sâmbătă, 12 iulie 2014

De Emmy - poveşti despre nominalizări

Mulţi dintre voi sunteţi la curent (ori ba ☺) cu faptul că joi după-amiază s-au anunţat nominalizările pentru Premiile Emmy, ce răsplătesc prestaţiile de top în domeniul televiziunii. A show-urilor de orice tip ce se difuzează în casele americanilor – seriale, reality show-uri, talk show-uri.

Lista cu cei care aşteaptă marile distincţii o puteţi răsfoi AICI, cu Game of Thrones/Urzeala tronurilor în frunte.
Nu sunt... fan, pentru că nu-mi TRANSMITE nimic acest gen de program tv.

Aşa...
Îmi permit mai jos nişte comentarii proprii, legându-mă mai ales de serialele pe care le urmăresc.

Sunt nişte drame care s-au înscris la Secţiunea Comedie pentru că au ceva umor. O fărâmă. Dar NEGRU.

Însă subiectele abordate au o groază de gravitate în ele.
Ce?!? Six Feet Under putea foooarte uşor să fie Comedie la vremea lui dacă se mergea cu manevrele astea, căci UMORUL NEGRU este la el acasă!

Să vedem:
Atâta DRAMĂ câtă a fost prezentă cel mai recent sezon, al patrulea, n-a existat în niciunul dintre celelalte trei. Totuşi, acum Shameless a fost trecut la COMEDIE... de la dramă...
Şi s-a ales cu nominalizarea ÎN PREMIERĂ (în ceea ce priveşte Shameless) pentru actorul de Oscar şi Globul de Aur William H. Macy - deşi sezonul ăsta (4) nu s-a ridicat la nivelul interpretativ al celorlalte, iar partitura lui a fost mediocră.

Emmy (!) Rossum, protagonista, n-a încăput nici de data aceasta pe lista nominalizatelor. Ar fi fost, oricum, ciudată prezenţa ei, căci, repet, ce a avut ea de transmis în sezonul 4 nu a avut vreo legătură cu râsul, dimpotrivă. Dar, luând în calcul că pe lista actriţelor la Comedie se află trei actriţe (din şase) al căror rol doar a... mirosit comedia...: Taylor Schilling (Orange is the New Black, detalii mai jos), Lena Dunham (Girls/Fetele) şi Edie Falco (Nurse Jackie/Sora Jackie; la fel, detalii mai jos).
Ooo, dar cât ar fi meritat Emmy Rossum o nominalizare la Dramă!La omisiuni ar putea fi trecut şi actorul care apare în rolul prietenului/iubit al unuia dintre fraţi, actor cunoscut din Saga Amurg, Noel Fisher.

Tradiţionala Joan Cusack a „bifat” încă o nominalizare la Emmy, a patra consecutivă.


*ORANGE IS THE NEW BLACK – memoriile celei care a inspirat personajul principal mă aşteaptă în bibliotecă...
Noul serial are printre cele mai multe nominalizări, 8, de aceea mi-am şi permis să pun fotografia de deschidere cu eroinele de aici.
Inclusiv Jodie Foster a fost trecută printre aspritantele la un premiu, pentru regie.
(Deci, dacă nu aţi apucat încă să vedeţi serialul, uitaţi un motiv în plus de recomandare!)

Laverne Cox a devenit primul transsexual căruia îi sunt recunoscute meritele actoriceşti.

Ce vrea de la noi OITNB (aşa cum este pomenit în media)?
O femeie abia trecută de 30 de ani, Piper (Taylor Schilling), ajunge la închisoare, pentru o faptă, nu foarte gravă, săvârşită cu mulţi ani în urmă... din dragoste. Sezonul 1, pentru care s-au făcut nominalizările, analizează în special modul în care femeia se adaptează în închisoare. Comedie, nu??
Fiecare episod urmăreşte, în flashback-uri, viaţa dinainte de închisoare a unei colege de-a lui Piper. 


 *NURSE JACKIE/SORA JACKIE
Este o serie pe care abia am început să o urmăresc, dar de care deja m-am îndrăgostit.
Edie Falco (din Clanul Soprano, cu James Gandolfini) are pentru interpretarea din cele 6 sezoane încheiate o serie de nominalizări la Emmy şi Globul de Aur, inclusiv în 2014 – a câştigat în 2010 Emmy-ul.

În Nurse Jackie (episoade de câte 30 de minute), produs de Showtime, la fel ca Masters of Sex şi Shameless, o vedem pe şefa asistentelor de la Urgenţă dintr-un spital jonglând cu viaţa de familie, cu job-ul, cu... amantul. Şi pentru asta are nevoie de „mici întăritoare”.
Într-un fel, dependenţa de pastile o aseamănă cu Dr. House, excluzând cinismul acestuia. Jackie are, în schimb, o inimă mare. Sare tuturor în ajutor, atunci când dă peste oameni în nevoie.

Poate că Nurse Jackie are cea mai mare doză de umor dintre „comediile” menţionate.
Să zicem că e ca în Burke and Hare: râzi pe moment, apoi te gândeşti mai bine şi nu-ţi mai arde...


CONCLUZIE
Acum, e mai facil accesul la nominalizări şi, Doamne ajută-ne!, premii la Comedie, fiindcă la Dramă se „înghesuie” o sumedenie de producţii care cu greeeu nu pot fi detronate.

☺ Nominalizările la Emmy 2014 au fost anunţate de Carson Daly şi de simpatica Mindy Kaling (foto). De ce v-ar interesa asta?
Fiindcă ea este autoarea şi protagonista The Mindy Project, un serial mai nou pentru mine, o COMEDIE (romantică) ce ar fi meritat cel puţin o nominalizare – la general (cel mai bun serial de comedie), pentru Mindy Kaling sau pentru la fel de simpaticul Chris Messina. Care joacă şi în DRAMA The Newsroom, dar a fost şi în Six Feet Under.

Subiectul „Tatiana Maslany” a făcut înconjurul lumii. De la primele episoade ale serialului Orphan Black - primăvara lui 2013.
Actriţa canadiană (şi serialul e canadian, produs de BBC America) a fost recompensată până acum cu numeroase trofee pentru interpretarea sa, inclusiv cu o nominalizare la Globul de Aur.
Dar cine să fi auzit de ea ca să îi dea un premiu atât de mare?! Prejudecăţi...

Tatiana Maslany are la ora actuală cea mai solicitantă muncă în televiziune şi, foarte important, fără a face rabat de la calitate.
Nu mă interesează, de obicei, filmele şi serialele în care acţiunea, SF-ul au un loc de bază.
Însă am avut o maaare CURIOZITATE; cum interpretează o singură actriţă atâtea roluri, atât de diferit (cu accente diferite) - personajele respective sunt clone, însă au trăit în medii diferite.
Sintagma „uiţi că e aceeaşi actriţă” este deja super-folosită. Dar cuprinde 101% adevăr...!


Închipuiţi-vă cât de greu a fost realizată această scenă, care durează, în finalul sezonului 2, puţin peste două minute; Tatiana Maslany interpretează concomitent patru personaje!

Mi-e că Orphan Black va înainta în sezoane (al treilea este aşteptat în 2015), iar Tatiana Maslany se va transforma în Lauren Graham, aflată mereu în fruntea listelor de ignoraţi la Emmy în toţi anii (şapte) în care a lucrat la Gilmore Girls.
*Cel puţin Gilmore Girls a dat o „absolventă” acum vedetă în top, Melissa McCarthy – nominalizată la Oscar în 2012 şi câştigătoare de Emmy în 2011 (nominalizată şi acum).

☺ Un alt serial nou, despre care v-am vorbit, Masters of Sex, a acumulat ceva nominalizări la Emmy 2014, însă a ratat categoria cea mai importantă, Cea mai bună dramă.
Iarăşi, lumea criticilor tv a taxat acest lucru. Fiindcă „obiceiul” nefericit la Emmy pare să fi devenit numele actorilor - cu cât mai multe vedete de cinema, cu atât mai bine!: Kevin Spacey, Jon Voigt, Robin Wright, Matthew McConaughey (Oscar pentru Dallas Buyers Club) – aici nu a avut nimeni de comentat, prestaţia din True Detective fiind demnă de orice premiu.
Din „obiceiul” votanţilor nu au lipsit COPY-PASTE-ul din anii trecuţi privitor la seriale şi actori, indiferent dacă au confirmat ori ba în sezonul care s-a luat în considerare pentru Emmy 2014 – prezenţa Downton Abbey a fost cea mai criticată.

Revenind la Masters of Sex, nominalizatul la Globul de Aur Michael Sheen nu se regăseşte printre nominalizaţii la Emmy. A făcut schimb cu Lizzy Caplan, sărită de pe lista Globurilor, dar prezentă pe cea de Emmy.

Allison Janney a punctat în 2014 şi pe lista de Comedie (serialul Mom), şi pe cea dramă – Masters of Sex.
*Nominalizat la Emmy 2014 este şi Beau Bridges, soţul lui Allison Janney în Masters of Sex.

SEZONUL AL DOILEA are premiera duminică 13 iulie. POVESTEA este reală, cu mici înflorituri, pentru a da cât mai bine pe ecran.
Mai multe, puteţi citi în prezentarea pe care am realizat-o.Veep şi-a respectat cartea de vizită şi a bifat încă o serie de nominalizări, 7, iar Julia Louis-Dreyfus pare favorită şi anul acesta, după ce s-a impus în cursa pentru cea mai bună actriţă de comedie în fiecare an de Veep, 2012 şi 2013.

☺ În ceea ce priveşte iubitul meu Parenthood, trăgeam o urmă de speranţă să îl văd pe Ray Romano pe liste, ca actor-invitat la Dramă. Romano a reuşit să intre foarte bine în pielea unui bărbat cu probleme de integrare în societate, în pragul autismului.Dar, având în vedere că în 2013 Monica Potter s-a aflat pe lista marilor absenţi dintre nominalizaţi, pentru o interpretare de excepţie (apreciată în unanimitate), ce să mai zic în 2014... despre orice actor din Parenthood ar fi fost vorba...

*About a Boy e distractiv; cred că îi mai trebuie un pic de zvâc să ajungă la nivelul de trăire al Parenthood.

☺ Se cere tot mai insistent separarea între posturile de cablu (HBO, Showtime etc.) şi cele free, gen NBC, CBS, ABC etc. Primele domină când se dau listele de nominalizaţi/premianţi. Posturile de cablu au libertate. Îşi permit limbaje colorate şi arată un pic mai multă piele; de fapt, scene explicite. Bine, nu din cauza sexului şi a înjurăturilor au câştig de cauză, trebuie pus la socoteală şi BUGETUL.

(Şi) În acest context, serialul Community, recent salvat de la pieire, a avut de suferit: cel puţin Danny Pudi ar fi trebuit să prindă o listă cu nominalizaţi.
El este cel cu expresia „Cool cool cool”.În aceeaşi temă vorbim despre Trophy Wife, serial anulat „pe nedrept”, pentru că nu a avut parte de promovare, nu din cauza calităţii.
Ce trebuia să fie la Emmy din serialul cu Malin Akerman: însuşi serialul, însăşi Malin plus actorii Michaela Watkins şi copilul Albert Tsai (foto).O menţiune, deşi nu urmăresc „marele” Scandal: Kate Burton, fiica lui Richard Burton, are de acum trei nominalizări la Emmy, două pentru Anatomia lui Grey plus cea actuală pentru Scandal.
Ambele producţii au acelaşi creator-producător, Shonda Rhimes.

Ceremonia de decernare a premiilor Emmy 2014 va avea loc pe 25 august. Într-o zi de luni, nu ca până acum, duminica! 

Update:
Un scurt comentariu referitor la câştigătorii Premiilor Emmy 2004 găsiţi în acest articol de pe blog.
Lista completă a laureaţilor o puteţi răsfoi AICI.
Legat de Emmy întrucâtva, să vă spun că producătoarea Shonda Rhimes (Anatomia lui Grey şi Scandal) va avea un rol - adică va fi actriţă!, de data aceasta, în serialul The Mindy Project. Acesta va fi DEBUTUL influentei producătoare şi scenariste pe scena actoriei.
The Mindy Project este o comedie (romantică) pe care v-o recomand din tot sufletul; deocamdată aici. Sper să vină în curând şi un articol separat.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

Un comentariu: