duminică, 22 iunie 2014

D’ale vacanţei. The Pretty One (2013) – Cine eşti şi cine vrei să fii? Sau invers



Pe protagonista Zoe Kazan (bunicul ei a fost celebrul regizor Elia Kazan, 1909-2003), am urmărit-o în rol principal în comedia (fantastică) Ruby Sparks, 2012. Interesant, ieşit din tiparul comediilor romantice.
Zoe Kazan a filmat recent pentru miniseria HBO Olive Kitteridge, cu Bill Murray, Frances McDormand şi Richard Jenkins (Six Feet Under). Producţia are la bază cartea omonimă semnată de Elizabeth Strout, câştigătoare a Premiului Pulitzer.

COMEDIA-DRAMĂ The Pretty One încearcă să găsească (mici) răspunsuri la câteva întrebări legate de identitate.

 ☺ Ce înseamnă să fii neînsemnat pentru toţi din jurul tău? Sentimentul e groaznic, mai ales când ai confirmarea... oficială.

☺ Ce faci când afli că nu eşti/nu ai fost bun de nimic, nici măcar la reproducerea tablourilor (celebre)?

☺ Cine eşti cu adevărat şi cine ai vrea să fii?
Dacă ajungi să fii cine ai vrea să fii, mai eşti cu adevărat TU?

☺ Cât o poţi ţine din MINCIUNĂ în minciună?
Mică, mare – tot minciună e...!
Oricât de fericit ai fi astfel.



Însă, deşi am emis consideraţiile de mai sus, The Pretty One nu îşi propune filosofii complexe, studii de personaj aprofundate. Deşi ar fi putut, având în vedere subiectul.
Care subiect, la prima vedere – o geamănă care se dă drept sora ei –, poate fi încadrat clar la uşor, de vară. Dar care, pe măsură ce se avansează în acţiune, începe să aibă accente... tomnatice.

Depinde de starea de spirit a fiecăruia la momentul vizionării. Ori de aşteptări.
Poţi să iei The Pretty One fix ca o COMEDIE. Ori ca DRAMĂ (care îţi dă un pic de gândit), în care se amestecă şi ceva râsete.

Cu toate că este previzibil în mare parte, pe mine m-a atras.

The Pretty One place, mai ales prin inocenţa adusă pe ecran de Zoe Kazan.

Sora geamănă a lui AUDREY (Zoe Kazan) e tot ceea ce aceasta, LAUREL (Zoe Kazan ☺), nu e – sau nu vrea să fie: prezentabilă, ambiţioasă, plină de încredere, cu succes la bărbaţi, cu un job bun şi cu o casă într-un oraş important.
Nu că Laurel o invidiază, ea găseşte mai important să aibă grijă de tatăl ei şi să picteze alături de el. Chiar dacă este o fiinţă ştearsă.
Până la un moment dat.
Fiindcă Laurel tocmai trecuse printr-o şedinţă prelungită de îmbunătăţire a look-ului, dar şi din cauza unui medalion, lumea le confundă, în urma unui eveniment tragic.




Laurel devine Audrey, îl cunoaşte pe chiriaşul BASEL (Jake Johnson, din New Girl), dar şi pe iubitul CHARLES (Ron Livingston).

Danny Pudi (cel cu „six seasons and a movie” şi „COOL, COOL, COOL” din Community) are o apariţie micuţă în The Pretty One.
Iar Sabrina Lloyd, pe care eu am îndrăgit-o enorm în Sports Night (cu Peter Krause şi Josh Charles), este... dacă vă spun cine este dezvălui deja prea mult ☺.




ÎNCĂ CEVA DESPRE ZOE KAZAN
În vârstă de 31 de ani, actriţa locuieşte cu iubitul ei, nimeni altul decât Paul Dano (12 Years a Slave/12 ani de sclavie), partenerul ei de pe ecran în Ruby Sparks, pentru care ea a scris şi scenariul.
Iubitorii filmului o ştiu şi din Happythankyoumoreplease/Să iubeşti şi să fii iubit, 2010, cu Malin Akerman, din Trophy Wife, printre alţii.


TRIVIA/FAPT DIVERS
The Pretty One a fost inclus, în 2011, pe LISTA NEAGRĂ a celor mai bune scenarii neproduse încă.
(Mai multe despre această listă de la Hollywood puteţi citi în POVESTEA filmului The Oranges, cu Hugh Laurie (Dr. House!).


PREMII
The Pretty One nu este un film ultra-premiat.
Însă, la Festivalul de la TriBeCa (SUA), a primit o nominalizare la premiul acordat în memoria Norei Ephron, creatoarea unor comedii romantice nemuritoare, ca When Harry Met Sally.../Când Harry a cunoscut-o pe Sally, 1989; Sleepless in Seattle/Nopţi albe în Seattle, 1993; You’ve Got Mail/Mesaj pentru tine, 1998, toate cu Meg Ryan – ultimele două şi cu Tom Hanks.
Nominalizarea pentru The Pretty One a fost acordată lui Jenée LaMarque, regizoarea şi scenarista acestei producţii, aflată la debutul în lungmetraj.


COTAŢII
rottentomatoes.com     45%
allmovie.com      3 stele (din 5)
imdb.com  6,3

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. iata un punct de start în prietenia noastra virtuala! :) Si mie îmi place mult Zoe Kazan!
    voi cauta neaparat "The Pretty One" multumesc pentru aceasta frumoasa prezentare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello! Imi face o deosebita placere cand descopar oameni cu gusturi comune cu ale mele - ceva ce mai putina lume cunoaste...
    Eu una abia astept sa apara miniseria „Olive Kitteridge" - am cumparat mai de mult cartea si e un bun prilej pentru a o citi.

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am vazut si mi-a placut, iar actorul cu barba(nu stiu cum se numeste) destul de sexy. :) Eu am luat-o ca o drama, a fost destul de nebunesc( in sensul propriu al cuvantului), dar strecurate si niste faze comice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The Pretty One are aspecte şi de comedie, şi de dramă - americanii numesc acest „gen" dramedy. Câteodată e mai mult comedie, altă dată bate bine spre dramă - Parenthood serialul (2010) e preferatul meu din categoria dramedy.
      http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/04/pledoarie-pentru-parenthood-numai-tata.html
      Actorul cu barbă este Jake Johnson şi e protagonist în serialul New Girl, alături de Zooey Deschanel. Eu am abandonat serialul, chiar dacă are mare succes.
      Ioana

      Ștergere