duminică, 4 mai 2014

A Case of You (2013, cu Justin Long, Evan Rachel Wood, Peter Dinklage). Ce ne „spune” şi nu ne „spune” Facebook-ul



Câteodată, simt nevoia să-mi spăl creierul cu o comedie romantică. Dar în care intuiesc ceva de calitate.

A fost cazul filmului A Case of You.
Care are uşoare accente de DRAMĂ, fiindcă nu e o comedie impregnată de glumiţe de duzină care forţează râsete.
Şi nici nu are romantism siropos.
Are, în schimb, mult... Facebook.

Recunosc, nu sunt pasionată de MUZICĂ.
Prima dată, superba melodie „A Case of You” a lui Joni Mitchell am auzit-o în Parenthood - sezonul 3, episodul 7, atunci când personajul lui John Corbett urmărea în acelaşi timp cu personajul lui Lauren Graham filmul Vertigo, într-o scenă cu emoţii cât cuprinde.


Filmul A Case of You NU ARE LEGĂTURĂ cu melodia menţionată; îi împrumută numai titlul.

Pe Justin Long, producător, actor şi scenarist la A Case of You, îl ştiam din serialul Ed, în care era elevul lui Carol (Julie Bowen din Modern Family), cea pe care o tot curtează avocatul Ed. Mmm... ce mai comedie, comedie romantică pe alocuri, a fost Ed!
Pentru cei care se dau în vânt după mondenităţi,
Justin Long a fost o perioadă îndelungată (cu despărţiri şi împăcări) iubitul lui Drew Barrymore. Acum, Long are o relaţie – din octombrie 2013 – cu o altă actriţă-vedetă, Amanda Seyfried.

Revenind la A Case of You.
Cred că toţi am intrat, cel puţin o dată, dintr-o curiozitate omenească, pe profilul de Facebook al unei anumite persoane, pentru a afla unele (mici) detalii ale vieţii sale. Poate numai data de naştere să ne fi interesat, poate cine ştie ce preferinţe, dacă şi-a declarat vreo RELAŢIE, unde lucrează etc.

În A Case of You, căutarea pe Facebook capătă proporţii ce tind spre obsesie. Din fericire, nu e vorba despre obsesie... supărătoare, ci mai curând o încercare de adaptare la o altă persoană. Din teama de a nu fi acceptat aşa cum eşti în REALITATE.

Sam scrie cărţi cu vampiri. Cărţi după filme deja lansate. Spre deosebire de alţi autori ai genului, e dezamăgit de munca pe care trebuie să o presteze şi îşi doreşte altceva.
În viaţa particulară, e singur.
În plus, l-a părăsit orice inspiraţie.
La un moment dat, apare MUZA.
Întârzie, ca de obicei.
La propriu.
E o angajată a cafenelei unde Sam vine să creeze. Iar, la simpla vedere a ei (actriţa e Evan Rachel Wood), bărbatul se comportă ca un băiat de cinci ani la vederea unei îngheţate. Plus stângăcii.


I se sugerează să o „caute online”. Aşa ajunge Sam la profilul de Facebook.
De la o căutare nevinovată se ajunge la a-i imita pasiunile – se înscrie şi frecventează cursuri de gătit, chitară, judo, chiar dacă nu are NICIUN TALENT pentru asta. Efectiv, încearcă să trăiască la fel ca Birdie. Să fie TOT ceea ce (ştie că) îi place ei.
După ce îşi pune la punct propriul profil (personalitate), Sam îşi face curaj să meargă într-un loc unde ştie (de pe Facebook!) că va fi prezentă şi ea.
CAM ATÂT cu descrierea. Deşi e o comedie romantică – ştim cu toţii cum decurg şi se termină comediile romantice ☺ – ,
A Case of You merită (zic eu) DESCOPERIT mai departe.


ÎNTREBARE: Chiar merită să faci orice sacrificiu pentru persoana pe care o adori? Înainte de a fi oficial iubiţi? CA SĂ TE PLACĂ?
Şi dup-aia?...
Mie una nu-mi place deloc faza cu să te dai ceea ce nu eşti, chiar şi într-o mică măsură, chiar şi la prima întâlnire.

Iar FACEBOOK-ul e doar o mică parte din antrenamentul pentru REALITATE.

În paralel cu ceea ce trăieşte cu Birdie, real ori în imaginaţia lui, Sam aşterne pe hârtie (pe laptop) povestea dintre el şi Birdie – părinţii erau hipioţi, de aici ciudăţenia de nume –, sub forma  viitorului său roman, menit să îl scoată din zona „hack writer” (într-o traducere aproximativă, hamal literar) în care îl încadrează acum lumea.

TEAMA de a nu o pierde pe „fata visurilor lui” îl face pe Sam să meargă în continuare pe drumul pe care a luat-o de la început. Al creionării unei personalităţi care se depărtează din ce în ce mai mult de a lui.
Se împarte între dorinţa de a-i spune cine e el cu ADEVĂRAT şi dorinţa de a pretinde în continuare că este ceea ce nu este de fapt.
De fapt, ca s-o spunem p-aia dreaptă, încrederea în sine a lui Sam e la pământ; subiectul nu e dezvoltat suficient - ar fi ieşit o dramă psihologică frumuşică de aici.

A Case of You aduce de cele mai multe ori NATURAL zâmbetul pe buze, e REAL atât cât poate fi un film produs la Hollywood – chiar dacă în cazul de faţă e o producţie independentă.
Jocul actorilor nu e de OSCAR – nimeni nu cred că a avut pretenţia asta –, dar e natural (bine, nu atât de NATURAL ca la Enough Said sau... bineînţeles, Parenthood, care merg pe NATURALEŢE) şi conferă farmec la vizionarea A Case of You.



SCENARIUL
Aparţine unor debutanţi. Trei la număr: actorul protagonist Justin Long, fratele său mai mic Christian şi actorul Keir O’Donnell – care apare în rolul colegului de apartament al lui Sam.


DISTRIBUŢIA
Este întregită de actori cunoscuţi.
Sam Rockwell (mie mi-a plăcut la nebunie în Confessions of a Dangerous Mind/Confesiunile unei minţi periculoase, 2002, cu George Clooney) este profesorul de chitară al lui Sam
Peter Dinklage (Globul de Aur şi Emmy pentru rolul din Game of Thrones/Urzeala tronurilor) este un angajat ciudăţel al cafenelei unde a lucrat Birdie


Vince Vaughn face pe agentul literar al lui Sam
Sienna Miller apare în rolul unei iubite din trecutul lui Sam
Busy Philipps (serialele Dawson’s Creek, cu Michelle Williams, Katie Holmes şi Cougar Town) este iubita colegului de apartament al lui Sam
☺ ... iar Brendan Fraser este fostul iubit al lui Birdie.


Mulţi critici au apreciat în principal „prospeţimea” A Case of You, situaţiile amuzante, jocul actorilor.
Însă pe principalele site-uri de cotaţii, rating-urile sunt destul de slabe.
Există şi situaţii mai rele, primul exemplu care îmi vine în minte fiind mult-aşteptatul de cinefili Labor Day, pe care l-am văzut de curând, dar despre care n-o să scriu, fiindcă nu am rămas cu nimic din această poveste seacă. Asta deşi Kate Winslet a fost nominalizată pentru a zecea oară în carieră la Globul de Aur pentru rol!
Labor Day are 33% pe rottentomatoes, iar Divergent, 41%!
Subiectivism, aşa cum ziceam cândva...



Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu