sâmbătă, 15 iulie 2017

Super-Crai: La Zaplaz – La Lanţuri – Vârful La Om


*Traseu:
Plaiul Foii – Refugiul Şpirla – La Zaplaz – La Lanţuri – Vârful La Om


De trei ani coc tura pe Lanţurile din Piatra Craiului. Cam de la semi-traseul La Zaplaz.
Era o promisiune făcută mie însămi, o dorinţă „în flăcări”, un final al suspinelor prelungi (aka înghiţit în gol) la fiecare fotografie şi video înLănţuite.

După unii, La Lanţuri e cel mai dificil traseu marcat din ţara noastră.
Cel mai dificil traseu în cei mai dificili munţi ai României – Piatra Craiului.
Concurează cu Făgăraşul şi a sa Custură a Sărăţii.

Ştiam că e căţărare, scrambling, d-astea. După care mă dau în vânt, dar tot mă zvârcoleam în emoţii! Cu vagi inserţii de agitaţie. Cum tensiunea la cap nu face defel casă bună cu muntele...
Am tot citit că multă lume abandonează la primul lanţ – care ar fi, de fapt, un cablu.Nu-i problema că n-am în picioare trasee greuţe – vreo câteva nemarcate – şi ture lungi... era nerăbdarea aşteptării îndelungate.


Acum îl aveam alături pe Adi, care a mai făcut Lanţurile de o mie de ori, inclusiv anul trecut. Iar prima oară în carieră au fost în coborâre.

Îmi aduc aminte de vederea de acum o lună, din Şaua Grind, de la 2215 m altitudine, către Şpirla, cu 800 de metri mai jos pe verticală.
Deloc bună imaginea Lanţurilor atunci! Poate şi condiţiile meteo să fi jucat un rol în senzaţia asta. Poate... Vedem noi!
Cum să nu ai emoţii cu atâtea informaţii citite, fotografii vizionate şi un mic live cu puţin-puţin timp în urmă?!


Data: 25 iunie 2017

Cu o noapte înainte am tras un somn concentrat, să prindem primul tren spre Braşov. Azi ne trezim cam căpiaţi, după aproape cinci ore de odihnă, în urma unei ture plimbăreţe de 8-9 ore pe Valea Crăpăturii şi pe Piatra Mică a Craiului.
Să sperăm că adrenalina îşi va face show-ul şi nu ne va lăsa laţi!

Facem noi ce facem şi iar nimerim un taxi ghinionist, după ce era să rămânem prin Bucureşti la început de mai, la început de vacanţă la Cazanele Dunării.
De data asta, domnul de la taxi a întârziat, „pur şi simplu”. Şi ne-a întârziat pe noi în traseu. O nimica toată, o oră. Ora aia de întuneric prin pădurea adâncă. O să vedeţi voi cum.
Munţomanii ştiu cât de mult contează o oră în plus pe un traseu – mai ales pe unul lung şi solicitant ca ăsta de ni-l propusesem pentru azi.
În loc de 7:00, 7 fără – la Plaiul Foii –, a fost un 8 frumos.
Băiatul a uitat să se trezească, a uitat de dimineaţă să răspundă la telefon... colegul lui, cu care parafasem înţelegerea cu o zi înainte, ne-a închis telefonul în nas. Şi nu că nu mai sunasem la firma asta începând de joi (acu-i duminică), iar ieri în gară am discutat faţă în faţă; plus la telefon, pe la 9 seara, după revenirea de pe Piatra Mică.
Şoferul nici măcar nu şi-a cerut minimul de scuze.

PREŢ cursă taxi Zărneşti – Plaiul Foi (12 kilometri, dintre care aproximativ 3 km asfaltaţi): 50 de lei


Aşa...
Oricât îmi va lua şi oricât de greu va fi, oi ajunge eu sus!
Ar fi fain să termin odată cu astea şi să mă las cuprinsă de peisaje. Nu?Stăruia cumva în memorie părticica de traseu până la Şpirla. Şi varianta de vară, şi varianta de iarnă. Cam uitasem însă cât e de lungăăăă, cât se urcă din ce în ce mai bine. Panta aia de 15 minute până la Refugiul Şpirla mi s-a părut o eternitate astă-iarnă, în condiţii de zăpadă + ninsoare deasă.


