sâmbătă, 9 mai 2015

Filme pe paine – COMEDIE, AVENTURA ŞI ROMANTISM





Astăzi amestecăm iar genurile – după drama şi romantismul din grupajul precedent dedicat filmelor avem acum 3 în 1: comedie, romantism şi aventură!

Deschidem balul cu cea mai recentă producţie, Cenuşăreasa 2015.


CINDERELLA (2015) – CENUŞĂREASA

În cea mai nouă adaptare a basmului francezului Charles Perrault (1628-1703) nu mai e vorba despre o reinterpretare a basmului clasic, aşa cum a fost în cazul Mirror Mirror/Oglindă, oglinjoară (2012, povestea „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”) şi Maleficent (2014, povestea „Frumoasa din pădurea adormită”).

Cinderella 2015 respectă (aproape) în totalitate povestea. O poveste pentru copii şi pentru adulţi deopotrivă – noi, ăştia mari, mai avem nevoie din când în când să visăm... să ne înconjurăm de frumos, pur... de culorile magiei.

Cu toate că este „opera” Disney, Cinderella 2015 adună laolaltă o sumedenie de actori non-americani (în majoritate britanici). Plus regizorul Kenneth Branagh!
Teoretic, nu am nimic cu americanii, numai că englezii au ceva al lor special – în accent, în modul de a compune o poveste, în prezentarea generală.

Delicateţea „Cenuşăresei” Lily James (Lady Rose din Downton Abbey) nu e deloc forţată... iar rochia albastră, pe care o puteţi admira în toate materialele de prezentare, îi vine perfect.
Apropo de Downton Abbey, servitoarea Daisy de acolo, Sophie McShera, este în Cinderella 2015 una dintre cele două surori vitrege ale Ellei (cea din dreapta imaginii).


Australiana Cate Blanchett e fără cusur în rolul mamei vitrege – experienţa teatrală o ajută şi aici în construirea personajului; nu am prea văzut-o pe Cate în rol de personaj negativ – chiar şi în Blue Jasmine, cu tot egoismul şi deprinderile de bogătaşă, tot era... de bine.
Cate Blanchett seamănă (şi) în Cinderella 2015 cu Katharine Hepburn, pe care a şi interpetat-o în The Aviator/Aviatorul (2004).

Cinderella 2015 nu are încă în palmares vreun Oscar sau Glob de Aur. Poate la anul, când va intra în competiţiile menţionate, se va umple de premii ☺ probabil la categoriile tehnice – costume, machiaj, muzică etc.

Emma Watson („Harry Potter”) a fost multă vreme în linia întâi pentru rolul Cenuşăreasa. Ulterior, ea a fost distribuită ca Belle în remake-ul Frumoasa şi bestia 1991, ce va fi lansat în 2017.
Un alt actor din Downton Abbey, Dan Stevens, se află pe afişul Beauty and the Beast 2017.

☺ Multe dintre costumele purtate de domniţe în seara balului au fost desenate după ale unor prinţese Disney: Belle (Frumoasa şi bestia), Tiana (Prinţesa şi broscoiul), Albă ca Zăpada etc.

☺ DISTRIBUŢIA Cinderella 2015 cuprinde şi alte nume magice: Helena Bonham Carter (care a avut în anii ’90 o relaţie cu Kenneth Branagh şi care s-a despărţit de curând de excentricul Tim Burton), Stellan Skarsgård sau Ben Chaplin.
Prinţul este Richard Madden – din Urzeala tronurilor.



Celelalte trei materiale dedicate POVEŞTILOR pe blog:






MOGAMBO (1953) – AVENTURĂ ÎN JUNGLĂ

Clark Gable! Ava Gardner! Grace Kelly! Într-un triunghi amoros de excepţie.
Vreţi să vedeţi şi să auziţi animale sălbatice la ele acasă, în Africa? Vreţi să-i ascultaţi pe băştinaşi?

 
Mogambo nu are dramatismul unor clasice despre care am vorbit pe blog, A Place in The Sun (1951), Brief Encounter (1945) ori A Patch of Blue (1965) – cu elemente din „Cenuşăreasa”.
Mogambo te încântă însă cu un umor de zile mari! Regia: John Ford. Mai e nevoie de ceva pentru a vă atrage atenţia?!

☺ Cei trei protagonişti din Mogambo 1953 au nişte poveşti cel puţin interesante legate de acest film.
În timp ce Clark Gable şi Grace Kelly începeau o relaţie pe platourile de filmare, Ava Gardner (Honey Bear în film) a fost nevoită să meargă la Londra în acea perioadă, pentru a recurge la un avort. Gardner era însărcinată cu copilul lui Frank Sinatra – soţul ei între anii 1951 şi 1957.

Ava Gardner a fost nominalizată la Oscar penru rolul din Mogambo, în timp ce Grace Kelly a fost trecută pe listele de la Oscar şi Globul de Aur. Nici una nu a câştigat.

Mogambo 1953 reprezintă transpunerea pe ecran a unei piese de teatru semnate de Wilson Collison.



WILD TARGET (2010) – PUNCT OCHIT, PUNCT... IUBIT!

Acţiunea se combină la fix şi rezultă un film relaxant... dar deloc plictisitor!
Nu’ş de ce, în timpul vizionării, m-am tot gândit la Charade/Şarada (1963), cu Cary Grant şi Audrey Hepburn. Acţiune, umor, diferenţă de vârstă între protagonişti, actorii principlali născuţi pe Bătrânul Continent...

Emily Blunt e sexy rău ca Rose, o escroacă fermecătoare. Atât de fermecătoare, că îl face până şi pe asasinul profesionist Victor Maynard (Bill Nighy) să... uite că are misiunea de a o elimina.
Rupert Grint („Harry Potter”) completează trio-ul, care tot fuge de cei pe care i-a păcălit Rose!
Actriţa Eileen Atkins e mama super-excentrică a lui Victor. Să vedeţi numai ce le ştie băbuţa!
În distribuţie se mai remarcă Martin Freeman (un alt asasin profesionist) şi Rupert Everett.
Filmul e o nebunie totală! În sensul bun.

Wild Target este remake-ul unui film francez, Cible émouvante (1993).




HIT AND RUN (2012) – LOVEŞTE ŞI FUGI


Hit and Run 2012 a fost pentru Dax Shepard (Crosby din serialul meu de suflet, Parenthood) un film... de familie.

El a apelat la o mulţime de prieteni din cinematografie. Cel mai de seamă a fost chiar logodnica lui de atunci, Kristen Bell. Între timp, cei doi s-au căsătorit (2013) şi au împreună două fete – Lincoln şi Delta.

Charlie Bronson (pseudonimul unui criminal celebru), jucat de Dax Shepard, face parte din Programul de protecţie a martorilor. El „evadează” pentru a o conduce pe iubita lui (Kristen Bell) la Los Angeles, unde trebuie să ajungă la locul de muncă visat.
Bradley Cooper – cu o coafură în stil afro! – este fostul coleg de infracţiuni al protagonistului, iar Tom Arnold, ofiţerul incompetent însărcinat cu supravegherea lui Charlie.
Hit and Run 2012 e un film uşurel, fără sclipiri, dar amuzant. Şi cu MULTE MAŞINI, pentru amatori. Maşini care provin în marea lor parte din colecţia personală a lui Dax Shepard.

Dax Shepard are la Hit and Run 2012 şi rol de scenarist şi co-regizor. Shepard a regizat şi un episod din Parenthood şi se află la al doilea lungmetraj în scaunul de regizor.
Joy Bryant este în Hit and Run 2012 pe fosta logodnică a personajului principal, interpretat de Dax Shepard, în timp ce în Parenthood este soţia acestuia.




IDIOCRACY (2006) – IDIOCRAŢIE

Dacă tot am vorbit de Dax Shepard ceva mai sus... vă prezint un nou film cu el, în rol de avocat. Dar nu unul obişnuit...!

Idiocracy este în esenţă o comedie, dar care porneşte de la un subiect deosebit de serios şi care te pune pe gânduri: prostirea omenirii – societatea care pune accent pe comercial, reality show-urile (cât mai trăsnite), producţii tv şi filme tot mai fără substanţă, „eroi” în viaţa reală fără substanţă.
Ce ne aşteaptă în viitor? Cât de goi pe dinăuntru vom deveni?


Joe (Luke Wilson) este un soldat aflat în medie („average”), din toate punctele de vedere. El este selectat pentru a servi drept cobai într-un proiect secret, împreună cu o prostituată (Maya Rudolph). Cei doi se trezesc după 500 de ani, într-o lume în care prostia e la loc de cinste; Joe este aici cel mai inteligent om!


Bineînţeles, omul caută de zor să... evadeze, cu ajutorul unei aşa-zise maşini a timpului.
Justin Long are în Idiocracy rol de doctor.


Foto deschidere: „Cinderella 2015”, protagonista Lily James.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

7 comentarii:

  1. Ioana draga, în primul rând doresc sa iti transmit urari de sanatate, fericire si noroc! LA MULTI ANI!
    si acum... despre filme :) Am vazut de curând Cindella si acum ca spui tu, observ si eu actorii din Downton Abbey ;) MI-a placut filmul, a fost pentru mine o intoarcere în vremea copilariei. Acum... caut Idiocracy :)
    O zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am vazut Wild Target - ador umorul englezesc! filmul este o dovada excelenta ca acest umor este de calitate! ☺ Am savurat fiecare scena, am râs la fiecare apropo.
      Actorii joaca atât de natural, atât de cool! Emily Blunt este pe lista actritelor mele preferate!
      Deasemenea am savurat superba selectie din coloana sonora a filmului!
      Am vazut si IDIOCRACY :) mi-a placut mult ideea acestui film! pe mine filmul m-a amuzat dar m-a si "întristat" sau "înfricosat" nu stiu care cuvânt s-ar potrivi mai bine pentru a exprima sentimentul pe care-l am în legatura cu directia spre care se indreapta societatea in care traim. Si viteza cu care o face! Nu cred ca vor trece 500 de ani si cred ca vom ajunge sa traim scenariul live, în mai putin de 50 de ani!...
      Multumesc pentru recomandari! te pup

      Ștergere
    2. Multumesc din suflet pentru urari!
      Umorul englezesc va fi întotdeauna pentru mine un pansament pentru suflet. Eu îi ador pe ambii protagonişti - Emily Blunt şi Bill Nighy.
      Cât despre Idiocracy, chiar dacă se vrea (şi este) comedie, are un substrat atât de trist... şi de înfricoşător...! Şi pe mine mă sperie direcţia în care se îndreaptă omenirea, cu atâta superficialitate şi comercial!!!
      Mulţumesc pentru cele două vizite,
      Ioana

      Ștergere
  2. Wild Target pare interesant! :)
    Un gând bun și la mulți ani! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wild Target chiar este interesant!
      De fapt, toate filmele de aici sunt... :)
      Ioana

      Ștergere
  3. ca bine zici! sa trecem la un filmulet :)

    RăspundețiȘtergere