vineri, 6 decembrie 2013

Masters of Sex - Știința sexului


No, camera aceasta NU este deschisă pentru cei cu sensibilităţi/reţineri în legătură cu subiectul.

Da, titlul are legătură cu ştiinţa. Iar subiectul studiului (studiilor) e SEXUL.
POVESTEA E REALĂ. Dar, clar, pentru că Masters of Sex e ficţiune, povestea nu e spusă cu 100% acurateţe.

DA, e un serial. NU, nu e vulgar.
DA, e dramă. NU are scene gratuite de sex.
DA, Masters of Sex a fost aşteptat cu nerăbdare de toată lumea, fiind ulterior considerat cel mai bun serial nou (apărut în toamna lui 2013). NU, n-o să vă pară rău dacă îi acordaţi ceva timp - măcar din curiozitate.
DA, implică şi prostituate (mai ales în primele episoade). NU, nu e pornografic - nici să nu vă treacă prin cap să vă gândiţi la Cele 50 de vicii ale domnului Grey!
DA, oamenii ăştia studiază sexul, dar NU sunt nişte perverşi.
Şi tot aşa...

Suntem în anii ’50, perioadă plină de inhibiţii, în care respectivul cuvânt era tabu. Ca să nu mai vorbim despre o discuţie deschisă despre ceea ce presupune actul în sine.

WILLIAM „BILL” MASTERS (interpretat de galezul Michael Sheen) era un medic ginecolog american de renume, specializat în infertilitate. Când o întâlneşte pe ea, află cu uimire că există destule femei care simulează orgasmul.
Ea, VIRGINIA „GINNY” JOHNSON (Lizzy Caplan), s-a întreţinut până acum din „cântările” pe care le susţinea într-un bar. E o femeie cu doi copii, divorţată de tot atâtea ori. Ajunge secretara lui William, fiind promovată ulterior ca  cercetător asistent. Nu are deloc pregătire medicală, însă compensează teribil prin dorinţa de a învăţa şi de se implica. Ajunge de multe ori să îşi neglijeze copiii (vine târziu acasă, îi cară pe ţânci prin spital) în favoarea studiilor ştiinţifice, deşi se străduieşte cât poate să nu facă rău.

El pare genul calm. Un pic anost. Interiorizat. Implicat total în muncă.
Ea e plină de viaţă. Caracter puternic. Entuziastă. Ambiţioasă.

El e partea super-calculată a studiului.
Ea aduce feminitatea/perspectiva feminină în cercetări. 

Ea ni se destăinuie de la început. Şi femeile au dorinţe, la fel ca bărbaţii. Dacă bărbaţii se folosesc de femei pentru sex, pe femei ce le-ar împiedica să facă asta? Virginia (ce nume!) nu are inhibiţii, încearcă orice pentru propria plăcere în pat. Şi apoi, fără remuşcări, spune ADIO! Fară implicări emoţionale, deci. Însă Virginia visează şi ea la o relaţie bazată pe dragoste... că doar e femeie! Şi om. Cum spuneam, asta n-o împiedică să experimenteze cât mai mult...



El are curiozitatea omului de ştiinţă, de a afla mai multe. În acest caz, despre sexualitatea umană, despre ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul ACTULUI SEXUAL şi al masturbării, al orgasmului - totul din punct de vedere fiziologic. FĂRĂ a fi PERVERS (ba chiar timid şi stângaci uneori), William Masters tratează totul cu normalitate - ceea ce şi e, până la urmă, necesitatea asta fiziologică a omului. Cercetarea lui se loveşte de lipsa fondurilor, dar mai ales de ideile preconcepute ale perioadei.

În viaţa de zi cu zi Bill e un soţ rece, cu gândul mereu la studiul despre sex. E genial în ceea ce face, însă acasă nevasta lui (casnică) nu are parte de afecţiune, partea cu relaţiile intime e doar pentru a putea face copii.
Libby, nevasta, suferă aproape în tăcere. Nu are puterea, deşi se străduieşte mult, să îi stârnească emoţii (prea mari) partenerului.

Masters şi-a canalizat toate energiile asupra studiului. E departe de casă şi, totuşi, e mai interesat de ce se întâmplă în camera de alături sau la birou/serviciu în timp ce Libby încearcă, prin toate mijloacele, să îl seducă. N-aş vrea să fiu în pielea ei...

Virginia e singura femeie care reuşeşte să îl stoarcă de emoţii pe Masters, nu e necesar să îl atingă fizic.

Masters şi Johnson sunt trişti ca persoane, dacă stai să îi analizezi, dar împreună sunt fericiţi. La muncă. Şi ÎMPREUNĂ au făcut ISTORIE!
Împreună, au studiat actul sexual uman (mai precis, „human sexual response”, termenul în limba engleză) şi au reuşit să diagnosticheze şi să trateze disfuncţiile sexuale.
În 1966, cei doi au publicat lucrarea intitulată chiar „Human Sexual Response”, în care concluzia celor doi era că femeia îi este cu mult superioară bărbatului din punct de vedere sexual.



Eu una abia aştept să apară un episod din Masters of Sex (la data publicării articolului nu se încheiase sezonul întâi), mă roade curiozitatea până unde pot să meargă cu studiul, dar şi ce se întâmplă cu cei doi, Bill şi Virginia, ce se întâmplă în general. Cu toți; căci, deși serialul este centrat pe Masters și Johnson, există o serie de personaje care îți trezesc emoţia şi te fac să trăieşti ceva mai intens în faţa ecranului.
Cine o să aibă răbdare să aştepte până anul viitor, la toamnă, când o să fie difuzat SEZONUL 2?!

Nu sunt multe seriale la care să mă uit de la primul episod. De obicei, aştept să văd cum cum reacţionează publicul, criticii după câteva episoade ORI, în cele mai multe cazuri, vizionez consecutiv mai multe episoade dintr-un sezon sau chiar serialul întreg.

Pot să afirm că Masters of Sex e seducător, în cel mai pur sens al cuvântului, ştie să flirteze cu tine şi să obţină, pentru început, o primă întâlnire. Apoi devii dependent.
Pentru că te șochează în cel mai plăcut mod cu putință.

Trebuie neapărat să vă zic ceva despre generic: e bestial! Vă las să vă convingeţi.





Fiecare episod se încheie cu interacţiunea dintre Bill şi Virginia, chiar dacă uneori cei doi nu se află în aceeaşi cameră. Simţi legătura puternică dintre ei. Trăieşti dramele lor.
Jocul actorilor este excelent, iar asta ne ajută să urmărim mai bine evoluţia relaţiei dintre cei doi protagonişti.

În acţiune sunt introduşi (de multe ori, doar cu numele, nu şi ca personaj) oameni reali. De exemplu, Georgios Papanikolaou, Sigmund Freud şi una dintre fiicele lui.

Masters of Sex este difuzat de compania care mai are în portofoliu Californication şi Shameless (pe astea le-
am văzut de la ei) sau, pentru pasionaţii de thrillere, Homeland.
În afară de cele menționate, care rulează încă pe micile ecrane din America, sunt o groază de producţii care s-au terminat sau continua cu sezoane noi. Dexter vă spune ceva? E de la ei.  
O scurtă enumerare a celor mai cunoscute seriale din „familia" Masters of SexThe Tudors/Dinastia Tudorilor, The Borgias/Familia Borgia, Nurse Jackie/Sora Jackie, Episodes/Episoade, The Big C, Weeds/Ierburi, United States of Tara, House of Lies/Casa minciunilor.


CELE MAI SCURTE DATE BIOGRAFICE ALE PROTAGONIŞTILOR (reali)
William Masters s-a născut în 1915 şi a decedat în 2001, din pricina complicaţiilor provocate de boala Parkinson.
Virginia Johnson a trăit din 1925 până pe 24 iulie 2013.


Adevăraţii Masters şi Johnson



FAPT DIVERS
Masters of Sex are la bază cartea biografică scrisă de Thomas Maier „Masters of Sex: The Life and Times of William Masters and Virginia Johnson, the Couple Who Taught America How to Love”.

Michael Sheen a fost un fel de rezervă pentru rolul Masters. Cel aflat în pole position era Paul Bettany (un alt englez!). Acesta a fost iniţial de acord să facă parte din distribuţia serialului, însă a abandonat.

Julianne Nicholson (dr. DePaul, cea invidioasă pe succesul Virginiei Johnson) a avut un rol şi în filmul Kinsey, 2004, cu Liam Neeson, ce abordează povestea unui alt pionier, Alfred Kinsey (1894-1956), „părintele revoluţiei sexuale”.
Ca să vedeţi grozăvie: acţiunea de la Masters of Sex începe chiar în 1956!


DISTRIBUŢIA
Michael Sheen (Masters), fostul iubit al actriţelor Kate Beckinsale şi Rachel McAdams, s-a afirmat pentru început pe scenele teatrale din Londra. Printre filmele cele mai cunoscute ale sale, Midnight in Paris/Miezul nopţii în Paris, 2011, alături de McAdams, şi Frost/Nixon, 2008. De asemenea, l-a interpretat pe Tony Blair atât în The Special Relationship/O relaţie specială, 2010, cât şi în The Queen/Regina, 2006.

Lizzy Caplan (Virginia) nu e o actriţă cu „pedigree” - deocamdată; are toate şansele cu Masters of Sex. A avut scurte apariţii în serialul New Girl şi roluri principale în 2012, în Save the Date/Surorile şi Bachelorette/Domnişoare de onoare.

Poate cel mai cunoscut actor din distribuţie e Beau Bridges (fratele mai mare al lui Jeff Bridges), care are în palmares două Globuri de Aur, trei premii Emmy şi numeroase nominalizări. În Masters of Sex, Bridges e mentorul lui Masters, în acelaşi timp cel mai bun prieten al lui. E homosexual (pe ascuns), un alt tabu al vremii, şi rectorul Universităţii de care aparţine spitalul unde lucrează William.
Soţia lui Bridges din serial e Allison Janney, cunoscută din The West Wing/Viaţa la Casa Albă, seria abia începută Mom, filmele American Beauty (1999) şi Juno (2007).

O completare personală: în episodul 3, o puteţi (re)descoperi pe Mae Whitman. Fata joacă dinainte de a împlini 5 ani şi e actualmente în serialul Parenthood/Numai tată să nu fii! (unde e fiica lui Lauren Graham), dar poate o ştiţi mai bine din filmul One Fine Day/Ce zi minunată!, 1996, unde era fetiţa adorabilă a personajului interpretat de George Clooney.


UPDATE 12 DECEMBRIE

Masters of Sex tocmai a fost nominalizat la două Premii Globul de Aur - pentru cel mai bun serial dramatic şi pentru cel mai bun actor la categoria „dramă”, Michael Sheen. „Competiţia” e, printre altele, cu Breaking Bad, respectiv Bryan Cranston sau Kevin Spacey. Majoritatea specialiștilor în televiziune sunt de părere că Lizzy Caplan ar fi meritat și ea o nominalizare.

În altă ordine de idei, m-am bucurat în egală măsură pentru Monica Potter (Parenthood), Tatiana Maslany (Orphan Black) şi Taylor Schilling (Orange is the New Black). Despre toate sper să „vorbesc” cât mai curând, căci sunt printre favoritele mele - nu numai din perioada actuală.

Tatiana Maslany a fost cea mai nedreptăţită la Emmy 2013, astfel că nominalizarea ei acum, chiar dacă poate părea o surpriză pentru cei care nu îi cunosc munca, este mai mult decât binemeritată!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 comentarii:

  1. de unde ai luat acest serial? banuiesc ca l-ai downloadat de undeva. mi se pare cel putin interesant:)

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am luat de pe net... Serialul e super-interesant. Ca atmosfera, ca personaje, ca intensitate a trairilor, ca biografie, ca interpretare. Cine se ia numai dupa titlu are mult de pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din contra, pe mine chiar titlul m-a atras :)))). Am sa-l caut si eu ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant, deja m-ai facut curioasa sa vad filmul.Hmmm....trebuie sa il vad.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nicio grabă... Titlul e foarte atrăgător - e un joc de cuvinte, imaginat de autorul cărţii care are la bază serialul.
      Dar povestea e şi mai şi, fără a cădea defel în pervers sau mai ştiu eu ce... E ştiinţă! Şi „e" oamenii care au făcut ştiinţa.
      Ioana

      Ștergere
  5. Il gasiti on-line aici - http://www.playfs.com/2013/09/masters-of-sex-2013-serial-online-subtitrat.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si acum un an si eu eram frumos impresionat de serialul asta - http://www.artistu.ro/cultura/film/despre-sex-despre-suflet-nu-despre-oameni/

      Ștergere
    2. Wow! Super ai scris!
      Sunt flatată că ai ajuns la serial şi datorită mie!
      O să te urmăresc de aici înainte... mai des decât până acum - şi oficial.
      Ioana

      Ștergere
  6. Nu stiam de acest serial. Am aflat de pe blogul tau, ca si despre The Affair (cu care sunt la zi). Am vazut primele doua episoade din serialul Masters of sex si chiar mi se pare excelent. Foarte buna si atmosfera anilor 60 redata, aici asemanadu-se cu serialul ala cu firma de publicitate, am uitat numele lui acum :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că te alimentez cu seriale :)
      În afară de faptul că, aşa cum ai zis, redă la fix atmosfera anilor '50-'60, Masters of Sex e de-a dreptul incitant - şi nu mă refer la anumite scene :) iar partea psihologică te cucereşte.
      P.S. Mad Man îi zice serialului menţionat de tine.

      Ștergere