vineri, 21 noiembrie 2014

Recomandarea lunii – Downton Abbey şi Masters of Sex


Am stat ceva în cumpănă în legătură cu subiectul principal din această lună.

☺ M-am gândit iniţial la un articol aniversar, pentru că luna aceasta s-a împlint un an de când scriu în online – dar, în materialul „100”, am mai făcut o recapitulare a articolelor şi am adresat mulţumiri celor care şi-au aplecat... mouse-ul şi tastatura asupra blogului meu.
Nu-mi place să mă reiau, chiar dacă asta reduce numărul postărilor.

☺ Ar fi putut fi o nouă retrospectivă Douglas Kennedy - cărţile pe care le devorez zilele acestea - de, mi-au rămas vreo trei restanţe de anul trecut!

☺ Am luat în calcul şi un album de imagini din concediu - o să reiau POVEŞTILE de acolo în curând! Cu peisajele mirifice din Măgura, satul pierdut între Bucegi şi Piatra Craiului.

Ce legătură este între Downton Abbey şi Masters of Sex?


Zilele acestea, am stat cu ochii pe episoadele finale ale sezoanelor ce tocmai au fost difuzare în ţara-mamă, Marea Britanie, respectiv SUA - sezonul 5 (practic, mai este un episod special de Crăciun, dar mai e până atunci...) pentru „Downton", sezonul 2 pentru „Masters".

Ambele sunt SERIALE (drame) DE EPOCĂ, istorice.

Downton Abbey şi Masters of Sex sunt la fel de speciale pentru mine.

Downton Abbey (sezonul 5)


Nu am scris până acum un articol separat despre fenomenul Downton Abbey, dar găsiţi un scurt rezumat în Top seriale 2013.

Decoruri, costume, eleganţă, coloană sonoră - toate, remarcabile.
Producţia unui episod costă zeci de mii de lire, ştiut fiind că britanicii sunt foarte meticuloşi în redarea perioadelor istorice.


Downton Abbey a debutat în 2010 şi a ajuns în Cartea Recordurilor - pentru cele mai multe recenzii pozitive în anul lansării.

PE SCURT, Downton Abbey prezintă viaţa familiei Crawley şi a personalului care se ocupă de domeniul acestora. Acţiunea a debutat în 1912, o dată cu scufundarea Titanicului.

Pe mine una mă „termină" castelul din Hampshire unde au loc filmările, cu toate turnuleţele lui...!


Dincolo de intrigă şi de schimbările materiale ale epocii (cum ar fi radio-ul), Downton Abbey sezonul 5 surprinde mişcările societăţii interbelice.

Servitorii începeau să se emancipeze, în timp ce moşierii pierdeau teren. Bogătaşii se confruntau cu greutăţi financiare, iar mulţi au pierdut bătălia.
„Apusul unei epoci" este replica rostită destul de des în acest sezon.

De asemenea, este surprinsă „povestea" exilului familiilor înstărite din Rusia în Occident.

☺ Sunt prezente şi prejudecăţile vizavi de căsătoriile mixte (evreu-britanic/scoţian), dar şi cele legate de divorţ.

☺ Nu lipseşte nici dragostea la vârsta a treia - atât de frumos însăilată şi în O outro lado do rua.

☺ Vedem cum încep să se topească din ce în ce mai multe... închistări ale trecutului (apropiat). Primul exemplu care îmi vine în minte este sexul în afara căsătoriei - la nivelul burgheziei. Bine, nici acesta nu este acceptat de societate, dar se face...

Eleganţă britanică (Lady Mary)

Servitorii se deschid către artă şi cultură, devin interesaţi de domenii despre care nu aveau habar că există.

În afara domeniului Downton Abbey, cei care stau down la reşedinţa familiei Crawley sunt nişte oameni eleganţi - nu atât de strălucitori (ca îmbrăcăminte) ca „stăpânii" lor, însă nici atât de sărăcăcioşi ca cei nevoiţi să-şi câştige traiul într-o fabrică ori în bătaia soarelui, la câmp.

Mă gândeam că oamenii ăştia sunt totuşi norocoşi, în ciuda condiţiei - nu s-au născut într-o familie avută.
Nu trudesc, totuşi, din greu, într-o fabrică, nu au parte de o muncă murdară, la propriu, pe un salariu de nimic.
Au maniere, etichetă. Sunt eleganţi - chiar şi când servesc la masă ori le ajută pe doamne şi domni să se dichisească.

Problema viitorului devine din ce în ce mai apăsătoare - fiecare, că e sus sau jos, încearcă să vadă mai departe de mijlocul anilor '20, unde a ajuns momentan acţiunea din Downton Abbey.
Încearcă să se extindă într-o altă direcţie decât până acum - mai ales în domeniul imobiliar. Să se reorienteze.

În viitorul apropiat - George Clooney!

Ne aşteaptă, ca în fiecare an (cu excepţia primului sezon) episodul special de Crăciun, care are durata unui film în toată regula.
Se anunţă anunţă prezenţa lui Matthew Goode - englez get-beget, cu un rol esenţial în The Good Wife, dar şi a lui George Clooney.

Ultimul este apropiat de Hugh Bonneville, de la creaţia lui Clooney The Monuments Men/Oamenii monumentelor (2014); Clooney ar fi luat în calcul să facă nunta la castelul unde se filmează serialul.
Se pare să starul de la Hollywood şi-ar fi filmat în secret scenele - dar mai multe nu se cunosc... din septembrie încoace nu a mai apărut nicio ştire.
Episodul de Crăciun este realizat în scopuri caritabile.

TOTAL până acum Downton Abbey: 42 de episoade a câte aproximativ o oră.
Sezonul 6, la anul, în 2015!

Premii Downton Abbey
O să vă trimit la wikipedia, pentru că palmaresul este fooooarte stufos.


Masters of Sex (sezonul 2)

(Dacă nu ştiţi despre ce este vorba în serial, păşiţi în Camera specială, Masters of Sex - Ştiinţa sexului)

În sezonul secund, protagoniştii, Bill şi Virginia, muncesc cu pasiune.
În cel mai dublu sens posibil.


Sezonul 2 acoperă o perioadă mai mare ca cel inaugural – trecerea timpului este foarte interesant realizată.

Sunt aduse în discuţie aspecte politice - lupta afro-americanilor pentru egalitate, alegerea lui Kennedy ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Sexul este în continuare subiect tabu la sfârşitul anilor '50, începultul anilor '60.


Bill şi Virginia încep să lucreze la studiul disfucţiilor sexuale (impotenţa ocupă un loc de seamă) - pornind chiar de la... Bill.
Tratamentul unor astfel de afecţiuni ţine de psihologie. De medicină. De fiecare pacient. Şi de reticenţa pe care o dezvolă fiecare individ în legătură cu acest subiect dureros până la urnă.

Ce-i mai important, Masters of Sex sezonul 2 dezvoltă relaţia dintre protagonişti, inclusiv relaţia sexuală, cu tot ce implică ea.

Iar poveştile celorlalte personaje capătă importanţă. Sunt detaliate.

Dar nici parcusul lui Bill şi al Virginiei separat unul de altul nu este ignorat. Munca, de exemplu, este mai presus pentru Virgina decât propriii copii.


Relaţia dintre Bill şi Virginia, cu toată scuza pe care o are (din raţiuni pur legate de studiul lor), este tot „punere de coarne” în fond şi la urma-urmei.


Dar adulterul apare şi de cealaltă parte...

Aspect biografic: Virginia nu are studii aprofundate de medicină - doar nişte studii subţirele, şi acelea de când a început să lucreze cu Bill.
E uimitor câte a putut realiza ea în acest context - reamintesc: cei doi au publicat numeroase lucrări ştiinţifice, la care şi-au adus amândoi contribuţia.
Ea a venit cu abordarea pur feminină (de a săpa în sufletul oamenilor şi de a observa mişcările ce se petrec în psihicul uman), el a fost pur şi simplu... ştiinţa întruchipată.


Masters of Sex, indiferent că e sezonul 1 sau 2, TE FACE SĂ SIMŢI. Şi nu vă gândiţi la... prostii.
Masters of Sex te determină să relaţionezi cu personajele. Pentru că fiecare e REAL (şi aici nu mă refer din punct de vedere istoric), are defecte şi calităţi care îl definesc.
Masters of Sex e dramatic, psihologic... romantic pe alocuri.

Legătura care s-a format între Bill şi Virginia pare indestructibilă - pe toate planurile.
Însă paşii pe care i-a urmat această legătură sunt excelent redaţi, fără ca scenariştii să deraieze. Fără scene inutile.

Masters of Sex face un pic de istorie privind televiziunea anilor '50-'60, camerele de filmat, tehnicile de filmare ale perioadei.

☺ Ei bine, Masters of Sex conţine şi scene incitante, goliciuni.
Dacă vreţi să vă uitaţi doar pentru asta, schimbaţi postul - căci în Masters of Sex sunt mai importante RELAŢIILE interumane legate de tot ceea ce îi înconjoară pe Bill Masters şi Virginia Johnson.

