marți, 30 septembrie 2014

Piatra Craiului: Cabana Curmatura, Prapastiile Zarnestilor si satul Magura



După două canioane cu privelişti ameţitoare, scări, cabluri şi tot tacâmul (Valea lui Stan, respectiv 7 Scări), zic să coborâm cu picioarele pe pământ.
Dar nu oricum, ci din nou la... înălţime! ☺

POVESTEA concediului 2014 al meu şi al colegului de apartament îşi derulează un nou capitol.
Enjoy!


ZIUA 4 – 21 AUGUST 2014 (joi)

Traseu:
Fântâna lui Botorog - Cabana Curmătura (prin Poiana Zănoaga) - Fântâna lui Botorog (prin Prăpăstiile Zărneştilor)


Joi 21 august ne-am trezit cu Ceahlăul în minte, cu gândul la Durău, Cascada Duruitoarea şi Cabana Dochia


Dar socoteala de seară... o anulează pe cea de dimineaţă.

Ne răzgândim? Da!
Nu ploua, aşa cum se anunţase, dar era soare... şi nu prea.

De ce să pierdem o zi frumosă pe drum? Hai să mai zăbovim în zonă, aşa cum plănuisem de acasă. Ce-i drept, nu vom mai înnopta la Curmătura, cum era stabilit, căci ploaia ameninţa din nou a doua zi. Mai rău ca azi (joi)!

Azi... ce-o fi o fi...! Dacă ne plouă, ghinion de neşansă!

Am încurcat un pic din punct de vedere geografic programarea, căci domnul coleg drag de apartament nu m-a ajutat deloc în asta - el se pricepe la d’astea cu orientările şi ar fi observat că o luam pe arătură.

În programarea concediului 2014 trebuia să fie întâi Piatra Craiului, la poalele căruia (munte) se ajunge din Zărneşti în principal – spre creasta nordică sau sudică.
De la Peştera Ialomiţei, trecând pe lângă Lacul Bolboci, am ieşit în Sinaia, pe DN 1, după care ar fi trebuit să o cotim spre Zărneşti, din Predeal.

Planificarea mea genială a sărit direct în apropierea Braşovului, la Dâmbu Morii, pentru Canionul 7 Scări şi Piatra Mare.
Ca să avem de unde să ne întoarcem, la Zărneşti via Predeal - din fericire, am ocolit, tot genial, numai vreo 20 de kilometri! ☺


VREMEA!!!

Tot traseul spre Cabana Curmătura am stat cu ochii proptiţi de cer; soarele era palid, când era.

Mai ţineţi minte ce v-am POVESTIT în prefaţa concediului? Cum din această zi au început rugăciunile cu „Dă să nu plouă!!!”?
Cum, atunci când vântul se pornea să sufle, chiar uşurel, noi intram în panică de „să nu fie o adiere de ploaie!”?

Iniţial (schimbat şi răs-schimbat, că aproape nu mai ţin minte iniţial-ul...), planul era să ne cazăm la Curmătura şi să urcăm a doua zi la Vârful Ascuţit – 2.150 m altitudine.

Dar...
Când vezi nori cu ploaie deasupra plantaţi frumos pe paginile a cinci site-uri de prognoză meteo - cu mici-mari diferenţe de mărime - pentru 4 zile consecutive (joi, vineri, sâmbătă şi duminică), nu-ţi mai arde de joacă. Ploaia pe munte, mai ales pe creastă, e de jale!


DOUĂ CĂI SPRE CURMĂTURA (de jos)

Spre Curmătura sunt două variante de urcare.
Am POVESTIT despre ele cu ocazia primei noastre drumeţii aici.

Zărneşti (cu maşina sau cu pasul până la Fântâna lui Botorog) – Cabana Curmătura este unul dintre cele mai accesibile trasee din Piatra Craiului; cabana reprezintă punct de pornire către multe alte DRUMEŢII pe creasta nordică a Craiului.


Acum, am experimentat traseul prin Poiana Zănoaga, apoi am revenit pe drumul clasic al Prăpăstiilor Zărneştilor.

Poteca urcă şi tot urcă timp de o oră, când se iese într-o poieniţă.

Ia uite cum vin norii...!


Deocamdată, e linişte şi pace.


Drumul este destul de lejer în cealaltă oră, cu porţiuni de coborâre pe alocuri.


De la slow food-ul cabanei (să se înţeleagă, nu fast food!) ne-am aprovizionat cu câte o ciorbă (buuună!) şi o plăcintă cu mere. Data trecută, a fost cu urdă şi mărar, la fel de savuroasă.


Lângă anexa cabanei (cu locuri de cazare), un steag al României ne priveşte mândru şi străjuieşte munţii.


Relaxare


Ca de plecare...


PRĂPĂSTIILE ZĂRNEŞTILOR

Ne-am întors pe acelaşi traseu ca în iunie. Trebuia să văd din nou Prăpăstiile Zărneştilor!
Despre ele v-am prezentat câteva date în articolul la care am tot făcut referinţă mai sus, Satul Măgura - România cea pitorească.

Coborâm de la Curmătura cam 20 de minute prin poiană şi nu ne putem lua ochii de la Craiul cel de sus, pe care nu l-am explorat în această drumeţie.


De la Curmătura, se coboară destul de abrupt spre final, spre Prăpăstiile Zărneştilor. Dar eşti în pădure, mai asculţi cântecul păserelelor, mai respiri un pic de verde şi mai uiţi...! 
Eu am probleme la coborâre, de aceea mă vait de asemenea porţiuni.


Şi câteva imagini din chei





TRANS SEXUAL, SUPER GLUE, VISU LUI TATAIA

Ce legătură există între chestiile astea înşirate mai sus? Mă transform în Tristan Tzara?
În Prăpăstiile Zărneştilor, sunt amenajate trasee pe mai multe stânci pentru ALPINIŞTI, iar numele acestora par alese pentru descreţirea frunţilor celor care mai poartă încă o fărâmă de stres după o plimbare prin  Prăpăstii...



BINE TE-AM REGĂSIT, Măgura!

Nu a fost Cabana Curmătura azi... Am ales, în schimb, pentru popasul nocturn satul Măgura (judeţul Braşov).
Consolarea este că se pot face şi de aici trasee în Piatra Craiului (sudică), aşa cum aveam în plan în continuare – cu toate că trebuie să ocolim niţel, pe la Fântâna lui Botorog, apoi Zărneşti şi abia apoi Plaiul Foii.

Dar ce frumos e aici, în Măgura!
Cum am putut, oare, să omit din proiectul atât de elaborat pe care le-am ticluit de acasă tocmai zona care m-a lăsat fără cuvinte cu două luni în urmă...?!

În Măgura ne-a întâmpinat PLOAIA. Na, că n-am scăpat! Am ajuns la ţanc!

N-are-a face ploaia! Farmecul nu se diluează de la câteva picături reci şi dese!

De-a lungul zilei, mi s-au perindat des prin faţa ochilor imaginile din satul răzleţ de munte, nu vedeam şosele, case, nimic!
Doar verde. Linişte. Amintirea Apusenilor.

Despre acest sat pitoresc din zona Moieciu v-am POVESTIT pe larg într-un material drag mie, din luna iunie.

Peste vreo jumătate de oră, PLOAIA a încetat, cerul s-a limpezit şi a dat la iveală peisajele de care nu ne-am mai săturat în excursia anterioară.
Aparatul nostru a avut multă treabă... şi de data aceasta... chiar dacă fotografiile nu au calitatea dorită, din cauza luminii, a lăsării întunericului  - prima poză este realizată la ora 19.

Tur scurt în Măgura Braşovului










Vrei să mergi şi tu la Măgura?

Nimic mai simplu:

☺ Pe calea ferată, staţia Zărneşti. La ieşirea din oraş, întâlneşti Cabana Gura Râului, mergi mai departe doi kilometri, pe drumul forestier.
Când ajungi la Fântâna lui Botorog (e impozantă, n-ai cum s-o ratezi!), există un indicator cu „satul Măgura”, mergi după el şi urci prin pădure - e tot un drum forestier - cam 45 de minute. Gata!
*Fântâna lui Botorog este ultima SURSĂ DE APĂ până la Curmătura; asta dacă nu vrei să sorbi direct din apa râului...

☺ Cu maşina, urmând traseul de mai sus. În Zărneşti există indicatoare care te îndrumă către Măgura.


INDICATOARE. Altitudini, durată (oficiale)

Bandă galbenă: Fântâna lui Botorog (820 m altitudine) – Cabana Curmătura (1470 m altitudine) 2 ore - 2 ore şi jumătate


Bandă albastră: Cabana Curmătura – Prăpăstiile Zărneştilor – Fântâna lui Botorog 2 ore şi jumătate – 3 ore până în Zărneşti
*Noi am făcut 1 oră şi 15 minute prin pădure, până la intersecţia cu Prăpăstiile (Cheile) Zărneştilor, apoi 1 oră prin chei, până la Fântâna lui Botorog.


Pentru Curmătura mai există o cale de acces din Prăpăstiile Zărneştilor – indicatorul a apărut de curând, după vizita noastră din iunie 2014: bulină galbenă, 2 ore - 2 ore şi jumătate.
Indicatorul este situat în apropierea celui „vechi”, bandă albastră, de mai sus.

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

8 comentarii:

  1. Clar ati avut parte de un concediu foarte interesant, cu sau fara ploi, cu sau fara soare, cum era sau nu planificat initial. Mi-am notat si eu cateva locatii de aici unde as vrea sa ajung dupa ce trec pe la Valea lui Stan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru că ne urmăreşti păţaniile. Este abia începutul! Urmează (ca POVESTE) multe altele - încheiate în final cu bine...

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Am mai stat ceva în zonă, aşa că mai urmează poveşti!

      Ștergere
  3. Faina perindare, m-au amuzat numele traseelor din Prapastiile Zarnestilor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi pe mine :) Anul ăsta am tot trecut pe lângă Prăpăstiile Zărneştilor - am preferat, pentru scurtarea timpului, Poiana Zănoaga (între Curmătura şi Fântâna lui Botorog). Chiar mi-e dor de o plimbare acolo!

      Ștergere
  4. Minunat! Ce pot sa spun? Noi, oamenii,trecem prin timp pana ne petrecem(cum spun ardelenii din Bucium-Fagaras). Natura ramane aproape intacta cu trecerea timpului...cu trecerea noastra prin timp. Doamne, ce frumos a fost , si este in aceste locuri, chiar daca au trecut oarece decenii...Multam'fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare-mare plăcere!
      Frumoase cuvinte aţi aşternut aici...
      Ioana

      Ștergere