Peretele ăla trebuie să îl „dăm gata” azi. Mmmm... sigur?!

Omul munţilor, State Moldoveanu, ne aştepta la Refugiul Şpirla (1420 m altitudine). Vorba vine ne aştepta, că nu ştia cine suntem ☺ iar noi ne-am dat seama târziu, din păcate, cu cine am avut de-a face, din moment ce singura cunoştinţă erau imagini răzleţe de pe Facebook.


Puteţi compara cu fotografiile de iarnă (traseul spre Umerii Pietrei Craiului)

 

Creastaaaa!!!


De la Şpirla e grohotişul acela drăguţ pe care nu îl mai încercasem de trei ani. Şo pe el!
Mă grăbesc niţel, că-s cu răbdările în piuneze. Până la pietricelele mii şi mii ni se mai aştern, în ascensiune, o porţiune de pădure, una de deschidere, o semi-căţărare – pe aici identific traseul din decembrie, care ne-a dus la Umerii Pietrei Craiului.
(Fotografiile cu grohotişul sunt din tura din 2014 şi din tura solo a lui Adi din 2016.)

Şiii, dragii mei, cum vă povesteam: asta tre’ să facem noi azi! Asta şi (multe) altele ☺


E prima dată când văd Zaplazul de aproape. N-am aşteptat decât trei ani pentru asta...
☺ Termenul „zaplaz/zăplaz” înseamnă, conform dexonline.ro, „gard, ulucă, îngrăditură”.
☺ Aici, cândva, a fost probabil o bucăţoaie de stâncă, măcinată de natură în mii de ani.


Domnul are 72 de ani de ani; ne-am întâlnit cu o zi înainte, în Gara din Braţov, în aşteptarea trenului de Zărneşti. Toată admiraţia!Spuneam mai sus că, în avanpremiera zilei de azi, ne-am jucat ieri pe un traseu de 17 kilometri, inclusiv traversarea din Valea Crăpăturii.
Pe Piatra Mică, după o urcare de o mie de metri pe verticală (fiiiie, 800 doar), la prima bucăţică de cablu, îmi zice Adi, a încurajare:
„Aşa e şi pe Lanţuri.”
Nu creed! Aşa uşor?? Pentru cine cunoaşte, porţiunea aia e mică-mare probă pentru cei care intenţionează să abordeze creasta Craiului. Copilul Andrei a trecut pe acolo cu ochii închişi, eu zburd la propriu – acum chiar că mi se răs-multiplică acele curiozităţi de Lanţuri şi de „super-dificil”!

Traseul La Lanţuri din Piatra Craiului (Drumul lui Deubel Lanţurile lui Deubel) a fost marcat de entomologul braşovean Friedrich Deubel (1845-1933), în 1887.

☺ În Munţii Carpaţi mai există o potecă ce poartă denumirea Drumul lui Deubel, în Munţii Bucegi, între Prepeleac şi Bucşoiu.
☺ Pe lângă traseele alpine, Deubel este recunoscut pentru descoperirea a 41 de specii noi: 31 de specii de gândaci, patru de miriapozi, trei de melci, două specii de viespi şi o specie de fluturi – care îi poartă numele.


Primul lanţ se iveşte chiar după colţul de la La Zaplaz, în partea stângă.
Asta e sperietoarea? Îl dau gata dintr-o lovitură!
Cine bâjbâia apoi după abordare, prize şi toate cele? Ia să nu mă mai dau eu mare!Sunt cam 15 metri de făcut pe căpriţele pe stâncă, apoi ieşim deasupra arcadelor de la Zaplaz.

E momentul să mă echipez cu nişte mănuşi de protecţie... să nu fac buba în palmă ☺ Nu ştiu cum voi simţi prizele aşa, e prima oară când folosesc mănuşi pe munte


Chestiunea aia roşiatică e Şpirla?! Ioooi, da’ ce-am mai urcat! (în prima fotografie, refugiul e ascuns undeva în dreapta)
Trecem peste nervii lui Adi - provocaţi sau nu -, iau o pauză, că pe aici nu pot să mă las influenţată de drăcuşori verzi pe pereţi (ăştia de stâncă ☺).
Ne calmăm – unul mai sus, unul mai jos.

Vrei adrenalină? Ia adrenalină!
(E clar, nu suntem pe Jepii Mici!)


Când aşa, când aşa
Pe scurt, Piatra Craiului înseamnă imensitate de calcar. Catedrala de calcar a României.
Tu şi stânca.
În puţinele dăţi în care am pus piciorul în Crai, am experimentat o senzaţie de gol în stomac, de micime absolută. De IMENSITATE.Pe Lanţurile din Crai „nu e potecă, ci numai perete; şi dacă nu e perete, e grohotiş”. O zice prea frumos Alexandra ca să nu vă (re)transmit şi vouă.


Ce se urcă se şi coboară – mă trezesc pe la mijlocul traseului. O să trag ceva la vale, nu glumă!!!
Dar n-am acum timp de nimicuri d-astea ☺ Hai cu concentrarea!

Sincer, impresia mi-era că pe traseu sunt lanţuri (aproape) unul lângă altul; sau ceva de genul. La faţa locului, constat că lanţurile/cablurile ocupă doar o mică parte din spaţiu, restul e căţărare şi trântă cu prietenul meu grohotişul
În lipsa cablurilor și lanțurilor, urcarea de la Șpirla în creastă ar fi cotată 1B (categorie de dificultate în alpinism).


Fărâme de rododendron (bujor de munte). Şi genţiane. Şi alte floricele de 2000 de metri.
Şi fărâme de eu


„Zi că-i ultimul lanţ”

Trecuse o veşnicie de când făceam pe Omul-Păianjen. Nu se vedea ieşirea în creastă. Încă. De fapt, eu nici nu-mi ridicasem ochii din stâncă atunci când mi se strecurase întrebarea printre buze. De fapt, eu vorbisem? ☺
Ţineam minte deschiderea către creastă din 21 mai, atunci când am tras o ocheadă spre La Lanţuri.

Zidul ăsta fuse luuuuung – adică înaaaaalt. 800 de metri de la Şpirla încoace.
Să nu credeţi că nu mi s-au părut geniale căţărarea şi lanţurile ei!!! Din contră! Că doar mă ardeau viermişorii de neastâmpăr! M-a zăpăcit şi căldura în duminica aia, de aceea am avut la un moment dat impresia de „nu se mai termină?!”.

Daaaa, ĂLA era ultimul lanţ. Daaaa, în 5 minute ating Refugiul din Şaua Grindului (2206 m)!

Şi mai e ceva. Pe sus ne iese în cale soarele, nu vântul turbat din urmă cu o lună.
Suntem iar cel mai sus în Crai, la 2238 m – Vârful La Om, zis şi Piscul Baciului!Daaaa... satele brănene, Bucegii, toată minunăţia ce poate fi cuprinsă de pe Crai!


 
În spatele meu, creasta nordică a Pietrei Craiului. O rezolvăm imediat şi pe dânsa!☺ (până la urmă, cu mănuşile a fost OK pe Lanţuri)
Să nu se supere: şi creasta sudică; pe ea am rezolvat-o acum doi ani
Îi dăm bătaie spre nord, cu Vârful La Om (Piscul Baciului, 2238 m) în faţă. Jumătate de oră de alimentare şi de relaş.


 (va urma)BINE DE ŞTIUT pe traseul La Lanţuri din Piatra Craiului

☺ Mergeţi pe acest traseu NUMAI dacă aveţi experienţă montană!!! La Lanţuri este un traseu tehnic şi solicitant!
Este de preferat să vă opriţi în zona La Zaplaz decât să riscaţi o accidentare. Muntele nu pleacă nicăieri!
Citiţi cu ATENŢIE materialele informative, priviţi cu ATENŢIE fotografiile şi EVALUAŢI-VĂ bine (fizic, dar şi psihic) capacitatea de a parcurge traseul!
Nu plecaţi neinformaţi pe un traseu de acest gen (cu porţiuni expuse)!

Păşiţi cu atenţie, concentraţi în fiecare moment!

☺ Este recomandat să nu ai rău de înălţime; dacă există, evitaţi să că uitaţi des în jos! Şi, foarte important, fără panică!


☺ Atenţie la prize! Verificaţi de două ori dacă „piatra de sprijin” este stabilă!
Atenţie şi la căderile de pietre!

!!! ATENŢIE la condiţiile meteo! !!! Unele porţiuni din traseul La Lanţuri – în special traversări – nu sunt amenajate cu materiale de sprijin (cabluri, lanţuri)!

Echipament (pe cel „clasic” nu îl pun la socoteală):
*Bocanci cu talpă rigidă
*Mănuşi speciale (ajută şi cele de bicicletă), pentru a vă proteja de stânca înţepătoare şi de lanţuri/cabluri.
*Eventual cordelină, pentru porţiunile unde trebuie picioare lungi. Eu m-am descurcat fără, la cei 1,57 m ai mei. ☺

Beţele de trekking vă ajută DOAR pe porţiunea Plaiul Foii – Refugiul Şpirla – La Zaplaz. Sunt inutile şi, mai mult, vă incomodează pe Lanţuri! Le puteţi, totuşi, folosi, în părţile cu grohotiş, dacă nu vi se pare „peste mână” să le tot scoateţi din rucsac.

☺ Calculaţi-vă bine timpul porniţi cât mai devreme în traseu!


INDICATOARE. Altitudini, durată

Bandă roşie: Plaiul Foii (849 m altitudine) – Refugiul Şpirla (1420 m) 1 oră şi 30 de minute
Refugiul Şpirla – La Zaplaz (1640 m) 1 oră
La Lanţuri (Lanţurile lui Deubel; Drumul lui Deubel) – Vârful La Om 2 ore şi 45 de minuteTOTAL: aproximativ 6 ore, cu mici popasuri
Distanţa străbătută: 7,4 kilometri.

☺ Încercaţi să faceţi abstracţie de distanţa scurtă Plaiul Foii – Refugiul Şpirla – traseul La Lanţuri – Vârful La Om. Aproape totul e pe verticală – mai ales porţiunea La Lanţuri!

Traseul La Lanţuri este considerat de DIFICULTATE MARE (traseu DIFICIL).
!!! ATENŢIE la condiţiile meteo!!! Nu abordaţi acest traseu pe ceaţă, vânt sau ploaie!
!!! Traseul este interzis iarna!!!


Schiţa traseului complet al zilei – cu creasta nordică, Vârful Ascuţit şi coborârea în ZărneştiTaxă vizitare Parcul Naţional Piatra Craiului: 5 LEI (biletul estre valabil 7 zile).
Se poate achita în Zărneşti – la Poştă, la Centrul de Vizitare a Parcului şi la Cabana Plaiul Foii.
Mai multe, pe site-ul oficial, AICI.


SURSE de APĂ:
La izvorul de vizavi de Cabana Plaiul Foii şi cu 15 minute înainte de Refugiul Şpirla – este un indicator „Izvor”.
Atât!
Dacă doriţi să parcurgeţi şi parte de creastă – nordica sau sudica, umpleţi-vă bine bidoanele pentru toată ziua!

ATENŢIE LA URŞI!


NOTĂ: Fotografiile sunt realizate de Adrian Botescu.

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

16 comentarii:

 1. Frumos traseul. Si pozele! Si floricelele! :)
  Arata chiar spectaculos unele imagini!

  Calatorii frumoase in aceasta vara! Cu drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Într-adevăr, este unul dintre cele mai spectaculoase (şi dificile) trasee din România. Dar e atât de frumoooos... iar când ajungi la final, ai aşa o împlinire... că îţi vine să explodezi - în sensul bun.
   Pentru fotografii, meritul e al lui Adi, pe care l-am menţionat un pic mai sus - https://www.facebook.com/adrian.botescu?fref=hovercard&hc_location=chat
   Mulţumesc pentru urări şi le întorc către tine!

   Cu drag,
   Ioana

   Ștergere
  2. Bună seara, am facut trareul invers,Curmătura ,La om ,La lanțuri, Plaiul Foii.Amintirea este vie încă deși totul sa petrecut acum vreo 35 de ani,ce măcnuși ce protecție? aveam o pereche de bocanci dați naibii făcuți la Reghin,la vremea aia m-au costat500 lei comuniști ceea ce insemna 25% din salariul meu de profesor.Colacul a fost ca eram 4 oameni de munte la 14 novici,cîteva femei dintre care una bucureșteancă studentă la Poli-București nu rețin cum sa lipit de grup dar știu că
   la
   lanțuri a făcut o criză de isterie și voia să se întoarcă,oricum și drumul pînă la om nu e bulevard aăa că am lămurit-o.Coboram la primul refugiu lăsam ruxacul meu care avea caoac deasupra un ceaun pentru mâncare și care î-mi mai dădea o scatoalcă din când,urcam luam ruxacul fătucii ăs spate și a fost mai greu până a încălecet primul piton de la cablu, apoi îi puneam piciorul pe piatra la coborâte și așa m-am distrat pănă la grohotișul de la bază.nu mai șiu cîte opriri am făcut dar cert e că doar in vreo 3 ore am urcat și cobotât lanțurile.norocul ei și al meu a fost că fătuca avea bocanci buni.Oricum așa ceva nu se uită nici după atâta amar de vreme,parcă a fost ieri dar a fost frumos.Eram tânăr.....Acum vreo 3-4 ani am facut Apusenii.O mulțime de peșteri+Cetățile Ponorului.Frumoare pozile felicitări pozaruli.seară bună Ioana.despre munții noștri ,urși câini ciobănești tauri semi sălbateci și vipere putem povesti o săptămână   ponorului.

   Ștergere
  3. Mulţumesc pentru împărtăşirea acestor amintiri de nepreţuit!
   Mănuşile acelea de protecţie chiar au fost bune :) dar nu toată lumea le foloseşte :)
   ...iar mie una varianţa de coborâre pe Lanţuri nu îmi surâde deloc.

   O poveste despre Cetăţile Ponorului găsiţi aici:
   http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2015/12/ultima-zi-in-apuseni-2015-cetatile.html

   Iar Apusenilor cei dragi le-am dedicat două poveşti :)
   http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/05/cu-dragoste-despre-apuseni-i.html
   http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/05/cu-dragoste-despre-apuseni-ii.html

   Vă mai aştept cu drag aici!
   Cu drag,
   Ioana

   Ștergere
 2. Asta e singurul traseu care il mai am si eu de facut pe Piatra Craiului,restul le-am facut pe toate,probabil la vara o sa fac si lantoaiele alea :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Singurul" vorbind de traseele marcate, nu?
   Succes (cărări cu soare) cu... lănţoaiele!

   Ștergere
 3. Am redat peste acest articol si mi-am adus aminte, chiar daca cu ceva luni intarziere de cand am facut acest traseu. Vrem sa iti multumim pentru acest articolul scris de tine. Este una din cele mai reusite si complete surse de informare, documentare si "vazut practic ce te asteapta" din tot ce am gasit pe internet legat de traseul "La Lanturi" din Piatra Craiului. Este de apreciat astfel de materiale care ajuta pe foarte multi drumeti, chiar daca de multe ori uitam dupa ce ne intoarcem cu bine din drumetiile noastre montane sa le oferim un mic merci celor care au fost inaintea noastra pe respectivul traseu si l-au documentat intr-o forma sau alta si astfel ne-au ajutat. Multumim fain pentru tot ceea ce faci aici! Toate cele bune si poteci insorite!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici n-ai idee cât mă bucur atunci când primesc astfel de reacţii, cţnd materialele mele îi ajută pe alţii!
   Mulţumesc şi eu!
   Poteci cu soare!
   Ioana

   Ștergere
 4. LA LANTURI inca nu am fost, dar mi-ati adus dorul de duca...Craiul l-am parcurs numai pe creasta, acum descoper in imaginile puse, partea cea mai dificila a lui...va doresc poteci insorite!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi... să ajungeţi cât mai curând! E o splendoare peretele acela de Crai!
   Nici creasta nu e floare la ureche...
   Cărări cu soare!

   Ștergere
 5. ❤️ mulțumesc pentru relatările utile,..f.utile .

  RăspundețiȘtergere