marți, 24 martie 2015

Cel mai sanatos om din lume – A.J. Jacobs



Editura: Philobia
Anul apariţiei: 2014
Titlul original: Drop Dead Healthy (cartea a apărut pentru prima dată în SUA, în 2012)


Stresul, agitaţia şi goana lumii moderne, mâncarea tot mai... chimică, poluarea – toate au dezvoltat preocuparea pentru sănătate, mai ales pentru alimentaţie (obsesia/dependenţa de alimentaţie sănătoasă se cheamă ORTOREXIE şi e o boală chiar gravă).

Jurnalistul american A.J. Jacobs a ţinut, timp de doi ani, un regim... de sănătate.
A încercat să se apropie de perfecţiune în privinţa sănătăţii.
Bine, şi soţia lui a avut o contribuţie la acest (nou) proiect al lui Jacobs: „În ce lună eşti?” şi „Nu vreau să rămân văduvă la 45 de ani” au fost îndemnurile hotărâtoare.

☺ La 41 de ani, cât avea la startul experimentului, A.J. Jacobs (născut pe 20 martie 1968) iubea sedentarismul şi „regimul alimentar american".


Tot ce ne povesteşte A.J. Jacobs în Cel mai sănătos om din lume este testat pe pielea lui – o mare parte din carte a fost scrisă în timp ce mergea/alerga pe o bandă!
 

Marea idee pe care am desprins-o din Cel mai sănătos om din lume e că TOTUL are la bază ECHILIBRUL şi MODERAŢIA. Calea de mijloc.

Cât despre mine... Nu sunt un model de urmat dacă e să mă raportez la ceea ce înseamnă viaţă sănătoasă ca la carte.
Dar...
Fac sporadic sport (adică alergare şi drumeţii pe munte), merg mult pe jos - în măsura timpului disponibil, urc orice scară cu piciorul, nu cu „rulanta", bag în mine cât mai puţin procesat, mai puţină carne, ceva fructe, produse cu cât mai puţine chimicale, beau lichide destule – chestii civilizate, zic.
Sunt pofticioasă, mănânc şi dulce d-ăla rău, dar încerc să nu dau pe delături, să gust din toate.
Nu e nimic strict şi forţat (să nu-mi zici mie TREBUIE!) – e un stil de viaţă, care a venit treptat. Am şi noroc, fiindcă aşa sunt construită: nu m-au atras vreodată mâncărurile grele şi fripturile (mezelurile). Pentru mine, aşa cum scria A.J. Jacobs în Cel mai sănătos om din lume, „carnea e garnitură la legume”.
Cu psihicul nu prea lucrez eu... Stresul e... stresant în viaţa mea.

Însă ce mă scoate pe mine din minţi e că încă mulţi văd ca un chin „stilul de viaţă sănătos”. Şi că cei preocupaţi de sănătate sunt văzuţi de multe ori ca... ciudaţi.
Mă apuc să mănânc AIA fiindcă e sănătos – dacă nu îţi place şi doar „trebuie”, organismul nu asimilează în totalitate efectele pozitive – am citit asta undeva şi mi-a rămas.
Nu trebuie să te forţezi, trebuie să găseşti o cale să fii tu însuţi şi sănătos în acelaşi timp.

Uite, ca un exemplu: n-am putut înghiţi multă vreme CEAIUL VERDE. Nu ştiu cum s-a făcut, acum vreo 5-6 ani, mi-am preparat o cană, parcă să văd dacă mai are acelaşi efect de „câh!”.
Surpriză! N-am mai scăpat! Acum sunt dependentă de ceaiul verde (simplu, fără arome) – dar nu fiindcă ŞTIU că-mi face bine, ci pentru că-mi place! Sau poate e un efect combinat?!
Cum spuneam, am şi norocul să îmi placă destule lucruri considerate „sănătoase”.
Şi aici, la capitolul „considerate sănătoase”, este o întreagă discuţie, pe care o abordează şi A.J. Jacobs în Cel mai sănătos om din lume.

O altă problemă e că mulţi vânează efecte imediate.
Nu totul vine dintr-o dată! Curele de slăbire nu vor avea niciodată efect dacă nu păstrezi în regimul/stilul tău de viaţă ceva din ceea ce ai „învăţat” acolo!

Competiţia e doar cu tine însuţi – faci asta pentru tine, pentru a te simţi bine pe plan fizic şi psihic. Mişcarea şi alimentaţia reprezintă bazele „vieţii sănătoase”.

Omul nu s-a născut să stea jos, în faţa maşinăriilor!

Nu-ţi place să mergi la sală? Bine! Du-te şi fă o tură-două într-un parc, respiră nişte aer mai curat decât pe stradă sau în casă.
Dacă TIMPUL e problema, fură câteva minute din altă parte – ce zici de televizor?!
Nu-ţi place să mergi sau să alergi? Nu te îmbie natura? (cam rău..., dar fie!) Du-te şi mergi pe o bandă... la sală... sau instalează-ţi una în casă. E greu şi aşa? Stai cât mai mult în picioare (sau în poziţia ghemuit; asta cică ar mai bine), fă cât mai mulţi paşi pe loc, înghite mai puţin zahăr şi nu te atinge de „nimic de culoare albă” – contra îngrăşării; dar cred că Jacobs nu se referea aici la conopidă sau orez...

