duminică, 26 ianuarie 2014

Filme biografice cu Leonardo DiCaprio. Două Globuri de Aur

























N-am înţeles niciodată nebunia cu Leonardo DiCaprio, declanşată după Titanic. Asta deşi omul avea până atunci, în 1997, o nominalizare la Oscar, pentru What's Eating Gilbert Grape/Necazurile lui Gilbert Grape, 1993, la nici 20 de ani…

Fac parte din minoritatea căreia Titanic-ul nu i s-a părut extra-super, care nu a plâns la final; din contră, abia aşteptam să se termine...
Fiecare cu atingerile lui sufleteşti...

Leonardo Wilhelm DiCaprio (domnul are origini italiene şi germane la un loc!), pe numele său complet, se află astăzi la deplina maturitate artistică. Puştiul cu figură adolescentină - care în urmă cu 20 de ani mi se părea că era ridicat în slăvi pentru mutră, nicidecum pentru calităţile interpretative - a ajuns să-mi stârnească admiraţia în ultimii ani tocmai pentru că (mi-)a dovedit că e ACTOR.
Leonardo DiCaprio face parte din galeria selectă a actorilor care îmi încântă simţul şi văzul, alături de oameni ca Gregory Peck, Cary Grant, James Stewart, Robert Downey Jr., Edward Norton, Tom Hanks, Anthony Hopkins.
Leonardo DiCaprio arată ok ca bărbat şi este ecologist. Două motive suficiente ca să te... îndrăgosteşti de el. Cu toate astea, n-o să mor niciodată după el ca mascul. Chestie de gust.



Leonardo DiCaprio a fost ignorat în destule situaţii la acordarea de premii importante în cinematografie. Are o mulţime de nominalizări - patru la OSCAR, fix zece la GLOBUL DE AUR (în 20 de ani), dintre care a fost recompensat cu două trofee „aurite”, cel mai recent anul acesta.

Leonardo DiCaprio a făcut la viaţa lui ceva filme biografice - The Basketball Diaries/Jurnalul unui baschetbalist, 1995; Catch Me If You Can/Prinde-mă dacă poţi, 2002, cu Tom Hanks şi regizat de Steven Spielberg; The Aviator/Aviatorul, 2004; The Wolf of Wall Street/Lupul de pe Wall Street, 2013.

Întâmplarea a făcut să vizionez la diferenţă de doar câteva zile Aviatorul şi Lupul de pe Wall Street.

Ambele filme biografice, având ca subiect un milionar în dolari excentric.

Ambele cu nominalizări la Oscar pentru Leonardo DiCaprio - în 2005, a „pierdut” în favoarea lui Jamie Foxx, pentru Ray. În 2014, Leonardo DiCaprio se „bate” la Oscar cu colegul său de platou de la Lupul..., MATTHEW MCCONAUGHEY, acesta fiind nominalizat pentru Dallas Buyers Club şi mare favorit la statueta aurită.
Ambele l-au îmbogăţit pe Leonardo DiCaprio cu câte un Glob de Aur, singurele din cariera lui de până acum.
Pentru ambele, regizorul Martin Scorsese a fost nominalizat la Oscar (pentru Aviatorul, şi la Globul de Aur).


Atât Lupul de pe Wall Street, cât şi Aviatorul sunt colaborări ale lui Leonardo DiCaprio cu regizorul Martin Scorsese.
La Lupul de pe Wall Street, cei doi au lucrat pentru a cincea oară împreună, după Aviatorul, Gangs of New York/Bandele din New York, 2002; The Departed/Cârtiţa, 2006, şi Shutter Island, 2010.

În timp ce Lupul de pe Wall Street are un ton de COMEDIE, care îţi insuflă bună dispoziţie, Aviatorul este construit ca DRAMĂ, în care dorinţa şi puterea de a reuşi ocupă un loc central.

Atât Lupul de pe Wall Street, cât şi Aviatorul se întind pe durata a aproape trei ore - eu le-am văzut în câte două reprize, şi din lipsa timpului, şi din dorinţa de aprofundare a subiectelor.
Dar cele două producții NU PLICTISESC deloc, pentru că ritmul acțiunii este foarte alert.

Atât la Lupul de pe Wall Street, cât şi la Aviatorul, Leonardo DiCaprio a fost producător.


Howard Hughes (1905-1976) din Aviatorul (Leonardo DiCaprio) a trăit cu SINDROMUL ASPERGER (o formă mai uşoară de autism) şi avea o stare psihică fragilă. Era obsedat de igienă. Filmul chiar se încheie cu Hughes rostind neîncetat „Calea spre viitor”, în timp ce este chinuit de vorbele mamei sale din copilărie, „Nu eşti în siguranţă” (în privinţa bolilor).
Hughes îşi aminteşte de pactul cu el însuşi din copilărie: Am să pilotez cele mai rapide avioane. Voi face cele mai mari filme. Şi voi deveni cel mai bogat om din lume.”  Hughes şi-a respectat promisiunea...
La un moment dat, Howard Hughes s-a închis zile întregi în camera de proiecţie, urina în sticle de lapte, pe care le alinia în faţa ecranului, devenind în acest timp un adevărat sălbatic. Însă a dat dovadă de MULTĂ PUTERE ca să îşi REVINĂ. Şi a reuşit! S-a LUPTAT cu bossul de la Pan Am (Alec Baldwin) şi cu senatorul Brewster (Alan Alda) pentru cursele aviatice peste Ocean şi a IZBÂNDIT!


Howard Hughes în realitate



Jordan Belfort (născut în 1962) din Lupul de pe Wall Street (Leonardo DiCaprio) e STĂPÂN PE SINE, iar marea lui aspiraţie în viaţă e SĂ FACĂ BANI din vânzarea şi cumpărarea de acţiuni.
În timp ce Howard Hughes cheltuieşte în neştire pentru un ideal, brokerul Jordan Belfort „fură de la bogaţi” şi îşi „dă lui însuşi”, după cum mărturiseşte. Pentru a se desfăta într-o viaţă de super-lux, cu petreceri, droguri şi femei.
Şi Hughes, şi Belfort sunt super-ambiţioşi, nu încape îndoială. Însă fiecare are un alt scop în viaţă, vede altfel viaţa.

Jordan Belfort însuşi apare în finalul filmului.

Jordan Belfort în realitate


Howard Hughes a fost foarte implicat în industria filmului - a produs numeroase producţii ale anilor 20-50, chiar dacă nu foarte cunoscute.
În 1930, Hell’s Angels a devenit cea mai scumpă peliculă din istorie la acea oră, fiind investiţi aproape 4 milioane de dolari. Hell’s Angels a fost filmat şi refilmat timp de mai mulţi ani, timp în care trei dintre cei peste 70 de piloţi care au participat la filmări au murit.
Howard Hughes era un maniac al aviaţiei, fiind inginer şi pilot - a supravieţuit miraculos în urma unui test, a construit avioane-gigant, a fost proprietarul Companiei TWA.
Howard Hughes a avut relaţii amoroase cu staruri ale cinematografiei: Katharine Hepburn (interpretată în filmul Aviatorul de Cate Blanchett, Oscar pentru acest rol), Bette Davis, Olivia de Havilland, Ginger Rogers şi Ava Gardner (Kate Beckinsale în Aviatorul).

     

În Lupul de pe Wall Street e mult ZGOMOT (urlete). Jordan Belfort ştie cum să-şi apropie angajaţii, să-i facă se simtă bine muncind (şi scoţând bani „cu sacul”), ştie cum să îşi ţină colaboratorii lângă el. Chiar dacă o face prin petreceri extravagante, droguri şi alcool în valuri, prostituate. El vrea SĂ SE SIMTĂ BINE şi să-i molipsească pe cei care îi stau alături de starea asta.
(Spre deosebire de Steve Jobs - am vazut recent filmul autobiografic cu Ashton Kutcher -, care i-a îndepărtat pe toţi apropiaţii, fiind egocentric.)

Dacă Aviatorul e „cuminţel”, Lupul de pe Wall Street e plin de... distracţii... excesive: droguri, alcool, sex şi mulţi-mulţi bani. Filmul este o adaptare a biografiei lui  Jordan Belfort, iar excentrităţile acestuia sunt mult mai proaspete decât cele ale lui Hughes.
Belfort reuşeşte să facă un spectacol din orice: atunci când li se adresează angajaţilor, chiar şi atunci când are o discuţie cu soţia (soţiile).
Din cauza lăcomiei sale, Jordan Belfort a ajuns la închisoare şi, în afara filmului Lupul de pe Wall Street, nu va rămâne cu ceva în istoria omenirii.
Howard Hughes a vrut să fie special prin REALIZĂRI.

Hughes e un personaj serios, demn de luat în seamă (minus problemele psihice).
Belfort s-a remarcat prin... depravare, fiind un „model” deloc de urmat.

Ambii aruncau bani încoace şi-ncolo când era vorba să sărbătorească ceva. Unul, realizarea unui film, construirea unei aeronave, stabilirea unui record, altul - aproape orice, de la o nouă afacere dincolo de limita legii la... încă o afacere... şi încă o afacere, din care au ieşit mulţi bani.


Pentru mai multe amănunte despre cei doi, Hughes şi Belfort, puteţi intra aici  şi aici.


Aviatorul şi Lupul de pe Wall Street trebuie urmărite pentru jocul lui Leonardo DiCaprio, care se mulează perfect pe personalitatea fiecărui individ. Iar Hughes şi Belford sunt cum nu se poate mai diferiţi.

Aviatorul şi Lupul de pe Wall Street trebuie urmărite pentru dramatismul psihologic şi pentru povestea pe care Belfort (sub înfăţişarea lui Leonardo DiCaprio) o spune despre el însuşi - COMIC, IRONIC ŞI NATURAL.

