vineri, 7 martie 2014

The Spectacular Now (2013). Poveste de dragoste

Dacă vă spun ca acest film are în prim-plan (doi) adolescenţi/tineri adulţi, săriţi peste postarea asta?
Dacă adaug că nu e nicio problemă să vizionaţi The Spectacular Now la orice vârstă, RĂMÂNEŢI CU MINE?

The Spectacular Now este considerat de majoritatea criticilor unul dintre CELE MAI BUNE FILME CU/PENTRU ADOLESCENŢI produse vreodată.

Mărturisire:
Nu mai sunt la vârsta lor, dar îmi plac filmele cu adolescenţi - alea bune, nu dezastrul The To Do List.
Poate şi pentru că nu am prea ştiut să îmi trăiesc vârsta respectivă.
Încerc să-i înţeleg pe cei de această vârstă. Să văd cum gândesc.

În ceea ce priveşte The Spectacular Now, a fost apreciată, în unanimitate, interpretarea celor doi actori principali, Miles Teller (personajul-cheie din Rabbit Hole/Trezirea la realitate, 2010, ce i-a adus lui Nicole Kidman a treia nominalizare la Oscar din carieră) şi nominalizata la Globul de Aur Shailene Woodley (pentru The Descendants/Descendenţii, 2011, cu George Clooney).
CHIMIA E DESĂVÂRŞITĂ ÎNTRE CEI DOI, Miles şi Shailene.


Shailene Woodley este şi PROTAGONISTA noii francize DIVERGENT, în care e colegă cu Miles Teller, dar şi cu Kate Winslet.
 

The Spectacular Now a impresionat la FESTIVALUL SUNDANCE (pus pe picioare, printre alţii, de legendarul Robert Redford), dedicat FILMELOR INDEPENDENTE. Adicătelea cu buget redus, dar cu mult SUFLET. Şi REALISM. Cu reacţii naturale.

The Spectacular Now a obţinut la Sundance Premiul Special al Juriului pentru INTERPRETARE, acordat lui Miles Teller şi Shailene Woodley.

(Dacă tot suntem la capitolul Sundance, vă recomand Martha Marcy May Marlene, o DRAMĂ PSIHOLOGICĂ senzaţională din 2011, cu Elizabeth Olsen, sora mai mică şi de mii de ori mai TALENTATĂ a celor două gemene Olsen, cunoscute mai ales din serialul Full House/Casa plină, pentru nostalgici.)

După asemenea LAUDE...
PE SCURT, ÎN THE SPECTACULAR NOW:
Un adolescent derutat.
Băiatul rău şi fata bună.
DRUMUL SPRE MATURITATE.


Ca orice film care se respectă, nici The Spectacular Now nu pune accentul strict pe acţiune (ea există, însă nu e scoasă în faţă). Ori, mai rău, pe super-eroi.
E drept că fata, Aimee (Shailene Woodley), e pasionată de LITERATURA SF şi de cea de mister.

The Spectacular Now are şi câteva ÎNTORSĂTURI DE SITUAŢIE.
Nu se fereşte să introducă în scenă alcoolul şi alte (mici) infracţiuni adolescentine.
Dar şi alte probleme cu care se confruntă (nu numai) adolescenţii: creşterea într-o familie monoparentală, lipsa afecţiunii unuia sau a ambilor părinţi, cum să-şi abordezi părinţii în privinţa unei probleme importante etc.

ECRANIZARE
The Spectacular Now este o ecranizare după un roman semnat de Tim Tharp, roman finalist al prestigiosului National Book Award.

Scenariul poartă semnătura celor care au scris originalul (500) Days of Summer/500 de zile cu Summer, 2009, cu Joseph Gordon-Levitt şi Zooey Deschanel - protagonista serialului New Girl.
Aşa cum ne-am obişnuit din (500) Days of Summer, şi intriga din The Spectacular Now nu ne dezvăluie o POVESTE DE DRAGOSTE OBIŞNUITĂ.
The Spectacular Now e un film sensibil, care trece abil printre jaloanele ce reprezintă ŞABLOANELE unor producţii pentru adolescenţi. Nu le atinge.
Are ironie, are umor, are dramatism.
Nu e sentimental, melodramatic.

Dacă vreţi un mic spoiler, ambele filme au un FINAL OPTIMIST.


Părăsit de iubita lui din cauza unei (mici) neînţelegeri, rebelul petrecăreţ şi popular Sutter (Miles Teller) o cunoaşte pe cuminţica Aimee (Shailene Woodley, într-un rol în care a fost distribuită iniţial Saoirse Ronan, revelaţia din Atonement/Remuşcare, 2007).
Deşi nu se dădea în vânt după o nouă relaţie - pe lângă el se învârte mai mereu, atât la nivel psihic, cât şi fizic, FOSTA - şi nici nu o tratează pe Aimee ca pe o iubită, Sutter o va aprecia din ce în ce mai mult pe colega lui de liceu.
(Aici The Spectacular Now aminteşte un pic de A Walk to Remember, ecranizarea din 2002 după Nicholas Sparks.)

Sutter şi Aimee se află în pragul absolvirii liceului.
Aimee radiază de NATURALEŢE, are un farmec aparte. Nu se străduieşte sub nicio formă să fie altcineva decât este.
Relaţia/povestea de dragoste dintre Sutter şi Aimee decurge natural. Realist.
(Mă repet, dar asta MĂ IMPRESIONEAZĂ pe mine la filme în general - realismul şi naturaleţea.)

Cu timpul, Sutter ajunge să o considere pe Aimee prea bună pentrul el. Şi o respinge.
În afară de asta, se confruntă cu o mulţime de dileme specifice vârstei, ce răbufnesc mai ales după reîntâlnirea cu tatăl lui.



DISTRIBUŢIA
Din distribuţia The Spectacular Now fac parte câţiva actori cu pedigree: Brie Larson, Kyle Chandler, Jennifer Jason Leigh, Mary Elizabeth Winstead.

REGIZORUL James Ponsoldt este cunoscut în special pentru comedy-drama Smashed/Prin aburii alcoolului, 2012, cu aceeaşi Mary Elizabeth Winstead, dar şi cu Aaron Paul (serialul Breaking Bad) şi Octavia Spencer - Oscar pentru The Help/Culoarea sentimentelor, 2011.

REGIZORUL James Ponsoldt a preferat ca loc de filmare oraşul natal, Athens, din statul Georgia.
„Am filmat pe străzile şi în casele copilăriei mele!”, a declarat el entuziast, pentru „Creative Loafing”.


APRECIERI
The Spectacular Now a fost comparat de critici cu aclamatele The Perks of Being a Wallflower/Jurnalul unui adolescent timid, 2012, cu Emma Watson (Harry Potter) şi Nina Dobrev (Jurnalele vampirilor), Say Anything/Spune orice, 1989, cu John Cusack (Entertainment Weekly), Rebel Without A Cause/Rebel fără cauză, 1955, cu James Dean sau Splendor In The Grass/Splendoare în iarbă, 1961, cu Natalie Wood şi Warren Beatty (site-ul junkee.com).

„Personajele se simt adesea inconfortabil în pielea lor. Încearcă prea mult să fie «normale» pentru a masca alte probleme pe care le au.”
(Glenn Dunks, site-ul junkee.com)

TRIVIA de două rânduri
Nicholas Hoult
- simpaticul băieţel din About a Boy/Totul despre băieţi, 2002, cu Hugh Grant, şi iubitul lui Jennifer Lawrence - a fost luat în considerare pentru rolul Sutter înainte ca Miles Teller să fie distribuit.

COTAŢII
allmovie.com   2,5 stele (din 5)


Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu