duminică, 15 decembrie 2013

Community - Comedie inteligenta


Cu ocazia apariţiei trailer-ului (vedeţi un pic mai jos) sezonului 5, declar umătoarele (pe propria răspundere şi nesilită de nimeni):

Ador Community! Dacă mi-ar plăcea cuvântul FAN, aşa mi-aş declara sentimentul!

Nu ştiu câţi dintre voi sunteţi la curent cu ce înseamnă Community.
Înseamnă o comunitate. Un grup (de studiu) format din şapte persoane cum nu se poate mai diferite (în care încearcă să se infiltreze constant o a opta). Toată lumea este înrolată într-un colegiu.
Community (college) e termenul folosit de americani pentru a defini, în general, colegiile de stat. Care la ei nu sunt extraordinar de bine văzute, ca nivel de învăţătură. Pe scurt, ceva mai neserioase.

Community-ul nostru e o comedie. NU sitcom fără cap. Făcut pentru oameni care NU vor acţiune, acţiune şi iar acţiune, râsete aiurea la glume deocheate, e pentru cei care vor să fie SURPRINŞI mereu - însă nu prin cliffhanger-e (întorsături/răsturnări de situaţie, mai pe româneşte). N-o să te întrebi niciodată, la finalul unui episod: Ce se întâmplă cu personajul Cutare în următorul episod? E ca în desene animate: s-a terminat un episod, o iei de la cap ca şi cum (aproape) nimic nu s-ar fi întâmplat. În Community, sunt aduse din când în când în discuţie nişte referinţe la unele episoade anterioare.

Community e deosebit, unic. Ia la mișto filme, seriale, reality show-uri, clişee. Aduce omagii/tributuri unor producţii care au făcut istorie. Totul într-un stil anume. Pe lângă alte miliarde de alte chestii pe care (ţi) le face Community.

Community e plin de meta-humor (nu cred că există o traducere adecvată în limba română), care ar însemna „o glumă despre o glumă” sau „o glumă care se face într-o altă glumă”. Aceste glume nu se încadrează în „normal”, nu sunt tipice, sunt mai puţin glume şi mai mult comentarii despre glume.

Community NU emite degeaba o mie de referinţe pe episod.
Are cele mai „creţe” idei pe care le-am putut vedea vreodată la un serial/film. Are stil. Are un stil de-ţi stă de multe ori mintea în loc de ce pot să mai inventeze scenariştii, în frunte cu creatorul Dan Harmon. Un nene cam sărit de pe fix, lângă care probabil e greu să convieţuieşti. Dar are nişte puneri în scenă nenea ăsta... În mai puţin de 25 de minute (per episod).

Avem episoade gen documentar („...documentary. They're like real movies but with ugly people”), gen SF, gen de dragoste, gen horror, gen aventură, gen acţiune, gen western, thriller, cu mafie, gen animaţie, gen poliţist, gen cu medici, gen joc pe calculator, gen cu păpuşi gen Muppets, gen... ce gen poftiţi!
Îi ia pe domnii studenţi (nişte oameni între 16 şi 80 de ani) şi pe domnii, doamnele şi domnişoarele cadre didactice şi îi pune în toate situaţiile posibile. Şi imposibile. Nimic nu e imposibil în Community. Pe bune. Închipuiţi-vă ceva şi Community vă dă şi un extra package la ce vă închipuiţi voi.

Ei, are fani în toată lumea (comunitatea Community e fooooarte numeroasă pe întreg Mapamondul), poate mai puţin în America. Da, serialul e, surprinzător, american, însă naţia asta se pare că cu (scuzaţi cacofonia!!!) tot ce sare un pic peste media de inteligenţă nu se comportă prea frumos. Rating-urile nu au fost, în mare parte, decât scăzute. A fost un miracol întrucâtva că a primit un nou sezon, mai ales după unul (cel cu numărul patru, din care a lipsit tocmai creatorul Dan Harmon şi care a fost criticat constant pentru pierderea liniei) nu tocmai reușit. Cel sacrificat a fost „crudul” Go On, cu Matthew Perry, tot un serial cu o distribuţie mare (ensemble cast).

Pentru mine, „punctul de cotitură" în Community a fost episodul 23 din sezonul 1, pe care l-am revăzut de multe ori de atunci.



Nu că până atunci nu aş fi apreciat ideile geniale; ziceam doar că episodul menţionat, cel cu paintball-ul, m-a lăsat mască-mască. Celelalte episoade au fost doar... mască :) 
Au mai fost făcute încă două episoade dedicate paintball-ului, însă pe mine primul m-a atins cel mai tare.

Cele trei PAINTBALL-uri, cu vorbe (de la minutul 1:50 încep celelalte două „paintball-uri")

 


Trailer-ul pentru sezonul 5 rezumă în doar două minute şi jumătate spiritul Community.



Cu referinţa clară la Stăpânul inelelor, cu Donald Glover (Troy) autoironizându-şi plecarea din serial (comparând-o cu cea a lui Zach Braff din Scrubs/Stagiarii), cu nelipsitul SIX SEASONS AND A MOVIE, care a devenit motto-ul întregului Community de când expresia a fost rostită de cel mai (aparent) ciudat personaj al serialului, Abed - acesta este noul Community!


Aici a fost folosită pentru prima oară expresia SIX SEASONS AND A MOVIE, devenită emblematică pentru Community, la fel ca şi „cool cool cool”.

Înseamnă sezonul 2, episodul 21.



E o referinţă la un alt serial, The Cape (2011), care a fost rapid anulat, fiind difuzate doar nouă episoade.


Cool cool cool



Cu câteva mici excepţii, denumirea fiecărui episod conţine numele unei aşa-zise materii: Advanced Criminal Law, Politics of Human Sexuality, Cooperative Calligraphy, Celebrity Pharmacology 212, Regional Holiday Music (o SUPER-PARODIE la Glee) etc.

Dan Harmon a pornit la drum cu serialul de la... un caz real. Adică o parte din experienţa lui într-un colegiu comunitar, în perioada când încerca să se împace cu prietena lui, la cursurile de limba spaniolă.


Hai să facem cunoştinţă cu cel mai trăsnit colegiu. Cu cei mai trăsniţi colegi.

Pe şcoală, care nu există în realitate, o cheamă Greendale şi îl (o) are ca mascotă... pe Human Being.
Ea (el):



PERSONAJE ŞI ACTORI
JEFF (Joel McHale) este un fost avocat, obligat să se înscrie la colegiu după ce a fost prins cu mâţa-n sac: şi-a falsificat diploma de facultate. Jeff e narcisist, egoist, afemeiat, dar al naibii de fermecător. Ştie că are farmec şi se foloseşte de asta cu orice ocazie, mai ales în cadrul grupului (de studiu), al cărui lider este.
*Din 2004, McHale găzduieşte emisiunea The Soup la posul E!, unde comentează satiric diverse clipuri ale săptămânii - cu vedete, despre emisiuni tv etc.
De curând, actorul (pe care l-aţi mai văzut în Ted, 2012 sau Spider-Man 2/Omul Păianjen 2, 2004) a încheiat filmările la lungmetrajul Merry Friggin Christmas, alături de Lauren Graham, Robin Williams şi Oliver Platt.



BRITTA (Gillian Jacobs) a renunţat la studii pentru a se dedica protestelor de orice fel de-a lungul şi de-a latul lumii. În Community, pe lângă multe năzbâtii şi joaca - zice ea extrem de serioasă - de-a psihologul (se specializează în psihologie), numele ei devine verb: You probably just Britta'd the results somehow; „Wow. You Britta’d Britta’d”.
*Pentru Gillian Jacobs, Community este prima producţie unde deţine un rol principal şi care are succes. A mai fost cap de afiş în Gardens of the Night, 2008, nominalizat la Berlin, cu John Malkovich şi Tom Arnold.

ABED (Danny Pudi) are origini palestiniene şi poloneze (actorul are origini poloneze şi indiene) şi nu poate trăi fără filme şi seriale, e o enciclopedie ambulantă în materie. Vede peste tot situaţii din filme/seriale, pe cei din grup îi asociază mereu cu personaje din diverse producţii şi face constant trimiteri la tot ce ţine de televiziune şi de marele ecran. Abed prezintă unele simptome de Asperger (o formă mai uşoară de autism); însă, pe parcursul celor patru sezoane difuzate până în prezent, nu s-a dovedit că ar suferi de această afecţiune.
(Dacă sunteţi interesaţi de subiectul Asperger, Parenthood îi alocă un spaţiu important, printr-un personaj inspirat din realitate, al băiatului celui care a pus pe picioare seria.)
Personajul Abed are la bază o persoană reală, Abed Gheith, un actor şi scenarist.
*Danny Pudi a apărut ca invitat într-un episod din Cougar Town (cu Courteney Cox), serialul al cărui fan înfocat era personajul său, Abed - în episodul 1 din sezonul 3, Biology 101, Abed este foarte îngrijorat că serialul său favorit ar putea fi anulat (ceea ce s-a şi întâmplat, temporar).

Danny Pudi şi Donald Glover




 
















TROY (Donald Glover, pe numele său de muzician Childish Gambino) a fost un în liceu un star al echipei de fotbal american, însă a pierdut o bursă sportivă la o universitate de top în urma unui accident. La o petrecere. Troy a fost coleg de şcoală cu un alt personaj, ANNIE, însă nu o recunoaşte la facultate. De-a lungul seriei, Troy leagă o prietenie indestructibilă cu ABED.
*Donald Glover nu are nici o legătură cu celebrul Danny Glover. Donald a lucrat ca scenarist la peste 20 de episoade ale comediei de succes a Tinei Fey 30 Rock. Era, la începuturile seriei, singurul membru de culoare al echipei responsabile cu scrisul episoadelor, dar şi cel mai tânăr (locuia încă în căminul Universităţii din New York).
Recent, Donald Glover a jucat în cel mai prost film pe care mi-a fost dat să-l văd, The To Do List, şi a făcut parte din distribuţia The Muppets/Păpuşile Muppets, 2011, alături de colegul de platou de la Commuity, Ken Jeong (CHANG în serial).

ANNIE (Alison Brie) este/a fost îndrăgostită în secret de TROY. A fost o liceană cu rezultate excepţionale la învăţătură, însă a devenit dependentă de Adderall, un „medicament pentru inteligenţă”, în timp ce studia pentru admiterea la o facultate din Ivy League. Aşa că a ajuns la Greendale.
*Concomitent cu acest serial, Alison Brie joacă în Mad Men (personajul Trudy Campbell, un rol dramatic). A apărut într-o multitudine de filme, două dintre cele mai recente fiind în 2012, The Five-Year Engagement/Te mai măriţi cu mine? şi Save the Date/Surorile, cu Lizzy Caplan (Masters of Sex).

Alison Brie şi Joel McHale




















SHIRLEY (Yvette Nicole Brown) are convingeri religioase puternice, tocmai a divorţat după ce şi-a prins bărbatul punându-i coarne şi are doi băieţei adorabili.
*Yvette Nicole Brown are stofă de comedian, apărând (în persoană ori doar cu vocea) în numeroase producţii pentru copii şi adolescenţi.


Chevy Chase în Community

PIERCE (Chevy Chase) nu va mai fi în serial din sezonul 5. Personajul este un bătrânel full of money care se plictisea pe acasă şi care se laudă cu tot felul de lucruri importante pe care care-a făcut în viaţă, cu o mulţime de persoane de vază pe care le-a întâlnit. Multă vreme, Pierce stă în umbra tatălui său (acesta trăieşte o bună bucată din serial). Pierce nu e plăcut de nimeni, e arogant şi depăşit de multe ori de situaţie - dar crede că le poate face pe toate şi că le ştie pe toate.
*Chevy Chase este figura cea mai recognoscibilă din distribuţie. A ajuns actualmente la 70 de ani, are o serie impresionantă de roluri de comedie şi colaborează cu echipa Saturday Night Live încă de la începuturile show-ului, în 1975.

CHANG (Ken Jeong) este, în primul sezon, severul profesor de spaniolă (!). Decade în postura de student, ca apoi să treacă printr-o mulţime de alte schimbări. Încearcă prin orice metodă să se integreze în grupul de studiu al celor şapte (magnifici), devine nebun în toată regula, instaurează dictatura, la propriu.
*Ken Jeong e de profesie... medic (cu diplomă şi rezidenţiat), însă actoria l-a atras mai tare. A fost vedetă în seria The Hangover/Marea mahmureală.

DECANUL de la Greendale (Jim Rash) e cel mai trăsnit din câţi au existat şi vor exista. Dincolo de atracţia pe care o nutreşte pentru JEFF, dincolo de costumele cu tentă homosexuală pe care le îmbracă mereu, dincolo de discursurile ieşite din orice tipare pe care le are în repertoriu, DECANUL se străduieşte (metodele sunt... aşa cum sunt) să facă din Greendale o instituţie de învăţământ serioasă şi... populară.
*Jim Rash este cunoscut, mai presus de actor, ca scenarist. A cucerit numeroase trofee şi a câştigat Oscarul pentru scenariul filmului The Descendants/Descendenţii, cu George Clooney, 2011. Recent, a contribuit - ca regizor, scenarist şi un pic actor - la filmul The Way Way Back, 2013, cu Steve Carell, Toni Collette şi Allison Janney, foarte apreciat de critici. L-am văzut, aşa că, mai devreme sau mai târziu, o să vă treziţi cu o POVESTE aici!

             Jim Rash şi Joel McHale













Prietenia dintre TROY ŞI ABED este subliniată în fiecare episod, iar multe dintre ele se încheie cu cele două personaje în diferite ipostaze. Cele mai folosite sunt rap-ul în limba spaniolă:




şi emisiunea „Troy and Abed in the morning”:





Aceştia ar fi cei care apar în fiecare episod (cu mici-mici excepţii). Dacă sunteţi curioşi de alte personaje trăsnite, care capătă importanţă de-a lungul seriei - Star Burns (Dino Stamatopoulos, care e şi producător şi scenarist la Community), Leonard, cel mai bătrân student de la Greendale, sau Magnitude (o să-l tot auziţi cu o altă emblemă Community, POP POP!) -, luaţi serialul şi urmăriţi-l de la primul sezon!


Magnitude şi o parte din cei menţionaţi mai sus



ACTORI INVITAŢI ÎN SERIAL
O serie de nume au păşit (unii sunt încă în rol) în platoul Community.
JOHN GOODMAN, Eric Christian Olsen (Deeks din NCIS: Los Angeles), Rob Corddry (din filmele Hot Tub Time Machine/Teleportaţi în adolescenţă, 2010, What Happens in Vegas/Mariaj de Vegas, 2008, Warm Bodies/Iubitul meu e zombi, 2013 şi cu apariţii constante în The Daily Show with Jon Stewart), Patton Oswalt, Anthony Michael Hall, JACK BLACK, Tony Hale (câştigător al unui EMMY în 2013 pentru super-comedia Veep), Hilary Duff, Eliza Coupe (din Happy Endings/Finaluri fericite), Josh Holloway (din Lost), JAMES BROLIN (a fost tatăl lui JEFF), Jason Alexander (din Seinfeld).


PREMII
Community a fost destul de ignorat când a venit timpul pentru premiile importante (Emmy şi Globul de Aur) - asta consideră criticii, nu eu neapărat.
Serialul are totuşi în palmares un Emmy, pentru... animaţie (sezonul 2, episodul 11, dedicat Crăciunului) şi o nominalizare la aceleaşi premii - pentru scenariu.


Voi reveni. Că am cu ce. Din trecut sau din viitor.

P.S. Între timp, serialul şi-a desfăşurat sezonul cu numărul 6, pe Yahoo Screen. Până la „...and a movie" mai e puţin!


La CARMEN găsiţi alte recomandări.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. Frumoasă, amplă și bine ilustrată cronică. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!
      Sper să ia cât mai mulţi „microbul" Community. Nu de alta, dar comediile cu substanţă sunt din ce în ce mai rare.
      Ioana

      Ștergere
  2. wow... gata, notat în cap de lista pentru cand ma voi intoarce din concediu! multumesc :)

    RăspundețiȘtergere