duminică, 9 august 2015

Piatra Craiului: Pe Ascutit (creasta nordica)

Traseu:
*Cabana Curmătura – Şaua Padinei Închise – Vârful Ascuţit – Padinile Frumoase – Cabana Curmătura – Poiana Zănoaga – Fântâna lui Botorog

Data: 11 iulie 2015
Cazare: în Zărneşti (722 m altitudine)

Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele... ăăă... blogul, reamintesc: suntem a doua oară în Piatra Craiului în 2015, la invitaţia lui Fane, a cărui zi de naştere a fost chiar pe 11 iulie; noi am sărbătorit aseară - nu rataţi acest episod absolut senzaţional!

Dacă ieri a fost relaş, doar cu urcarea până la Cabana Curmătura, astăzi punem bine rucsacii în spinare, lăm beţele de trekking, ne dăm cu cremă de protecţie solară, aruncăm o privire către creste... şi gata plecarea!

Sărbătoritul Fane a părăsit gaşca sâmbătă dimineaţă (11 iulie), pentru o nuntă taman la Constanţa. Şi-a încărcat bateriile cu trasee ieri, când noi bănănăiam până la Cabana Curmătura.

Trupa e acum completată de Alex din Braşov, un băiat de 16 ani care a venit singurel dis-de-dimineaţă şi care a bătut mult Craii. Şi alţi munţi!
Şi Mircea a plecat, în întâmpinarea lui Viorel şi Ovidiu, sosiţi prin Valea Crăpăturii – puţintică răbdare, că urmează!

Noi începem cu o urcare prin pădure, destul de accentuată, într-un ritm cam... alergat.
Apoi:

  
Luaţi mormanul ăsta de pietre din calea mea! (☺)Am un singur gând: Cu siguranţă, eu şi grohotişul nu vom deveni niciodată prieteni la cataramă.
Mai e mult până departe? Prin verticalitatea asta de pietre fără de sprijin?! Aaa... mint... bag iar în funcţiune 4x4! Ca sprijin. Nu numai eu.


Una e când ai pământ (stâncă) stabil(ă) sub picioare, alta e când ţi se bâţâie piciorul te miri unde. Ahhh, ştiu!! – să fiu mai hotârâtă când calc. OK, nu mă dau ele gata câteva pietricele acolo, sfărâmate de Maica Natură!Cabana Curmătura nu e chiar cât un purice, dar se (va) face...


Suntem chiar atât de sus?!


Gata! Mai vreau grohotiş! Mai aveţi? ☺

În Şaua Padinei Închise (1935 m), soare, plăcut. Nu caniculă! Of, tot asta-mi vine în minte, la înălţimile astea...! Mai am două zile de răsfăţ. Gata, tac!


Viorel, Ovidiu şi băiatul acestuia se alătură grupului


Zărneştiul, din Şaua Padinei Închise 

Măgura Codlei, în fundal (formaţiunea în formă de piramidă)


Drumul spre Plaiul Foii, 849 m altudine


Parcurgem partea cea mai uşoară a crestei nordice a Pietrei Craiului – partea dificilă este cea spre Ţimbale (Ţimbalul Mare şi Ţimbalul Mic) şi Turnuri. 
 

Fiecare cu locul lui – sus, jos, pe traseu

 

BINE DE ŞTIUT („preluare” de la creasta sudică)

Porţiunea pe care am parcurs-o noi sâmbătă 11 iulie pe nordică este mult mai scurtă şi mai uşoară decât cele aproape şase ore de pe sudică.
Însă precauţiile rămân!

 
☺ Un „drum” pe creastă ţine mult de partea psihică, însoţită de o condiţie fizică pe măsură. Pe munte nu ai voie să te pierzi!

☺ Pe creastă e recomandat să colinzi fără rău de înălţime; dacă există, evită să te uiţi în jos! Şi, foarte important, fără panică!

☺ Un alt lucru de bază este atenţia sporită, în fiecare moment – picioarele şi mâinile trebuie înfipte bine; metoda 4x4 funcţionează de minune! ☺

☺ Atenţie la prize! Verificaţi de două ori dacă „piatra de sprijin” este stabilă! Pe creasta sudică a Pietrei Craiului nu există material de sprijin – gen lanţuri/cabluri, scoabe – nici nu ar fi loc; pe partea nordică, în porţiunile neexpuse, există şi sprijin.


 
Echipament (pe cel „clasic” nu îl pun la socoteală):
*Bocanci cu talpă rigidă
*Mănuşi speciale, pentru că stâncile mai înţeapă; eu una nu am simţit nevoia de ele, dar fiecare cu sensibilităţile lui.

 

!!!ATENŢIE: La plecarea în traseu, aprovizionaţi-vă bine cu apă – nu există NICIO SURSĂ pe creastă!!!

Cei experimentaţi cunosc un izvor; noi, ăştia de rând, tre’ să fim precauţi!


OBIECTIVUL NOSTRU, VÂRFUL ASCUŢIT

După vreo două ore şi nişte popasuri luuuungi de contemplat peisajul, suntem pe Vârful Ascuţit (sau Lehmann, în memoria lui Carol Lehmann), la 2150 de metri altitudine.
☺ Carol Lehmann (născut Karl Lehmann, într-o căsuţă de lângă Castelul Bran) a trăit între anii 1894 şi 1990.
A fost alpinist, ghid montan, ecolog, cartograf şi fotograf. 
Traseul Cabana Curmătura (1470 m altitudine) – Şaua Padinei Închise (1935 m) poartă numele poartă denumirea „Lehmann”.

„Mai staţi mult? Bine... am timp să mă odihnesc şi eu.” Ea e Maya!


 
Ce rapid a fost aici, la Ascuţit!
Da, iar comparaţie cu La Om (Piscul Baciului), de pe creasta sudică (2238 m, cel mai înalt din Piatra Craiului), care a părut, cumva, o eternitate, până la cucerirea lui.

De data asta, parcă nici n-am simţit creasta... mai vreau!!!

Niciun indicator pe vârf, doar un steguleţ într-o grămăjoară de pietre – şi ăla steguleţ franjurat, şi fără roşu şi o parte din galben.
Noi, cu pozele, să rămână la arhivă!

Refugiul de la Vârful Ascuțit (Refugiul memorial Karl Lehmann, 2123 m) este așezat pe creasta Pietrei Craiului, la câțiva metri sud-vest de Vârful Ascuțit.


 
Coborârea de la Vârful Ascuţit nu s-a produs pe Traseul Lehmann (bandă albastră, dificil), ci pe cel marcat cu triunghi albastru, prin Padinile Frumoase.

Gică a... rătăcit un pic traseul spre Cabana Curmătura. De fapt, rătăcit e mult spus. Amândoi am nimerit mai greu intrarea în traseu. Colegii noştri o uşchiseră înainte.
Mulţumesc din suflet, Gică, pentru că ai stat cu mine pe coborârea asta pe grohotişul ăsta care-mi place la nebunie!


Ştiu că nu pare, dar aici m-am simţit OK pe traseu


A doua parte a coborârii până la Cabana Curmătura (unde ne lăsasem grosul bagajelor) e prin pădure... oarecum. Cu intermitenţe de grohotiş uşor. Mai mult stâncă. Da’ eu tot încet cobor. ☺


POIANA ZĂNOAGA ŞI FÂNTÂNA LUI BOTOROG, A DOUA OARĂ. În două zile

O mâncărică, zece minute pauză şi... dacă ne era dor de Poiana Zănoaga (1314 m), că tot n-am mai văzut-o de ieri... o mai vizităm o dată.

De la Fântâna lui Botorog, Doina şi maşina ei au făcut două curse până în Zărneşti, la noua cazare.

Nici nu ne-am instalat bine, că am căutat d’ale gurii pentru dimineaţă, pentru traseul de mâine – Crăpătura, de care nu am auzit decât din „Imnul Pietrei Craiului”.

Şi, cum, ardeam după o masă... adevărată, am întrebat de un local. Unde am am îngheţat pe scaune (ca să fie cu remember pentru trei dintre noi, cele care am rămas din gaşca din anexa de la Curmătura). Era 10-11 seara şi noi serveam masa afară. Eram toţi bucureşteni, dornici de a ne umple de răcoare.

INDICATOARE. Altitudini, durată (oficiale)

Bandă albastră: Cabana Curmătura (1470 m altitudine) – Şaua Padinei Închise (1935 m) 2 ore – 2 ore şi jumătate


Bulină roşie: Şaua Padinei Închise – Vârful Ascuţit (2150 m) 1 oră

Triunghi albastru: Vârful Ascuţit – Refugiul Ascuţit (2123 m) Padinile Frumoase –  Cabana Curmătura

Bandă galbenă: Cabana Curmătura – Poiana Zănoaga (1314 m) – Fântâna lui Botorog (820 m altitudine) 1 oră – 1 oră şi jumătate

De la Cabana Curmătura puteţi coboî în satul Peştera - marcaj triunghi galben, 3 ore – 3 ore şi jumătate.

Taxă vizitare Parcul Naţional Piatra Craiului: 5 LEI (biletul estre valabil 7 zile).

☺ Se poate achita în Zărneşti – la automatele albastre, prin SMS, la Cabana Plaiul Foii şi Cabana Curmătura.


Alte aventuri în Piatra Craiului:NOTĂ: Fotografiile sunt realizate de „Poveştile mele”, Mari, Mădălina, Mircea, Viorel, Gică şi Vali-Ionuţ.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

14 comentarii:

 1. Te invidiez! Trebuie sa fii intr-o forma excelenta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E-hei...! Stai liniştită, că nu alerg pe munte :)
   Am avut noroc să întâlnesc, anul acesta, un grup de oameni speciali, care ştiu sa aprecieze muntele, care „ard" de pasiune - un grup cu oameni de toate vârstele, de la care avut enorm de învăţat!
   Cu atâte ieşiri... am rămas în urmă cu cititul...
   Ioana

   Ștergere
 2. superb traseu - excelente fotografii si explicatii - cat as fi dorit sa locuiesc mai aproape! poate ma lipeam si eu la grup - va admir!
  Noi maine pornim la drum - Baile Herculane o saptamâna, dar pentru drumetii pe valea Crenei, nu pentru bai. Apoi urmeaza o saptamâna de capitala si o saptamana de Delta si mare :)
  Ganduri bune ☺

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce frumos că vii/eşti în România!
   Ultima parte a concediului meu 2015 a fost chiar pe Valea Cernei, la Cascada Vânturătoarea! Poate tu ai noroc şi o prinzi cu ceva debit... la noi abia se zărea partea de jos.
   Aaaa... şi să nu ratezi Cheile Corcoaoiei... o frumuseţe!
   http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2015/05/cheile-corcoaiei-pe-valea-cernei-valuri.html

   E superbă zona Valea Cernei... cu toate că Băile Herculane au fost lăsate în paragină... sper să nu prinzi căldurile îngrozitoare care au măcinat România!
   Poate ajungi şi pe la Oraviţa, în drum - prima linie ferata montana (in circuit si azi), primul teatru din România, una dintre primele farmacii - toate făcute de austrieci.
   ...şi pe la Cazane!

   Despre Bucureşti... poate reuşim să ne vedem...

   Vacanţă frumoasă!!!

   P.S. Te primim în grup... chiar şi de la depărtare!

   Ștergere
 3. Obişnuit cu peisajele calcaroase, care culminează la puțin peste 1000 m din Trascău, mă mir întotdeauna de aceşti munți de calcar, care culminează la peste 2000 m.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Craiul e superb! Abia încep să îl cunosc şi eu... e o splendoare... plus adenalina de rigoare.
   (aici e creasta sudica http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2015/06/15-ore-pe-un-traseu-in-piatra-craiului.html)
   Dar „nu mi-e ruşine" nici cu Trascăul - acum vreo doi ani am fost în Cheile Râmeţului; îmi dorec muuult să merg la Piatra Secuiului, am tot fost prin Sălciua plus Vânătările Ponorului, m-am apropiat de Poarta Zmeilor - fiindcă la un moment dat nu am mai găsit traseul... ce privelişti pot oferi şi aceşti munţi!
   Ioana

   Ștergere
 4. Frumos traseu! Explicatiile, si sfaturile: apreciate cu mult drag!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc!!!
   Aştept să ne întâlnim, cândva, pe munte! Poate pe Lanţuri :)

   Ștergere
 5. Felicitări pentru descriere, pentru articolul de suflet

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc mult de tot!
   Pentru mine, fiecare Poveste e o parte din suflet...

   Ștergere