(Încă un) Bonus
Prezenţa lui BEAU BRIDGES în rolul unui profesor-medic homosexual.
Cum să-ţi faci cunoscută orientarea în acea epocă?! Mai ales dacă ai acasă, de peste 20 de ani, o soţie şi o fiică de aceeaşi vârstă?
Să scapi de viciu e cel mai la îndemână, chiar dacă asta înseamnă chinuri groaznice...
Beau Bridges este fratele mai mare al lui Jeff Bridges.


Va fi şi sezonul 3, la anul!
Ah, iar am de aşteptat o veşnicie!

Premii Masters of Sex

☺ Două nominalizări la Globul de Aur 2014, pentru primul sezon - cel mai bun serial dramatic şi Michael Sheen (William Masters).
*Plus patru nominalizări la Emmy 2014 - Lizzy Caplan (Virginia Johnson), Beau Bridges, o categorie tehnică (Outstanding Main Title Design) şi Allison Janney. Ultima a fost singura care a câştigat, pentru actor-invitat.

☺ Pe 11 decembrie, se vor anunţa nominalizările la Globurile de Aur 2015, iar palmaresul poate creşte!

TOTAL până acum Masters of Sex: 24 de episoade a câte aproximativ o oră.


Celelalte recomandări lunare de până acum de pe blog:

Aprilie - Shameless
Iunie - Robot & Frank
August - Nurse Jackie
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

10 comentarii:

  1. minunate recomandari, nu am vazut nici macar un episod din aceste seriale pe care le prezinti atât de interesant. M-ai convins, trebuie neaparat sa incep sa vad cele doua filme :) Voi începe cautarile cu Downton Abbey, pentru ca ma fascineaza epoca în care spui ca se desfasoara actiunea serialului.
    Multumesc mult, Ioana draga. Un sfârsit de luna placut! :-*

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit!
    Ambele epoci, cea din Downton şi cea din Masters, sunt fascinante în felul lor - ultima e o poveste reală. Mă bucur că ţi-am stârnit interesul!
    Un weekend plăcut şi ţie!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am ajuns la sezonul doi episodul 7 :))) Superb film!
      imi place mult! Realizarea, povestea ,epicul, dialogul, efectele, castelul, toaletele, confruntarea, dramatismul...Un amalgam pe care-l intâlnesti in viata de zi cu zi, într-o forma foarte putin schimbata :)
      Multumesc mult Ioana draga! ♥

      Ștergere
    2. Ce rapidă ai fost! Şi au am văzut primele sezoane „în cascadă"; am auzit-o pe Lauren Graham lăudând acest serial într-un interviu şi am fost curioasă - ea are şi sânge britanic/irlandez. N-am scris asta în articol, pentru că poate părea o obsesie, dar am mai urmărit ceva pe care ea l-a lăudat şi m-am îndrăgostit ulterior, „The Mindy Project". Şi chiar nu sunt genul care să alerge după seriale.
      Ştiu că, dincolo de actriţă, se ascunde un om inteligent, cu o cultură vastă - dovadă şi cartea pe care a scris-o http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2013/12/someday-someday-maybe-succesul-ca.html - de aceea m-am „luat după ea". Şi chiar nu pot spune că mă iau de obicei după părerile altora când e vorba de filme/cărţi/seriale, tre' să văd eu ca să mă conving; de data aceasta a fost OK, şi cu Mindy Project, şi cu Downton Abbey :) Aş fi putut să mă opresc la primul episod...

      Ștergere
    3. :)) am ajuns la sezon 4 ep 1! ☺

      Ștergere
    4. Ăsta da maraton! Ai mai dormit? :)

      Ștergere
  3. O da, nu cred ca m-as plictisi vreodata de Downton Abbey, imi place la nebunie. Tocmai ce am finalizat si eu Sezonul 5. Masters of sex nu-l stiu, dar daca zici ca-i bun o sa ma uit si eu la primul episod. Sunt in cautare de seriale noi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu cred că mă voi plictisi curând de Downton Abbey! Sunt curioasă dacă vor ajunge cu acţiunea până la al Doilea Război Mondial.... poate mai departe... acum sunt în 1924, iar Hitler abia „răsărise".
    Cât despre Masters of Sex... da... incitant, dramatic, istoric. Povestea celor doi, Bill şi Virginia (care au existat în realitate!), e foarte interesantă, pe toate planurile. Se pune mare accent pe partea psihologică... sau cel puţin eu aşa am văzut - sau am vrut să văd.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  5. eu ma voi orienta spre "Master of sex", chiar nu stiam nimic de el:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Este fooooooarte interesant - şi nu ca titlu neapărat, cu ca „desfăşurare de forţe" - pe plan psihologic, dar şi romantic, pe alocuri. Şi istoric.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere