luni, 19 mai 2014

Europenele de gimnastică. Epilog


Am început cu prologul, e musai să închei cu... epilogul.

Duminică 18 mai 2014 a fost incontestabil ZIUA Larisei Iordache.
Dacă în calificări (care nu au contat azi) a strălucit, în ultima zi a întrecerilor europene de la Sofia, Larisa nu s-a lăsat mai prejos.

A debutat cu bronzul la sărituri. Rezultat valoros, având în vedere că nu a pornit cu o dificultate sporită, cum a fost cazul altor sportive, pe care... le-a lăsat în urmă în clasament.

Execuţia de la paralele, a doua finală a zilei pentru Larisa, a fost bună, însă lupta la vârf a fost aprigă pentru ea. Aici, nu s-a putut pune cu dificultatea britanicelor şi rusoiacelor.  
La fiecare ediţie a Europenelor, Larisa... schimbă aparatele:
La prima ei participare într-o competiţie a senioarelor, în 2012, cucerea aur european la sol şi argint la bârnă; în 2013 a fost invers: campioană la bârnă şi vicecampioană la sol.
Acum, şi-a trecut în palameres AURUL la sol şi ARGINTUL la bârnă!
Fără micile ezitări de la bârnă de duminică, din finală, ar fi realizat o premieră, cu două medalii de aur la o sigură ediţie...

Diana Bulimar a evoluat şi ea în finala de la sol şi s-a clasat a patra.
Am tot spus, pe parcursul acestei săptămâni: timpul redus pe care l-a avut la dispoziţie după accidentarea din toamna anului trecut nu i-a permis să-şi îmbunătăţească dificultatea exerciţiilor.
Însă execuţiile Dianei, pe tot parcursul acestor Europene, au fost superbe.


Disticţiile obţinute de Larisa vin în completarea celei mai importante medalii de la aceste Europene pentru România, AURUL pe ECHIPE.

 Mândrie de campioane


Cu Europenele de la Sofia a început lungul drum către Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro. Este prima întrecere pe echipe organizată în acest ciclu olimpic. Iar faptul că ECHIPA ROMÂNIEI a început cu o VICTORIE este o ONOARE.

Construcţia unei echipe competitive trebuie clădită de la bază. Iar această bază a fost reprezentată pentru ROMÂNIA de Europenele 2014, prin emisarii ei extraordinari, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă şi Silvia Zarzu. 

Comentatoarea TVR, Alina Alexoi, a apreciat în primul rând la FETELE DE AUR calitatea de luptătoare.

Mondialele din China, de la începutul lui octombrie, au început să bată la uşă.

Anul viitor, vor păşi în lumea senioarelor Laura Jurcă (argint la individual compus la Europenele 2014) şi Andreea Iridon, liderii generaţiei lor – medaliată cu bronz la Europenele 2014.
Apoi, gata!, am ajuns deja în 2016. Acuş-acuş mergem la Rio!
Aceşti doi ani vor fi plini de muncă, de dorinţă de victorie. Să fie în primul rând sănătate pentru toate fetele!

...Şi, dacă tot am vorbit de junioare, iată PALMARESUL LOR la Europenele 2014:
Echipa: locul 3 (Laura Jurcă, Andreea Iridon, Anda Butuc, Andra Stoica, Andreea Ciuruşniuc)
Individual compus: locul 2 (Laura Jurcă) şi locul 6 (Andreea Iridon)
Sărituri: locul 2 (Laura Jurcă)

Laura e cea mai scundă de pe podium...


Bârnă: locul 2 (Andreea Iridon) şi locul 6 (Anda Butuc)
Sol: locul 2 (Andreea Iridon) şi locul 5 (Laura Jurcă)


În afara Andreei, observaţi cele două embleme britanice, da?! Fetele din Marea Britanie au fost, alături de Rusia, protagonistele concursului junioarelor (cu medalii de aur). Becky Downie şi Compania au „spatele” pregătit!


UNICA LARISA

Larisa Iordache este singura sportivă prezentă la Europenele 2014 care se întoarce acasă cu TREI medalii individuale. Asta după ce a fost singura care a luat startul în TOATE cele patru finale pe aparate!

Anna Pavlova, Giulia Steingruber şi Larisa Iordache - podiumul de la sărituri


Câte două medalii au mai obţinut la Sofia, gazda Europenelor 2014, Giulia Steingruber, Elveţia (aur la sărituri, bronz la sol) şi Alia Mustafina (argint la paralele, bronz la bârnă).
Elveţianca şi-a apărat titlul european la sărituri cucerit în urmă cu un an, în timp ce super-titrata Alia Mustafina (împlineşte 20 de ani în septembrie) a părut bucuroasă pentru victoria compatrioatei Maria Harenkova la bârnă - acolo unde Alia este laureată mondială en titre - şi a pierdut la aparatul său preferat, paralelele - unde e laureată olimpică en titre - în faţa britanicei Becky Downie (22 de ani), care a prezentat un exerciţiu mai valoros ca dificultate şi care nu şi-a putut înfrâna mult timp lacrimile de fericire.
Cu puţin timp înainte, sora lui Becky, Elissa, luase aurul junioarelor la sărituri...
Ce POVESTE frumoasă în familia Downie!


Finalele pe aparate ale altora ☺

☺ Vanessa Ferrari, Italia - egala Larisei Iordache în finala de la sol, locul întâi -, campioană mondială şi europeană absolută (la individual compus), nu a mai luat aur din 2007, la Europene, când a câştigat concursul general şi cel de la sol. În schimb, ultima medalie a fost anul trecut, la Mondiale, un argint, tot la sol. În 2012, a ratat o medalie olimpică din cauza aplicării regulii inexistenţei egalităţilor la Jocurile Olimpice – a fost a 4-a, având acelaşi punctaj cu Alia Mustafina, însă aceasta a primit medalia de bronz datorită unor calcule complicate...
Vanessa este pe jumătate bulgăroaică, astfel că victoria ei a fost cu atât mai frumoasă la Sofia.

Vanessa Ferrari, Larisa Iordache şi Giulia Steingruber, podiumul de la sol - primele două au fost la egalitate pe locul 1


Ex-rusoiaca Anna Pavlova a adus pima medalie din istorie pentru noua ei ţară, Azerbadjan, argit la sărituri.
Unde mai pui că a lăsat în afara podiumului, pe locul 4, o fostă compatrioată!
Mărturiseam că îmi doresc să să o văd printre medaliatele de la Europenele 2014 pe Anna. Am argumentat în articolul precedent de ce.

Vorbeam ieri şi despre britanica Claudia Fragapane (16 ani), cu săriturile şi solul cu un dinamism aparte. Pentru ea, n-a fost să fie la Europenele 2014 – în finale a lăsat de dorit la execuţie; însă e mult loc de îmbunătăţiri acolo.
Dacă vă face plăcere, citiţi şi:

Europenele de gimnastică 2014. Prolog. Cu drag, despre gimnasticaPASIUNEA mea pentru gimnastică – amintiri cu Daniela Silivaş şi echipa de aur din 1987, cu Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Gina Gogean. Generaţia actuală, a Larisei Iordache, nu a fost nici ea omisă. 
Europenele de gimnastică 2014. AUR! – Povestea titlului pe echipe pentru România


În fotografia de deschidere:
Antrenorii, alături de 5 fete de aur: Diana, Andreea, Larisa, Silvia şi Ştefania

FOTO: Facebook Echipa Naţională de Gimnastică a României şi UEG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu