miercuri, 17 septembrie 2014

Trade of Innocents (2012, cu Mira Sorvino, Dermot Mulroney)



„UNICEF estimează că peste 1,2 milioane de copii cad pradă anual traficului uman.
Traficul de persoane a ajuns cea mai mare infracţiune din lume.”

Hai s-o mai spun o dată: Nu mă interesează ce cronici a primit un film sau dacă e un must see, atâta timp cât spune o poveste care îmi stârneşte interesul şi îmi comunică ceva. Translate: Mă interesează cu ce rămân după. Nu mă (mai) lungesc, mi-am vărsat of-ul aici.

Am văzut Diana 2013 în ciuda tuturor „negativismelor” din jurul producţiei – m-am uitat pentru POVESTE, pentru a afla ceva ce nu am aflat din tabloide, pentru simplul motiv că nu le citesc.



Sau Night Train to Lisbon, pentru informaţii despre Revoluţia portugheză din 1974 (Revoluţia Garoafelor).

Trade of Innocents (coproducţie independentă SUA-Thailanda) nu este considerat chiar cel mai bun film realizat pe tema traficului de fiinţe umane. Nu poţi să vezi NUMAI „cel mai bun” din fiecare categorie...
Din Trade of Innocents la mine a ajuns CEVA şi asta e cel mai important.

Am văzut acest film, dintr-o coincidenţă, la puţin timp după ce am postat recenzia cărţii „Visul lui Joy” de Lisa See, în care unul dintre subiectele centrale este foametea din timpul Marelui Salt Înainte, o altă pagină crudă de REALITATE.

Trade of Innocents nu este uşor digerabil – atinge tema sensibilă a exploatării din punct de vedere sexual a fetiţelor din Asia; acţiunea se petrece în mare parte în Cambodgia.


Pe scurt, POVESTEA Trade of Innocents

Alex (Dermot Mulroney) se află în Asia (Cambodgia) pentru a investiga, sub acoperire, traficul de persoane şi pentru a-l captura pe cel care îşi spune „Ducele”, capul unei reţele care făcea afaceri profitabile cu pedofili din întreaga lume.


Oamenii „Ducelui” cumpărau de la familiile sărace fetele, multe dintre ele fetiţe de 5-7 ani, pe care le obligau să urmărească filme porno, pentru „a învăţa cum să satisfacă un bărbat”, şi să se uite la colegele lor cum se descurcau. Apoi le puneau la treabă.

Soţia lui Alex, Claire (Mira Sorvino), este şi ea în Asia, şi lucrează ca voluntar la unul dintre centrele care se ocupă cu găzduirea, îngrijirea şi consilierea fetelor salvate din ghearele prostituţiei.

Alex şi Claire au şi ei în spate o poveste tragică.


„În cultura asiatică, este de datoria copiilor să-şi ajute părinţii. Unele familii sunt atât de sărace încât abia supravieţuiesc. Un copil este sacrificat pentru ceilalţi.
În Cambodgia, avem o vorbă: «Tigrul depinde de pădure la fel cum pădurea depinde de tigru».”

Trade of Innocents mi-a amintit de multe dintre cărţile pe care le-am citit despre Asia, mai precis despre mentalităţile de acolo. Multe noi nu le înţelegem...




IMPLICAREA PERSONALĂ A MIEI SORVINO

Mira Sorvino (47 de ani) este o actriţă câştigătoare de Oscar în 1996 pentru un film de Woody Allen, Mighty Aphrodite/Chemarea Afroditei.
Mira Sorvino este implicată şi în viaţa reală în organizaţii ce au ca scop combaterea traficului uman.
Mira Sorvino a declarat, referitor la implicarea sa în filmul Trade of Innocents: „Am simţit că este o combinaţie puternică între eforturile mele  personale şi exprimarea pe plan artistic.”


POVESTE REALĂ

Trade of Innocents are la bază experienţele pe care l-au trăit regizorul Christopher Bessette şi producătorii în urma unei excursii la Phnom Penh, capitala Cambodgiei.
„Inspirat de evenimente reale” apare chiar de la debut.

FINAL (fără spoiler! ☺)

La finalul filmului apar, pe câte un cartonaş cu fotografia câte unei flori, numele şi vârsta unor fete salvate din sclavia sexuală. Toate cartonaşele formează, în final, o sigură floare.
Vârstele victimelor variază între 5 şi 22 de ani.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. Impresionant, cutremurator, de neiertat! Fapte ce nu pot fi catalogate decat ca abominabile! Traim intr_o lume nebuna si nu poti decat sa speri ca "acolo sus" cineva va avea avea grija de tine si de familia ta. Respect profund celor ce se implica in demascarea si desfintarea acestor bande de pedofili.
    Nu am vazut acest film, insa am vazut altele pe teme asemanatoare, din pacate tot insirate din cazuri reale. Peste tot in lume s_au intamplat se se intampla asemenea cutremuratoare fapte.

    RăspundețiȘtergere
  2. În partea săracă a Asiei (în special în sud-est, cum este şi în acest film), oamenii încearcă să supravieţuiască aşa cum pot... chiar dacă asta înseamnă să îşi vândă carne din carnea lor pentru un ban în plus, pentru a avea ce să le pună pe masă celorlalţi...
    Într-adevăr, cutremurător!

    RăspundețiȘtergere
  3. O să văd și eu acest film care pare să arate publicului o altă față a ....lumii moderne! :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Din păcate, lumea prezentată în film s-a oprit undeva... pe la începutul secolului 20... ca să fiu indulgentă. Sărăcia din partea aceea a Asiei face victime în orice direcţie.

    RăspundețiȘtergere