marți, 22 iulie 2014

The Flying Scotsman/Scoţianul zburător (2006, cu Jonny Lee Miller). Ciclism şi depresie


Turul Franţei 2014 va ajunge în curând la ultima linie de sosire. Mai avem aproape o săptămână în care să ne delectăm cu PEISAJE de vis şi cu POVEŞTI încântătoare.

Vă invit să savuraţi un film european, coproducţie Germania-Marea Britanie, legat de CICLISM – POVESTEA de viaţă a unui campion, scoţianul Graeme Obree.

Marea Britanie domină de mulţi ani ciclismul pe pistă.
Însă cel dintâi învingător în Turul Franţei (ciclism pe şosea) reprezentând Marea Britanie, Bradley Wiggins, a venit de pe velodrom...

Ciclistul pe pistă (velodrom) Graeme Obree este adus pe ecran de englezul Jonny Lee Miller – vedeta serialului Elementary/Sherlock Holmes şi dr. Watson şi... fostul soţ al Angelinei Jolie.

Jonny Lee Miller se afundă în rol, izbutind să TRANSMITĂ încrâncenarea (în sport) şi frământările lui Obree din viaţa privată.
Rolul i-a revenit iniţial lui David Tennant, protagonist (între 2005 şi 2013) în cunoscuta serie Doctor Who.

The Flying Scotsman nu este un film neapărat... sportiv, are în aceeaşi măsură părţi dramatice, de viaţă.

În 1993, necunoscutul ciclist amator (fusese curier pe bicicletă) Graeme Obree a reuşit să doboare recordul orei – distanţa ce poate fi parcursă de un ciclist într-o oră.
Marele lui rival a fost Chris Boardman. Tot britanic, Boardman era însă născut în Anglia, astfel că încrâncenarea scoţianului de a-l învinge (de fapt, de a-i depăşi recordul) a atins la cotele cele mai ridicate.
☺ Chris Boardman a participat la mai multe ediţii ale Turului Franţei, de-a lungul căruia a îmbrăcat şi tricoul galben, de lider al clasamentului general. S-a impus în trei etape din Le Tour.
În 1993, într-una dintre cele două zile de pauză din Turul Franţei, pe 23 iulie, a doborât recordul orei al lui Obree, la Bordeaux.

☺ Printre cei care au stabilit recordul orei se numără super-campionii Turului Franţei, belgianul Eddie Merckx şi spaniolul Miguel Indurain.

(Aceste lucruri nu sunt evidenţiate în The Flying Scotsman, sunt doar amănunte pe care am ţinut să le menţionez.)

Graeme Obree şi-a construit singur o bicicletă, care să-i asigure maximum de eficienţă.
Bicicleta lui s-a dovedit revoluţionară! Avea în componenţă piese ale unei maşini de spălat!

Iar dieta lui însemna pâine cu marmeladă...

Obree s-a luptat nu numai cu pista (cicliştii care vor să stabilească recordul orei aleargă singuri), ci şi cu... Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI), care i-a pus beţe în roate. ☺
Atât din cauza design-ului echipamentului, cât şi a poziţiei adoptate în şa.
Mai târziu, inclusiv Chris Boardman a adoptat mai târziu poziţia folosită de Graeme Obree, „Superman-style” – poziţia Superman.



Graeme Obree are în palmares şi două titluri mondiale pe velodrom, unul în 1993, altul în 1995.

Graeme Obree s-a confruntat cu depresia severă. Suferea de tulburare bipolară. A încercat să se sinucidă.
La şcoală, a trebuit să suporte insultele colegilor, dar şi atacurile lor fizice. Aceştia nu l-au iertat nici la maturitate.

Obree era ateu. Era căsătorit şi avea un copil. Soţia, Anne (Laura Fraser), l-a sprijint cât a putut - i-a fost chiar manager în debutul carierei -, dar a fost şi ea afectată de problemele lui.



Cu tot scepticismul său referitor la credinţă, cel mai apropiat prieten/sfătuitor i-a fost lui Graeme Obree un preot, Douglas Baxter (Brian Cox).
Pe pistă, dar şi în viaţa de zi cu zi, în desişul schimbărilor (psihice) pe care le-a traversat de-a lungul vieţii de adult, Obree l-a avut mereu alături pe Malky (Billy Boyd, cunoscut din seria Lord of the Rings/Stăpânul inelelor).




TRIVIA/FAPT DIVERS

☺ Filmările s-au desfăşurat majoritar în Scoţia şi parţial în Germania - părţile cu velodrom.

☺ Prima ţară în care a fost lansat The Flying Scotsman - Noua Zeelandă, unde s-a bucurat de succes.

☺ Actorul principal, Jonny Lee Miller, a petrecut mult timp alături de adevăratul Graeme Obree, pentru a învăţa cât mai multe despre el, despre modul lui de a vorbi, pentru a-i putea copia gesturile.

Graeme Obree şi Jonny Lee Miller pe platourile de filmare

În schimb, Obree a fost dublura lui Jonny Lee Miller în câteva secvenţe... cicliste din film.

☺ Laura Fraser (soţia lui Obree în The Flying Scotsman), a fost la început sceptică să joace într-un film pe care îl credea „numai despre sport”.
După ce a citit cartea scrisă de Graeme Obree, Laura şi-a schimbat radical părerea, fiind „de-a dreptul captivată de POVESTE”.
Şi Laura Fraser a discutat, înainte de filmări cu adevăratul Obreee, pentru a putea înţelege relaţia pe care a avut-o cu soţia lui, Anne.


POVESTEA ADEVĂRATĂ
☺ Marele regret al lui Graeme Obree este acela că nu s-a putut afla niciodată în plutonul Turului Franţei. În 1994, Obree a semnat un contract pentru o echipă ce urma să participe în Le Tour, însă a fost concediat în circumstanţe misterioase – se presupune că ar fost fost vorba despre refuzul de a se dopa.

☺ Graeme a divorţat de soţia lui, Anne.
În 2011 (la cinci ani de la lansarea The Flying Scotsman), a recunoscut că este homosexual. De asemenea, Graeme a spus că ascunderea acestui fapt a contribuit la tendinţele sale sinucigaşe.
Familia lui a ştiut despre orientarea lui sexuală încă din 2005.

  Autobiografia lui (scrisă chiar de el) a fos publicată în 2003, cu acelaşi tilu ca filmul de faţă, bazat pe carte, The Flying Scotsman.




Actualul record al orei
☺ De aproape zece ani, de la cehul Ondrej Sosenka, nimeni nu a mai doborât recordul orei.
Va încerca, la finalul acestui an, elveţianul Fabian Cancellara, de câteva ori purtător al tricolului galben pe parcursul Turului Franţei, specialist în cursele clasice.


PREMII
The Flying Scotsman are cinci nominalizări la BAFTA Scoţia, inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru Jonny Lee Miller.


COTAŢII (din partea mea, filmul e sub-apreciat)
rottentomatoes.com       49%
allmovie.com        2,5 stele (din 5)
imdb.com    7,1



Update:

N-a fost Cancellara, însă recordul orei a căzut pe 18 septembrie 2014!
Un ciclist care nu s-a prea intersectat în cariera sa cu pista a reuşit ca, după cele 60 de minute, să străbată 51,115 km!
Omul este Jens Voigt şi a împlinit, cu numai o zi înainte de reuşită, 43 de ani!
Germanul a participat anul acesta pentru ultima oară în carieră în Turul Franţei.
Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu