sâmbătă, 31 mai 2014

Hope Springs 2003. Colin Firth e un drăguţ ☺


În primul şi-n primul rând, nu am înţeles de ce majoritatea sinopsisurilor de pe site-urile internaţionale încep cu „filmul nu e o continuare a Hope Floats”.
Filmul din 1998 menţionat, cu Sandra Bullock şi Mae Whitman, nu are NICIO legătură cu vreo localitate numită HOPE, aşa cum se petrece în Hope Springs 2003.
A nu se confunda cu o altă producţie care poartă acelaşi nume, Hope Springs/Terapie de cuplu, 2012 (cu Meryl Streep), tot fără nicio legătură cu varianta cu englezul Colin Firth.

Hope Springs 2003 a fost tradus la noi cam pompos, „Speranţa regăsirii”.

Cine nu îşi doreşte să locuiască într-un mic oraş liniştit, în care oamenii sunt atât de mărinimoşi şi dedicaţi? Dedicaţi şi dedicaţi... frumosului.
Şi dacă localitatea respectivă se cheamă şi Hope (Speranţă), eu una chiar acum mă duc să cer rezidenţă permanentă acolo!

Ca să îl pot întâlni pe Colin Firth în tot farmecul lui, să îl privesc un pic de aproape. Şi poate...


Aaaaa... Să nu care cumva să mă treziţi să îmi spuneţi că ăsta e doar un film. Lăsaţi-mă cu ale mele! Măcar pentru astea 90 de minute, cât durează Hope Springs.
S-a înţeles?

Hope Springs 2003 e o COMEDIOARĂ ROMANTICĂ. Colin (acelaşi prenume ca actorul care îl interpretează, Colin Firth) vine din Anglia tocmai în America, special pentru... numele oraşului din Vermont, New England. Hope. Speranţă.

L-a căutat special. Fiindcă tocmai a fost lăsat baltă de logodnica lui, Vera (Minnie Driver), care i-a trimis o invitaţie la... nuntă. Cu un anumit el, nu cu sărmanul Colin.

Colin personajul e răvăşit bine după această veste picată din senin, din partea celei pe care o cunoştea de ani buni.
Colin e răvăşit şi de fusul orar.
Rămâne de stabilit care răvăşeală e mai mare.




Trimisă special de proprietara locului unde s-a cazat pentru a-i alina sufletul trist (doar e asistentă medicală! ☺), Colin se împrieteneşte cu Mandy (Heather Graham), care nu trăieşte o viaţă în care abundă evenimentele.
Ia să vedem, ghiciţi ce se întâmplă între Colin şi Mandy?
Ghiciţi şi că soseşte din bătrâna Anglie prea-sofisticata Vera?


ACTORI ŞI... CRITICĂ

COLIN FIRTH e un... drăguţ. La propriu şi la figurat, bineînţeles ☺.
Absolut NATURALĂ interpretarea sa.
Măcar pentru atâta merită să vedeţi Hope Springs 2003.
Asta deoarece critica nu a fost deloc darnică... Sigur, multe evenimente sunt forţate... firul narativ pare fragmentat... dar, nu-i aşa?!, ar trebui să dăm vina pe scriitorul (nu e scriitoare, aşa cum am crezut!, în virtutea prejudecăţii) al cărui roman a fost adus pe ecran – citiţi un pic mai jos despre ce este vorba.
În majoritatea lor, replicile mi s-au părut construite ok – pe alocuri ironice, lipsite de vulgaritate, comice.
Pe mine una nu m-a deranjat mai nimic din Hope Springs 2003.



În fine... Nu ştiu cum a fost, cum va fi ori cum e pentru alţii, PENTRU MINE Hope Springs 2003 a fost o MAAARE relaxare, într-un moment în care aveam nevoie urgentă de aşa ceva.

...Şi, mda... Colin Firth e un drăguţ.
Am mai scris asta?!

HEATHER GRAHAM, cu multe roluri de comedie la activ, poate fi văzută actualmente în ultimul sezon (ura!) din Californication, tot într-o partitură legată de medicină.
Azi, la cei 44 de ani ai săi, Heather arată super!

Şi ea aduce în Hope Springs 2003 un aer cald, de NATURALEŢE.





☺ Figura englezoiacei MINNIE DRIVER, fosta logodnică a lui Josh Brolin – fiul vitreg al Barbrei Streisand –, nu m-a încântat niciodată. N-o face nici în Hope Springs 2003.
Însă nu pot spune că mi-a displăcut în recentul About a Boy (2014); din contră. Chiar dacă m-am acomodat mai greu cu ea, Minnie, personajul Fiona a ajuns să fie special, aproape de mine. Ca toate personajele lui Katims.

Minnie Driver a înlocuit-o în Hope Springs 2003 pe Helena Bonham Carter. Cu toată ciudăţenia ei, parcă o înghiţeam mai bine în rolul Verei. Părere proprie şi personală.




MARY STEENBURGEN – premiată cu Oscar şi Globul de Aur pentru Melvin and Howard, 1980 – este Joanie, vesela proprietară a micuţului hotel unde se cazează Colin.
Printre altele, Joanie este şi prietenă bună cu Mandy (Heather Graham).

☺ În rolul primarului cu aere de mare personalitate din orăşelul Hope îl avem pe Oliver Platt. Printre altele, actorul născut în Canada a jucat în The Oranges/Vecinii, 2011, cu Hugh Laurie – inegalabilul Dr. House.
Şi... ca s-o iau pe preferinţele mele, Oliver Platt este unul dintre prietenii de SUFLET ai lui Lauren Graham ☺. Cei doi au jucat împreună într-un musical pe Broadway, celebrul „Guys and Dolls”, varianta 2009.




REGIA

În tinereţe, englezul Mark Herman crea benzi desenate.
Îmbină de obicei calitatea de regizor cu cea de scenarist - Hope Springs 2003 nu face excepţie. Una dintre cele mai de cunoscute producţii ale lui Herman este The Boy in the Striped Pajamas/Băiatul în pijama vărgată, 2008, cu Asa Butterfield - o ecranizare după o carte de succes, cu acţiunea în plasată în al doilea război mondial.
Mark Herman a fost de două ori nominalizat la BAFTA.




ECRANIZARE

Hope Springs 2003 are la bază o carte semnată de AMERICANUL Charles Webb, intitulată New Cardiff” şi publicată la începutul anului 2002.

ÎN CARTE, englezul Colin este un cititor devotat al literaturii americane a secolului 19. Colin încearcă să îşi dreagă inima rănită în Vermont,  în orăşelul New Cardiff.
Lucrurile evoluează aproximativ ca în film, scriitura remarcându-se prin dialoguri bine alese.  

Charles Webb (născut în 1939) NU E... NEICA NIMENI.
A cunoscut faima cu romanul The Graduate/Absolventul (1963), ecranizat patru ani mai târziu cu actori de primă-mână – Dustin Hoffman şi Anne Bancroft. Filmul a devenit un clasic şi a fost multiplu câştigător la marile gale ale filmului.
În 2007, Webb a publicat o continuare la Absolventul, numită Home School.

Anne Bancroft şi Dustin Hoffman, „Absolventul” (1967)


New Cardiff a însemnat revenirea lui Charles Webb în lumea cărţilor după o absenţă de 23 de ani!


COTAŢIILE diferă de la un site la altul:

rottentomatoes.com      25%
allmovie.com       3 stele (din 5)
imdb.com   5,4

Related Posts Plugin for 

WordPress, Blogger...

2 comentarii:

  1. Sa vezi ce dragut este in "The Last Legion", unde omoara în dreapta si în stânga :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu abia aştept să văd noul „Kingsman: The Secret Service" al lui Firth!
      ...dar în comediile romantice Colin e băiatul bun şi drăguţ - cred că voi revedea curând „Love Actually" :)
      Ioana

      Ștergere