sâmbătă, 11 octombrie 2014

Mondialele de gimnastica – Larisa, mulţumim şi te iubim!...pentru zâmbetul pe care ni l-ai transmis, pentru bucuria pe care ai strecurat-o în sufletele noastre!
Larisa, ai fost superbă!
Mulţumim că ne-ai dăruit şi nouă o părticică din magia ta!
Te iubim şi îţi suntem recunoscători pentru tot ce ai dăruit gimnasticii româneşti!

Larisa, ai reuşit! După momentul 2012, când durerile ţi-au tăiat aripile, şi 2013, când... nu s-a putut mai mult (locul 4), a venit împlinirea medaliei atât de aşteptate în concursul complet al gimnasticii mondiale!


Vineri 10 octombrie 2014, Larisa Iordache a adus prima medalie pentru România la Campionatele Mondiale de gimnastică 2014 de la Nanning, argint la individual compus.

Din 2007, România tot aşteaptă o medalie pe plan mondial (inclusiv la Jocurile Olimpice) în această probă.
Atunci, era tot argint, pentru Steliana Nistor.


Din 2007, au mai fost aproape de Top 3 tot Nistor (locul 5, JO 2008), Ana Porgras (locul 7, CM 2009), Ana Porgras (locul 5, CM 2010), Ana Porgras (locul 6, CM 2011), dar şi Sandra Izbaşa (locul 5, JO 2012).
Şi, cum am spus şi mai sus, Larisa Iordache – locul 4 în 2013.

România are, cu reuşita Larisei, 14 medalii în total la individual compus la Mondiale de-a lungul vremii: 2 de aur (Aurelia Dobre, foto, în 1987 şi Maria Olaru – 1999), 5 de argint (Gina Gogean – 1993, Lavinia Miloşovici – 1994, Simona Amânar – 1997, Steliana Nistor – 2007, Larisa – 2014) şi 7 de bronz (Melita Rühn – 1979, Ecaterina Szabo – 1983, Daniela Silivaş – 1987, Cristina Bontaş – 1989, Lavinia Miloşovici – 1995, Andreea Răducan – 1999, Sandra Izbaşa – 2006).De la Bucureşti la Nanning, pe fir de poveste

Până la argintul de la Nanning, pentru Larisa Iordache a fost... începutul.
Larisa Andreea Iordache s-a născut în Capitală, într-o zi de vară, pe 19 iunie 1996.

Până să ajungă în sala de gimnastică, micuţa Larisa avea un alt vis: baletul.

Însă paralele şi bârna au acaparat-o definitiv.
Paşii în gimnastică i-au fost îndrumaţi de Mariana Câmpeanu (plus Raluca Suciu Popescu şi Vladimir Potop), la clubul Dinamo.

Lumea gimnasticii a remarcat-o cu mulţi ani în urmă, atunci când era o junioară de 11-12 ani. Prestigioasa revistă „International Gymnast” – unde Nadia Comăneci este contributing editor – îi prevedea încă de atunci un viitor extraordinar în lumea gimnasticii... Şi erau doar Naţionalele piticelor.


Am văzut-o pentru prima oară într-o competiţie importantă în 2010, în aprilie, la Internaţionalele României. Mai avea două luni şi împlinea 14 ani.
Era acolo şi Diana Bulimar (care nu împlinise încă 15 ani).
Era şi Ana Porgras, viitoarea campioană mondială la bârnă în acel an.
Larisa lua ochii, cum se spune. Era un mic titirez, fără pic de teamă la bârnă şi extrem de concentrată.
Toată lumea îi spunea Piciul.La Europenele junioarelor din 2010, a contribuit la medalia de argint pe echipe (alături de Diana Bulimar), a luat locul 3 la individual compus – după Viktoria Komova şi Anastasia Grişina (acum indisponibile din cauza accidentărilor), 4 la sărituri, 2 la bârnă - după aceeaşi Komova, 1 la sol – la egalitate cu Grişina.

A fost adusă la lotul mare, pentru a se acomoda şi pentru a creşte. Antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au modelat-o cum au ştiu ei mai bine, i-au crescut dificultatea exerciţiilor şi au aruncat-o în alte bătălii.

În 2011, puţină lume auzise încă de ea. Se bătea, pe plan naţional, la bârnă şi sol de la egal la egal cu Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa.

La Festivalul Olimpic al Tineretului European 2011, din nou locul 2 pentru România (după Italia!) şi aur la individual compus, argint la sărituri şi paralele, aur la bârnă şi sol pentru Larisa.
Impresionant!

Avea un of: De ce nu putea şi ea să concureze la senioare?

A avut drept să intre în competiţiile de senioare abia în 2012. An olimpic.
Aşa e regula, care a intrat în vigoare abia în acel ciclu olimpic. Nu sunt admise în competiţiile de senioare decât sportivele care împlinesc 16 ani până pe 31 decembrie în anul desfăşurării Mondialelor sau Europenelor.
Până atunci, excepţia era în anul preolimpic – se permitea prezenţa gimnastelor care împlineau 15 ani la Mondiale, pentru a nu debuta exact la Jocurile Olimpice.

Ca senioară, Larisa a fost întâi la Campionatele Europene 2012. Puţini auziseră atunci de ea în România.
Iar debutul a fost în forţă: campioană cu echipa şi la sol, locul 2 la bârnă, după Cătălina Ponor!

Apoi Jocurile Olimpice de la Londra. Toţi ochii sunt românilor sunt aţintiţi spre super-campioanele Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa. Au auzit vag de Larisa Iordache – da, are şanse? cine e?
Vestea a picat din senin: Larisa, cotată de specialişti ca una dintre favoritele la medalii, are probleme de sănătate. Fata a tras la antrenamente, a lucrat uneori cu durere, şi-a dorit enorm să concureze, să ia medalii, să fie prima.
Călcâiul stâng a cedat...! Durerile la orice aterizare macină.
Iar visurile se năruie rapid.
Dar Larisa a concurat şi aşa. Ca să dovedească şi să-şi dovedească faptul că (se) poate!

Ascultaţi-o!


Bronz cu echipa, locul 9 la individual compus şi 6 la bârnă. Nu pare cine ştie ce, nu?
Dar este enorm, în acele condiţii!

A reînviat la Europenele din 2013. A fost a doua la individual compus (după Alia Mustafina – ah, paralelele!), a doua la sărituri şi sol şi prima la bârnă, de data aceasta.

Mondialele din 2013 au fost cu împliniri (bronzul de sol) şi neîmpliniri: locul 4 la individual compus după o cădere la bârnă şi 7 la bârnă – tot în urma unei ratări.

Cât despre performanţele de la Europenele din 2014, vă invit să citiţi POVEŞTILE aferente finalei pe echipe şi finalelor pe aparate pe blog.

Am ajuns la Campionatele Mondiale de gimnastică 2014.

Emoţiile ediţiei precedente au fost lăsate în spate – Larisa a concurat în fiecare zi degajat şi mereu cu zâmbetul pe buze.


POVESTEA finalei de la individual compus 2014

Favorite la podiumul Mondialelor 2014 erau, conform calculelor hârtiei: Simone Biles – 17 ani, Kyla Ross (ambele din SUA) – 18 ani, Larisa Iordache – 18 ani, Alia Mustafina (Rusia) – 20 de ani şi Yao Jinnan (China) – 19 ani.

☺ La sărituri s-a mers cap la cap, cu excepţia lui Biles, care a avut un punctaj mai mare, datorită dificultăţii cu 5 zecimi peste celelalte şi a execuţiei astronomice de 9.566 – arbitraj corect.
Locul 4 la finalul rotaţiei pentru Larisa.

Paralele – da!!!
Larisa a avut poate cel mai bun exerciţiu al ei din acest an!
Pentru specialişti: 14.866 (cu 6.3 la dificultate!)


A fost a 3-a notă din concurs, după specialistele Mustafina şi Yao!
Cu asemenea rezultat în calificări, ar fi fost în finala acestui aparat!
Bravo!

Bucuria reuşitei

Acelaşi loc 4 la finalul rotaţiei pentru Larisa. 8 pentru Ştefania Stănilă, care fusese la sol şi sărituri.
Urmează aparatele forte ale Larisei, bârna şi solul. Ordinea intrării în concurs o avantajează!

☺ La bârnă, Larisa Iordache a fost singura care a trecut de pragul 15.0. din cauza unor dezechilibrări, Mustafina a pierdut câteva zecimi.
Locul 2 la finalul rotaţiei pentru Larisa – 45.165 Biles, 45.032 Larisa.


Înainte de execuţiile la sol, ultimul aparat pentru grupa de elită, comentatoarea TVR, Alina Alexoi, trăia emoţiile cu intensitatea a... zece Larisa Iordache la un loc.
Mulţumim şi ţie, Alina, că ne faci părtaşi la cele mai importante competiţii, cu profesionalism la cote maxime!

Ce se putea spera de la sol?
Biles a prezentat până acum sol greu ca didicultate, lipsit de partea artistică, însă foarte spectaculos ca acrobatică.
Mustafina nu are dificultate atât de mare, Yao la fel; Ferrari merge bine, dar nu are şanse de podium, din cauza notelor anterioare.
Ross e aşa şi aşa.

Larisa iese din covor la una dintre liniile acrobatice. O zecime penalizare.
Sare în sus de bucurie, pentru că e prima în clasament, şi nu mai sunt decât Simone Biles şi Alia Mustafina de intrat pe covor. Are medalie!
Reprezentanta Rusiei cade la prima linie, iar Ross înaintează în clasament.
Şi la Biles se vede şi se simte plăcerea de a concura, la fel ca la Larisa Iordache. Biles a evoluat face pentru AUR! Era de aşteptat, având în vedere prestaţiile americancei din zilele antrerioare de la sol. Îi trebuia pentru locul întâi un punctaj mediu spre mic pentru ea.

Dificultate versus execuţie
Biles – 24.5 D, 35.431 E
Iordache – 24.9 D, 34.865 E
*Nota mică de la sol (E, 8.233) a fost decisivă, pare-se...


Medalia de argint a Larisei Iordache de la individual compus la Campionatele Mondiale 2014 reprezintă împlinirea muncii, a ambiţiei, a plăcerii de a concura. A luptei Larisei. Cu ea însăşi, în primul rând.
Larisa a fost mereu o luptătoare.
Echipa a scârţâit la Nanning, la aceste Campionate Mondiale. Ea a strălucit în fiecare zi, în calificări şi în finala pe echipe.

Acum, Larisa Iordache nu mai e Pici. E doar Lari.
Şi îi mulţumim din suflet pentru tot!
O felicităm din suflet, cu sufletul şi o strângem în braţe, de la depărtare!
Gimnastica din România continuă să trăiască prin Larisa Iordache!

La fiecare competiţie, fie ea mondială sau europeană, Larisa s-a luptat pentru aur, pentru o medalie cât mai preţioasă, pentru un loc cât mai sus.
După fiecare medalie de argint, am auzit-o: „Voiam aurul!”
De fiecare dată, cu fiecare competiţie, a vrut mai mult, mai bine...
Mentalitate de campioană!


Totalul medaliilor obţinute în carieră de Larisa Iordache la întrecerile majore: 14 (dintre care 3 cu echipa): 5 aur, 6 argint, 3 bronz.
☺ La Mondiale are până acum un argint (cel de acum) şi un bronz la sol (2013).

Rezultatele complete ale concursului individual compus de pe 10 octombrie 2014 le puteţi vedea aici.

PODIUM ÎN ROZ ŞI... ALBINA BUCLUCAŞĂ

Pretendentele la medalii au concurat în costume de culoare roz.

Fetele s-au relaxat (fără voie) după un concurs epuizant.
De ce şi-a aruncat învingătoarea Biles buchetul de flori de la premiere?
Imediat după intonarea imnului?!

Ce avem noi aici? O albină!


Urmăriţi momentul mai jos, în transmisia Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
☺ Larisa e la sărituri - aproximativ la 0:20, bârnă - 1:29:30, sol - 1:53.
Exerciţiul la paralele nu a fost transmis nici măcat înregistrat L


POVESTEA continuă

Sunt convinsă – sper!!! - că vor mai fi medalii pentru Larisa – o aşteaptă finalele la bârnă şi sol. Nu vreau să dau prongosticuri, pentru că bârna e... bârnă, cum se zice, iar la sol azi a avut o dificultate mai mare ca Biles, dar o execuţie mai slabă ca aceasta.

Aşa cum o ştim, Larisa aşteaptă AURUL.

La ambele aparate menţionate principala adversară îi este, teoretic, aceeaşi Simone Biles.
Pot interveni chinezoiacele la bârnă, plus Mustafina, campioana mondială din 2013.
La sol, există încă o americană, Mykayla Skinner, dar şi foarte puternica Vanessa Ferrari, campioană europeană în 2014 împreună cu Larisa.

Larisa este singura noastră reprezentată în finalele pe aparate.
Programul este următorul:
Duminică 12 octombrie – finale feminine la bârnă (aproximativ la 8:30) şi sol (aproximativ la 9:45) - ambele TVR 1

Ştefania Stănilă a terminat întrecerea pe locul 19, la fel ca şi Cristian Băţagă în competiţia similară masculină.
Ştefi a căzut la bârnă la acelaşi element ca în finala pe echipe. La paralele, a fost din nou sub 13 (doar 5.0 la dificultate).
N-a fost să fie pentru ea în China...


Roxana Popa (17 ani), născută la Constanţa şi care a început gimnastica la 4 ani în oraşul de la malul mării, dar care reprezintă Spania, pentru că a plecat de mică împreună cu părinţii în această ţară, s-a clasat pe poziţia a 13-a, după inexactităţi la bârnă şi sol.
Roxana este de departe liderul formaţiei iberice, care a ocupat locul 15 la Nanning.


☺ Cea mai în vârstă participantă în concursul mondial individual compus 2014 a fost Jessica Lopez (J Lo în lumea gimnasticii), Venezuela, 28 de ani. A fost a 8-a în final, cel mai bun loc ocupat de ea în carieră!, învingând gimnaste cu 12 ani mai mici decât ea.

Top 8 la Mondialele 2014:
Sus, de la stânga la dreapta – Larisa Iordache, Simone Biles, Kyla Ross (medaliatele cu argint, aur şi bronz)
Jos, de la stânga la dreapta – Alla Sosniţkaia (Rusia, locul 7), Alia Mustafina (Rusia, 4), Yao Jinnan (China, 5), Vanessa Ferarri (Italia, 6), Jessica Lopez (Venezuela, 8)Dacă vă face plăcere, citiţi şi:
Recomandarea lunii octombrie – Mondialele de gimnastica (cu cele mai importante momente din istoria Mondialelor pentru România)
Mondialele de gimnastica 2014 – Larisa de argint - finalul Mondialelor plus CONCLUZII
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

9 comentarii:

 1. Pentru familie este si va fii tot PICI

  RăspundețiȘtergere
 2. SUPERB! Larisa este tare scumpa, si la propriu si la figurat! :) Bronz la Mondiale este o realizare extraordinara! Felicitari.
  Multumesc din suflet pentru minunata prezentare - repet, aici la tv nu s-a transmis nimic. Germania transmite doar atunci când este pe primele locuri :( Ma bucur mult pentru România!
  un weekend minunat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este, într-adevăr, o realizare de excepţie - spargerea ghinionului care o tot urmăreşte pe plan mondial de doi ani încoace.
   Dacă vrei să urmăreşti transmisia concursului, am pus un video mai sus; dacă nu poţi să vizionezi aici, toate zilele de concurs - finala pe echipe, individual compus plus finalele pe aparate sunt pe youtube - contul FIG.

   Ștergere
 3. Superb articol, amanuntit si plin de informatii pentru toata lumea, la obiect si tare bun!! Bravo, Larisa e un dar si trebuie pretuit, sa speram ca toate fetele vor merge mai departe si ne vor bucura cu rezultate si mai frumoasa, pe plan individual, le doresc sa fie precum Lari, Doamne ajuta!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Mulţumesc!!!
  Sper ca Larisa să le strângă pe toate colegele lângă ea mereu, iar alături de prietena ei, Diana Bulimar, să strălucească până la Rio! Iar acolo să fie „punctul culminant" al echipei şi, desigur, al Larisei şi, cine ştie?, poate (individual) al Andreei Munteanu, Andreei Iridon, Laurei Jurcă şi a fetelor ce vin din urmă - să nu o uit pe Andra Stoica, care este foarte plăcut de urmărit (dar abia în 2016 va fi senioară).
  Ioana

  RăspundețiȘtergere
 5. Succes Larisa si exact cum iti doresti asteptam AURUL!!!

  RăspundețiȘtergere
 6. in aceste imagini,anei porgras yi puteam spune ana ''porslab''.abia acum yi putem pune numele actual ,pe cat de sexy a devenit.

  RăspundețiȘtergere