sâmbătă, 4 iulie 2015

Recomandarea lunii – „Sutton” de J.R. MoehringerEditura: Pandora M
Anul apariţiei: 2014
Titlul original: Sutton (cartea a apărut pentru prima dată în SUA, în 2012)


Sutton şi J.R. Moehringer. Sau cum poţi rămâne fascinat de povestea unui om care toată viaţa s-a ocupat cu infracţiuni – cu precădere jaf bancar.

Hai s-o zicem p-aia dreaptă: E vorba de talentul care a dat năvală peste scriitorul american, câştigător de Pulitzer, pentru jurnalism.  
Şi de stilul său inconfundabil.J.R. Moehringer spune mereu lucrurilor pe nume – mai tăios, mai cu umor, câteodată duios. Dar fără a judeca. Şi în nici un caz rece!
„Cine atinge cărţile lui J.R. Moehringer trebuie (...) să ştie de la bun început că ele sunt bântuite de un microb ciudat, care stârneşte în scurt timp, în doar câteva minutre, boala gravă a cititului.” (Filip Florian)

Sutton-ul lui Moehringer e o ficţiune care porneşte de la... realitate.

Abia eliberat din închisoare (pentru a nu ştiu a câta oară), William Sutton îşi dezvăluie frânturi din povestea vieţii în faţa Reporterului şi a Fotografului, în 1969, în New York, în ziua de Crăciun.

Cei trei au străbătut, cu maşina, metropola americană, vizitând scenele celor mai faimoase jafuri ale lui Sutton şi punctele esenţiale ale vieţii Actorului – aşa cum i s-a pus în dese rânduri.
Se pare că articolul rezultat în urma acestei călătorii a fost superficial şi plin de greşeli, nereuşind să dezvăluie mai nimic din ceea ce a trăit OMUL William Sutton.

„Din păcate, şi Sutton, şi reporterul şi fotograful au murit, astfel încât se pot face doar presupuneri în legătură cu ce s-a întâmplat între ei în acea zi de Crăciun şi ce s-a întâmplat cu Sutton în cei 68 de ani dinainte.
Această carte e presupunerea mea.
Dar este, de asemenea, dorinţa mea”, precizează J.R. Moehringer într-o introducere.

Willie Sutton (1901-1980) a avut o cultură generală fantastică, fiindcă în diferitele perioade de şedere în închisoare a citit sute de cărţi (era autodidact, în multe privinţe).

„În camera lui s-au găsit bani, arme şi opera lui Proust. Lumea s-a repezit să cumpere În căutarea timpului pierdut. Dacă ar fi avut mai mulţi Suttoni, americanii ar fi devenit, fără discuţie, nişte oameni culţi”, este părerea lui Ştefan Agopian.

Sutton a traversat mai multe crize economice, cea mai importantă fiind cea din perioada 1929-1933.
A rămas faimos prin faptul că nu îi plăcea violenţa. Iar dacă i se făcea rău cuiva în timpul unei spargeri, dacă un bătrân sau o femeie însărcinată leşina, dacă un copil plângea, Willie Sutton renunţa la acţiune şi pleca din bancă.

„Dacă ar fi mai mulţi hoţi ca tine, lumea ar fi un loc mai bun.”, îi spune un barman. (pagina 315)


 
„Bani. Iubire. Toate problemele sunt cauzate de una sau de cealaltă. Şi nu există nicio problemă care să nu se rezolve cu una sau cu cealaltă.” (pagina 87)


Câteva date din POVESTEA LUI WILLIAM SUTTON (reală)

☺ În cei 40 de ani de carieră, se estimează că Willie Sutton a furat două milioane de dolari.☺ S-a născut în Brooklyn şi a absolvit doar 8 clase.

☺ A fost considerat un Robin Hood modern.

☺ Willie Sutton a scris două cărţi de memorii – care s-ar contrazice în privinţa anumitor date.

☺ În 1952, un întreg episod din serialul Gang Busters i-a fost... dedicat lui Willie Sutton (portretizat de Jay Novello).
De asemenea, viaţa lui Sutton a făcut subiectul documentarului In the Footsteps of Willie Sutton (2011).


AUTORUL J.R. MOEHRINGER☺ Cum spuneam mai sus, J.R. Moehringer este laureat cu Premiul Pulitzer pentru jurnalism, în anul 2000.

☺ Născut în decembrie 1964, Moehringer a absolvit Universitatea Yale – cu diplomă în Arte şi Istorie.

☺ A lucrat la cotidiene de primă mână – cum ar fi „The New York Times” (unde a debutat) şi „Los Angeles Times”.

☺ De J.R. Moehringer a apărut la noi şi cartea autobiografică (de memorii) Dulcele bar.
☺ J.R. Moehringer a contribuit esenţial la scrierea autobiografiei Open a unuia dintre cei mai valoroşi tenismani ai tuturor timpurilor, Andre Agassi – una dintre cele mai bune cărţi ever din domeniul sportiv.
Open există, de asemenea, în librăriile din România.


*Celelalte recomandări lunare de până acum pe blog:

☺ Serialul Shameless
☺ Filmul Robot & Frank
☺ Serialul Nurse Jackie
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu