deplin împliniţi, alţii doar pe jumătate. Ori mai puţin.
Cu fărâme de fericire.

Frumoasele ruine este condimentată cu un scenariu de film, cu o piesă de teatru (în miniatură), cu memoriile unui mai-mare al lumii filmului, cu un început de roman autobiografic.

Aaa... v-am spus că nu lipeşte umorul zdravăn?!


În Frumoasele ruine este implicată şi relaţia dintre Liz Taylor şi Richard (Dick) Burton – nu ni se dezvăluie multe amănunte „de culise”, însă povestea e adevărată... mai puţin întâlnirea lui cu Pasquale. Şi intrigile ţesute de Michael Deane. ☺

„Nici bomba atomică nu-i putea despărţi pe Dick şi Liz (...) Dick şi Liz erau zei. Talent pur farmec pur şi la fel ca zeii erau teribili împreună. Groaznici. Un coşmar superb.” (pagina 285)


Pe platourile de la filmul „Cleopatra” (1963), unde a izbucnit relaţia dintre Liz Taylor şi Dick Burton


Vă mai amintiti de filmul Idiocracy (2006), cu Dax Shepard? Despre evoluţia omului modern către comercial şi superficial şi, în consecinţă, prostirea omenirii?
Frumoasele ruine nu uită de superficialitatea culturii, în special a celei promovate de Hollywood şi de televiziune – subcultura care acaparează tot mai mult teren, reality show-urile cât mai de prost-gust, dar din ce în ce mai gustate de public.
La fel ca blockbusterele.

În esenţă, Frumoasele ruine a lui Jess Walter este despre scurgerea implacabilă a timpului, destine, iubiri, pierderi, regrete, compromisuri, ambiţii... şi tot ceea ce face parte din viaţă!

„Unii oameni aşteaptă la nesfârşit şi abia la final îşi dau seama că viaţa a trecut pe lângă ei în timp ce ei o aşteptau să înceapă.” (pagina 70)

„Vorbele şi emoţiile sunt valute simple. Dacă le umflăm, îşi pierd valoarea, la fel ca banii. Ajung să nu mai însemne nimic.” (pagina 81)

„Cu cât e mai mică distanţa dintre dorinţă şi ceea ce e corect, cu atât vei fi mai fericit.” (pagina 354)

„Adevăratul sacrificiu e lipsit de durere.” (pagina 392)


Cartea este în curs de ECRANIZARE. Primul nume care a transpirat este cel al actriţei engleze Imogen Poots – dar mai multe nu se ştiu despre proeict, acesta neavând o dată concretă de lansare.


DESPRE AUTORUL JESS WALTER


Jess Walter s-a născut pe 20 iulie 1965, în statul Washington (SUA).

Frumoasele ruine este cel mai recent roman şi cea mai cunoscută carte dintre cele opt publicate de americanul Jess Walter – şase romane, o colecţie de nuvele şi un volum de non-ficţiune. Cea mai recentă creaţie a sa datează din 2013, „We Live in Water” (povestiri).
Beautiful Ruins a ajuns rapid un bestseller - s-a aflat pe locul 1 în topul vânzărilor întocmit de „New York Times”.

☺ Jess Walter a fost finalist al prestigiosului National Book Award (2006) - pentru The Zero. În 2005, i s-a înmânat Premiul „Edgar Allan Poe” – pentru Citizen Vince.
Este foarte apreciat pentru povestirile sale, apărute în „Harper’s”, „Esquire”, „Playboy” şi altele.

Există numeroase ediţii internaţionale ale operei lui Jess Walter (în 30 de limbi).

☺ Jess Walter este şi jurnalist, în CV-ul său apărând nume de prestigiu: „The New York Times”, „The Washington Post” şi „The Boston Globe”.


Cărţi despre care am scris recent:

Agrafa rosie – Kyle MacDonald
Recomandarea lunii – „Sutton” de J.R. Moehringer
Testament of Youth (2014) – Testamentul tineretii si al razboiului

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu