duminică, 18 mai 2014

Europenele de gimnastică. AUR!



 Săptămâna aceasta am dedicat-o gimnasticii.
 În aşteptarea finalei pe echipe, am făcut o mică incursiune în gimnastica anilor 90, când s-au şi obţinut trei titluri europene pe echipe, dar şi o avancronică a finalei de sâmbătă.

Iar ziua cea mare a venit!
Cu binemeritatul AUR!

POVESTEA de aur a gimnasticii româneşti continuă...

De sâmbătă 17 mai 2014, numele LARISA IORDACHE, DIANA BULIMAR, ANDREEA (Eugenia) MUNTEANU, ŞTEFANIA (Alina) STĂNILĂ şi SILVIA ZARZU vor sta alături de celelalte fete care şi-au trecut în palmares titlul de campioane ale Europei cu ECHIPA ROMÂNIEI:
Lavinia Miloşovici (1994, 1996), Gina Gogean (1994, 1996), Simona Amânar (1994, 1996, 1998), Nadia Hăţăgan (1994), Claudia Presăcan (1998), Corina Ungureanu (1998), Maria Olaru (1998), Cătălina Ponor (2004, 2012), Monica Roşu (2004), Daniela Sofronie (2004), Alexandra Eremia (2004), Silvia Stroescu (2004), Steliana Nistor (2008), Sandra Izbaşa (2008, 2012), Anamaria Tămîrjan (2008), Gabriela Drăgoi (2008), Cerasela Pătraşcu (2008), Raluca Haidu (2012); Larisa Iordache şi Diana Bulimar au fost şi în echipa laureată în 2012.

Să le preţuim aşa cum merită.
Şi, dragi ziarişti, nu vă amintiţi de aceste fetiţe doar când câştigă titluri ori când ratează – merită mult mai mult!
De ce gimnastica vinde doar atunci când curg medaliile, când echipa/sportiva „nu convinge” şi/sau ia „doar argint” ori „doar bronz”, „doar locul X”, deşi „era favorită”...???
Numele care sunt azi pe prima pagină vor fi rapid îngropate şi eventual dezgropate la toamnă, la Mondiale.
Trăim într-o lume în care valoarea nu mai e importantă...

În fine... Hai să ne bucurăm AZI pentru Larisa, Diana, Andreea, Ştefania şi Silvia!



Fără ratare

Ieri, sâmbătă după-amiază, la Sofia, ECHIPA DE GIMNASTICĂ A ROMÂNIEI a avut ambele elemente ce definesc gimnastica de azi:  dificultate (poate mai puţin la paralele...) şi execuţie precisă.

Şi, la fel de important, cele cinci fete DE AUR s-au completat una pe cealaltă; a ezitat un pic una, alta a avut o execuţie - în compensaţie - mai bună decât în calificări ☺. A fost cazul cu Larisa şi Diana la paralele, cu Larisa şi Andreea la bârnă.

Campionatele Europene de la Sofia sunt o etapă de bază pentru Jocurile Olimpice Rio 2016.
Aşa cum precizam şi aici, Europenele de la Sofia 2014 reprezintă prima întrecere pe echipe după Jocurile Olimpice din 2012.

Drumul e lung...
În primul rând, Larisa, Diana, Andreea, Ştefania şi Silvia să fie sănătoase până la Mondialele din toamnă, din China!!!
Apoi... Le aşteptăm şi pe fetele din echipa de junioare, medaliată cu bronz la aceste Europene, să se facă mari.
De la anul, Laura Jurcă (argint la individual compus la Sofia) şi Andreea Iridon, liderii generaţiei lor, intră în arena senioarelor.


 Diana, Andreea, Larisa, Silvia şi Ştefania împreună cu antrenorii Octavian Bellu, Lăcrămioara Moldovan şi Lucian Sandu


☺ După ce a fost extraordinară în calificările de joi, câştigând neoficial concursul la individual compus, Larisa Iordache (18 ani în iunie) a făcut şi în finala pe echipe un concurs bun - a fost singura tricoloră care a intrat la toate cele patru aparate.
Deşi a avut mici ezitări pe ici-pe colo, Larisa a fost liderul incontestabil al noilor campioane ale Europei.

Spuneam despre Andreea Munteanu (16 ani pe 29 mai) că TREBUIE să se mobilizeze în finala pe echipe după greşelile din calificări, care au costat-o cel puţin accesul în finala de la bârnă şi sol.



Ei, bine, Andreea a ajutat extraordinar echipa, la bârnă şi sol. A obţinut la bârnă cea mai mare notă din tot concursul – 24 de fete s-au urcat pe puntea suspinelor. Regretul căderii din calificări e mare...
Titlul cu echipa de sâmbătă este un cadou anticipat pentru ziua ei de naştere, de peste aproximativ zece zile.

Diana Bulimar (19 ani în august) nu şi-a dezminţit precizia în execuţii nici în finala pe echipe. A concurat exemplar la paralele, bârnă şi sol.

Silvia Zarzu (16 ani în decembrie), a doua cea mai mică sportivă prezentă la Europene, şi Ştefania (Alina) Stănilă (17 ani la finele anului 2014) au ajutat la sărituri şi paralele în finala pe echipe.



Aşa cum am precizat şi aici, echipa Rusiei a fost văduvită de prezenţa unor gimnaste valoroase, ca Viktoria Komova, Ksenia Afanaseva, Anastasia Grişina, Evghenia Şelgunova, Ekaterina Kramarenko.
În finala pe echipe de sâmbătă de la Europene, rusoaicele au avut câteva inexactităţi; cele mari au venit la paralele şi bârnă. La sol nu au avut dificultate, la sărituri le-a lipsit de asemenea dificultatea asemănătoare britanicelor sau româncelor.
Iar liderul Alia Mustafina a acuzat probleme (mici) la una dintre glezne...
Rusia a ocupat în final locul 3 sâmbătă, cel mai slab din istorie la Europene, egalând performanţa din 2004 şi 2006.
Mai mult ca sigur că nu va rămâne până la Mondiale în această formulă.
Au confirmat Alia Mustafina şi parţial Maria Harenkova.

Locul 2 a revenit, în finala pe echipe de sâmbătă, Marii Britanii, cea care câştigase calificările (care nu au contat în ultimul act) în faţa României şi Rusiei!

România şi-a recuperat punctele pierdute în calificările de joi la paralele, bârnă şi sol.


FINALELE PE APARATE DE AZI

Larisa Iordache LUPTĂ azi (de la ora 14.00, TVR 2) în TOATE cele patru finale pe aparate. Începe cu săriturile – medalie de argint la ediţia trecută, continuă cu paralele, unde poate face o surpriză.
Urmează bârna şi solul, unde s-a calificat prima – însă NOTELE obţinute în acea sesiune nu contează.
Larisa a cucerit, la prima ei participare într-o competiţie a senioarelor, în 2012, aur european la sol şi argint la bârnă; în 2013 a fost invers: campioană la bârnă şi vicecampioană la sol.
De asemenea, are în palmares bronzul mondial la sol (2013), argintul european la individual compus (2013) şi bronzul cu echipa de la Jocurile Olimpice 2012.

Larisa va fi acompaniată la sol de prietena ei cea mai bună, Diana Bulimar. În afara medaliilor obţinute împreună cu echipa (aur european în 2012 şi 2014 plus bronz olimpic în 2012), Didi se poate lăuda la Europene cu un argint la bârnă şi un bronz la sol (2013).

Aşadar...
Vor fi şi azi medalii!
Să fie cât mai multe de AUR!


Finalele pe aparate ale altora ☺

Deşi e rusoaică, eu una abia aştept să o văd printre medaliate pe Anna Pavlova (împlineşte în septembrie 27 de ani), cu o premieră pentru Azerbadjan.
Fosta rusoaică, medaliată la TOATE competiţiile majore, nu a mai concurat din 2008 la Europene, Mondiale sau Jocuri Olimpice.
Renegată de ţara de origine (a se citi ignorată în selecţiile pentru Mondiale sau Europene), Pavlova a ales la finele anului trecut să reprezinte Azerbadjanul, împreună cu fosta sa coechipieră Iulia Inşina.

Bătălia pentru aurul de la paralele se va da între Alia Mustafina şi britanica Becca Downie, cu două exerciţii spectaculoase.

O altă gimnastă din Marea Britanie pretendentă îndreptăţită la medalii este Claudia Fragapane (16 ani), cu sărituri şi sol cu un dinamism aparte. În finala pe echipe de sâmbătă, Claudia Fragapane a avut cea mai mare notă la sol dintre toate participantele.
(Larisa Iordache nu a mers la potenţial maxim.)




Dacă vă face plăcere, citiţi şi:
Europenele de gimnastică 2014. Prolog. Cu drag, despre gimnasticaPASIUNEA mea pentru gimnastică – amintiri cu Daniela Silivaş şi echipa de aur din 1987, cu Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, Gina Gogean. Generaţia actuală, a Larisei Iordache, nu a fost nici ea omisă.
Europenele de gimnastică 2014. Epilog – Trei medalii în finalele pe aparate pentru Larisa Iordache!

În fotografia de deschidere: Silvia Zarzu, Andreea Munteanu, Diana Bulimar, Ştefania Stănilă, Larisa Iordache

FOTO: Facebook Echipa Naţională de Gimnastică a României şi UEG


9 comentarii:

  1. Mereu ma surprinde cat de sus ne mentinem la gimnastica, mai ales ca baza de selectie este foarte mica comparativ cu alte tari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mereu, cam dupa 1990, la lotul de senioare s-a mers pe „muchie" - au fost cam atatea senioare disponibile cat era nevoie sa alcatuiasca o echipa. Imi amintesc că in 2006 efectiv s-a incropit o echipa din nimic pentru Mondiale - competitie care conta pentru calificarea la Jocurile Olimpice; a trebuit sa fie pur si simplu reactivate doua gimnaste, una avea ceva probleme de sanatate, se conta efectiv numai pe Sandra Izbaşa şi Steliana Nistor.
    Fara a minimaliza succesul de la aceste Europene, pentru Mondialele din toamna contam pe aceleasi fete de la Europene; eu una nu vad capabila pe alta sa se „ridice” intr-un timp atat de scurt. Asta in timp ce in SUA cea mai buna gimnasta a lor in acest sezon, Price, si-a… permis sa renunte la gimnastica de amatori si sa treaca la cea profesionista (la colegiu). Asta nemaipunand la socoteala ca Biles si Ross au dominat Mondialele 2013.
    Iar Rusia a lasat acasa, pe motive de sanatate, o echipa intreaga…

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma uit la gimnastica de vreo 30 de ani, cred de la la Jocurile Olimpice Seul 1988 privite la televiziunea bulgara. Imi place foarte mult si nu ratez competitiile majore. Insa altceva vreau sa-ti spun acum, apropos de Lavinia Milosovici pe care ai amintit-o. Cand ii vad numele nu ma gandesc deloc la marile performante pe care le-a facut ca sportiva, ci la filmuletul ala in care apare in chiloti si in țâțele goale, evuluand la diverse aparate. Parerea mea e ca s-a compromis. Macar daca poza intr-o revista sexy de bun gust, dar asa...ii flutura tatele in vant aiurea :) Tu ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu primele imagini despre gimnastica le am de la Mondialele din 1987 (http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/05/europenele-de-gimnastica-2014-prolog-cu.html), cu cele doua titluri atat de importante, la echipe si individual compus - Aurelia Dobre.
    Din fericire, apropo de Milo, eu am imaginea ei de la Barcelona, pe umerii lui Octavian Bellu, si partial de Atlanta, cand a tras pentru echipa si a obtinut un (nesperat) loc 3 la individual compus.
    Asa, si Aurelia Dobre a pozat in Playboy, si Corina Ungureanu, insa asta nu le stirbeste super-cariera ca gimnaste.
    Cat despre Lavinia Milosovici, a fost un soi de... teribilism (desi cred ca e cam mult spus) amestecat cu nevoia de bani, probabil a fost impinsa de la spate de Corina - ca si Claudia Presacan.
    Inainte, concursurile de gimnastica nu se plateau extraordinar - nici acum nu se platesc mult, ce-i drept, insa pot asigura un trai decent. Mai ales ca exista si renta viagera.
    ...Iar cand ma gandesc la Milo, imi vine in minte si tragedia pe care a trait-o, cu moartea fetitei ei...
    Asta e, oamenii fac mereu cel putin un pas in afara... perfectiunii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Prima gimnasta pe care mi-o amintesc a fost Cristina Bontas, dar nu mai stiu in ce an. Sa mai spunem ca avea un frate, Mitica Bontas, care evulua in nationala de handbal care in 1990 a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din Cehoslovacia, ultima performanta notabila a handbalului masculin.

    RăspundețiȘtergere
  6. E-hei! Imi amintesc de performanta baietilor, cu Buligan in poarta! Nu sunt insa sigura ca Bontas a fost in acea echipa.
    Intotdeauna stateam si imi imaginam cum arata unul langa altul Cristina si fratele ei :)
    Am avut ocazia sa lucrez, pentru putin timp, in lumea nebuna a jurnalismului sportiv, sa cunosc indeaproape gimnasti si gimnaste, pe domnul Bellu... Asta inainte de tabloidizarea care a ucis (si) ramura asta a ziaristicii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Bontas nu a fost in echiva din 1990. Am gasit pe wikipedia componenta:

      Dumitru Berbece
      Alexandru Buligan
      Ianos Cicu
      Vasile Cocuz
      Marian Dumitru
      Cornel Durau
      Adrian Ghimes
      Robert Licu
      Ion Mocanu
      Costica Neagu
      Nicolae Popescu
      Rudi Prisacaru
      Maricel Voinea
      Valentin Cristian Zaharia

      Ștergere
  7. Ce amintiri frumoase... Din pacate, momentul acesta a fost si cel in care am inceput sa ne rostogolim la viteza maxima.
    Lucrurile nu mergeau nici atunci, dar pe urma stim cu totii ce a urmat. Sa speram ca din punctul acesta va urma reconstructia, desi nu sunt foarte optimista dupa ce am vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amintiri... când oare se vor repeta? Se vor repeta?
      Fiindcă scriu acest răspuns (scuze pentru marea întârziere!!!) la câteva ore după încheierea finalei pe echipe de la CE 2016 - aproape că mi-e greu să cred că niciuna dintre fetele din 2014 nu a concurat la Berna! Fiecare a avut problemele ei... Silvia a fost doar în calificări şi nu a convins, Ştefi şi Andreea au avut/au „probleme de motivare", Lari şi Didi sunt accidentate...
      Uf!!! Oamenii tot încercau să facă anumite calcule după finala pe echipe, încheiată cu locul 6 în 2016 - dacă erau, pe lângă excepţionala Cătălina, Larisa, Diana, Laura plus eventual Andreea Iridon... dar e fix dacă şi cu parcă!
      Apropo de rostogolitul la viteză maximă, am încercat o analiză, chiar după calificările de la Rio:
      http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2016/04/de-ce-cel-mai-medaliat-sport-olimpic.html

      Ștergere