duminică, 2 martie 2014

Oscar 2014. 67% POVESTI ADEVARATE


În această noapte, Academia Americană de Film va onora cele mai bune producţii şi pe cei mai buni oameni din domeniul cinematografiei anului 2013.
Pe scurt, PREMIILE OSCAR 2014.
Cu super-amuzanta Ellen DeGeneres la cârmă.

Statistic, nominalizările de anul acesta pentru CEL MAI BUN FILM cuprind 66,66% (rotunjit la 67%) producţii bazate pe POVEŞTI REALE - 6 din 9.
Nu ştiu dacă a mai existat un an cu un asemenea procent... Eu nu cred...


POVEŞTILE REALE de la Oscar (bazate pe POVEŞTI REALE) sunt:

☺ AMERICAN HUSTLE/ŢEAPĂ ÎN STIL AMERICAN
Cu: Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence (câştigătoarea din 2013 la Categoria actriţă principală, pentru Silver Linings Playbook/Scenariu pentru happy end, al aceluiaşi David O. Russell, responsabil şi perntru American Hustle), Bradley Cooper - partenerul de ecran al lui Jennifer Lawrence în Silver Linings Playbook.
Toţi aceşti PATRU ACTORI SUNT NOMINALIZAŢI anul acesta la Oscar. Doi dintre ei, Amy Adams şi Jennifer Lawrence, au deja în vitrină Globul de Aur 2014 pentru rolurile din American Hustle.
Diseară, ŞANSE REALE la Oscar are Jennifer Lawrence - actriţă în rol secundar.

American Hustle conduce în clasamentul Oscarurilor, cu zece nominalizări - la fel ca Gravity.
În afară de cei patru actori, punctează pe listă filmul în ansamblu, David O. Russell (regie), scenariul original (la care a contribuit esenţial şi David O. Russell) şi trei categorii tehnice.

American Hustle a obţinut GLOBUL DE AUR pentru Cel mai bun film - comedie/muzical.

POVESTEA din American Hustle ne duce în anii ’70-’80, în SUA, când o investigaţie a FBI a dus la condamnarea mai multor politicieni corupţi.
FBI a făcut cam ceea ce a făcut CIA în Argo, 2012 (cu filmul fictiv Argo), introducând în scenă un şeic fictiv.
Totul a fost cunoscut ca „scandalul Abscam”.




12 YEARS A SLAVE/12 ANI DE SCLAVIE
Cu: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Paul Giamatti
Nominalizări la Oscar au primii trei, iar ŞANSE REALE - tot actriţa din rol secundar, Lupita Nyong’o.

12 Years a Slave ocupă locul 2, în ceea ce priveşte nominalizările la Oscar, cu 9.
Însă filmul a obţinut în acest an (şi la finele celui trecut) cele mai importante premii (printre ele, prestigioasele Glob de Aur şi BAFTA), astfel că ar putea pleca acasă şi cu marele trofeu.
Specialiştii anticipează că şansele sunt împărţite cu American Hustle (şi Gravity).

În afară de cei trei actori menţionaţi mai sus, 12 Years a Slave punctează la nominalizările de la Oscar filmul în ansamblu, afro-americanul Steve McQueen (regie) - a nu se confunda cu actorul celebru în anii ’60-’70, scenariul adaptat şi două categorii tehnice.

12 Years a Slave a obţinut Globul de Aur pentru Cel mai bun film - dramă.

În producţia filmului este implicat şi Brad Pitt, care apare şi pe ecran.

POVESTEA din 12 Years a Slave este o ecranizare a MEMORIILOR din 1853 ale lui Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor, BAFTA pentru rol, dar fără favoritul la Oscar, Matthew McConaughey, printre nominalizaţi), un om liber care ajunge sclav pe plantaţiile din sudul Americii.




CAPTAIN PHILLIPS/CĂPITANUL PHILLIPS
Cu: Tom Hanks, Barkhad Abdi
Nominalizări la Oscar are ultimul - pentru rol secundar.
Însă Jared Leto din Dallas Buyers Club  pare foarte puternic la această categorie.
Specialiştii consideră că şi Tom Hanks ar fi trebuit inclus în lista nominalizaţilor, atât pentru acest film (rol principal, nominalizat doar la Globul de Aur), cât şi pentru Saving Mr. Banks (rol secundar).

Captain Phillips a strâns „doar” şase nominalizări la Oscar - cel mai bun film, Barkhad Abdi, scenariu adaptat şi trei categorii tehnice.
Abdi a obţinut BAFTA pentru rolul său, însă pe listă NU figura Jared Leto.

POVESTEA din Captain Phillips îl are în centru pe Richard Phillps (Hanks), comandantul unui vas care, în 2009, a fost capturat de piraţii somalezi.




Pentru celelate trei POVEŞTI şi pentru şansele lor de a-şi trece în palmares Oscarul la diverse categorii, vizitaţi CAMERA rezervată fiecărui film în parte:
Dallas Buyers Club 
Philomena 
****

Doar TREI FILME AU... SCĂPAT DE REALITATE - asta nu înseamnă că nu au un subiect cât se poate de real, din realitate (poate mai puţin Gravity).

Gravity deţine, aşa cum am zis mai sus, RECORDUL NOMINALIZĂRILOR în 2014, la egalitate cu American Hustle, 10.
Şanse mari are la categoriile tehnice (7 nominalizări) şi pentru regizorul
Alfonso Cuaron, câştigător deja al Globului de Aur şi la BAFTA.
Unii văd
Gravity chiar ca marele câştigător în această noapte - cel mai bun film din 2013.
În afara celor 9 nominalizări, Sandra Bullock se află pe lista celor cinci actriţe principale. Bullock este laureata din 2010 pentru rolul principal din The Blind Side.
JAMES CAMERON, creatorul filmelor
Titanic (1997, cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet) şi Avatar (2009, cu Sam Worhington şi Sigourney Waever), crede despre Gravity că este „cel mai bun film care se petrece în spaţiu realizat vreodată”.




Nebraska i-a adus veteranului Bruce Dern o binemeritată nominalizare la Oscar. Tatăl Laurei Dern se află la a doua ispravă în acest sens, după Coming Home/Întoarcerea acasă, 1978, cu Jane Fonda şi Jon Voight.
Filmat în alb-negru,
Nebraska are în total 6 nominalizari - cel mai bun film, Bruce Dern, actriţă secundară (June Squibb), scenariu original, imagine şi regie - Alexander Payne, fostul soţ al Sandrei Oh (Cristina Yang din Anatomia lui Grey).
Payne a câştigat Oscarul pentru scenariu adaptat -
The Descendants/Descendenţii, 2011, cu George Clooney, împreună cu Jim Rash, din Community şi acelaşi premiu pentru Sideways/In vino veritas, 2004, cu Paul Giamatti şi... Sandra Oh).

POVESTEA din Nebraska înseamnă relaţia tată-fiu. Ultimul, care s-a îndepărtat de primul de-a lungul timpului, îşi însoţeşte părintele în drumul către Nebraska, unde acesta pretinde că a câştigat un premiu substanţial.




Pentru ultima, dar nu cea din urmă ☺ POVESTE, Her, apelaţi cu încredere la CAMERA ce-i poartă numele. Încă o dată, sejur plăcut!

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu