luni, 11 august 2014

Recomandarea lunii - Dependenţa de NURSE JACKIE



Recunosc. Sunt dependentă.
Mai rău, nu vreau să mă tratez.
M-am intoxicat cu serialul ăsta!

Nu m-am oprit până nu am dat gata toate cele 6 sezoane existente: 10-12 episoade per sezon a câte 30 de minute.
O să intru la DEZINTOXICARE până la anul, în primăvară, când va fi difuzat noul sezon.
Iar recuperarea nu va fi uşoară.

Nurse Jackie este tradus la noi Sora Jackie – aşa, pentru confuzia de orice tip ☺ călugăriţă, surioară ş.a.m.d.

EMOŢIE - NATURALEŢE - LIMBAJ

Acestea sunt elementele care mi-au creat DEPENDENŢA de Nurse Jackie.
Cei trei factori la baza cărora se află această recomandare.
 
Jackie, cu toate defectele ei (în special cele legate de dependenţa de pastile), dar şi prin faptul că îşi face excelent meseria... şi mai mult decât atât, mi-a adus aminte de Dr. House.
Iar, prin replicile rapide şi pline de ironii/sarcasm şi jocuri de cuvinte pe alocuri, Nurse Jackie mi-a retrezit nostalgia de Gilmore Girls/Fetele Gilmore.

La fel ca Masters of Sex şi Shameless, Nurse Jackie are în spate postul de televiziune Showtime.
Aici mai sunt, printre altele, recent încheiatul Californication, Homeland, DexterThe Tudors/Dinastia Tudorilor, The Borgias/Familia Borgia, Episodes/Episoade, The Big C, Weeds/Ierburi, United States of Tara, House of Lies/Casa minciunilor.


Dacă nu sunt asistentă... sunt un nimeni.”

Aşa cum am zis si aici, JACKIE (Edie Falco; ceva mai jos despre ea) este o asistentă medicală de la Urgenţe care se luptă cu dependenţa de droguri-painkillers.
De fapt, nu se luptă. Îşi alimentează dependenţa. Cu zi ce trece.
Lucrurile devin de-a dreptul dramatice în ultimul sezon difuzat, 6 - sezonul 7 va fi în 2015.

Jackie, personajul principal, jonglează cu viaţa de familie, cu job-ul, cu... amantul.
E o mincinoasă desăvârşită.

Este admirată deopotrivă de colegi şi de medici; se întâmplă să reacţioneze înaintea colegilor treoretic mai... şcoliţi.
Pacienţii o adoră – sare rapid în ajutor, e grijulie şi atentă la nevoile lor.

Jackie nu pune neapărat diagnostice-minune, ca celebrul House, dar ajută din punct de vedere UMAN.

Jackie are picioarele bine înfipte în pământ, nu lasă să i se vadă emoţia/trăirile.

Spre deosebire de Zoey, noua sa elevă, abia sosită de pe băncile unui colegiu comunitar.
Zoey este expansivă. Îmbracă cele mai colorate şi trăsnite uniforme – cu fluturaşi, floricele, pisicuţe, cireşe, în principal în nuanţe de roz.






Nurse Jackie e comedie neagră cu mult dramatism, în CONCLUZIE.



Cu Nurse Jackie, s-au făcut deja trei seriale noi în 2014 pentru mine; celelalte două sunt About a Boy şi The Mindy Project.


MAI SPECIAL

☺ Dacă în Nurse Jackie Edie Falco are probleme cu dependenţa de pastile în special, în viaţa reală actriţa a fost dependentă de alccol.
Un (alt) eveniment nefericit din viaţa actriţei cu descendenţe italiene, suedeze şi engleze a fost depistarea unui cancer de sân, în 2003. A făcut public acest lucru abia un an mai târziu.
Edie Falco este abia al doilea actor care pleacă acasă cu Premiul Emmy pentru rol principal atât pentru dramă (de trei ori pentru The Sopranos/Clanul Soprano, cu James Gandolfini), cât şi pentru comedie - o dată pentru Nurse Jackie; cât de comedie poate fi considerat acest serial...
Edie Falco mai are o nominalizare la Emmy, pentru un alt succes, 30 Rock al Tinei Fey.
Falco are două Globuri de Aur pentru acelaşi Clan Soprano.

Merritt Wever, Zoey în Nurse Jackie, a avut un discurs memorabil în cadrul ceremoniei decernării Premiilor Emmy 2013, după ce a câştigat la categoria „actriţă secundară - Comedie”: Thank you so much. I gotta go, bye! Atât.
În ultima perioadă, Merritt Wever a fost o prezenţă de seamă în serialele New Girl, cel mai recent sezon, al treilea, şi în The Good Wife/Soţia perfectă – un episod din sezonul 3, difuzat în 2012.
Wever a făcut, de asemenea, parte din distribuţia Studio 60, cu Matthew Perry, creaţia inconfundabilului Aaron Sorkin – The Newsroom, Sports Night şi The West Wing/Viaţa la Casa Albă.


Şi tot legat de Premiile Emmy, în 2010, atunci când şi-a adjudecat statueta Emmy pentru Comedie, Edie Falco (Jackie) a declarat că ea simte că a jucat un rol dramatic.
S-a pus şi se pune în continuare problema inventării unei categorii speciale la Premiile Emmy, comedy-drama sau dramedy. Ce frumos s-ar încadra Parenthood aici…!
 
☺ Frumuşelul Coop este adus din imaginaţia scenariştilor pe micile ecrane de Peter Facinelli, care şi-a căpătat faima (şi) din seria Twilight.
Actorul newyorkez s-a născut din părinţi italieni, chiar în Queens, zona unde locuieşte Jackie din serial...
În afara Nurse Jackie, Facinelli a avut roluri importante şi în alte producţii tv de succes, Six Feet Under/Sub Pământ SRL şi Damages/Daune şi interese, cu Glenn Close.
Peter Facinelli a fost, până de curând, soţul lui Jennie Garth, starul din serialul Beverly Hills, 902010.


Prietena cea mai bună a lui Jackie este doctoriţa englezoiacă (şi plină de bani!) Eleanor O’Hara (englezoiaca Eve Best).

Dominic Fumusa, soţul lui Jackie în serial - şi cu şase ani mai mic decât Edie Falco -, are o vastă experienţă pe scenele teatrale americane, dar şi pe cele din Londra.

☺ În afara lui Zoey, există un singur asistent medical care îi este aproape lui Jackie pe tot parcursul serialului: Thor. Actorul care îl interpretează, Stephen Wallem, este fratele mai mic al unuia dintre creatorii Nurse Jackie, Linda Wallem (lesbiană în realitate).
Stephen Wallem şi-a făcut debutul cu această ocazie în televiziune.
Este, la fel ca Thor din serial, diabetic; a rămas fără un ochi în urma complicaţiilor bolii.


☺ În sezonul 4 apare şi personajul Charlie, al cărui rol mi s-a părut perfect distribuit. Adolescentul era băiatul doctorului Mike Cruz, interpretat de Bobby Cannavale.
De ce asemănarea, fizică în primul rând, era mare? Fiindcă Charlie din Nurse Jackie era actorul Jake Cannavale, fiul adevărat al lui Bobby Cannavale!

☺ O altă relaţie de familie este cea dintre Michael şi Steve Buscemi. Primul apare în serial în rolul GodDumnezeu, iar cel de-al doilea, actor la rândul său, a ales să stea în spatele camerelor, în calitate de regizor.
Steve Buscemi este, la rându-i, protagonistul seriei HBO Boardwalk Empire/Imperiul din Atlantic City.

Edie Falco şi Paul Schulze (farmacistul din Nurse Jakie) au fost colegi pe platourile de filmare a încă patru seriale: Homicide: Life on the Street, Oz, The Sopranos/Clanul Soprano - ultimele două marca HBO - şi New York Undercover.

Amantul, asistenta şi „oficialul”


☺ Două actriţe principale din îndrăgitul şi mult prea scurtul Go On sunt prezente în sezonul 6 Nurse Jakie, însă nu interacţionează. Este vorba despre Laura Benatti şi Julie White.

☺ În acelaşi sezon 6, episodul 4, avem un pacient care află că are cancer. Actorul care îl interpretează, Curtis McClarin, a murit la scurt timp după încheierea filmărilor, în urma unui anevrism, la 45 de ani. Episodul îi este dedicat.

☺ A existat o iniţiativă olandeză de a face un remake după Nurse Jackie, numită Charlie. Din cercetările mele, nu s-au difuzat decât două episoade, în martie 2013.


PREMII
Pe scurt: trei nominalizări la Globul de Aur pentru Edie Falco şi una pentru serial.
Edie Falco (Jackie) şi Merritt Wever (Zoey) sunt singurii actori din Nurse Jackie care au primit un Emmy.
În rest, există multiple nominalizări la Premiile Emmy, pentru serial (categoria Comedie), Edie Falco şi Merritt Wever din nou, dar şi pentru actorii-invitaţi Bobby Cannavale şi legenda Eli Wallach – la 94 de ani!





Update:
Miercuri noapte (10 septembrie), mai-marii Showtime, postul care difuzează Nurse Jackie, au anunţat că sezonul 7, care fi difuzat în 2015, va fi ultimul.
Acum... că tocmai m-am îndrăgostit de serial...

Actorii au ţinut să înfăţişeze acest anunţ:



*Celelalte recomandări lunare de până acum de pe blog:


...şi un articlol apărut înainte de rubricuţa cu RECOMANDĂRILE Parenthood! Pledoarie pentru Parenthood (Numai tată să nu fii!)
Vă aşteaptă Lauren Graham şi Peter Krause, printe (mulţi) alţii!
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu