luni, 25 aprilie 2016

O nouă porţie de Bulgaria: Cerven, oraşul de pe stâncă (printre ruinele Cetăţii Împăratului Roşu)


 


Sunteţi gata de o nouă porţie de Bulgaria?
Dacă v-a plăcut vizita la Peştera Orlova Ciuca, haideţi tot în Canionul Rusenski Lom (Parcul Natural Rusenski Lom)!
Haideţi printre ruinele oraşului medieval Cerven (Cetatea de la Cerven), în imediata apropiere a satului Cerven, pe o stâncă de pe malul râului Cerni Lom („Fractura Neagră”)!

Este unul dintre cele mai importante obiective turistice bulgare.


Parcul Natural Rusenski Lom este recunoscut ca un obiectiv de o mare valoare estetică, datorită prezenţei unor frumoase terase pe Dunăre, stânci abrupte, zone cu o floră şi faună diversă, peşteri, formaţiuni rupestre, monumente istorice de însemnătate naţională şi internaţională. Remarcabile sunt pădurea Bataklia, raiul păsărilor Bakadjika, colosul de stâncă Mamula şi multe peşteri şi adăposturi locuite de om încă din epoca de piatră.
(sursa: bgtourinfo.net)

Data: 3 aprilie 2016

Setaţi Cherven („traducerea” occidentală din slavă pentru bulgarul Cerven) pe GPS, treceţi graniţa pe la Giurgiu şi daţi-i bătaie încă 30 de kilometri!
Dacă sunteţi pe DN 5, aţi nimerit bine! Dacă vă încadraţi apoi pe DJ 501 spre Basarabovo, sunteţi cu un pas mai aproape!

Înainte să ajungeţi în prima localitate, încadraţi-vă pe partea dreaptă – venind de la Peştera Orlova Ciuca. Sunt mai puţin de 20 de kilometri (18, cu precizie de GPS); în două secunde sunteţi acolo – şi e păcat să nu opriţi şi aici!
Aveţi grijă să nu rataţi indicatorul cel ruginit! Nu se poate să nu vă fi sărit în ochi un panou dacă aţi ales să mergeţi întâi la „Stânca Vulturilor”.

☺ Bine, omul normal care pleacă organizat de acasă şi la ore acceptabile, are ca obiectiv prim Cetatea de la Cerven, apoi Peştera Orlova Ciuca – că asta-i ordinea lor geografică dinspre Giurgiu-Ruse.
Aşa că uitaţi-vă pe stânga drumului după indicatoare!
Dacă v-am zăpăcit, citiţi întâi partea asta, apoi cea de mai sus - cu dreapta. ☺

Drumul de maşină până la cetate coboară până în micuţul şi pitorescul sat Cerven. Până atunci, ai tot timpul (ca pasager) să faci cunoştinţă cu cetatea şi să te tot minunezi de amplasare. Cum le-o fi fost la oamenii ăia să se cocoaţe acolo, pe buza stâncii?!
În traducere din bulgară, „Cerven” înseamnă „Roşu”.
O mică legendă... la graniţa cu realitatea:

Înainte de întemeierea celui de Al Doilea Ţarat Vlaho‑Bulgar (sau Ţaratul Vlaho-Bulgar, 1185-1396; capitala era la Tîrnovo), Cerven a fost centrul uneia dintre „ţările“ valahe, „ţară” aflată în calea migrațiilor şi într‑o permanentă dispută cu bizantinii.
Numele cetăţii provine de la „împăratul“ acesteia (ţarul), care, pentru a sfida Ţarigradul (Constantinopol sau „Cetatea Împăratului”), purta mantie roşie, cizme şi tunică de culoare roşie; aşa se îmbrăcau şi mai-maii de la la Roma - roşul reprezenta însemnul puterii imperiale.
Ioan Asan I (conducător al Ţaratului Vlaho-Bulgar în perioada 1189-1196), unul dintre cei trei frați care au eliberat Bulgaria de sub dominația bizantină, s-a căsătorit cu fiica ultimului împărat de la Cerven. Ţarul a purtat în continuare mantia roșie a împăratului de la Cerven.

Şi acum, strict istoric:
☺ Cerven era, în perioada medievală, unul dintre cele mai importante centre militare, administrative, economice, culturale şi religioase ale celui de Al Doilea Ţarat Vlaho‑Bulgar.
A fost construit pe locul unei cetăți bizantine din secolul al VI-lea, din vremea tracilor.

☺ Prima atestare documentară a oraşului Cerven datează din secolul al XI-lea.

☺ În jurului anului 1200, în „oraşul de pe stâncă” locuiau aproximativ 10.000 de oameni.

În 1235, Cerven a devenit sediul Episcopiei Ortodoxe (medievale) din Bulgaria.

În 1242, Cetatea Cerven a fost nimicită de hoardele mongole.
După ce a fost pusă pe picioare, în 1279, a fost ţinta Bizanţului (Imperiul Bizantin sau Imperiul Roman de Răsărit), fiind incendiată.

În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, zona fortificată depăşea un kilometru pătrat. În această perioadă, Cerven a cunoscut o puternică dezvoltare urbană – a fost împărţit în oraşul interior/superior, fortificat, şi orașul exterior/inferior, aflat la poalele stâncilor și pe dealurile din împrejurimi.
Orașul era un important nod de drumuri de la Dunăre spre interiorul țării, devenind un centru-cheie al comerțului.


În 1388, Cervenul era cucerit de turci.
Încet-încet, oraşul şi-a pierdut importanţa.

☺ Primele săpături arheologice s-au desfăşurat aici în 1910-1911, iar cercetările permamente s-au realizat începând din 1961.


Ce vedem la Cerven

Ruine – ale oraşului-cetate, ale palatului feudal (castelului) și ale catedralei episcopale.
Şi un turn de apărare datând din secolul al XIV-lea - cel mai bine păstrat turn medieval din Bulgaria, cel din fotografia de deschidere.


☺ Pe pagina oficială dedicată oraşului medieval Cerven găsiţi, în limba engleză) mai multe amănunte, inclusiv despre viaţa socială şi cultura acelei perioade, despre arhitectură şi săpături arheologice.

Avem şi aici implicare românească! Numa’ că nu mai scrie nimic în română... mă rog, doar pe alocuri, pe câteva mici panouri informative de sus, de la cetate. Însă româna nu mai domină, ca la Orlova Ciuca.Până în cetate...
Peste 200 de trepte din piatră vă aşteaptă să le cuceriţi dacă ţineţi să vă aflaţi efectiv în mijlocul istoriei, în mijlocul fostului Oraş Roşu! Nu, nu există telecabină, telescaun, lift etc. până sus! ☺


Mai e mult până departe? Mai e!


Gata!Apus printre ziduri

Dacă aveţi noroc şi prindeţi lumina asfinţitului printre zidurile de la Cerven, sunteţi norocoşi!
(La noi norocul s-ar traduce prin plecare târzie din România ☺)


Canionul Rusenski Lom, surprins din toate părţile, şi satul Cerven

Satul Cerven, râul Cerni Lom şi „căratea” pe care am străbătut-o cu maşina; sus de tot e cetateaSatul Cerven se caţără peste tot...Canionul, din partea opusă satului


N-am idee exactă ce-i acolo – pare un complex turistic


Bine aţi venit în Cetatea Cerven!
Revenim imediat la acoperiş!Castelul de la Cerven

Ce a rămas din catedrala episcopală (secolele XV-XVI)Turnul de apărare – cum spuneam, cel mai bine conservat din toată Bulgaria (vezi şi fotografia de deschidere)


 
O parte turn, o parte catedrală


Podul de lemn trasat peste prăpastia din vecinătate

Comana... cineva...? Vreo asemănare?

Ca de final

Casele din buza stânciiMărţişoare pentru toţi

Era deja aprilie, dar mărţisoarele împânzeau atmosfera!
Crengile copacilor erau decorate cu şnururi de mărţişoare şi mărţişoare în toată regula.
De ce? Tradiţia bulgară spune că, după ce poartă mărţisoarele, fetele le agaţă de ramurile copacilor. Aşa cum pomul respectiv va înflori, va fi frumos, aşa vor fi şi ele, frumoase tot anul.CE MAI E DE VIZITAT ÎN ZONĂ

Acu’ n-a mai fost timp, da’ o să mă revaşez, clar!


Moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov se află actualmente în Catedrala Patriarhală din Bucureşti – Sf. Dimitrie este considerat ocrotitorul Bucureştiului.
Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este singura mănăstire săpată în stâncă încă funcţională din Bulgaria. Mănăstirea actuală constă într-o bisericuţă zidită în Peştera Sfântului Cuvios Dimitrie.
Din Ruse până aici sunt numai 10 kilometri.

În zona defileului râului Rusenski Lom, se pot vedea 300 de chilii şi bisericuţe săpate în stâncă, unde s-au păstrat picturi murale datând din secolele XIII-XIV.
Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.


☺ Mai multă inspiraţie privind obiectivele turistice din zonă găsiţi AICI (carpati.org).


Călătoriile-astea îmi fac un mare bine. La cap mă refer. ☺
Pe de altă parte, după nişte ani, să petreci (aproape) o zi cu cineva, apoi fiecare să se cărăbănească pe la casa lui... Ne vedem weekend-ul viitor! Sau următorul...


CA SĂ ŞTII

☺ Din Bucureşti până la intrarea în satul Cerven sunt aproximativ 100 km.
Adică, repet, e mai aproape decât o fugă până la Sinaia sau Buşteni!

☺ Intrarea în Rezervaţia Naţională Arheologică „Oraşul medieval Cerven” a fost GRATUITĂ, pentru noi.
Sincer, nu ştiu (aştept reacţiile celor care au fost acolo) dacă se plăteşte ori ba pe la intrare, parcarea şi alte alea – la aproape 7 seara nu era nici ţipenie în zonă, cu excepţia unui băruleţ-local unde îşi făceau veacul nişte trei oameni, care s-au uitat niţel la noi (probabil la numărul maşinii) şi atât.
Citesc pe alte site-uri că intrarea ar fi 4-5 leva, ceva...

Cheltuielile aferente micii noastre excursii în Bulgaria le găsiţi în materialul dedicat Peşterii Orlova Ciuca - vinietă pentru Bulgaria; taxă pod peste Dunăre, Giurgiu-Ruse.


Pe unde mai puteţi evada din Bucureşti, pentru excursii de o zi – în afară de MUNTE:


La Mogoşoaia, printre anotimpurifotografii suprinse în diferite perioade ale anului (anilor) în Parcul Mogoşoaia

Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

6 comentarii:

 1. Uau, ce multe are de oferit si tara vecina si prietena :).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ...şi cu ajutor românesc!
   Aici mai e cum mai e cu România şi limba română pe plăcuţe, da' să vezi la Peştera Orlova Ciuca - în afară de limba vorbită, totul e... românesc!
   http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2016/04/hai-sa-evadam-din-bucuresti-pestera.html

   Sincer, abia aştept să revin în zonă, să descopăr şi alte comori!

   Ștergere
 2. Eu nu am ajuns pe acolo pana acum! Asa ca e bine ca vad pe la tine asa ceva!
  Impresionante imaginile.
  O saptamana frumoasa sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eiii... atunci îţi doresc să ajungi grabnic! Sunt locuri de care eu deja m-am îndrăgostit!

   Ștergere
 3. Si la Veliko Tarnovo mi-ar placea sa ajung, ia vezi daca nu cumva si tie! Putin, putin, din Bulgaria am vizitat, si asta e un loc fain.
  Multam de incursiune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doar am tranzitat în concediul de mai Veliko şi sigur mi-ar plăcea să revin, pentru exolorare amănunţită.
   Norocul nostru cu Cetatea Cerven e că se află la doi paşi de Bucureşti. Şi combinată cu Peştera Orlova-Ciuca merge de minune, pentru cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziţie.
   http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2016/04/hai-sa-evadam-din-bucuresti-pestera.html

   Ștergere