Aviatorul şi Lupul de pe Wall Street trebuie urmărite pentru a cunoaşte o frântură din existenţa excentrică a unui... aviator şi a unui... lup. Un lup ÎNFOMETAT DE BANI de pe Wall Street.


DISTRIBUŢIA

În Aviatorul îi mai puteţi vedea, în afara lui Leonardo DiCaprio, pe Alec Baldwin, Cate Blanchett (care a obţinut singurul Oscar din carieră pentru acest rol; va urma probabil cel de anul acesta, pentru Blue Jasmine al lui Woody Allen), Alan Alda (nominalizat şi el la Oscar pentru rol), Kate Beckinsale, John C. Reilly, Danny Huston, Gwen Stefani, Frances Conroy (din Six Feet Under, care e aici mama lui Katharine Hepburn), printre alţii.

Şi din distribuţia de la Lupul de pe Wall Street fac parte actori cunoscuţi: Jonah Hill (aflat cu această ocazie la a doua nominalizare la Oscar din carieră, după cea din Moneyball, 2011), Rob Reiner (regizorul-actor se află la prima prezenţă într-un lungmetraj după zece ani de absenţă), Jean Dujardin (învingătorul-surpriză de la Oscar din 2012, pentru The Artist/Artistul), printre alţii.
De asemenea, apare, în rolul agentului FBI care are un rol decisiv în arestarea lui Belfort, Kyle Chandler (din serialul de pe vremuri Early Edition/Viitorul începe azi şi Emmy pentru serialul Friday Night Lights). Este al doilea an consecutiv în care Chandler bifează un film de Oscar, după ce 2012 l-a prins atât în Argo, cât şi în Zero Dark Thirty/Misiunea: 00.30 A.M.


PREMII
Aviatorul are cinci Oscaruri - pentru Cate Blanchett, imagine, montaj scenografie şi costume - plus alte şase nominalizări (printre care cele ale lui Leonardo DiCaprio şi Alan Alda, pentru cel mai bun film, regie şi scenariu orginal).
La Globurile de Aur, are trei trofee Aviatorul - cel mai bun film Dramă, coloană sonoră şi alte trei nominalizări: Cate Blanchett (Natalie Portman din Closer/Ispita a fost atunci „mai bună”), regie şi scenariu.

Lupul de pe Wall Street are cinci nominalizări la Oscar (premiile se acordă pe 2 martie), pentru Leonardo DiCaprio, cel mai bun film, regizor, Jonah Hill şi scenariu adaptat.
Globurile de Aur din 2014 au însemnat distincţia pentru Leonardo DiCaprio şi nominalizarea pentru cel mai bun film la categoria Comedie/Muzical.


TRIVIA SCURTĂ
Ştiaţi că Leonardo DiCaprio a jucat în PRIMA VARIANTĂ PENTRU TELEVIZIUNE a filmului Parenthood/Numai tată să nu fii!, 1989 (cu Steve Martin), produsă în 1990? Seria nu a rezistat decât un sezon, iar în distribuţie se mai aflau „nume” ca David Arquette şi Thora Birch.
Parenthood a fost „resuscitat” în 2009 de Jason Katims (Emmy pentru Friday Night Lights, cu Connie Britton, şi autorul remake-ului pentru televiziune a filmului About a Boy/Totul despre băieţi, 2002, cu Hugh Grant, serie ce va fi lansată în curând). Parenthood cel nou a ajuns acum la sezonul 5.
O contribuţie de seamă la Parenthood filmul şi atât la Parenthood 1990 cu Leonardo DiCaprio, cât şi la cel cu Lauren Graham şi Peter Krause în rolurile principale, a avut-o un om care a lucrat predominant în industria filmului, Ron Howard, Oscar pentru A Beautiful Mind/O minte sclipitoare, 2001.

Generic Parenthood 1990



Parenthood 1990. Îl recunoaşteţi pe Leonardo DiCaprio?



Noul Parenthood. Jason Katims e în dreapta


COTAŢII

The Aviator
allmovie.com      4 stele (din 5)
imdb.com    7,5

The Wolf of Wall Street
rottentomatoes             77%
allmovie.com    4 stele (din 5)
imdb.com    8,6


Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. As mai pune pe lista cu mari actori pe Bogart, Pacino, De Niro, GENE Hackman, ma rog lista este f.lunga si bineinteles subiectiva.Multumesc pentru postarile dumneavoastra. Va urmaresc cu mare placere.Continuati tot asa. Cu stima,Mihai Cralov

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atâţia actori mari care ar trebui menţionaţi, că aş face câteva postări bune numai dintr-o înşiruire...
      ...probabil că cei pe care i-am pomenit mai sus mi-erau foarte „proaspeţi" în minte :) de aceea m-am limitat la ei.
      Mulţumesc şi eu pentru toate vizitele şi pentru toate aprecierile!

      Cu drag,
      Ioana

      Ștergere