marți, 17 ianuarie 2017

Istorie medievala „inrudita” cu Romania, stradute inguste, Cetatea Tarilor, panorame si mult pitoresc in Veliko Tarnovo





Din Basarabovo – locul de baştină al Sfântului Dimitrie cel Nou ne-am deplasat către „Sighişoara Bulgariei”, istoricul şi pitorescul Veliko Tărnovo.

Am trecut prin Veliko o sigură dată, în primăvară, în tranzit, şi mi-a indus sentimentul de fascinaţie. Şi, bineînţeles, dorinţa de a reveni şi de a-l cuceri.

Statisticile indică faptul că orașul - în fapt, întreaga regiune - se află în Top 10 cele mai vizitate destinații turistice din Europa de Est.



Două cuvinte despre Bulgaria

În autocar, Răzvan ne povesteşte despre iniţiativa unirii României cu Bulgaria. Caut nerăbdătoate mai multe informaţii.
Pe scurt, despre ce e vorba? Proiectul unui stat puternic româno-bulgar (sau bulgaro-român) a fost propus în 1886, când România însemna Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Că proiectul a rămas nefinalizat e de la sine înţeles – marile puteri ale vremii s-au opus unei forţe militare de seamă.
Amănunte despre subiect găsiţi AICI.

Teritoriul Bulgariei a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri; din Epoca de piatra datează cea mai veche comoară de aur din lume, descoperită în apropiere de Varna.

Bulgaria este recunoscută pentru... export tehnologic.
În 2011, Bulgaria era a treia în lume în ceea ce priveşte numărul specialiștilor IT&C.
Americanul John Vincent Atanasoff (1903-1995), inventatorul primului calculator electronic, avea origini bulgare.
Printre alte realizări în domeniul ştiinţific, bulgarul Peter Petroff (1919-2003) a contribuit la dezvoltarea componentelor unuia dintre primele ceasuri digitale din lume. A fost implicat în programul spaţial al NASA.

La sfârşitul secolului al IX-lea, fraţii – originari din Salonic – Chiril şi Metodiu au creat şi au răspândit alfabetul chirilic.


Două cuvinte despre Veliko Tărnovo

Oraşul Veliko Tărnovo este situat pe malul râului Iantra, la 210 m altitudine.
Se întinde pe trei dealuri: Țaraveț, Trapezița și Sveta Gora. Fostele reședințe ale țarilor și ale patriarhilor Țaratului Vlaho-Bulgar se află pe Dealul Țaravețvă povestesc mai jos ce şi cum.
Numele „Veliko Tărnovo” are la origine un cuvânt slav „tun” sau „turn” (tron); de-a lungul anilor, termenul s-a transformat în Ternov(grad), Turnovo, apoi a ajuns „Veliko Tarnovo” (în 1965).
„Veliko” înseamnă „mare” în slavonă (în bulgara şi rusa actuală).
În limba română, „Veliko Tărnovo” s-ar traduce „Târnova Mare/Marele Tărnovo”.






Din 1185, Veliko Tărnovo (pe atunci Ternovgrad) a fost capitala Ţaratului Vlaho-Bulgar sau Ţaratul Româno-Bulgar sau Al Doilea Ţarat (Imperiu) Bulgar (1185 – 1258 / 1185 – 1396; depinde de sursă).

Regatul Vlaho-Bulgar a fost întemeiat de fraţii (vlahi) Petru şi Ioan Asan, în urma unor răscoale pricinuite de mărirea birurilor din partea Imperiului Bizantin, de care aparţinea teritoriul de atunci al Bulgariei.
Există o întreagă dispută asupra originii fraţilor Asan (sau Asen, după alte surse).

Veliko Tărnovo a fost, timp de două secole, cel mai important centru politic, economic şi cultural din Balcani şi unul dintre cele mai importante centre din sud-estul Europei.

Oraşul a căzut în mâinile otomanilor, după un asediu de trei luni, în 1393. Veliko Tărnovo a fost cucerit definitiv şi incendiat pe 17 iulie, dată la care se consemnează sfârşitul Imperiului / Ţaratului Bulgar.

Veliko Tărnovo a fost/este numit Oraşul Ţarilor, A treia Romă sau Al doilea/noul Constantinopol.
Termenul „a treia Romă” se referă la pretențiile unor orașe sau state europene de a fi considerate succesorul de drept al Imperiului Roman („Prima Romă)” și al Imperiului Bizantin („A doua Romă”).
Mai multe despre pretenţiile diferitelor popoare/zone de a-şi însuşi denumirea „a treia Romă” le găsiţi detaliat AICI.


Data: 5 noiembrie 2016

ÎNCEPEM la altitudine, pe o mică terasă amplasată în centrul oraşului, pentru a savura panorama asupra oraşului.






Monumentul Asăneştilor 

Se află în centrul urbei, fiind ridicat pentru a comemora fondarea Ţaratului Vlaho-Bulgar / Al Doilea Ţarat Bulgar de către fraţii Asan.
Are formă de sabie, cu vârful îndreptat în sus.

 În spatele Monumentului Asăneştilor, Galeria de Artă „Boris Denev”



Te pierzi, la figurat, pe şi printre străduţele înguste.






Nu e Lenin!






Samovodska Cearşia (Samovodska Charshia; Bazarul/Piaţa Samovod), Strada meşteşugarilor

Suntem în mijlocul centrului vechi din Veliko Tărnovo.
În secolul al XIX-lea, aici era locul unde meşteşugarii din învecinatul Samovodene veneau să îşi vândă mărfurile. Odată cu trecerea timpului, aceştia s-au mutat în oraş, unde şi-au deschis diverse ateliere.
La finele anilor ’80, zona a fost restaurată, pentru a oferi aerul de acum o sută de ani. În clădiri se găsesc astăzi ateliere de olărit, fierărie, tâmplărie, pictură de icoane etc. Sunt folosite tehnologii vechi şi unelte originale.
În Samovodska se vând și se cumpără produse artizanale, suvenire, bijuterii, obiecte de artă şi multe altele. Pentru deliciul turiştilor, aici există câteva cafenele (care au în meniu cafea la nisip) şi patiserii/cofetării.
Astăzi, locul se numeşte Strada / Uliţa Rakovski.











Catedrala Naşterea Maicii Domnului


Catedrala a fost distrusă în 1913, în timpul unui cutremur. O nouă biserică a fost ridicată, începând din 1924, cu ajutorul unei machete din ghips păstrate în timp.
O parte dintre picturile de interior au tematică istorică.





Panorame, de pe „terasa” Catedralei





CETATEA ŢARILOR – CETATEA ŢAREVEŢ (Tsarevets, în transcrierea pentru occidentali)

Este cel mai important punct de atracţie în Veliko Tărnovo.
Cetatea ocupă o suprafaţă de 110.000 de metri pătraţi.




De aici, am rămas de capul nostru – unii pentru exprimarea talentului artistic (se înţelege că Adi), alţii pentru exprimarea bucuriei de a fi în mijlocul naturii şi a istoriei în cea mai senină zi din ultimele multe săptămâni.
Fiecare cu personalităţile lui multiple. Că tot am glumit noi toată vara pe tema asta.



Pe Dealul Ţavereţ – unde s-a construit Cetatea Ţareveţ – au existat aşezări umane încă din Epoca Bronzului / mileniul 3 î.Hr.
În secolul al IV-lea, Ţareveţ-ul era transformat într-o fortăreaţă bizantină.

Construcţia zidului de apărare al Cetăţii a început în secolul al XII-lea. Zidul avea 1.100 de metri lungime, până la 3,40 metri grosime şi peste 10 metri înălţime.
Sunt cunoscute trei intrări în Cetatea Ţavereţ.
Un pod mobil făcea odinioară legătura cu exteriorul cetăţii.

Începând din 1185, când Veliko Tărnovo a devenit capitala celui de-al Doilea Imperiu/Ţarat Bulgar, Cetatea Ţareveţ a fost transformată şi întărită de fraţii Petru, Ioan Asan şi Caloian („Ioan Cel Frumos”).

În perioada când Veliko Tărnovo a fost cetatea de scaun a Bulgariei, Complexul Ţareveţ cuprinea 400 de locuinţe (inclusiv hanuri), peste 20 de biserici ortodoxe, 4 mănăstiri, Palatul Regal/Castelul și un loc de execuție, în partea nordică.
De pe Stânca execuţiilor, condamnaţii la moarte (trădătorii) erau aruncaţi direct în râul Iantra.
Se pare că, în acest fel, aici şi-ar fi găsit sfârşitul Patriarhul Ioachim al III-lea, în 1300.






Cetatea de pe Dealul Trapeziţa

Este a doua ca însemnătate istorică după Ţareveţ – la fel ca aceasta, era prevăzută cu ziduri fortificate şi deţinea spaţii de locuit.
O zărim de cum intrăm pe poarta de la Ţareveţ, în stânga.









Vederi din Cetate


















Nocturna de la stadionul de fotbal din Veliko Tărnovo



Ca toamna...


Palatul Ţarilor, Catedrala Patriarhală, Turnul lui Balduin din Cetatea Ţareveţ


Zidurile Cetăţii, Palatul Ţarilor (stânga, cu drapelul), Catedrala Patriarhală (pe deal) şi intrarea principală (dreapta); Turnul lui Balduin se află în capătul zidului din dreapta



Turnul lui Balduin

Turnul de apărare poartă numele Împăratului Balduin I, luat prizonier de Ţarul Ioniţă Caloian (1168/1169 – 1207) în bătălia de la Adrianopol din 1205. Balduin I (1172-1205), primul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol, și-a petrecut ultimele zile ca prizonier la Veliko Tărnovo – se spune că ar fi murit în turnul numit ulterior după el.
Turnul lui Balduin a fost (re)construit în 1930, având ca bază turnul de apărare al Cetăţii Cerven, Cetatea Împăratului Roşu, cel mai bine păstrat turn medieval din Bulgaria.










Catedrala Patriarhală

Catedrala Patriarhală din Veliko Tărnovo poartă hramul „Înălţarea Domnului”.
A fost construită, în secolele XI-XII, pe ruinele unei biserici romane datând din secolele V-VI.
Era prima catedrală ortodoxă din Veliko Tărnovo şi din partea nord-centrală a Bulgariei. A fost reşedinţa Patriarhului Bulgariei.
În 1393, în urma incendierii otomane de la Tărnovo, Catedrala Patriarhală a fost distrusă. Biserica a fost reconstruită integral între 1978 şi 1981. Tot acum sunt adăugate pridvorul exterior şi turnul-clopotniţă.

Catedrala Patriarhală din Veliko Tărnovo este construită din piatră şi cărămidă, are 26 de metri lungime şi 12 metri lăţime.
Turnul-clopotniţă al bisericii este considerat cel mai înalt punct din oraşul Veliko Tărnovo.
Vara se poate urca în turn cu un lift panoramic.

Interiorul este decorat cu fresce şi mozaicuri ce înfăţişează momente-cheie din istoria poporului bulgar, realizate în stil modernist, în 1985. Din cauza faptului că picturile nu respectă interpretarea tradiţională (stilul ortodox tradiţional), Catedrala din Tărnovo nu a fost resfinţită.
În perioada 1238-1393, aici s-au păstrat moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Catedrala adăposteşte astăzi rămăşiţele Patriarhilor Ioachim I, Macarie şi Ioachim al III-lea.
În prezent, în Catedrala Patriarhală din Veliko Tărnovo NU se săvârşesc slujbe religioase.



Urcăm şi zâmbim








Artă în jurul Catedralei




Varianta „bu-hu-huuu”


Coborând spre Palatul Regal





Palatul Ţarilor / Palatul Regal / Castelul

Era situat în Piaţa Mare a Cetăţii Ţareveţ.
A fost ridicat în trei trepte, din cauza terenului accidentat. Când am ajuns noi, Palatul se afla în plin proces de restaurare.






La parter


În căutarea cadrului perfect. Şi un strop de aventură.




























Restaurări şi spectacol unic de lumini şi sunet

Cetatea Ţareveţ a fost restaurată începând din anul 1930. În 1985 (când se împlineau 800 ani de la răscoala Asăneştilor), lucrările au fost (aproape) finalizate. Acestea continuă, la scară mică, astăzi.

După lăsarea întunericului, în special vara, nu rataţi spectacolul de sunet şi lumini din jurul Cetăţii Ţareveţ! Este unul dintre cele mai impresionante din Europa.


 

Ce mai e de vizitat în Veliko Tărnovo


De-a lungul râului Iantra sunt înşirate mai multe biserici – printre ele, Biserica Sfântul Dumitru, Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Biserica Fortificată a celor 40 de Mucenici.


Biserica Sfântul Dumitru, văzută din Cetatea Ţareveţ


Biserica Fortificată a celor 40 de Mucenici, construită în 1230, a fost mausoleu regal şi moschee (în perioada stăpânirii otomane). Actualmente, găzduieşte o bibliotecă de manuscrise rare.

Dacă aveţi timp, mergeţi şi la muzee: Muzeul Renaşterii Naţionale şi Adunării Constituante, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arheologie – găsiţi aici piese din Al Doilea Ţarat Bulgar şi de la Nicopolis ad Istrum – vezi mai jos.


Muzeul de Istorie din Veliko Tărnovo


Găsiţi AICI toate muzeele şi bisericile din oraşul Veliko Tărnovo şi din împrejurimi.

Una dintre cele mai faimoase străzi din Veliko Tărnovo, chiar cea mai veche, este Strada Gurko – numită în vremurile noastre după mareşalul rus Iosif (Ossip) Gurko (1828-1901), cel care a eliberat oraşul în timpul Războiului ruso-turc din 1877-1878.
Strada urmează cursul râului Iantra, păstrează (atât cât se poate) un aspect medieval, iar plimbarea pe aici, seara, este una... foarte romantică.




Dacă tot sunteţi în zonă, nu rataţi o vizită la Muzeul figurilor de ceară – la câţiva metri de Cetatea Ţareveţ.
Foto: Bogdan Trandafir








De atmosferă








PE DEAL, LA APUS

Ca doi munţomani ce se respectă, ne-am pus în cap să fim cel mai sus din oraş unde se ajunge cu piciorul. Ne-am avântat pe asfalt, dar am prins şi ceva pădure, pe poteci sau pe nemarcate.













PANORAMĂ DE SEARĂ







EXTRA

La 4 kilometri de oraşul Veliko Tărnovo, în regiunea cu acelaşi nume, satul Arbanasi vă aşteaptă cu străduţele, bisericile şi casele sale din piatră – unele au formă de minicetăţi.
Satul a fost fondat de colonişti albanezi, în secolul al XVI-lea.
În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, Arbanasi a fost un important centru comercial.
Aici se află Hanul Arbanaşki / Casa Hadjihristov, o locuinţă tradiţională bulgară, construită în 1646.
Arbanasi este recunoscut şi ca un important centru ecvestru din zonă.


Tot în regiunea Veliko Tărnovo:

Din oraşul Veliko Tărnovo, la 6 kilometri, cum vă întoarceţi spre Ruse, găsiţi Mănăstirea Schimbarea la Faţă (Preaobrajenski), întemeiată în secolul al XI-lea. Este cel mai mare aşezământ monahal din regiune şi al patrulea din întreaga Bulgarie.
Micuţa biserică a mănăstirii este decorată, şi la interior, şi la exterior, cu picturi murale de excepţie.

Mai mergeţi puţin, 9 kilometri din Veliko, şi sunteţi la Liaskoveţ – un sat înconjurat de vii, unde găsiţi una dintre cele mai bune crame din Bulgaria.

La 20 de kilometri de oraşul Veliko Tărnovo, tot înspre Ruse, în satul Nikiup, puteţi vedea ruinele oraşului roman Nicopolis Ad Istrum, construit în anul 102 de Împăratul Traian, pentru a sărbători victoria asupra dacilor.

Aventură!
Cascada Kaya Bunar - la 18 kilometri de Veliko Tărnovo, în satul Hotniţa.
Ekopateka („poteca eco”) de la Hotnitsa înseamnă o oră de traseu dus-întors, pe scări și podețe de lemn, într-un canion.
Ekopateka Negovanka (Canionul Emen) - la 20 de kilometri de oraşul Veliko Tărnovo și la 8 kilometri de drumul principal, în satul Emen.
Canionul a fost săpat de râul Negovanka. Poteca are 2 kilometri lungime; se merge pe poduri de lemn, unele suspendate la metri buni.
(sursa pentru cele două obiective de aventură: divainbocanci.ro)

Podul Belenski de peste râul Iantra – la intrarea în oraşul Byala („Oraşul Alb”), pe drumul principal care duce la Veliko Tărnovo, la 58 de kilometri de acesta.
Podul a fost construit în perioada 1865-1867 şi este reprezentativ pentru arhitectura din timpul Renaşterii bulgare.

Zona Veliko Tărnovo este ideală pentru excursii cu bicicleta, pentru pescuit sau înot.
Pentru pasionaţii de alpinism, la 3 kilometri de oraşul Veliko Tărnovo sunt amenajate mai multe trasee de escaladă.
O pârtie de schi se află la aproximativ 15 kilometri de oraş.


CA SĂ ŞTII

Cum ajungeţi în Veliko Tărnovo?
Treceţi graniţa pe la Giurgiu şi încadraţi-vă pe DN 5 / E 85, până în oraş.

Din Bucureşti până la Veliko Tărnovo sunt aproximativ 180 km;
Din Giurgiu până la Veliko Tărnovo sunt aproximativ 120 km;
Din Ruse până la Veliko Tărnovo sunt aproximativ 105 km.

Preţ vinietă / taxă drum Bulgaria: 5 euro (aproximativ 22 de lei) vinietă săptămânală – cea mai mică;
Taxă pod peste Dunăre, Giurgiu-Ruse: 13 lei autoturism normal şi 8+1 locuri.
Toate tarifele de trecere peste Podul Prieteniei sunt afişate AICI.

Taxă intrare Cetatea Ţareveţ Veliko Tărnovo: 6 leva / persoană.

La Veliko Tărnovo puteţi alege, pentru a mânca, dintr-o gamă variată de terase/restaurante, cu meniuri internaţionale şi/sau tradiţional bulgăreşti. Găsiţi meniuri şi în limba română, iar preţurile sunt un pic mai scăzute decât în România.
La restaurantele/terasele din Veliko Tărnovo şi la magazinele de suveniruri se poate plăti în moneda naţioanlă leva, în lei sau în euro.



FOTO: Adrian Botescu şi participanţii în excursia Basarabovo-Veliko Tărnovo.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. Am in plan sa merg in viitorul apropiat,dar nu cred ca voi putea vizita atat.Cam mult pentru mine.Ma voi multumi cu o parte descrisa aici la tine.Foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici noi nu le-am făcut pe toate într-o singură zi :)
      La canioane, la cascade şi la prima mănăstire am ajuns efectiv abia în această primăvară - mai sus doar le-am descris.
      Abia aştept să văd pozele dumneavoastră din Veliko!

      Cu drag,
      Ioana

      Ștergere
  2. Foarte frumoase pozele. Mi-e dor de VT și împrejurimile lui. N-am ajuns la cel mai înalt punct că nu sunt munțomană😅 dar orașul luat la pas, chiar prin zone mai puțin umblate, e interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim!
      Nu trebuie să fiţi munţomană ca să "escaladaţi" până în acel punct :) E uşor - am legat eu de munte, ca să fie mai... original :)
      Vă doresc să reveniţi cât mai curând pe acele meleaguri!

      Ștergere