sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Un marinar roman pentru 300 km prin tundra arctica




„M-am înscris pentru a participa la o cursă pe sănii trase de câini în extremul nord, deasupra Cercului Polar. E visul meu de mic copil să ajung să particip la aşa ceva.”


Acestea sunt cuvintele lui Ştefan Şipoş, care speră, cu ajutorul voturilor pe care le va strânge din partea românilor şi nu numai în „Fjällräven Polar”, să participe la competiţia propriu-zisă din una dintre cele mai îngheţate zone ale Pământului.
OK, să ne înţelegem ☺, întâi voturile, apoi săniile de la Cercul Polar.
Că altfel nu merge!


Despre ce este vorba?

În perioada 5-10 aprilie 2016, câtorva oameni din toate colţurile planetei li se oferă şansa de a participa la o cursă exclusivistă, o plimbare de 300 de kilometri prin tundra arctică, începând din Signaldalen (Norvegia), apoi în Suedia, prin pădurile din jurul Jukkasjärvi, în Laponia.
Participarea se obţine în urma voturilor despre care v-am povestit mai sus – mai jos găsiţi link-ul unde vă puteţi aduce şi voi contribuţia la acest vis.

Fjällräven Polar a devenit un fenomen la nivel internațional, peste 1.000 de participanți concurând în fiecare an (până la ora redactării acestui material sunt în jur de 800) pentru unul dintre locurile puse la bătaie într-una dintre cele mai dure competiţii din lume.
☺ În 2016, sunt disponibile 22 de locuri.
☺ Prima ediţie a cursei din tundra arctică a avut loc în 1997 şi este rezervată oamenilor... obişnuiţi, cu job-uri obişnuite („regular people”, zic ei pe site).
☺ Fjällräven este o companie suedeză de echipamente, care în traducere ar însemna „vulpea polară”.

În competiţia de anul acesta s-a înscris, aşadar, şi un marinar din Constanţa.
Se numeşte Ştefan Şipoş, are 45 de ani, s-a născut în Oneşti, dar trăieşte de foarte mulţi ani în Constanţa.







Lucrează la o companie multinaţională şi se află în prezent pe o platformă petrolieră, în Congo, Africa – şase săptămâni le petrece pe mare, şase săptămâni are „concediu”, în România, de obicei pe MUNTE.
Aşa l-am şi cunoscut, de altfel. I-am zis Fane Marinaru’.


 

A urmat o sumedenie de alte întâlniri:

Bucegii cu zapada si gheata, vant, ploaie, ninsoare, SOARE si PRIETENIE
Tura de Crai: Party @ Curmatura! (aniversarea zilei de naştere a lui Ştefan)



...culminând cu cea de la el de acasă:



Revenind la cursa Fjällräven Polar, iată ce ne povesteşte Ştefan:

„Condiţiile pot fi vitrege câteodată, chiar dacă vremea e relativ stabilă în aprilie în nord, în jurul Cercului Arctic.
Poţi întâmpina vânturi puternice, căderi masive de zăpadă pe traseu, precum şi condiţii de vizibilitate scăzută.
O întreagă aventură!
De pe coasta, în nordul Norvegiei, călătoria continuă la o altitudine de 800 de metri peste munţii Scandinaviei, de-a lungul graniţei Norvegiei cu Suedia. Se ajunge la Treriksröset, unde se întâlnesc graniţele a trei ţări: Norvegia, Suedia şi Finlanda. Se continuă peste acest platou înalt spre Tavvavuoma.
☺ Tavvavuoma este una dintre zonele cele mai mari de permafrost (soluri îngheţate tot timpul anului) din Europa. Pământul îngheţat permanent de-a lungul timpului a format în mlaştină formaţiuni în formă de valuri, numite «palsas». Aceasta este una dintre zonele cele mai expuse la elementele naturii. Pe vreme senină, vizibilitatea ajunge aici la 50 de kilometri; pe vreme rea, nu există nimic pentru a opri vântul şi zăpada să măture tundra.

După această porţiune se trece într-un mediu montan, mai puţin „dramatic”, cu munţi şi creste rotunde şi dulci. Se merge spre sud, către zona din jurul Tornetärsk (un lac din Kiruna, Laponia, în Suedia; în dialectul local, „tärsk” înseamnă „lac”), iar spaţiile deschise vor fi înlocuite de păduri de mesteceni de munte.
Tornetärsk este al şaselea lac al Suediei ca mărime - 70 de kilometri lungime. Lacul este izvorul raului Torneälven, iar de aici cursa urmează cărări peste gheaţă, folosite de oameni din cele mai vechi timpuri.
Peisajul este format din munţi joşi, cu păduri de mesteceni de munte şi pin, iar vegetaţia se îndeseşte cu cât ne apropiem de Jukkasjärvi”.


Acesta este link-ul unde poate fi votat Ştefan! (până pe 10 decembrie, data la care  Ştefan se întoarce în România de la munca de peste mări şi ţări)


Ştefan este înscris în categoria „Alte ţări” (Other Countries) – România este inclusă în aici deoarece niciun reprezentant al său nu a mai participat la această prestigiosă cursă până în prezent.
Numai locul I la categoria „Alte ţări” are asigurată automat participarea.


Din presa locală, despre Ştefan:

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. Impresionant! cat de frumoase sunt aceste expeditii... admir mereu temerarii care se înscriu si pornesc cu elan - chiar daca nu reusesc sa ajunga la punctul dorit, important este ca au incercat si ca sunt sanatosi!
    Categoric voi vota pentru Stefan, sa-si împlineasca dorinta, tin pumnii ☺
    Frumos ca ii sustii campania! felicitari Ioana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, în numele lui Fane, pentru vot!
      Acum, încă ceva, important: În competiţia voturilor pentru accederea în cursa de la începutul lui aprilie, Cristina Bucureştean, o altă româncă (din Hunedoara), se află pe locul 1 la general şi, se înţelege, pe 1 în categoria "Other Countries".
      Mult succes!!!!!

      Ștergere