Ăsta a fost un eseu combinat – între ce spune Jacobs şi ce simt eu.


SĂNĂTATE NU ÎNSEAMNĂ DOAR MÂNCARE „BUNĂ” ŞI ACTIVITATE FIZICĂ!

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sănătatea optimă înseamnă înseamnă:
*Longevitate
*Absenţa durerii şi a bolii
*Sentimentul de bunăstare afectivă, mentală şi fizică.

Un lucru (evident), pe care îl subliniază (şi) Jacobs: Una e să arăţi sănătos, alta e să fii sănătos.


Tot ce există în organism ar trebui stimulat.
Jacobs le-a luat pe rând: stomacul, inima, urechile, sistemul imunitar, organele genitale (cât sex trebuie să faci?), creierul, pielea, dinţii, mâinile, ochii, spatele. Şi mai sunt...!

A.J. Jacobs citează o sumedenie de studii, unele dintre ele chiar trăsnite.
Consultă specialişti în nenumărate domenii.
Încearcă să evite exagerările – deşi începe cu asta: în prima zi  consumă numai ciocolată neagră, cafea şi vin (antioxidanţi la greu!).

A.J. Jacobs aminteşte şi de câteva studii controversate, de... stresul provocat uneori de acestea, dar şi de ideea de a-ţi face bine pe o parte şi rău pe celalaltă – cel mai la îndemână exemplu e dedicarea timpului pentru activităţile fizice, pentru o viaţă sănătoasă în general (incluzând aici mâncarea: procurarea şi prepararea ei) şi suprimarea perioadei petrecute cu familia – la rându-i - statul cu cei dragi - o chestie care face bine la sănătate. ☺

La finalul fiecărui capitol din Cel mai sănătos om din lume, Jacobs face un BILANŢ – în primul rând, evoluţia greutăţii, apoi cum i s-a îmbunăţit condiţia fizică şi ce cantitate dintr-un „aliment-minune” a înghiţit.

De asemenea, îl puteţi vedea pe autor în diferite ipostaze ale experimentului – cartea conţine şi ilustraţii.

„Dacă evoluţia ar funcţiona perfect, mâncarea sănătoasă ar avea un gust delicios, iar cea nesănătoasă ne-ar întoarce stomacul pe dos.” (pagina 21)

„Am ajuns să înfulecăm din obişnuinţă, uneori chiar fără să ne fie foame, doar pentru că suntem înconjuraţi în permanenţă de mâncare. Apoi, ne place la culme să facem o grămadă de alte lucruri în timp ce mâncăm, iar acest lucru e o metodă sigură de îngrăşare” (pagina 29)
(Aţi auzit de John Montagu, conte de Sandwich?)

La un mic magazin, numit Grădina Sănătăţii: „... rondele de banane prăjite, conţinând zahăr rafinat şi, culmea culmilor, aromă de banană. Dracă s-a ajuns să se pună aromă de banană în banane, ceva e total anapoda în lumea alimentaţiei” (pagina 64)

☺ Zgomotul perturbă activitatea mentală.

„Microbii au o imagine publică proastă. Cele mai multe bacterii sunt inofensive. Fiinţele umane sunt formate din microbi, în cea mai mare parte. 90% dintre celulele noastre sunt bacterii şi doar 10% conţin ADN uman.” (pagina 94)

☺ Dacă eşti obsedat să mănânci sănătos, nu faci decât să te stresezi.

Ce e mai bine să mănânci la micul dejun – cereale, grăsimi, proteine?

„Nu există nicio dovadă ştiinţifică că un aliment-minune sau alcoolul stimulează instinctul sexual” (pagina 129)
(apropo, Jacobs nu crede în „super-alimente”)

☺ Ce ziceţi de asta? Înjuratul diminuează durerea!!!

☺ Există o legătură între dinţii curaţi şi o inimă sănătoasă.

☺ Aerul dinăuntru are tendinţa să fie mai murdar decât cel de afară.

... şi multe altele, pe care le veţi savura citind Cel mai sănătos om din lume.


FINALUL

„Pentru a-mi păstra sănătatea mentală, trebuie să pun capăt acestei obsesii de a trăi sănătos” (pagina 412)

La finalul Proiectului Sănătatea, A.J. Jacobs a rămas cu obiceiuri sănătoase, pe care le-a asimilat fiindcă... i s-au potrivit.

Tot la final, Jacobs ne oferă câteva sfaturi generale, dar şi ponturi – pentru „oamenii obişnuiţi” şi „pentru obsedaţi”.

Ca o concluzie: Fiecare îşi alege priorităţile; fiecare alege cât timp îşi dedică propriei sănătăţi (nu prin vizita la medic!), când şi cum vorbeşte cu organismul său. Că la un moment dat tre’ să purtaţi un dialog, nu doar să umblaţi cu atitudinea rece, să îl ignoraţi cu medicamente.


A.J. JACOBS, OMUL EXPERIMENTELOR

A.J. Jacobs, alături de soţie şi de doi dintre cei trei copii ai lor

A.J. Jacobs menţionează că Proiectul Sănătatea este a ultima probă din triatlonul lui, menit să-i dezvolte intelectul, sufletul şi corpul.
Că triatlonul lui a devenit - fiecare experienţă în parte - bestseller... asta e o altă poveste, nu?
Însă şi critica a fost de partea lui, aşa că povestea a fost un succes deplin.

☺ Totul a început cu The Know-It-All (2004): a citit toate cele 32 de volume ale „Encyclopædia Britannica”, propunându-şi să reţină cât mai multe.
Acum, în Cel mai sănătos om din lume, face o mărturisire: a uitat 98% din ce a învăţat!

☺ Proba numărul doi (asta ar fi bicicleta, la triatlon) – a trăit un an urmând toate preceptele Bibliei: The Year of Living Biblically (2007), tradusă la noi Anul în care am trăit după Biblie.

☺ Înainte de a demara Proiectul Sănătatea, A.J. Jacobs (Arnold Stephen Jacobs) şi-a întocmit o listă de 53 de pagini (!) cu „de făcut”. Printre lucrurile pe care le considera esenţiale – să câştige un Oscar: actorii care ţin în braţe statueta aurită trăiesc cu trei ani mai mult decât colegii lor – mă rog, anul ăsta Julianne Moore a zis că-s cinci... dar ce mai contează?!

☺ A.J. Jacobs a scris articole şi despre alte experienţe/experimente pe care a insistat să le trăiască.
De altfel, Jabobs se autointitulează „porcuşor de Guineea uman”.
Puteţi afla mai multe de pe site-ul lui oficial.

Stilul lui Jacobs abundă în UMOR, iar el ştie să relaţioneze exemplar cu cititorul.
Jacobs nu te oboseşte cu date tehnice – e un povestitor de primă mână.


Mulţumesc Editurii Philobia, care mi-a pus la dispoziţie cartea Cel mai sănătos om din lume.

De la această editură mai găsiţi pe blog şi alte poveşti adevărate:

Cerere în călătorie - despre o călătorie uluitoare, 6.000 km pe jos, fără mijloace financiare.
Cea mai citită recenzie de carte de până acum, cartea care mi-a rămas cel mai mult la suflet în 2014; celelalte lecturi ale anului sunt AICI

No Impact Man - despre mediul înconjurător şi despre puterea unui om de a încerca şi de a reuşi să schimbe ceva.

M-am născut într-o zi albastră - englezul Daniel Tammet are Asperger şi capacităţi sinestezice, trăieşte (relativ) normal şi l-a întâlnit pe adevăratul Rain Man!

În pădurile Siberiei – francezul Sylvain Tesson s-a refugiat, timp de şase luni, în plină iarnă, în singurătatea pădurii siberiene, pe malul Lacului Baikal.
Cartea este o pledoarie pentru NATURĂ, LIBERTATE, FRUMOS. Fericire.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

6 comentarii:

  1. interesanta carte, frumoasa descriere, pur si simplu m-a binedispus. Multumesc :)
    cat prveste faptul ca nu ai probleme cu greutatea pentru ca asa iti este constitutia, nu vreau a te descurajez - pentru ca asa am gândit si eu pâna la 50 de ani, dar... ai sa vezi ca perioada de instalare a menopauzei (care poate dura si 10 ani!) iti schimba total metabolismul si va trebui sa fii atenta la fiecare gram de ciocolata! :) Tja... cateodata am impresia ca ma ingras si doar bând apa! Însa fiecare etapa a vietii e frumoasa :) te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo... înţeleg foarte bine ce zici cu greutatea - nici eu nu o mai am pe cea de acum 10 ani... de exemplu.
      Eu m-am referit mai sus la construcţia psihică, de a-mi plăcea multe dintre alimentele considerate sănătoase fără să fac un efort deosebit, un chin din asta - chestiune de noroc!
      Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru comentariu,
      Ioana

      Ștergere
  2. O carte pe care cred c-as citi-o cu placere si interes.In plus, m-am regasit aproape in totalitate in ideile tale.
    Frumoasa recenzie, bune aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că suntem pe aceeaşi lungime de undă.
      Cartea se găseşte încă în librării - încearcă în cele online, e mai ieftin :)
      Ioana

      Ștergere
  3. Mie cel mai mult și mai mult mi-a plăcut partea cu colega pentru schimbul de griji. Haios și original. „Cel mai sănătos om din lume” mi-a plăcut cu mult mai mult ca „Anul în care am trăit după Biblie”, ultima carte a lui, cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Tare faza cu „schimbul de griji"!
      Am la rând „Anul în care am trăit după Biblie” - cronologic, este înainte de „Omul sănătos".
      Mulţumesc pentru vizită,
      Ioana

      Ștergere