sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Filme pe paine – C-asa-i in viata! (II)





A WALK IN THE WOODS (2015)

Cum să începi să prezinţi un film cu şi despre Oameni şi Natură? Şi Munţi? Un film care nu numai că te-a binedispus, dar ţi-a făcut un dor nebun de pădure, de verde şi de drumeţit?
Iaca, taman aşa.


Dacă Wild 2014 (Sălbăticie) e o poveste adevărată dramatică prin munţi, A Walk in the Woods este şi el inspirat din realitate, însă pigmentat cu dialoguri spumoase, desprinse din viaţă – deşi nici protagoniştilor de aici nu le-a fost uşor cu potecile şi înălţimile.


 
Dacă Pacific Crest Trail din Wild este unul dintre cele mai dificile trasee de drumeţie din lume, Appalachian Trail din A Walk in the Woods este unul dintre cele mai lungi trasee de drumeţie din lume – aproximativ 3500 de kilometri.
☺ Oficial Appalachian National Scenic Trail, traseul traversează Munţii Apalaşi începând din statul american Georgia până în Maine. În total, sunt 14 state din SUA străbătute de călătorii care ajung la final.
Cel mai înalt punct de pe parcurs este Muntele Mitchell (Mount Mitchell), la 2037 m altitudine, în Carolina de Nord.

Cu o condiţie fizică mai nu, scriitorul Bill Bryson (Robert Redford) şi prietenul lui, Stephen Katz (Nick Nolte), care nu s-au mai văzut şi auzit de ani, pleacă la drum prin păduri – cărând ditai rucsacurile în spate.

Ochiul liber poate vedea doar 2.000 de stele.
Atunci, cred că am ochii foarte buni, pentru că eu mă uit la un milion de stele.”

Mai ştiu eu pe cineva pe care l-au înnebunit cele „un milion stele şi mai multe” de la Mălăieşti...

Emma Thompson este în A Walk in the Woods soţia lui Bryson.

Deşi personajul Bill Bryson repetă de miliarde de ori de-a lungul filmului că nu intenţionează să scrie o carte (şi) despre experienţa trăită pe Appalachian Trail, A Walk in the Woods reprezintă ecranizarea cărţii publicate de acesta în 1998 – A Walk in the Woods: Rediscovering America on the Appalachian Trail”.
În carte, Bryson şi Katz au ambii 44 de ani, în timp ce în film sunt de 70 şi mai bine.
„A Walk in the Woods" cartea a fost tradusă şi în limba română, la Editura Polirom.


Robert Redford – care este şi producătorul A Walk in the Woods –declara, în 2007, că şi l-ar dori ca partener de ecran pe Paul Newman (1925-2008). Din păcate, acesta primit diagnosticul necruţător de cancer.
Proiectul a staţionat de atunci, văzând „lumina” abia la începutul lui 2015, odată cu premiera de la Sundance – festivalul filmelor independente, fondat de Robert Redford.

Richard Linklater (seria „Before Sunrise/Sunset/Midnight” şi „Boyhood”) a fost luat în considerare, la un moment dat, pentru a regiza A Walk in the Woods.


BROOKLYN (2015)

Am încheiat ultima repriză de Brooklyn 2015 exact în seara dinaintea anunţării nominalizărilor la Oscar – filmul are trei nominalizări (cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal – Saoirse Ronan, cel mai bun scenariu) plus o nominalizare la Globul de Aur (Saoirse Ronan).

Saoirse Ronan îşi construieşte rolul cu multă sensibilitate, pe un scenariu semnat de Nick Hornby, la fel ca la Wild 2014.


În anii ’50, Eilis (Ronan) părăseşte Irlanda pentru a locui şi pentru a munci în America, în cartierul newyorkez Brooklyn. Dorul de casă o macină neîncetat, iar întâlnirea cu Tony (Emroy Cohen) o face să simtă din nou viaţa.
Nevoită să se întoarcă în Irlanda pentru o perioadă, Eilis se confruntă cu ironiile sorţii.
Unde e cu adevărat ACASĂ? În America sau în Irlanda natală?


☺ Saoirse Ronan s-a născut în New York, în cartierul Bronx, din părinţi irlandezi, dar a fost crescută în Irlanda. Pentru prima oară, actriţa de 21 de ani, nominalizată întâia oară la Oscar în 2008 (Atonement, 2007), şi-a folosit accentul irlandez, însă cu un alt dialect decât cel nativ.

Asemenea A Walk in the Woods, şi proiectul Brooklyn 2015 a fost amânat câţiva ani.

Romanul omonim („Brooklyn”) al scriitorului irlandez Colm Tóibín a fost publicat în 2009, fiind proiectat iniţial ca o nuvelă (în anul 2000) – sursa de inspiraţie au fost amintirile unei femei din localitatea lui natală, Enniscorthy, unde şi este plasată acţiunea din carte şi din film.
„Brooklyn” s-a transformat într-o scriere estinsă după ce autorul s-a mutat în Statele Unite ale Americii.

☺ În alte roluri apar Domhnall Gleeson, Jim Broadbent şi Julie Walters.


I'LL SEE YOU IN MY DREAMS (2015)

Duios, emoţionant, impresionant.
I’ll See You in My Dreams îl simţi ca o adiere sub soarele călduţ, printre melancolii. E ceva care rămâne acolo undeva, în colţul cu mici(le) minuni din suflet.
Blythe Danner se contopeşte în amănunt cu personajul ei. I’ll See You in My Dreams nu e nici dramă 100%, nici comedie romantică. E un amestec al vieţii. Dulce-amărui. Amărui-dulce. Atinge mai multe corzi sensibile. Şi e pentru orice vârstă.

Carol (Blythe Danner), o fostă cântăreaţă, este de mulţi ani văduvă şi trăieşte singură. Ea se împrieteneşte cu cel care îi îngrijeşte piscina (Martin Starr din Amira & Sam) şi începe o relaţie sentimentală cu Bill (Sam Elliott).
Descrierea de mai sus nu spune nimic interesant – dar, credeţi-mă, punerea în pagină face totul! Şi, aşa cum „spune” imdb-ul, „viaţa poate reîncepe la orice vârstă”!

 
Blythe Danner are la activ numeroase roluri excepţionale în teatru şi este mama lui Gwyneth Paltrow, pentru cine nu ştie.
În alte roluri în I’ll See You in My Dreams apar June Squibb, Rhea Perlman, Mary Kay Place, Reid Scott (comedia politică Veep) şi Malin Akerman.


WELCOME TO ME (2014)

Pe Kristen Wiig, actriţa principală din Welcome to Me, am cunoscut-o întâi ca scenaristă – Bridesmaids, 2011, pentru care a şi fost nominalizată la Oscar (scenariu original). Wiig a avut şi unul dintre rolurile importante în acea producţie.
Din 2005, Kristen Wiig face parte din echipa prestigioasei emisiuni „Saturday Night Live”.

Welcome to Me e, în aparenţă, un film la care s-ar râde. Dar deschide şi cutiuţa cu amărăciune, dacă stai să îl pătrunzi bine. Îi zicem comedie neagră.
Alice (Kristen Wiig) locuieşte singură şi este cea mai fericită persoană în compania înregistrărilor cu emisiunea lui Oprah Winfrey.  Însă femeia suferă de tulburări de personalitate şi merge constant la un psihiatru (Tim Robbins).
Atunci când câştigă o sumă enormă la Loto, Alice îşi achiziţionează propriul talk (reality) show, pe care l-ar vrea pe picior de egalitate cu „Oprah”. De asemenea, femeia începe o relaţie bazată pe sex cu unul dintre deţinători postului (James Marsden).


Mie îmi tot răsună refrenul obsedant „Welcome to Me, Welcome to Me, Welcome to Me...” – acesta este titlul emisiunii lui Alice şi salutul pe care ea îl adresează telespectatorilor în fiecare zi.


HATESHIP LOVESHIP (2013)

Faceţi cunoştinţă cu un alt personaj (tristuleţ) interpretat de Kristen Wiig, într-o ecranizare după Nobel-izata Alice Munro.
Sinceră să fiu, încă nu m-au atras cărţile canadienei.
Johanna (Kristen Wiig) are grijă de oamenii aflaţi în nevoie – tocmai a fost infirmieră pentru o femeie care a decedat.
Noul ei loc de muncă este în casa domnului McCauley (Nick Nolte) şi a nepoatei lui, Sabitha (Hailee Steinfeld). Împreună cu prietena ei, fata îi... înscenează inocentei Johanna o relaţie via e-mail cu tatăl ei, Ken (Guy Pearce).

 
☺ În film mai joacă, printre alţii, Jennifer Jason Leigh şi Christine Lahti.

☺ Motelul unde s-au desfăşurat filmările pentru Hateship Loveship este acelaşi folosit pentru Dallas Buyers Club.


MY NAME IS KHAN (2010)

Nu vă speriaţi, că n-am înnebunit când vă recomand un film indian!
Mărturisire: A trecut ceva timp din momentul în care am primit recomandarea spre vizionare şi vizionarea propriu-zisă. Prejudecăţi? Mda!
M-am hotărât brusc la My Name Is Khan datorită subiectului: Asperger plus nebunia autorităţilor americane împotriva musulmanilor, ce a fost declanşată după evenimentele de la 11 septembrie 2001.

Rizwan Khan (Shah Rukh Khan) este un musulman din Mumbai care suferă de sindromul Asperger (am rămas fascinată de subiect de la serialul Parenthood). Asperger înseamnă, în primul rând, mari probleme de socializare.
În San Francisco, imediat după 11 septembrie 2001, Khan este arestat, pentru un aşa-zis comportament suspect. Odată eliberat, bărbatul începe o călătorie prin America, intenţionând să ajungă la preşedintele Bush, pentru a-şi reabilita numele, la propriu.
În rolul soţiei lui Rizwan Khan, o altă vedetă indiană, Kajol.

My Name Is Khan n-are nimic de-a face cu umorul ori cu siropeala atât de prezentă în filmele indiene „clasice”. Este o dramă excepţională, interpretată desăvârşit. Şi nu degeaba are are pe rottentomatoes.com 80% de la critici!
Iar Shah Rukh Khan a petrecut mult timp în compania unor persoane cu Asperger, urmărind diverse înregistrări şi citind cărţi despre această boală, despre cum se comportă suferinzii, despre cum merg şi despre cum vorbesc.



☺ Dacă vă interesează subiectul Asperger, citiţi şi despre o carte scrisă chiar de un om care trăieşte cu aşa ceva:


SIMON PEGG E MESERIAŞ!

Nu aşa se cheamă filmele. ☺
Simon Pegg (născut Simon John Beckingham) e un actor britanic cu şarm, scenarist deopotrivă. Pe ecran, perechea pe care o formează cu Nick Frost e... hai că merge genială! Cum cei doi sunt prieteni de când se ştiu, cum să iasă altceva?!
Cele două filme de mai jos fac parte din trilogia Cornetto, întregită de The World’s End (2013) / Sfârşitul lumii, comedie SF de astă dată. Cornetto nu e nicio denumire metaforică, vine de la îngheţata cu diferite arome - că tot suntem la capitolul „satiră”.
Toate filmele Cornetto sunt regizate şi co-scrise de Edgar Wright.


Shaun of the Dead (2004) / Lupta cu zombi

Un film-cult, o satiră inteligentă la adresa horror-urilor (cu zombi). Shaun of the Dead a primit laude peste laude atât de la criticii de film, cât şi de la spectatori.
Shaun (Simon Pegg) locuieşte împreună cu Ed (Nick Frost), prietenul lui de-o viaţă, un pierde-vară... meseriaş. Are o zi nasoală rău la muncă şi iubita tocmai îi dă papucii. Iar el ar vrea să o recucerească. Şi mai trebuie să facă şi vizita bilunară la mama lui!
Toate ca toate, dar Londra e invadată de zombi! – bine, că la început Shaun şi Ed sunt mahmuri şi nu prea înţeleg ei de ce oamenii se mişcă în reluare. ☺
Acum, Shaun are şansa să le demonstreze tuturor cât de folositor e (a se citi „că nu e inutil”) şi să îi salveze pe toţi.
Iar faza din final... aşteptaţi să ajungeţi acolo şi (mai) vorbim.

 
Într-un rol mic îl puteţi vedea pe Martin Freeman („Hobbitul”).
Bill Nighy este tatăl vitreg al lui Shaun, iar Penelope Wilton (Downton Abbey) - mama lui.

Shaun of the Dead are trei nominalizări la BAFTA, dintre care una pentru cel mai bun film britanic.

☺ Mulţi dintre figuranţi sunt aleşi dintre fanii serialului „Spaced” (1999-2001), cu Simon Pegg şi Nick Frost ca protagonişti, în regia lui Edgar Wright. Un trio de nedespărţit!


Hot Fuzz (2007) / Poliţist meseriaş

De data asta sunt luate peste picior, la mare artă, filmele de acţiune cu poliţai extra-super-excepţionali de super-eroi ce sunt.
În Hot Fuzz e invers ca în mod normal: omul legii e prea bun (excepţional), iar pentru asta... e trimis „la munca de jos”, din marea Londră într-un orăşel liniştit, Sandford. Şi... nu devine peste noapte salvatorul omenirii.

Nicholas Angel (Simon Pegg) începe prin a face ordine în oraş. Mă rog, cel puţin încearcă. Şi află că trebuie să lucreze împreună cu Danny (Nick Frost), fiul deloc excepţional al inspectorului-şef local.
Când mai mulţi oameni din Sandford mor în aşa-zise accidente, Nick şi Danny intră în acţiune!


În Hot Fuzz sunt prezenţi aceiaşi Martin Freeman şi Bill Nighy ca în Shaun of the Dead. Şi Timothy Dalton.
Plus câştigătorul de Oscar Jim Broadbent, care s-a declarat mare fan Shaun of the Dead – astfel că Simon Pegg şi Edgar Wright au scris un rol special pentru el! – cel al inspectorului-şef.
Au scurte-scurte apariţii Cate Blanchett, Steve Coogan, Stephen Merchant (Hello Ladies) şi regizorul Peter Jackson.


Alte filme cu Simon Pegg despre care am scris:


Nu sunt din aceeaşi categorie cu „Shaun of the Dead” şi „Hot Fuzz”, dar vă recomand din filmografia lui Simon Pegg Run Fatboy Run (2007) şi Paul (2011) - cu Kristen Wiig de mai sus şi Seth Rogen.



*Din categoria „filme pe pâine”

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

6 comentarii:

  1. Din lista ta am vazut Brooklyn. Mi-a placut, tipa a jucat bine, filmul este realizat misto, imaginile si tinutele sunt superbe. Povestea mi se pare un pic lipsita de sare si piper, parca tot filmul am asteptat sa se intample ceva, dar a mers si asa. I-am dat nota 8 :).
    Ma tenteaza si A walk in the woods.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred că dacă Brooklyn era presărat cu mai multă acţiune, îşi pierdea ceva din farmecul imaginilor/peisajelor. Mie mi-a plăcut aşa cum e.
      A Walk in the Woods e cu natură, munte şi toate cele - cum să nu te tenteze? :)
      Iar dacă îţi place umorul britanic, nu rata „trilogia Cornetto", cu Shaun of the Dead în frunte - chiar nu e ceea ce pare!
      Bine, acum nici cu celelalte filme nu mi-e ruşine... :)

      Ștergere
  2. Mulțumesc pentru recomandări! :)
    Cel mai interesant îmi pare a fi primul, A walk in the woods, dar lista ta este de folos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere!
      Eu am pus primul A Walk in the Woods pentru... natură. Dar toate merită ceva atenţie... zic.
      Dacă ar fi să aleg nişte favorite - Brooklyn e (şi) o incursiune psihologică, iar Shaun of the Dead şi Hot Fuzz sunt geniale, în adevăratul sens al cuvântului!

      Ștergere
  3. Dincolo de imagini, costume, atmosferă, pe mine m-a cam enervat filmul Brooklyn, pentru că mi s-a părut că nu a individualizat destul protagonista și, prin urmare, acțiunile și alegerile ei nu mi s-au părut clare. Așa că m-am dus imediat la carte, unde totul e mai nuanțat, evident. Iar Colm Tóibín scrie minunat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite că şi Larisa, mai sus, are aceeaşi părere despre „Brooklyn". Eu una am filmul ăsta la suflet; poate şi din subiectivismul numict Nick Hornby.
      Dar filmul chiar mi-a făcut poftă de cărţile lui Toibin - iar dacă recomandarea vine de la o specialistă... îi dau bice!
      Ioana

      Ștergere