vineri, 27 martie 2015

Trei poveşti despre reality show, Zidul Berlinului şi Cronicile din Narnia - Shadowlands (1993, cu Anthony Hopkins), Good Bye Lenin! (2003) şi Cinema Verite (2011)



Am spus-o şi cu alte ocazii: îmi plac poveştile adevărate, ilustrate în cărţi, filme, seriale – am detaliat în Secţiunea consacrată filmelor.

Cele trei producţii pe care le-am ales astăzi pentru a ilustra această pasiune a mea pentru realitate în filme sunt foarte diferite ca subiect, dar şi ca perioade de desfăşurare a acţiunii.

SHADOWLANDS/Ţinutul umbrelor (1993) Niciodată nu e prea târziu...

Expresia aceasta îi vine la fix scriitorului născut la Belfast C.S. Lewis (Clive Staples Lewis, 1898-1963), a cărui capodoperă rămâne seria „Cronicile din Narnia”.

Nu am citit cărţile lui C.S. Lewis, pentru că nu savurez literatura fantastică; îmi plac, în schimb, producţiile cu personaje reale şi POVEŞTILE spuse cu suflet.

Shadowlands „vorbeşte” mai puţin despre activitatea artistică a lui C.S. Lewis, despre evoluţia sa ca scriitor, cât despre POVESTEA care l-a măcinat în anii deplinei maturităţi.

Shadowlands este despre cum ajunge un om să descopere iubirea şi să aibă parte de câteva luni, condensate cât pentru o viaţă, de cea mai pură dragoste. De fapt, iubire. Împărtăşită.

În anii ‘50, C.S. Lewis (Anthony Hopkins) era un bărbat de vârstă mijlocie, un burlac distant. C.S. Lewis cunoscuse deja consacrarea ca scriitor şi preda la Universitatea Oxford.
Întâlnirea cu poeta americană (măritată) Joy Davidman (Debra Winger) îi dă peste cap existenţa.


Scenariul Shadowlands are o poveste interesantă. Iniţial a fost un film de televiziune, în 1985. Apoi, în 1989, William Nicholson (autorul acelui scenariu) l-a transformat în piesă de teatru; pe baza acesteia a rescris filmul de faţă.
Nicholson a scris scenariile unor filme care care au făcut istorie, printre care Gladiator/Gladiatorul (2000), Elizabeth: The Golden Age/Elisabeta: Epoca de Aur (2007) sau Les Miserables/Mizerabilii (2012).

Regia Shadowlands 1993 îi aparţine lui Richard Attenborough (1923-2014), fratele unui alt celebru, realizatorul de documentare David Attenborough (născut în 1926).
Richard Attenborough l-a înlocuit pe Sydney Pollack în postura de director al Shadowlands 1993.

Distribuţia Shadowlands îl include şi pe Julian Fellowes, creatorul celebrului DOWNTON ABBEY (care se termină în 2015, cu sezonul 6) şi Oscar pentru scenariul Gosford Park (2001).

☺ Barbrei Streisand i s-a oferit iniţial rolul titular în Shadowlands, precum şi regia.

☺ C.S. Lewis a fost bun prieten cu John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973), un alt scriitor de seamă, autorul romanului (tot fantastic) „Stăpânul inelelor”.
C.S. Lewis şi J.R.R. Tolkien au fost buni prieten, ambii activând ca profesori de literatură la Universitatea Oxford.

PREMII „Shadowlands”
*Nominalizări la Oscar pentru Debra Winger şi pentru scenariul lui William Nicholson.
*Două BAFTA – pentru cel mai bun film britanic şi pentri Anthony Hopkins – şi alte patru nominalizări.


GOOD BYE LENIN!/Adio, Lenin (2003) – Germania, de la comunism la democraţie

Mi-a plăcut stilul plin de umor al acestui film, care abordează totuşi o problemă serioasă – căderea Zidului Berlinului şi tranziţia cetăţenilor fostei Republici Democrate Germane către democraţie, libertate de exprimare şi... libertate de cumpărare.

O comedy-drama pe care am revăzut-o de curând, în care Daniel Brühl („Rush”) străluceşte prin inocenţă şi prin forţa pe care o arată atunci când vine vorba ca personajul său să îşi „apere” mama de răul democraţiei proaspăt instalate.

Suntem în Germania de Est (RDG), în 1989. Alex (Daniel Brühl) participă la protestele împotriva regimului comunist.
Băiatul este arestat, sub privirile mamei lui, care suferă în acest moment un atac de cord. Femeia intră în comă şi se trezeşte după opt luni... în 1990, după căderea Zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei.

Mama lui Alex era devotată sistemului trecut... dar despre care ea nu ştia că a devenit „trecut”.

Astfel, Alex remodelează pentru ea noua lume liberă, recreând-o pe cea veche: face rost de pionieri devotaţi, de conserve speciale, filmează un program de ştiri pentru a i-l prezenta mamei când aceasta deschidea televizorul, reinstalează mobila şi decorurile austere, acoperă reclamele „capitaliste” – totul, în micul lor apartament, pentru a o proteja de un alt infarct, ce i-ar putea fi fatal.


În viaţa lui Alex apare şi Lara, o asistentă medicală care a venit din URSS. Iar, (şi) cu ajutorul prietenului Denis, totul devine o joacă... dar şi un stres.

☺ Dacă vă pasionează subiectul „Zidul Berlinului”, vă recomand şi romanul „Clipa” al lui Douglas Kennedy.

PREMII „Good Bye Lenin!”
*Nominalizare la Globul de Aur şi la BAFTA pentru Cel mai bun film străin.


CINEMA VERITE (2011) – Primul reality show

Cinema Verite este o producţie pentru televiziune, marca HBO, şi urmăreşte realizarea documentarului „An American Family”, prima serie de tip reality din istoria televiziunii (americane).
În 1971, producătorul Craig Gilbert (James Gandolfini) îi propune lui Pat Loud (Diane Lane) să participe la realizarea unui documentar inedit, despre viaţa de zi cu zi a unei familii americane.
Cinema Verite prezintă, aproape ca într-un documentar (tonul mi s-a părut destul de rece), tensiunea dintre soţii Pat şi Bill (Tim Robbins) şi toate stările prin care trece femeia: bucuria în compania celor cinci copii, reacţia în faţa infidelităţilor soţului şi, până la urmă, decizia în privinţa relaţiei lor.
Totul ajunge în faţa camerelor de luat vederi şi, apoi, în casele a milioane de americani.

Decizia de a participa la experimentul „cinematograful real” a venit pentru Pat tocmai din dorinţa de a-l determina pe Bill să petreacă mai mult timp în sânul familiei. Bărbatul călătorea des în interes de afaceri.

Cinema Verite prezintă şi imagini originale, de arhivă, în paralel cu respectivele scene interpretate de actori.


☺ Lance (1951-2001) este cel mai cunoscut membru al familiei Loud. A fost muzician, apoi jurnalist.
Faima i-a fost adusă lui Lance Loud tocmai de producţia „An American Family”, unde acesta şi-a recunoscut orientarea homosexuală, fapt ce a stânit numeroase controverse în acea perioadă. Este considerat primul personaj de televiziune care a avut curajul să se „dea pe faţă”.

☺ Patricia (Pat) Loud a scris, ulterior difuzării „An American Family”, o carte de memorii.

☺ Din câte am citit eu, toţi membrii familiei Loud (cu excepţia lui Lance) se află în viaţă – Pat e născută în 1926, iar Bill în 1921.

 Adevăraţii Pat şi Bill Loud, alături de Diane Lane

Alan Raymond şi Susan Raymond, care au asigurat imaginea, respectiv sunetul, în timpul fimărilor la „An American Family”, au devenit ulterior realizatori de documentare, laureaţi cu Oscar.


Actorii care i-au adus pe ecran pe Alan şi Susan ŞI cei doi în realitate, la trecerea anilor


PREMII „Cinema Verite”
*Trei nominalizări la Globul de Aur, la Categoria Televiziune.
*Un premiu Emmy (categorii tehnice) şi alte opt nominalizări – cea mai importantă e pentru interpretarea lui Diane Lane.
Related Posts Plugin for

WordPress, Blogger...

5 comentarii:

  1. Din capul locului recunosc ca nu am citit aceste carti... nici filmele Shadowlands sau Cinema Verite nu le-am vazut, dar am vazut GOOD BYE LENIN! si mi-a placut enorm! nu oricine intelege acest film, dar românii si fostii-DDR cu sigurata!
    Mi-ai stârnit curiozitatea cu primul titlu, sper sa gasesc rapid filmul :) Multumesc!
    Un start bun in weekend iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..."The pain now is part of the happiness then. That's the deal"... Shadowlands... o bijuterie de film! fiecare imagine este plina de sensibilitate, fiecare replica este plina de întelepciune si delicatete. Superbi actori, superba filmare! M-a imresionat tare mult!
      Multumesc pentru recomandare! :) O dupaamiaza minunata sa ai!
      PS: Cinema Verite nu reusesc nicicum sa gasesc si de asemenea nici An American Family...

      Ștergere
    2. Multe dintre cele prezentate în Good Bye Lenin! aduc aminte de societatea comunistă de la noi... dar pe mine m-a încântat enorm umorul acestui film - un fel de haz de necaz...!
      Mă bucur că te-a impresionat Shadowlands... nu am vrut să dezvălui prea mult în prezentare, pentru a nu strica farmecul... filmul e tulburător... mai ales că este o poveste reală...
      An American Family este documentarul despre care s-a realizat filmul Cinema Verite. Poate ai noroc sa îl mai transmită HBO-ul la voi într-o seară, e făcut de ei. Este o (altă) părticică de istorie.
      Ioana

      Ștergere
  2. Uite, chiar o sa ma uit si eu la Good Bye Lenin, pare interesant subiectul, iar Daniel Brühl mi se pare un actor foarte bun. Mersi ;)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Good Bye Lenin este comedia (impregnată cu dramă) din acest grupaj. Celelalte filme spun poveşti mai tensionate, care stârnesc nişte emoţii extraordinare.
      Vizionare plăcută!
      Ioana

      Ștergere