luni, 30 iunie 2014

Recomandarea lunii - Robot & Frank (2012, cu Frank Langella)



Începem ca în filmele apocaliptice: Într-un viitor nu foarte îndepărtat...

Continuăm cu ceva semi-pământean: Un fiu îi aduce tatălui său, SINGUR şi înaintat în vârstă, un obiect care să îl ajute să trăiască şi fără prezenţa lui săptămânală. Un ROBOT, model nou.

...Şi ceva foarte pământean: Frank, respectivul tată bătrân, e un (fost) hoţ de profesie, cu închisoare la activ. Sedentar, cu obiceiuri alimentare nesănătoase. Cu numeroase momente de dezorientare. Şi pierderi de memorie.
Frank locuieşte într-o casă izolată, undeva în apropierea unui orăşel.
E înconjurat de pădure, de VERDE.

ÎN CIUDA tuturor celor de mai sus, Robot & Frank are SUFLET.
Îţi strecoară în suflet SENTIMENTE din acelea minunate – o raritate la producţiile de azi, în comparaţie cu cele de ieri.
Robot & Frank e REAL. UMAN.

TRADUCEREA în limba română îl pune în prim plan pe Frank, personajul uman – Frank şi robotul.

Roboţelul, care vorbeşte (vocea îi aparţine actorului (Peter Sarsgaard, An Education), îi stabileşte lui Frank (Frank Langella) program zilnic şi îl urmăreşte în orice activitate.
Unde mai pui că e majordomul perfect – găteşte, serveşte la masă şi face curat-lună prin casă. Aaaa... şi grădinăreşte! Şi ştie să păstreze SECRETE! E mereu de partea lui Frank...
Nu prea are el sentimente şi nu ştie să lucreze decât mecanic (şi logic) - că de aia e robot. Micile împunsături şi jocuri de cuvinte îl încurcă.☺ Dar e simpatic-foc şi aşa.
BONUS: Ia propriile decizii!

Aşa cum era de aşteptat, Frank îl respinge iniţial pe companionul impus de fiu (interpretat de James Marsden).
Nu-i convine ca viaţa lui să fie CONTROLATĂ.



Dar omul îi găseşte rapid întrebuinţare robotului. O întrebuinţare foarte practică...
Ghiciţi ce îl învaţă Frank pe Robot să facă?!

De aici începe cea mai alertă parte a filmului. De aici încep urmăririle.

ÎN CIUDA faptului că e, în esenţă, doar un obiect, o maşinărie, Robotul îl ajută într-un fel pe Frank să reia legătura cu oamenii, să se apropie mai mult de bibliotecara Jennifer (Susan Sarandon). Care e... o mică întorsătură de situaţie nu strică...



Robotul îl UMANIZEAZĂ pe Frank.

Acesta îl consideră CEL MAI BUN PRIETEN. Cu toate că Robotul îl tot atenţionează:
„Nu sunt o persoană. Sunt doar un simulacru foarte avansat.”




La Robot & Frank, te bucuri de momente comice multe şi bune. ☺
Robot & Frank e dulce, amărui – exact ca o cafea (neîndulcită) savurată lângă o prăjitură. Mie una îmi place combinaţia.

M-am cam ferit de filmul ăsta, fiindcă mi se părea că ar cădea prea mult în SF. O mică prejudecată care nu-şi avea locul...

Una dintre temele aduse în Robot & Frank este înlocuirea cărţilor tipărite cu tehnologia.
Da, respect mediul şi am grijă ca fiecare hârtiuţă să fie plasată la RECICLARE, ÎNSĂ nu pot să citesc pe tabletă, e-book sau cum s-or fi numind chestiile astea electronice.
„Cărţile (în formă fizică) sunt demodate” – asta spune investitorul care vrea să transforme radical vechea bibliotecă a oraşului.

☺ Ne trebuie roboţi/maşinării ca să TRĂIM cu adevărat? Să SIMŢIM cu adevărat?
Finalul Robot & Frank e uimitor de asemănător cu cel din Her, filmul care a înşfăcat OSCARUL pentru scenariu original în 2014.

Robot & Frank aruncă o privire duioasă asupra BĂTRÂNEŢII.



Sper să vă placă ce am ales să vă recomand special în această lună – o serie începută în luna aprilie cu serialul Shameless şi continuată în luna mai cu o carte, Cerere în călătorie.


Trei mici menţiuni despre ACTORII din Robot & Frank

☺ Cariera lui FRANK LANGELLA (născut pe 1 ianuarie 1938) a renăscut o dată cu Frost/Nixon, 2008, al lui Ron Howard (Parenthood), cu Michael Sheen (Masters of Sex), unde l-a interpretat pe preşedintele Richard Nixon.
Langella are pentru filmul menţionat nominalizări la cele mai importante distincţii ale cinematografiei mondiale – Oscar, Globul de Aur şi BAFTA.



Rolul DRACULA din filmul cu acelaşi nume din 1979 (cu Laurence Olivier), pe care Langella l-a bifat întâi în teatru, i-a adus faimă internaţională.
De asemenea, Frank Langella a cucerit şi scenele teatrale, având multe premii în domeniu, inclusiv două Tony (şi alte două nominalizări), echivalentul Oscarului în teatru.
Teatrul a rămas prima lui dragoste, preferându-l întotdeauna în detrimentul filmelor. Langella joacă atât comedie, cât şi dramă.

☺ LIV TYLER este în Robot & Frank fiica protagonistului – o activistă care se opune legăturii NE-UMANE pe care tatăl lui o are cu Robotul.

☺ Pe JEREMY SISTO îl puteţi vedea în rol de şerif; printre serialele de succes în care s-a remarcat californianul, Six Feet Under - cu Peter Krause, originalul Law & Order/Lege şi ordine şi recentul Suburgatory.


TRIVIA/FAPT DIVERS

Robot & Frank are o scurtă referinţă la acţiunile naziştilor din al Doilea Război Mondial în ceea ce priveşte cărţile.

O altă trimitere în lumea cărţilor este numele dat robotului ce slujeşte la biblioteca oraşului, MR. DARCY - adus la viaţă pe ecran şi de Colin Firth, printre alţii.

Robot & Frank a fost primul lungmetraj atât pentru regizorul JAKE SCHREIER, cât şi pentru scenaristul CHRISTOPHER D. FORD.
Cei doi prieteni au fost colegi la o şcoală de arte.
Schreier s-a concentrat pe regia de videoclipuri muzicale şi a reclamelor.

Christopher D. Ford a făcut câteva planuri pentru scenariu încă din 2002. Atât el, cât şi regizorul Jake Schreier au fost interesaţi de dezvoltarea rapidă a tehnologiei şi impactul pe care îl are acest fapt asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi.

Robotul din Robot & Frank nu a fost o simplă maşinărie, în spatele măştii a stat actriţa Rachael Ma. Aceasta a întâmpinat ceva probleme cu costumul – căldura din interior i-a creat un disconfort atât de mare, încât Ma a trebuit înlocuită cu o altă actriţă, timp de două zile.

Filmările la Robot & Frank au durat doar 20 de zile, echipa având la dispoziţie numai 2,5 milioane de dolari.

Frank Langella şi James Marsden au mai jucat împreună în Superman Returns, 2006, cu Kevin Spacey, şi în The Box, 2009, cu Cameron Diaz.


PREMII
La Sundance 2012, regizorul JAKE SCHREIER a obţinut o distincţie acordată filmelor ce au ca subiect ştiinţa sau tehnologia.

COTAŢIILE pentru Robot & Frank sunt excelente, subliniind interpretarea şi scenariul de excepţie, dar şi ansamblul în general:

rottentomatoes.com         86%
allmovie.com         3,5 stele (din 5)
imdb.com    7,1

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu