luni, 7 septembrie 2015

Recomandarea lunii - What Maisie Knew (2013). Divortul, din punctul de vedere al copilului 


Personajul principal este o fetiţă de şapte ani, Maisie. Dar nu e deloc un film pentru copii.
What Maisie Knew se adresează 100% adulţilor, în special celor (mult) prea ocupaţi ca să le acorde atenţia cuvenită copiilor.

What Maisie Knew aminteşte pe alocuri de Kramer vs. Kramer (1979), cu Meryl Streep şi Dustin Hoffman.


Acţiunea din What Maisie Knew este simplă:
Susanna (Julianne Moore) şi Beale (Steve Coogan) se despart. Cei doi, o vedetă rock, respectiv un comerciant important de artă, au împreună o fată, pe Maisie (Onata Aprile).
Prin ochii lui Maisie aflăm ce se întâmplă ulterior, cum trăieşte ea evenimentul nefericit.
Fetiţa ajunge minge de tenis intre cei doi părinţi extrem de ocupaţi.Ce să înţeleagă Maisie atunci când tatăl o ia să locuiască în permanenţă la el, apoi, la numai câteva săptămâni, află că va sta tot timpul cu mama?
Amândouă evenimentele, în urma hotărârilor judecătoreşti.

Care să fie „părintele bun”? Maisie pare că acceptă ce se întâmplă în jur, prin ochii ei mari şi atât de experesivi. Deşi, în interior, probabil că e sfâşiată – la orice divorţ/despărţire, copiii sunt întotdeauna cei mai afectaţi...
Un copil nu are voie să fie trist.Maisie e prinsă la mijloc între părinţii ei, dar şi între iubiţii/soţii celor doi, Lincoln şi Margo - interpretaţi de Alexander Skarsgård şi de Joanna Vanderham, care deţine rolul principal în serialul Galeriile Paradise.
Scoţiana Joanna Vanderham a înlocuit-o în acest rol pe Evan Rachel Wood.

La rândul lor, Lincoln şi Margo sunt victime ale Susannei şi Beale; cei doi se folosesc de oameni pentru a-şi atinge scopurile. Biiine... nu sunt oameni răi, ci doar prea absorbiţi în munca lor. Îşi iubesc fata, dar... în stilul lor.
Lincoln şi Margo au mai mult timp de Maisie decât părinţii adevăraţi, cu toate că au şi ei o viaţă plină. Investesc nemăsurat mai multă dragoste în copil decât Susanna şi Beale.
Copilul se simte bine acolo unde este iubit – Maisie a fost constant crescută (în ultima perioadă) printre ţipete: între părinţi, între noul iubit(ă) şi părinte.

Candoarea fetiţei se revarsă peste tot în film. O simţi la fiecare clipire din ochii ei mari şi cu o formă atât de specială.
Maisie priveşte cu inocenţă amestecată cu maturitate mutările succesive de la un părinte la altul, dintr-o casă în alta, acţiunile Susannei şi ale lui Beale, ale lui Lincoln şi Margo.
Cel puţin, încearcă să ÎNŢELEAGĂ.
Vede egoismul şi iresponsibilitatea celor care i-au dat naştere.

What Maisie Knew este un film sensibil, care te impresionează şi te emoţionează prin simpla prezenţă a copilului.What Maisie Knew este un film un film cald, aşa cum îmi place mie să spun. Nimic nu e melodramatic în What Maisie Knew.
Finalul luminează peisajul, iar fericirea din privirea lui Maisie te lasă şi pe tine zâmbind...Părinţii mei au divorţat atunci când eu aveam şapte ani, iar sora mea - trei şi jumătate. Aşa că înţeleg situaţia lui Maisie; cu tot cu certuri...


What Maisie Knew este o adaptare modernă a romanului omonim semnat de Henry James (1843-1916) şi apărut în 1897.

Julianne Moore a povestit într-un interviu că le-a avut ca inspiraţie pentru rolul Susanna pe Courtney Love şi Patti Smith, două staruri rock care sunt şi mame în acelaşi timp.La CARMEN găsiţi alte recomandări.

*Celelalte recomandări lunare de până acum pe blog:

Serialul Shameless
Filmul Robot & Frank
Serialul Nurse Jackie
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

5 comentarii:

 1. Mi-a placut mult Kramer contra Kramer, m-a impresionat mult situatia familiei si modul în care a fost abordat acest subiect sensibil- divortul, in acele familii in care exista copii. Cei mai afectati sunt micutii si nu putem niciodata sti ce impact are acest act asupra vietii viitorului adult. Mi-am notat filmul pe care-l recomanzi si sper sa îl gasesc. Multumesc :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. oooo, l-am vazut acum :) tare-tare emotionant! noua europenilor asa o situatie ni se pare imposibila, dar în America cred ca exista cazuri... Ce trist ca exista asemenea adulti, parinti de copii! ...

   Ștergere
  2. Tocmai, pentru că provin dintr-o familie destrămastă, înţeleg foarte bine prin ce trece personajul din film.
   Cât despre Kramer contra Kramer - şi cartea este la fel de impresionantă :)
   Eu una cred că situaţia întâlnită în film (care „datează" dinainte de 1900, fiind concepţia lui Henry James) nu este neapărat specifică americanilor - este universal valabilă.
   Mă bucur că ţi-a plăcut (şi acest) film!!!
   Ioana

   Ștergere
 2. De vazuuuuuut! Il trec pe lista mintenas! Multumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare plăcere! Sper să îţi lase şi ţie o impresie plăcută!
   Fetiţa din rolul principal este senzaţională...!
   Mulţumesc pentru vizită,
   Ioana

   Ștergere